King of Comedy, The

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

King of Comedy, The (DVD)
Samenvatting

Rupert Pupkin (Robert DeNiro) is een groot fan van komiek Jerry Langford (Jerry Lewis). Hij weet alles van hem, en hoopt als stand-up comedian ooit net zo beroemd te worden als Jerry. In zijn fantasie spelen de wonderlijkste scenario’s zich af, bijvoorbeeld hoe Jerry aan Rupert vraagt of hij hem wil vervangen in zijn show of hoe Rupert trouwt in Jerry’s show. En het belangrijkste: hoe hij een spetterend komisch optreden verzorgt in de Jerry Langford Show. Dit laatste wil Rupert werkelijkheid laten worden, maar hij is daarbij niet bereid om zich, zoals alle andere komieken, omhoog te werken in het circuit. Nee, hij gaat meteen voor de hoofdprijs, en heeft daar alles voor over. Ook al moet daar geweld bij aan te pas komen...

Commentaar

Al in 1974 kreeg regisseur Martin Scorsese het script van The King of Comedy in handen, maar hij besloot er toen niks mee te doen omdat het onderwerp (obsessieve fans/stalkers van beroemdheden) hem niet aansprak. Toen hij echter na het succesvolle Raging Bull zelf wat meer in de spotlight kwam te staan, begon hij bepaalde thema’s en motieven beter te begrijpen. Aldus stemde hij begin jaren ’80 alsnog in met het maken van de film, waarbij hij oude bekende Robert DeNiro vroeg om de rol van stand-up comedian Rupert Pupkin te spelen. Pupkin is niet iemand waarmee je je als kijker gemakkelijk zult kunnen identificeren Hij is immers een zwaar geobsedeerd man, die op het punt staat om door te draaien en bereid is om alles te doen om de tocht naar het succes te bespoedigen. Einddoel: een optreden in de talkshow van zijn idool Jerry Langford. DeNiro weet dit alles uitstekend te vertolken, schijnbaar moeiteloos springt hij heen en weer tussen de luchtige, vriendelijke Rupert en de koude, dreigende stalker binnenin hem. Met zijn spel weet DeNiro een ongemakkelijk gevoel bij de kijker op te roepen, schommelend tussen medelijden en afkeer. Ook Sandra Bernhard is in haar eerste grote rol verrassend goed op dreef als psychotische collega-stalker. En dan hebben we nog Jerry Lewis, wiens rol als talkshowhost Jerry Langford hem op het lijf geschreven lijkt. Al met al is The King of Comedy een sterke film met een interessante thematiek en een ironische draai op het einde, die je aan het denken zet over de voor- en nadelen van beroemdheid, en wat er nodig is om het te bereiken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015093

Extra's

  • Still Gallery
  • Deleted Scenes (6 min)
  • Making Of (18 min)
  • TV Spot & Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net zoals in de bioscoop is The King of Comedy op DVD te vinden met een verhouding van 1.85:1. De anamorfe transfer heeft een mooie natuurlijke scherpte, met weinig storende edge enhancement. Ook de kleurverzadiging is prima. Hier en daar duikt een vuiltje in het beeld op, maar over het algemeen is de print erg schoon. Qua compressiefoutjes blijft het bij wat lichte posterisatie. Klein minpuntje: naar typisch Fox-gebruik is de ondertiteling te hoog geplaatst. Verder een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft zul je het bij The King of Comedy moeten doen met een Dolby Digital 2.0 monotrack (192kbit/s). Zolang het geluid enkel bestaat uit dialogen, wat meestal het geval is, klinkt het spoor redelijk. Toegegeven, de spraak is een tikje schel en sporadisch duikt enige vervorming op, maar verstaanbaar blijven de dialogen altijd. Zodra er op geluidsgebied meer aan de hand is, toont het spoor echter duidelijk zijn gebreken. En wel in de vorm van een matige dynamiek en beperkte frequentiespreiding. Tevens is er wat lichte ruis hoorbaar. Gezien de nadruk op dialogen en de acceptabele weergave daarvan kennen we een magere voldoende aan het geluid toe, maar het houdt niet over.

Extra's

Vaak blijven Big Deal-DVD’s verstoken van interessante extra’s. Hooguit een trailertje, meer zul je er niet op aantreffen. Onverwacht bevat deze uitgave van The King of Comedy wél een paar aardige extra’s.

A Shot at the Top: The Making of The King of Comedy (18 min)
Bij veel DVD’s tref je onder de noemer “Making Of” de typische promotionele featurette aan, feitelijk niets meer dan een lange reclame voor de film. Gelukkig is dat bij The King of Comedy niet het geval. Daarbij krijg je namelijk recent opgenomen interviews te zien met regisseur Scorsese en actrice Sandra Bernhard, waarin zijn terugkijken op film en productie. Daarbij komt uiteraard de casting aan bod, maar ook gaat men diep in op de thema’s, de nadruk op improvisatie en de culturele invloed en relevantie. Interessant, al had het best wel wat langer mogen duren. Deze extra is Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (6 min)
Twee verwijderde fragmenten (Nederlands ondertiteld), de ene met een duur van een halve minuut en 1.85:1-beeld (anamorf), de ander duurt bijna zes minuten en heeft een verhouding van 1.33:1. Beide hebben DD 2.0-geluid.

Still Gallery
Een verzameling productiefoto’s, 34 stuks in totaal.

Canadian TV Spot
Een TV-spotje voor de film (1.33:1, DD 2.0), zoals af te leiden uit de titel afkomstig uit Canada.

Trailer
Zoals gebruikelijk tref je onder aan het lijstje de obligate trailer aan (1.85:1 anamorf, DD 2.0).

Conclusie

Op audiogebied is de DVD-uitgave van The King of Comedy niets bijzonders. Het monogeluid is namelijk niet bepaald indrukwekkend. De beeldtransfer is echter dik in orde, en bovendien bevat de schijf wat aardige extra’s (redelijk onverwacht voor een Big Deal-uitgave). The King of Comedy (1983) is een sterke, maar ondergewaardeerde film van Martin Scorsese, met een uitstekende Robert DeNiro als geobsedeerde, tragische, op succes beluste stand-up comedian. Ondanks de leeftijd van de film is de thematiek – de obsessie met beroemdheid en de invloed van de media hierop – zeer actueel. Misschien zelfs meer dan tijdens de oorspronkelijke release twintig jaar geleden, wat wellicht een van de redenen is waarom de film aanvankelijk enorm flopte. Maar gelukkig krijgt The King of Comedy met deze aardig uitgevoerde DVD een verdiende tweede kans, al is het met zijn donkere, op momenten onbehaaglijke opzet geen film voor iedereen.

Laatste reacties

Swanski  |  04-11-2006

The King of Comedy (1983) Aangename verrassing en wat mij betreft wat ondergewaardeerd. Een eervolle vermelding verdient DeNiro absoluut met deze prachtige kom...
Lees meer >

Bob Hiemstra  |  09-01-2004

Ik wist niet dat deze in Nederland uit was! Weet iemand of er een betere uitgave te krijgen is, of moet ik voor deze gaan? Deze versie is dezelfde als de ...
Lees meer >

Grant  |  09-01-2004

Prima tragikomische film! Ben blij dat ie nu eindelijk in Nederland te verkrijgen is. Ga 'm morgen gelijk aanschaffen!
Lees meer >

Kars  |  09-01-2004

Ik wist niet dat deze in Nederland uit was! Weet iemand of er een betere uitgave te krijgen is, of moet ik voor deze gaan?
Lees meer >

JFC_  |  09-01-2004

Dit is een hele leuke en ietwat ondergewaardeerde film. Schitterende rollen van zowel de Niro als Lewis. Het verhaal van deze film zou zomaar kunnen gebeuren ...
Lees meer >

King Dingeling  |  09-01-2004

Eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar idd de combinatie Scorcese - DeNiro lijkt me de moeite waard..... ook binnenkort es proberen
Lees meer >

Surya  |  09-01-2004

Ziet er wel leuke film uit, en Scorcese + De Niro kan niet echt slecht zijn he. Ga ik zeker eens proberen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.