Babylon 5 - Serie 3

Recensent:
Koen Koene
14-01-2004

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Babylon 5 - Serie 3 (DVD)
Samenvatting

Het jaar is 2260 en het ruimtestation Babylon 5, dat ooit de laatste en grootste hoop op vrede moest bieden, blijkt nu de enige hoop op de overwinning. De grote vijand, een oud mysterieus ras dat The Shadows genoemd wordt, neemt namelijk gestaag in sterkte toe, en het ziet er naar uit dat een confrontatie niet lang uit kan blijven. En alsof dat nog niet erg genoeg is, rommelt het ook op aarde. Corruptie en verraad onder het aardse bestuur zorgen ervoor dat kapitein Sheridan (Bruce Boxleitner) en de zijnen een verregaande beslissing moeten nemen...

Commentaar

\"Het Babylon-project was onze laatste hoop op vrede. Het liep mis...\" Met deze woorden begint het derde seizoen van de science-fiction-serie Babylon 5. De neerslachtige toon is direct gezet. En inderdaad breken er donkere tijden aan voor het ruimtestation en zijn bewoners. Confrontaties met de machtige vijand kunnen niet meer uit de weg worden gegaan, dus de oorlog met de machtige Shadows lijkt er nu definitief te komen. Een bezoek aan de thuisplaneet van The Shadows, Z’Ha’Dum, lijkt onvermijdelijk, maar Sheridan heeft een jaar eerder al te horen gekregen dat hij bij dit mogelijke bezoek zal sterven. Bovendien groeit er onrust jegens het aardse bestuur. Moet Babylon 5 zich hiertegen verzetten? Keuzes, keuzes, en nog eens keuzes. Het mag duidelijk zijn dat er voor ieder die de afgelopen twee seizoen gevolgd heeft weer genoeg te genieten valt. Vaste fans zullen blij zijn om te horen dat ook de 22 afleveringen van het derde jaar, allemaal geschreven door bedenker Joe Michael Straczynski, weer doorspekt zijn met verwijzingen naar komende en voorgaande gebeurtenissen, allen bijdragend aan de vijf seizoenen omspannende verhaallijn. Een van de hoogtepunten van het derde seizoen en een perfect voorbeeld van de goede opbouw en doordachtheid van de verhaallijnen vind je in de dubbelaflevering \'War without End\', een tijdreis-aflevering – altijd leuk – waarin allerlei onverklaarbare zaken uit het eerste seizoen op hun plaats vallen in een bevredigend geheel. Waarmee maar weer eens duidelijk de grote kracht van de serie is aangetoond. En uiteraard is er ook weer een joekel van een cliffhanger aan het eind van de laatste aflevering, die de liefhebber reikhalzend zal doen uitzien naar het vierde seizoen. Dus wederom verplichte kost voor de fans!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 923 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931274616

Extra's

  • The Universe of Babylon 5
  • Audiocommentaar bij drie afleveringen
  • Introductie
  • Episode previews
  • Behind the Mask (8 min)
  • Building a better Narn (7 min)
  • Designing Tomorrow (10 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Seizoen 3 van Babylon 5 staat in breedbeeld op DVD. De kwaliteit van de anamorfe 1.78:1-transfer is enigszins variabel, maar gemiddeld gezien net iets beter dan dat van het tweede seizoen. Zo heeft het beeld over het algemeen een prima scherpte, vooral in de latere afleveringen, en mooi verzadigde kleuren. Ook is de print deze keer erg schoon; weliswaar zijn er nog steeds scènes waarin de nodige vuiltjes opduiken, en sporadisch is er enkele frames een flinke beschadiging te zien (zie de rechterbovenhoek van het tweede screenshot), maar vergeleken met de vorige boxsets is dit aspect zeker verbeterd. Wel is er regelmatig enige beeldruis te zien, al varieert de hoeveelheid per shot. En uiteraard ook hier weer het probleem dat van de CG-scènes en compositieshots enkel een master met een lagere resolutie beschikbaar was, resulterend in een matige scherpte en enige aliasing in de betreffende scènes en shots. Het beeld heeft dus zijn hoogte- en dieptepunten, maar de positieve kanten hebben duidelijk de overhand.

Geluidskwaliteit

Zoals we al eerder zagen bij de voorgaande twee seizoenen van Babylon 5 is ook dit maal het oorspronkelijke Dolby Surround stereogeluid voor de DVD-release omgevormd tot een 5.1-spoor. De klank van het Dolby Digital 5.1-geluid (384kbit/s) is in orde: een bovengemiddelde dynamiek, goede detaillering en flink wat laag. Wat dit laatste betreft is uiteraard het LFE-kanaal op gepaste momenten aanwezig ter ondersteuning, meer dan bij het vorige seizoen. Ook daarover weinig klachten, al is de subwoofer incidenteel ietwat te overheersend. Wat surroundgebruik betreft is het geluid niet echt spectaculair. Zo nu en dan hoor je wat muziek, ambiance en effecten uit de achterluidspreker, met minimaal gebruik van split-surround. Vooral bij de grote ruimteveldslagen had men wel wat meer met het geluid mogen doen. Verder is, net als bij de andere twee seizoenen, nog steeds het zacht doorbloeden van de dialogen naar de linker- en rechterspeaker aanwezig, al valt het deze keer wat minder op. Storend is het in ieder geval nagenoeg nooit. Al met al is het 5.1-geluid ietsje beter dan bij het vorige seizoen, maar nog steeds geldt dat de meerwaarde ten opzichte van 2.0-surround vrij beperkt is.

Extra's

De boxset van Seizoen 3 van Babylon 5 bevat een bescheiden, maar leuke verzameling aan extra’s. De commentaartracks zijn niet Nederlands ondertiteld, de overige extra’s zijn dat wel.

Introductie (Disc 1)
Hier vertellen enkele leden van cast en crew wat je zoal kunt verwachten in het derde seizoen. De naam ‘introductie’ is echter wat misleidend, want vanwege het enorm hoge spoilergehalte kun je deze extra beter pas na het afwerken van het seizoen bekijken.

Episode Previews (Alle discs)
Bij elke aflevering kun je een korte preview bekijken (1.33:1, DD 2.0), oorspronkelijk uiteraard bedoeld om het TV-kijkend publiek lekker te maken voor de komende aflevering.

Audiocommentaar (Disc 3, 4 en 6)
Op deze derde boxset is bij drie afleveringen een commentaartrack te vinden. Bedenker Joe Michael Straczynski voert het woord bij zowel de tiende aflevering, het met een Hugo-award bekroonde Severed Dreams, als de laatste aflevering, Z’Ha’Dum. Bij de voorgaande twee boxsets bewees Straczynski dat hij boeiend en informatief commentaar kan geven, en dat is hier niet anders. Zo behandelt hij onder meer zijn schrijf- en verteltechnieken, de thema’s en motieven en komt hij met filmtechnische info. Ook geeft hij eerlijk aan over welke zaken hij minder tevreden is. De derde commentaartrack vind je bij de vijftiende aflevering, Interludes and Examinations. Op dit spoor hoor je Bruce Boxleitner (Capt. Sheridan), Jerry Doyle (Garibaldi), Richard Biggs (Dr. Franklin) en Ed Wasser (Mr. Morden). Hun commentaar heeft de vorm van een gezellig onderonsje, waarin vooral teruggekeken wordt op de opnames en samenwerking. Vol gegrap, gelach, anekdotes en door elkaar gepraat. Echt informatief is het spoor niet, wel vermakelijk.

Behind the Mask: Creating the Aliens of Babylon 5 (Disc 6, duur: 8 min)
De titel zegt eigenlijk al genoeg: hier krijg je een blik op het ontwerp van de vele vreemde wezens die het ruimtestation bevolken. Elk van de belangrijkste rassen (Narn, Centauri, Minbari en Vorlons) komt kort aan bod.

Building a better Narn (Disc 6, duur: 7 min)
In deze featurette wordt aandacht besteed aan de makeup-effecten van de Narn. Eén van de oorspronkelijke acteurs laat zich door de grimeur nog éénmaal omtoveren tot Narn, zodat je een goed idee krijgt hoe veel werk zoiets vergt.

Designing Tomorrow: The Look of Babylon 5 (Disc 6, 10 min)
Een extra over het ontwerp van de sets en kostuums. Er wordt verteld hoe men elk van de rassen een eigen identiteit probeert te geven, en welke toevoegingen en wijzigingen er op ontwerpgebied zijn gedaan in het derde seizoen.

The Universe of Babylon 5
Allerlei achtergrondinfo over de serie (in de vorm van korte featurettes met fragmenten uit het seizoen), onderverdeeld in:
- Personnel Files: biografieën van de personages Zack Allen, Zathras, Alfred Bester, Marcus Cole en David Corwin.
- Data Files: beknopte info over de White Star, Thunderbolt, Grey 17, Mindwipe en Battle for Babylon 5.
- Shadow Dossier: een samenvatting van alle bekende informatie over The Shadows.

Boekje
Tevens bevat de box het bekende boekje met een overzicht van de afleveringen en een voorwoord van J. Michael Straczynski.

En ook deze keer een vermakelijke Easter Egg (een blooper-reel), die je zonder veel moeite zou moeten kunnen vinden. Een tip: de extra is ergens tussen de databestanden verborgen. Kom je er toch niet uit, kijk dan even op onze Easter Egg-pagina.

Conclusie

Het sterke derde seizoen van de SF-serie Babylon 5 toont op prima wijze de voortgang van het intergalactische conflict waar het ruimtestation en zijn bemanning in beland raken. Enkele brandende vragen uit de voorgaande seizoenen worden beantwoord (met name de tijdreisaflevering ‘War without End’ zorgt voor veel opheldering), maar daar komen uiteraard weer een aantal andere mysteries voor terug. De DVD-boxset van seizoen 3 bevat, zoals we gewend zijn, een aardige collectie extra’s. Wat beeld- en geluidskwaliteit betreft is de derde box een tikje beter dan de vorige twee. Uiteraard moet je nog steeds geen topprestaties verwachten, maar de technische uitvoering is goed genoeg om de liefhebbers tevreden te stemmen. En daarmee is het wederom een verplichte aanschaf voor fans van de serie.

Laatste reacties

Marco  |  15-01-2004

Wat vinden Babylon 5 fans dan van Jeremiah? Heb alleen de DVD trailer van seizoen 1 gezien (staat op Escape from New York).
Lees meer >

Marco  |  15-01-2004

Weet iemand wanneer seizoen 4 uitkomt op R2 DVD? Releasedatum UK: 29/03/2004 Op seizoen 5 kunnen we een tijdje wachten, iig is de R1 aangekondigd op 13/04...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  15-01-2004

Na vele problemen met online bestellingen heb ik mijn box maar gehaald bij de FRS. Dvds persoonlijk gecheckt en geen problemen.
Lees meer >

Nathan Strik  |  15-01-2004

Is van deze box nu al een fatsoenlijke versie te verkrijgen, want tot nu toe hoor ik (en ook eigen ervaring) alleen maar ellende met loszittende discs? Mijn ve...
Lees meer >

Ifeman  |  15-01-2004

Is van deze box nu al een fatsoenlijke versie te verkrijgen, want tot nu toe hoor ik (en ook eigen ervaring) alleen maar ellende met loszittende discs? En nu...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  15-01-2004

Toch nog even bij opmerken dat er plannen zijn om de verschillende films te bundelen in een gelijkaardige boxset. Verder komt er waarschijnlijk nog een nieuwe B...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  14-01-2004

Toch nog even bij opmerken dat er plannen zijn om de verschillende films te bundelen in een gelijkaardige boxset. Verder komt er waarschijnlijk nog een nieuwe B...
Lees meer >

Mycroft  |  14-01-2004

Is van deze box nu al een fatsoenlijke versie te verkrijgen, want tot nu toe hoor ik (en ook eigen ervaring) alleen maar ellende met loszittende discs? En nu...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  14-01-2004

Een van de beste SF-series ooit gemaakt. En dit seizoen spettert werkelijk van de goede afleveringen. Vooral de afleveringen met de afscheiding van Babylon 5 v...
Lees meer >

Nathan Strik  |  14-01-2004

Een van de beste SF-series ooit gemaakt. En dit seizoen spettert werkelijk van de goede afleveringen. Vooral de afleveringen met de afscheiding van Babylon 5 v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 79
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.