Smallville - Season 1

Recensent:
Koen Koene
04-02-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Smallville - Season 1 (DVD)
Samenvatting

Een meteorietenregen op het dorpje Smallville heeft een spoor van ellende en leed achter zich gelaten. Het onheil had ook zijn keerzijde want het bracht het kindloze echtpaar Jonathan (John Schneider) en Martha Kent (Anette O’Toole) een peuter uit de ruimte over wie zij zich met zorg zouden gaan ontfermen. De peuter die opgroeit als Clark Kent blijkt buitengewone superkrachten te ontwikkelen welke de familie angstvallig voor anderen verborgen houdt. Clark (Tom Welling), die naarmate hij ouder wordt zijn eigen verborgen krachten leert ontwikkelen en beheersen, toont een meer dan normale belangstelling voor zijn buurmeisje Lana Lang (Kristin Kreuk) op wie hij stilletjes verliefd is geworden. De toekomstige Superman wordt door zijn leeftijdgenoten, waaronder zijn vrienden Pete (Sam Jones III) en Chloe (Allison Mack), als een vreemde snuiter beschouwd. Maar als Clark op een dag het rijkeluiszoontje Lex Luthor (Michael Rosenbaum) van de verdrinkingsdood weet te redden, heeft hij er een nieuwe vriend bij. Vader Clark vertrouwt Lex echter niet, mede om wat zijn vader, de rijke industrieel Lionel Luther (John Glover), het dorpje in het verleden heeft aangedaan. Ondertussen doen zich vreemde gebeurtenissen voor in Smallville. Meteorietfragmenten geven mensen allerlei vreemde krachten, die vaker op een slechte dan goede manier gebruikt worden. Het is aan Clark om deze mensen te stoppen, zonder daarbij zijn geheim prijs te geven.

Commentaar

De avonturen van de volwassen Clark Kent, die als alter-ego Superman strijdt tegen het kwaad, zijn het onderwerp van vele comics en films. Maar hoe zagen de tienerjaren van “de Man van Staal” eruit? Het antwoord krijg je in de TV-serie Smallville, waarvan in de VS momenteel het derde seizoen loopt. Leuk aan deze serie is o.a. dat men op vermakelijke wijze speelt met de voorkennis van de kijker. Bijvoorbeeld wanneer iemand Clark vraagt: “Wat wil je later in je leven gaan doen?” en hij antwoordt: “Als het maar geen baan is waarbij ik een pak moet dragen en veel moet vliegen”. Ook de relatie tussen Clark en Lex Luthor, voorbestemd om de aartsvijand van Superman te worden, in onverwacht. Hoe ironisch is het dat de toekomstige gezworen vijanden in eerste instantie als goede vrienden door het leven gaan? Op eenzelfde manier waarop Clark zich langzaam zal ontpoppen tot de welbekende superheld, zal Lex Luthor zijn pad naar het schurkendom bewandelen. Weliswaar vermoedt Luthor van meet af dat zijn vriend iets voor hem verborgen houdt, maar van enige onderlinge vijandigheid aanvankelijk nog niets te zien. Waar gaat dan de dreiging van uit? Nou, gelukkig voor de kijker heeft de meteorietenregen waarmee Clark jaren geleden op aarde belandde een aantal rare gevolgen gehad, zoals het feit dat gewone personen ineens allerlei vreemde krachten kunnen krijgen. Wat te denken van een jongen die met zijn gedachten voorwerpen kan verplaatsen? Of criminelen die door muren kunnen wandelen? Of de man die met een handdruk mensen kan verbranden? Of… De lijst is eindeloos. Dit brengt ons bij het voornaamste minpunt van het eerste seizoen. Want het valt op dat veel van de 21 afleveringen braaf het vaste ‘monster of the week’-stramien volgen: iemand krijgt vreemde krachten door een meteorietenfragment, dit loopt uit de hand, en als de dreiging vervolgens de vriendenkring van Clark bereikt, gebruikt deze zijn krachten om de Slechterik te bestrijden. Dit herhalend patroon maakt het geheel op momenten nogal voorspelbaar. De afleveringen die een andere opzet hebben (bijvoorbeeld die waarin Clark gechanteerd wordt door een agent die van zijn geheim weet, of die waarin hij tijdelijk zijn krachten kwijtraakt), zijn dan ook de sterkste. Naarmate het seizoen vordert valt men gelukkig wat minder in herhaling, en werkt men op goede wijze toe naar een climax. Eén ding is zeker: de stijgende lijn van het vermakelijke eerste seizoen is zeer veelbelovend voor de komende seizoenen van Smallville.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 721 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Turks, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931285599

Extra's

  • Deleted Scenes (7 min)
  • DVD-ROM extra’s
  • Audiocommentaar bij twee afleveringen
  • Interactive Tour of Smallville (4 min)
  • Storyboard Montage (7 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Smallville is geschoten voor breedbeeldweergave, en de serie staat ook als zodanig op DVD. Het grote pluspunt van de anamorfe 1.78:1-transfer is de kleurweergave. In de serie wordt veel gebruik gemaakt van primaire kleuren, en bepaalde scènes (bijvoorbeeld die op de boerderij van de Kents) hebben die typische warme, rustieke gloed. Dit aspect komt middels een perfecte kleurverzadiging uitstekend tot zijn recht op DVD. Ook de scherpte van de transfer is prima, al constateren we helaas wel dat er vrij veel edge enhancement gebruikt is. Andere kleine tekortkomingen zijn de lichte beeldruis en het sporadische krasje op de print. Storend zijn deze probleempjes nauwelijks, en dus is een dikke voldoende geheel verdiend.

Geluidskwaliteit

Ruim een jaar geleden verscheen een DVD in de winkel met daarop de eerste twee afleveringen van Smallville. Beide afleveringen stonden met uitstekend 5.1-geluid op het schijfje. Voor deze boxset heeft men het oorspronkelijke geluid helaas niet opgewaardeerd. Je treft de 21 afleveringen dan ook met de standaard Dolby Digital 2.0-track aan (192kbit/s). Gelukkig heeft het geluid in alle gevallen mooie volle klank en een goede dynamiek. Tevens bevat het voldoende laag, al wordt op een handvol momenten wel de extra impact van een apart LFE-kanaal gemist. Bij het inschakelen van de ProLogic-stand op de versterker worden de achterkanalen netjes benut voor ambiance en muziek (een combinatie van de composities van Mark Snow en eigentijdse rockmuziek). Helaas ook een klein minpuntje, want in dit geval komen de dialogen via DPL niet altijd perfect uit het midden. Een goede 5.1-mix was dus te prefereren geweest, maar toch kunnen we in dit geval spreken van een geluidskwaliteit die voor een TV-serie ruim voldoende is.

Extra's

Zoals al eerder vermeld: de eerste twee afleveringen van Smallville zijn al geruime tijd als losse uitgave op DVD verkrijgbaar. Deze uitgave bevat een bescheiden collectie extra’s. Bij de eerste seizoensboxset zijn deze letterlijk overgenomen, met enkel wat DVD-rom content als additionele toevoeging. De op de cover beloofde TV-spots zijn nergens te bekennen. Overigens is geen van de extra’s Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Bij de eerste twee afleveringen kun je een commentaar beluisteren van regisseur David Nutter en producers/schrijvers Alfred Gough en Miles Miller. De heren geven een leuk commentaar; niet te serieus, maar toch met de nodige achtergrondinfo. Bijvoorbeeld over de opnames in Canada (Smallville wordt geschoten in Vancouver), de verhaalopbouw, de thema’s, de uitdagingen van het schrijven voor Smallville en de cast(ing). Ook vergelijkt men de serie met de comics en films, en geeft men aan hoe de serie binnen de Superman-mythologie past.

Deleted Scenes (7 min)
Een korte compilatie van verwijderd materiaal uit de eerste twee afleveringen van Smallville. Optioneel commentaar van Cough en Miller is aanwezig, waarin aangegeven wordt waarom de scènes het veld moesten ruimen.

Interactive Tour of Smallville
Hier kun je beelden van verschillende locaties van Smallville bekijken, inclusief een toelichting van Cough en Miller. Je kunt kiezen uit Main Street (½ min) , Smalville High (½ min), Lex’s Estate (1 min), Luther Corp (½ min), Conr Fields (½ min), Lana’s Home (½ min) en de Kent Farm (1 min).

Storyboard Montage (7 min)
In deze extra krijg je te zien hoezeer de storyboards van de openingsscène (de meteorietenregen en de aankomst van de piepjonge Superman op aarde) en het eindgevecht van de pilot overeenkomen met de gefilmde beelden. Het geheel wordt gepresenteerd als een montage van storyboards en filmbeelden.

DVD-Rom Extra’s
Bezitters van een PC met DVD-Rom-speler krijgen toegang tot het Luther Corp intranet, mits het zesde schijfje afgespeeld wordt met de meegeleverde InterActual-player. Hier kun je, alsof je Lex Luthor was, je e-mail lezen. Veel meer valt er schijnbaar niet te doen. Tevens zijn via de InterActual-player de gebruikelijk weblinks aanwezig.

Boekje
Een boekje met daarin een korte samenvatting van elke aflevering en een overzicht van de extra’s. Tevens is hierin aangegeven hoe je op internet bij een verborgen gedeelte van de officiële website komt (de zogenaamde ‘Wall of Weird’), alsmede het paswoord en de gebruikersnaam voor het Luther Corp intranet.

Conclusie

De TV-serie Smallville toont de tienerjaren van Clark Kent, die zich in de toekomst zal ontpoppen als Superman. De jonge Clark wil enerzijds helpen met zijn krachten, maar anderzijds zijn talenten verborgen houden. Het heimelijk bestrijden van het kwaad gaat gepaard met de gebruikelijke puberproblemen als verliefdheid en een fragiele vader-zoon-relatie. Het veelbelovende eerste seizoen van Smallville (21 afleveringen, inclusief pilot) is nu op DVD verschenen, in een boxset met zes schijfjes. Beeld en geluid van de set zijn prima, al is het jammer dat het geluid niet in volwaardige 5.1-vorm gegoten is. Helaas zijn de extra’s vrijwel volledig identiek aan die van de eerder verschenen losse uitgave van de eerste twee afleveringen. Als gevolg hebben de toevoegingen vooral betrekking op de betreffende twee afleveringen, en blijft de rest van het seizoen jammerlijk onbelicht. Afgezien daarvan een leuke boxset, die garant staat voor een dikke 12 uur kijkplezier. Al zul je wel moeten leven met een genadeloze ‘To Be Continued’ aan het eind. Het tweede seizoen kan niet snel genoeg komen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Reinier Gunther  |  28-07-2004

die pas heb ik ook, maar dan vind ik 80 euro nog wel te veel voor die box, ik wacht wel tot die wat goedkoper wordt...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  28-07-2004

Nee heb een kortingpas dus met 10% korting heb ik er 80,99 voor betaalt.
Lees meer >

Reinier Gunther  |  28-07-2004

Vandaag bij FRS lag seizoen 2 er voor mij, eindelijk maar 2 weken er op gewacht dus vanavond maar beginnen met kijken. Heb je het volle pond ervoor betaald z...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  28-07-2004

Afkorting van Free Record Shop . :lol:
Lees meer >

Folkertina  |  28-07-2004

Wat is FRS dan ??? Ik hoop dat hij binnenkort ook gewoon bij de Media Markt te koop is. IK WIL HEB ZIEN !!!!
Lees meer >

The Gr8oNe  |  28-07-2004

Vandaag bij FRS lag seizoen 2 er voor mij, eindelijk maar 2 weken er op gewacht dus vanavond maar beginnen met kijken.
Lees meer >

TauRuS  |  21-07-2004

Ik heb deze box blind gekocht, had nog nooit een aflevering gezien maar ondertussen de eerste disc al bekeken en vind het echt wel een goede serie! Zit er dik ...
Lees meer >

Reginald  |  20-07-2004

online is die nogh iets te duur vind ik, zal wel afwachten amazon had de vorige keer een zeer goede actie
Lees meer >

Dave  |  20-07-2004

Iemand al ergens seizoen 2 vandaag kunnen halen ?? Hij moet er zijn, maar ik heb hem nog niet in de winkels kunnen vinden. :cry: Nope nog nergens, wel gezor...
Lees meer >

Folkertina  |  20-07-2004

Iemand al ergens seizoen 2 vandaag kunnen halen ?? Hij moet er zijn, maar ik heb hem nog niet in de winkels kunnen vinden. :cry:
Lees meer >

Reginald  |  09-03-2004

seizoen 2 heb ik ook al bijna volledig gezien en is ook wel zeer goed
Lees meer >

Reinier Gunther  |  09-03-2004

Ik heb dus net seizoen 1 afgekeken, wat een einde zeg....wow... zo open dat je wel seizoen 2 MOET kijken. wel nog ruim 4 maanden wachten. ik ga me maar weer be...
Lees meer >

Dave  |  09-03-2004

Superserie ! Ik heb de box alweer een tijdje in bezit en dus geheel gekeken, de serie bouwt echt mooi van high-skool jongen naar Superman, mooi om te zien dat ...
Lees meer >

Dave  |  09-03-2004

woeps 2 x ;) Deze mag weg dus.
Lees meer >

Reinier Gunther  |  08-03-2004

Ik de eerste 5 afleveringen op tv gezien dit jaar, maar heb maar meteen serie 1 op dvd gekocht. echt een top serie met leuke knipogen naar de eerder uitgebracht...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 107
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.