Fugitive, The (SE)

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Fugitive, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Als Dr. Richard Kimble na een spoedoperatie thuiskomt, merkt hij tot zijn schrik dat er een indringer in het huis is. Na een gevecht met deze eenarmige man, die weet te ontsnappen, treft Kimble in de slaapkamer zijn vrouw dood op de grond. Alsof dit nog niet erg genoeg is verdenken de autoriteiten Kimble van de moord. Een rechtszaak volgt en de arts wordt veroordeeld. Onderweg naar de gevangenis weet hij echter te ontsnappen en gaat hij zelf op zoek naar de eenarmige moordenaar van zijn vrouw. Hij wordt daarbij op de hielen gezeten door U.S. Marshal Sam Gerard, die de voortvluchtige koste wat kost achter slot en grendel wil zetten. Een spectaculaire jacht is het gevolg, waarbij de jager en het wild elkaar geen enkele adempauze gunnen.

Commentaar

Eind jaren tachtig kreeg iemand het idee om een film te maken die gebaseerd was op de TV-serie The Fugitive uit de jaren ’60. Vol goede moed begon men, onder supervisie van producer Arnold Kopelson, met het schrijven van het script. De voortgang verliep echter moeizaam, en de vele herschrijfpogingen en aanpassingen hadden tot gevolg dat men pas vijf jaar later een geschikt script kon afleveren. Gelukkig is al deze moeite uiteindelijk niet voor niets geweest, want met het door Andrew Davis geregisseerde The Fugitive werd één van de betere films van de jaren ’90 afgeleverd (die overigens geheel terecht een Oscar-nominatie voor beste film in de wacht wist te slepen). Deels is dit te danken aan het acteerwerk. Hoofdrolspelers Harrison Ford en Tommy Lee Jones zijn namelijk beiden in topvorm en zetten uiterst geloofwaardige karakters neer. Het is dan ook niet vreemd dat Jones voor zijn vertolking van de bikkelharde Sam Gerard beloond werd zowel een Golden Globe als een Oscar. Tevens is er een aardig rolletje weggelegd voor “onze” Jeroen Krabbé, die zich goed staande weet te houden tussen het acteergeweld van zijn tegenspelers. Naast de acteerprestaties is een andere grote kracht van de film de enorme vaart waarmee het kat-en-muis-spelletje tussen Ford en Jones zich afspeelt: het verhaal werkt zich via achtervolgingen, samenzweringen en plotwendingen naar de ontknoping, waarbij de kijker slechts weinig tijd krijgt om op adem te komen. Al deze punten maken The Fugitive tot een uitstekende actievolle thriller, die tot op de laatste minuut spannend blijft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 125 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931211222

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Audiocommentaar
 • Cast & Crew
 • Awards
 • Introductie (2 min)
 • Derailed: Anatomy of a Train Wreck (9 min)
 • On the Run (23 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Ten opzichte van de eerder verschenen normale editie van The Fugitive heeft deze Special Edition op beeldgebied de nodige veranderingen ondergaan. De eerste verbetering van de nieuwe transfer, die anamorf met de verhouding van 1.78:1 op het schijfje staat, is de scherpte. In de eerdere versie had een grote hoeveelheid edge enhancement namelijk een onnatuurlijke scherpte tot gevolg, een probleem dat bij de SE is verholpen. Scherpte en detaillering zijn dan ook dik in orde. De kleurweergave is eveneens enigszins verbeterd; in plaats van de wat grauwe, harde kleuren van de eerdere versie krijgen we in de SE een meer natuurlijke weergave te zien (zie onderstaande screenshots voor een vergelijking, waarbij het linker shot van de SE en het rechter van de oude versie afkomstig is). Verder is de print erg schoon en ontbreken storende elementen als beeldruis, filmgrain en compressieartefacten. Een prima beeldkwaliteit, en een aangename verbetering van de middelmatige transfer van de eerdere uitgave.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied is het verschil tussen de reguliere en speciale editie minder schokkend. Sterker nog, voor zover we na kunnen gaan is het geluid van beide versies compleet identiek. Dit is echter geen ramp, want de oude versie heeft een uitstekende geluidskwaliteit. Het Dolby Digital 5.1-spoor (384kb/s) van The Fugitive klinkt namelijk helder, dynamisch, en op momenten erg indrukwekkend. Voornamelijk bij de op actie gerichte scènes, waarbij beide achterkanalen goed benut worden voor het creëren van directionele geluidseffecten (in split-surround). Het resultaat is een zeer ruimtelijk geluidsbeeld, met effecten die je op agressieve wijze om de oren vliegen. Op deze momenten is meestal ook het LFE-kanaal actief om de zwaardere geluidseffecten van impact te voorzien. Tijdens de minder geluidsintensieve fragmenten van de film ligt de nadruk op de voorkanalen, met goed verstaanbare dialogen uit de centerluidspreker. Bij deze fragmenten valt het surroundgebruik enigszins tegen. Desondanks verdient het audiospoor in zijn geheel zeker een dikke voldoende.

Extra's

In tegenstelling tot de eerdere DVD-versie van The Fugitive heeft deze Special Edition een klein aantal boeiende extra’s meegekregen.

Audiocommentaar
De eerste extra is het audiocommentaar van regisseur Andrew Davis en acteur Tommy Lee Jones. Daarbij is Davis meestal aan het woord, Tommy Lee laat slechts sporadisch van zich horen en komt daarbij nogal verveeld over. Het is dan ook duidelijk niet de meest levendige commentaartrack die we ooit gehoord hebben. Bovendien vallen er zo nu en dan flinke stiltes. Toch bevat de gesproken toelichting voor liefhebbers van de film genoeg boeiende informatie.

Introduction
Dit is een kort telefoongesprekje tussen Davis en Jones, gevolgd door een interviewfragment met Harrison Ford. Deze toevoeging krijgt men tevens voorafgaand aan de film te zien, indien men deze via het menu opstart.

On the Run
Deze documentaire heeft ondanks de redelijk korte duur van 23 minuten genoeg interessante zaken te bieden. Het geheel wordt gepresenteerd als een mix van archiefmateriaal en recent opgenomen interviews met vrijwel alle belangrijke cast- en crewleden. Een uitstekende aanvulling op de film.

Derailed: Anatomy of a Train Wreck
Deze extra toont in 9 minuten de totstandkoming van de grootste effectscène uit de film, de ontsnapping van Dr. Kimble. Het meest opmerkelijke is het feit dat men totaal geen CGI of miniaturen heeft gebruikt om de effecten te realiseren. Aan het eind van deze mini-documentaire heeft de co-producer bovendien nog een erg vermakelijk weetje te melden. Bij het vervaardigen van de nieuwe DVD-transfer kwam men er namelijk achter dat op een bepaald moment het gezicht van een crewlid zichtbaar is. In alle tot nu toe verschenen versie’s van de film komt dit voor, maar bij deze Special Edition is het gezicht digitaal verwijderd. Kijk maar eens of je in onderstaand rechter screenshots de man kunt ontdekken (in het linker screenshot is hij verwijderd).

Awards
Een lijst met prijzen en nominaties.

Cast & Crew
Een overzicht van de rollenverdeling.

Trailer
De welbekende bioscooptrailer (1.78:1 anamorf, DD 2.0).

Conclusie

The Fugitive is een goed gemaakte, spannende thriller die elke liefhebber van het genre gezien moet hebben. Met zijn uitstekende beeldkwaliteit, prima geluid en klein aantal informatieve extra’s (geen van allen Nederlands ondertiteld) is deze Special Edition DVD daar uitermate geschikt voor. Vergeleken met de oude DVD-uitgave van de film heeft de SE naast de toegevoegde extra’s een betere beeldtransfer en identiek geluid. Of de pluspunten belangrijk genoeg zijn om vervanging te rechtvaardigen zullen bezitters van de oude versie voor zichzelf uit moeten maken. Voor liefhebbers die de film nog niet bezitten is de Special Edition van deze uitstekende thriller echter duidelijk de versie van voorkeur.

Laatste reacties

Tarkus  |  05-11-2011

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik deze film nog eens had gezien, maar ik blijf het een uitstekende film vinden. De 2 hoofdrolspelers, Harrison Ford en...
Lees meer >

Marc1978  |  07-10-2004

Ik sluit me aan bij dat "overschat", naar mijn gevoel wordt deze film nergens spannend. Met de cast die hierin mee speelde hadden ze het veel beter kunnen doen...
Lees meer >

Surya  |  26-02-2004

Overschat? De meesten vinden hem toch gewoon net een tikje beter dan de meesten in het genre, maar verre van een meesterwerk?
Lees meer >

Simon MC  |  26-02-2004

Call me weird, maar dit is één van de meest overschatte films ooit.
Lees meer >

Coen Vermeer  |  23-02-2004

Beste "Ik was het niet, achtervolg me door de VS, ik zal de echte dader vinden" film sinds North by Northwest. lol en daarom vind ik de film maar zo zo. Ik v...
Lees meer >

Surya  |  23-02-2004

Die is idd totaal inferieur, en eigenlijk nogal overbodig. Niet dat hij slecht is, maar hij is zo middelmatig.
Lees meer >

scheur  |  23-02-2004

Heb 'm laatst ook weer van stal gehaald en me geen moment verveeld!!! vind de bus-crash trouwens een stuk spectaculairder dan die met het vliegtuig!!! :twisted...
Lees meer >

Surya  |  22-02-2004

Blijft idd sterke film, heb hem 2 weken geleden nog eens gezien
Lees meer >

Dick van Drie  |  21-02-2004

De originele snapperversie was 1 van mijn eerste dvd's :) Prima film dus.
Lees meer >

mradem  |  21-02-2004

Ja zeer goede film.
Lees meer >

Swanski  |  21-02-2004

leuke en vooral 'lekkere' film...> hoort absoluut in iedere collectie, vind ik...> (y)
Lees meer >

Frank  |  21-02-2004

Is deze alleen in een snapper uitgave? Op het moment wel, maar Warner is langszaam de snappers aan het vervangen door keepcases, dus wie weet...
Lees meer >

Frank  |  21-02-2004

Heeft dvd.nl een magazine?? :o Nog nooit van gehoord... http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=14 http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=17
Lees meer >

Kaplan  |  21-02-2004

Beste "Ik was het niet, achtervolg me door de VS, ik zal de echte dader vinden" film sinds North by Northwest.
Lees meer >

Tom L.  |  21-02-2004

Dit is wel een uitgave die al bijna 2 jaar uit is ofzo. Waarom zo laat ???Deze recensie dateert oorspronkelijk uit ons magazine en is per ongeluk niet online be...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 123
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.