Tweeling, De

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-03-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Tweeling, De (DVD)
Samenvatting

Na de dood van hun ouders worden de 6-jarige tweelingzusjes Lotte en Anna op abrupte wijze gescheiden. Lotte groeit in Nederland op bij een welgestelde Gooise familie, Anna groeit in Duitsland op bij een arme boerenfamilie. Twee geheel andere werelden waardoor de meisjes totaal verschillend opgroeien. Onderling contact is er niet meer, omdat beide stiefouders de talloze brieven onderscheppen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog vinden zij elkaar in Duitsland terug. Het weerzien loopt op een teleurstelling uit. Door hun verschillende ervaringen tijdens de oorlog groeien zij verder uit elkaar. Anna trouwt met de SS-er Martin terwijl Lotte’s Joodse verloofde David afgevoerd wordt naar Auschwitz. Als Anna en Lotte elkaar na de oorlog weer zien is de breuk definitief. Vijftig jaar later treffen zij elkaar in Spa. Is een verzoening tussen de hoogbejaarde tweelingzusters nog mogelijk?

Commentaar

De Tweeling is de bijzonder meeslepende en ontroerende verfilming van regisseur Ben Sombogaart (bekend van de jeugdfilms Abeltje en Het Zakmes) gebaseerd op de gelijknamige bestseller roman van Tessa de Loo. Kort en goed gezegd is deze verfilming van Sombogaart, met het uitstekende script van Marieke van der Pol, van bijzonder hoog niveau. Van der Pol heeft zich als schrijfster voor deze film alleen bezig gehouden met scripts van prima televisieseries als Baantjer, Spangen, 12 Steden – 13 Ongelukken en Wet & Waan. Het acteerwerk van de spelers is van een enorm hoog niveau. De ontroering en het persoonlijk leed van de tweelingzusjes wordt door de hoofdrolspelers zo overtuigend naar gezet, dat je volledig wordt meegezogen in het emotionele verhaal. De film speelt zich af in verschillende tijdsdelen, waar de regisseur op goede wijze gebruik maakt van flashbacks. De jeugdige Lotte wordt prachtig neergezet door Thekla Reuten en evenzo levert Nadja Uhl dezelfde prestatie met haar karakter Anna. Op oudere leeftijd zijn de rollen ingevuld door Ellen Vogel (Lotte) en Gudrun Okras (Anna). De film raakt diverse gevoelige aspecten die te maken hebben met onze (jeugdige) vorming als individu en als volwassene en de effecten die dit heeft op latere relaties. Dit alles is met zoveel gevoel en integriteit in beeld gebracht, dat je na de film even tijd nodig hebt om dit op je te laten inwerken en een tweede (of derde) kijken haast een verplichting is. Op het Nederlands filmfestival kreeg de film als beste film een Gouden Kalf, met daarbij nominaties voor regie, script, camera en geluid. En zeer terecht is de film genomineerd voor een Oscar® voor de beste Niet-Engelstalige film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 132 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8711875949500

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Een documentaire over het maken van De Tweeling

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met de nagenoeg oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is in het algemeen goed, maar zeker niet perfect. In de film wordt gebruik gemaakt van een ingetogen kleurenpalet. Het beeld doet natuurlijk aan, maar de kleuren zijn bewust wat grauwer en donkerder gehouden. Scherpte van het beeld is redelijk goed, detaillering kon beter en wordt negatief beïnvloed door de aanwezige beeldruis. In het beeld zit een incidenteel spettertjes en er is wat milde edge enhancement toegepast.
De film is netjes verdeeld in 23 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. In de film wordt gedeeltelijk Duits gesproken, deze scènes zijn Nederlands ondertiteld. Verder is er nog een Engelse ondertiteling aanwezig. De ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Nederlandstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (met de prima bitrate van 448 Kb/s) op de DVD gezet. Deze soundtrack is trouwens een beetje vreemd als Engels gelabeld. De soundtrack is erg mooi doordat hij zo gewoon natuurlijk klinkt, mooi ruimtelijk en een heerlijk vol geluid. Het laag is goed gedoseerd en mooi strak, het hoog is prima gedefinieerd. De film bevat veel muziek ter ondersteuning. Prachtige symfonische muziek van Fons Merkies, die al een indrukwekkend aantal Nederlandse producties van muziek heeft voorzien. Voor het merendeel van de soundtrack ligt de nadruk op de voorkanalen, waarbij op subtiele wijze de surroundkanalen gebruikt worden voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. Het LFE kanaal geeft op gepaste momenten een indrukwekkend en diep laag. De Nederlandse dialogen komen uit de centerspeaker en goed te verstaan.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn mooie zwart/wit filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. De extra’s op deze DVD zijn:

Making Of (24 minuten)
Een prima informatieve blik achter de schermen met interviews met regisseur en hoofdrolspeler en natuurlijk beelden tijdens het filmen. Beeldformaat is 1.33:1.

Trailer (2 minuten)
De bekende bioscooptrailer in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Deleted Scenes (10 minuten)
Een zestal scènes die op de snijtafel gesneuveld zijn. Zonder verder toelichting. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf beeld. Elke scènes is apart te kiezen en er is een Play All optie.

Daarnaast staan op de DVD nog enkele promotionele trailers van andere titels (Alias, The Discovery of Heaven en Zus en Zo) van RCV.

Conclusie

De Tweeling is één van de beste Nederlandse filmproducties van de laatste jaren en terecht is deze film dan ook genomineerd voor een Oscar®. Thelka Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel en Gudrun Okras spelen op indrukwekkende wijze de tweelingzusjes Lotte en Anna die op jonge leeftijd worden gescheiden en geheel verschillend opgroeien. Daar doorheen loopt de Tweede Wereldoorlog, die de breuk in hun leven definitief lijkt te maken. Een meeslepende en ontroerende film van regisseur Ben Sombogaart gebaseerd op de gelijknamige roman van Tessa de Loo.
De DVD heeft een redelijk goede beeldkwaliteit en een prima geluidskwaliteit. Toegevoegd zijn enkele extra’s, waarbij vooral de Making Of documentaire informatief is. Aanrader!

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  31-01-2005

Van al m'n NL-films vind ik dit ronduit de beste. Film met internationale uitstraling. Prachtige combinatie van filmactuers en toneelacteurs. Hele decorum ...
Lees meer >

Zeeuws Meisje  |  29-01-2005

Prachtige film, zal ik zeker kopen.
Lees meer >

Godbluff  |  27-01-2005

ik moet nog kijken maar voor slechts 4,99 bij de vrije platenboer kan het missen.... :wink:
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  28-10-2004

Echt een hele mooie film! Na het bekijken van deze film kan niemand meer zeggen dat Nederlanders alleen maar slechte films maken... :wink:
Lees meer >

Fries46  |  08-05-2004

Bij de Media Markt in Rijswijk ligt deze prachtige film nu voor € 6.99!!! Hans
Lees meer >

Remcodeweerd  |  16-04-2004

Aardige film In het begin een beetje saai maar als de film eenmaal op gang komt een hele goede film wel jammer van het geluid wat echt op sommige punten s...
Lees meer >

Harry stadman  |  10-04-2004

Met name nu we weer wat dichter bij 5 mei komen krijgt deze film een extra betekenis. :wink: waarschijnlijk dat ze Schindlers list ook in april als uitgifte...
Lees meer >

Fries46  |  10-04-2004

Prachtige, ontroerende film. Zowel de jonge garde (met de mooie Thekla Reuten voorop) als de oude (Ellen Vogel en haar duitse 'zus') spelen verschrikkelijk goed...
Lees meer >

makkabeer  |  09-04-2004

Hele mooie film
Lees meer >

Pascal Heister  |  09-04-2004

lijkt me ook een mooie film :) komt nog wel een keer in de verzameling
Lees meer >

Harry stadman  |  09-04-2004

Erg goede film. Beeldkwaliteit een beetje kielekiele (net een 7-tje wat mij betreft), maar van RCV heb ik ze ook wel eens slechter gezien. Aanradertje! (y) ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-03-2004

Het beeld is niet helemaal top, maar inderdaad dit is een pracht van een Nederlandse film. Kijken!
Lees meer >

Qzyn  |  11-03-2004

Ik vind het een goeie film maar er mist toch iets aan. Ik vond het niet echt een spannende film en het 'drama' voelde een beetje 'onaf'. Ik vond het eind va...
Lees meer >

chris tervoort  |  11-03-2004

ik vind het zeer vervelent dat het geluit zo wisselt verder een priema film
Lees meer >

Nathan Strik  |  04-03-2004

Erg goede film. Beeldkwaliteit een beetje kielekiele (net een 7-tje wat mij betreft), maar van RCV heb ik ze ook wel eens slechter gezien. Aanradertje! (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 68
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.