Young Sherlock Holmes

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-03-2004

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Young Sherlock Holmes (DVD)
Samenvatting

In het Victoriaanse tijdperk komt de jonge student John Watson (Alan Cox) aan in Londen om daar zijn medische studie voor arts voor te zetten. Op de universiteit ontmoet hij een vioolspelend figuur, die in een oogopslag bijna alles schijnt te weten van Watson. De vioolspeler maakt zich bekend als Sherlock Holmes (Nicholas Rowe). Al snel wordt de aandacht van beide getrokken door een geheimzinnige zelfmoord. Na een tweede ogenschijnlijk dodelijk ongeluk geeft de jonge Holmes samen met zijn kersverse medescholier Watson zijn gedachten en aanwijzingen door aan politiecommissaris Lestrade (Roger Ashton-Griffiths). Alleen Lestrade wil niks van de jongens horen, Holmes was al vaker met wilde theorieën op het bureau geweest. Het politiewerk moest hij nu maar aan de grote mensen overlaten. Als dan oud-professor Waxflatter (Nigel Stock), tevens mentor van Holmes, het volgende slachtoffer blijkt te zijn, is Sherlock Holmes de enige die het verband ziet tussen de verschillende moorden. Samen met Watson en zijn vriendinnetje Elizabeth Hardy (Sophie Ward), de laatste de kleindochter van Waxflatter, begint de jonge detective aan het oplossen van de meest opmerkelijke zaak uit zijn buitengewone carrière.

Commentaar

Het karakter Sherlock Holmes, een bedenksel van de Engelse schrijver Sir Arthur Canon Doyle, spreekt tot ieders verbeelding en is al vaak het onderwerp van een film geweest. Niet alleen serieuze verfilmingen, zoals de films in de jaren ’40 waarbij Basil Rathbone de rol van Sherlock Holmes speelde, maar ook enkele versies voor de jeugd. Zo heeft Disney in 1986 het karakter invulling gegeven met de tekenfilm De speurneuzen (The Great Mouse Detective) . Ook in diezelfde periode maakten Paramount Pictures in samenwerking met Amblin Entertainment Production de film Young Sherlock Holmes. Bij de filmopening staat trouwens een andere titel in beeld: Pyramid of Fear en op het DVD menu staat de volledige titel Young Sherlock Holmes and the Pyramid of Fear. Niemand minder dan Steven Spielberg tekende, samen met Kathleen Kennedy en Frank Marshall, voor de productie van de film. Bij de film E.T. (1982) werkten Kennedy en Spielberg ook al samen. Chris Columbus tekende voor het script van de film. Columbus is ondertussen ook al geen onbekende meer, vooral dankzij zijn verfilming van de Harry Potter verhalen. Maar daarnaast regisseerde hij ook films als The Bicentennial Man en Mrs. Doubtfire . En als regisseur voor de film werd Barry Levinson (Rain Man, Good Morning Vietnam , Toys , Disclosure, Bandits ) aangetrokken. Al deze namen bij elkaar zorgen voor een leuke, spannende en avontuurlijke film, waarbij het direct duidelijk is dat je af en toe ‘enkele snufjes’ Indiana Jones (Temple of Doom) en Harry Potter in de film ziet. De echte liefhebbers van de boeken van Canon Doyle zullen misschien een beetje gruwelen bij deze verfilming, want de film is wel heel erg losjes gebaseerd op de verhalen van Holmes en zijn trouwe gezel Dr. Watson.
De hallucinaties in de film zijn dankzij de special effects van ILM vormgegeven. Young Sherlock Holmes was de eerste film die een computer gegenereerde karakter had, de glas-in-lood-ridder die gemaakt is door Pixar. Deze effecten kregen in 1986 een Oscar nominatie. En bij deze film loont het de moeite om de aftiteling even helemaal af te kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 104 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865559260

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het formaat van 1.78:1 anamorf op deze DVD, wat nagenoeg overeenkomt met het bioscoopformaat van 1.85:1. De beeldkwaliteit is zoals we die meer zien bij de budgetreleases van jaren ’80 films. Een goed ogend kleurrijk beeld dat voldoende scherp is met een natuurlijk kleurenpalet en een redelijk goede detaillering. Het contrast is verder prima. Af en toe zit er nog een spettertje in het beeld. Edge enhancement is nauwelijks zichtbaar. Filmgrain ontsiert het beeld nauwelijks en is slechts in heel lichte mate aanwezig. Bij de opening van de film valt het wiebelen van het beeld enigszins op (telecine wobble).
De film is verdeeld in 15 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is prima leesbaar, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijk 70 mm six-track soundtrack is voor de DVD release geremixt in een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). De dialogen komen prima verstaanbaar uit de centerspeaker. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek komt daar met een redelijk goede stereospreiding uit de speakers. Detaillering van het hoog is voldoende. De surround kanalen worden subtiel gebruikt en geven het geheel enig gevoel van ruimtelijkheid. Het LFE kanaal wordt incidenteel aangesproken.

Extra's

De menuschermen zijn breedbeeldplaatjes en hebben geen achtergrondgeluid. Extra’s staan niet op deze uitgave. Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Young Sherlock Holmes is een leuke, avontuurlijke film met een jeugdige Sherlock Holmes en zijn vriend John Watson, die als studievrienden een spannend verhaal beleven. Vrij naar de karakters van Sir Arthur Canon Doyle lossen beide hun eerste moordzaak op. De betrokkenheid van producent Steven Spielberg en scriptschrijver Chris Columbus zijn direct herkenbaar in de film.
De film is door Paramount uitgegeven in de budgetserie Stars for Sale. Je kunt hierbij rekenen op een nette kwaliteit van beeld en geluid. Extra’s daarentegen ontbreken.

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  12-03-2004

Alleen moet daarbij worden opgemerkt beste Arnold dat de 'enkele snufjes' van Harry Potter ontleend zijn aan deze film en niet andersom! :roll:Chronologisch ge...
Lees meer >

edewolf  |  12-03-2004

Prima recentie. Het blijf een toppertje voor mij... Een hele leuke en vermakelijke verfilming van de meesterwerken van Doyle. Alleen moet daarbij worden opgemer...
Lees meer >

Paulus  |  12-03-2004

<knip> Kies je Nederlands dan heeft de filmopening, zoals de recensie aangeeft, de titel Pyramid of Fear en het menu Young Sherlock Holmes and the Pyramid of ...
Lees meer >

Frank  |  12-03-2004

Prima DVD-release van een leuke film. Als je bij het starten van de DVD overigens op Engels drukt dan heeft de filmopening en het menu wel de titel Young She...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.