Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (DVD)
Samenvatting

Als archeologe Lara Croft (Angelina Jolie) bij de verkenning van een verzonken tempel op een mysterieuze bol stuit, weet ze dat ze iets waardevols in handen heeft. De bol wordt echter gestolen voordat Lara de tempel kan verlaten. Onderzoek naar de herkomst van de bol doet vermoeden dat dit mysterieuze artefact de locatie van Pandora’s Doos beschrijft, de doos die volgens de overleveringen de essentie van het kwaad bevat. Samen met de bikkelharde Terry Sheridan (Gerard Butler) reist Lara de hele wereld af om de bol uit de handen van wapenfabrikant Jonathan Reiss (Ciaran Hinds) te houden. Wat is deze maniak met Pandora’s Doos van plan?

Commentaar

In 2001 verscheen Lara Croft: Tomb Raider in de bioscopen, gebaseerd op de destijds mateloos populaire reeks videogames. De film was weinig meer dan een verwaterd aftreksel van Indiana Jones, maar dat stond het succes niet in de weg. En dus – zoals dat meestal gaat in filmland – moest er een vervolg komen. Angelina Jolie werd weer opgetrommeld om in de huid van Croft te kruipen, en ‘onze’ Jan de Bont (Speed) nam de plaats op de regisseursstoel over van Simon West (Con Air). Tijd om de zaken nog eens dunnetjes over te doen, volgens de bekende sequel-regel: ‘Sneller, Beter, Groter’. Toch werd de tweede Croft niet het financiële succes dat men verwachtte (de opbrengst in het openingsweekend was minder dan de helft van zijn voorganger). De studiobonzen schoven de schuld direct af op de geflopte laatste game met de ‘cyberbabe’. De gamers zouden teleurgesteld zijn in het spel en aldus wegblijven bij de film. Een beetje kort door de bocht, want het zijn echt niet louter game-fanaten die de bioscoop bezoeken. Nee, een grotere rol in het ‘falen’ van de film is vermoedelijk weggelegd voor het wegebben van de Lara Croft-hype over de jaren. Gepaard met de matigheid van de vorige film ontbrak blijkbaar de interesse bij het publiek voor nog een deel in de reeks. En dat is jammer, want Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, zoals het tweede deel volledig heet, is een prima actie/avonturenprent, en een stuk vermakelijker dan zijn voorganger. The Cradle of Life blinkt vooral uit in zijn gevarieerde aanbod aan actie. Daarbij heeft Jan de Bont geprobeerd om niet in de bekende clichés te vervallen. Hij is daar aardig in geslaagd, zodat ook doorgewinterde actiefanaten een aantal verfrissende nieuwe zaken zullen zien. Verhalenderwijs is de film heel wat minder spectaculair en wordt een flinke portie ‘suspension of disbelief’ geëist, maar als je je daaraan stoort dan kun je het actie/avonturen-genre beter laten voor wat het is. Als popcornfilm is The Cradle of Life met zijn mooie locaties en overdaad aan actie, gevechten, stunts, explosies en effecten namelijk uitstekend licht verteerbaar entertainment. En dat is ook wel eens lekker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865559253

Extra's

  • Audiocommentaar
  • DVD-ROM extra’s
  • Deleted/Alternate Scenes (12min)
  • Featurettes (40 min)
  • Gerard Butler’s Screen Test (4 min)
  • Muziekvideos

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Regisseur Jan de Bont is een groot voorstander van het 2.35:1-formaat, onder meer omdat het volgens hem beter aansluit bij het natuurlijke blikveld van de mens. En dus is het niet zo vreemd dat ook The Cradle of Life in dit formaat geschoten is. Bij de stap naar DVD heeft de film (gelukkig) deze verhouding behouden. De resulterende transfer laat, zoals het een recente film betaamd, weinig te wensen over. Pluspunten zijn onder meer de verbluffende scherpte en dito kleurverzadiging. Bovendien zijn problemen als het opduiken grain, ruis en vuil totaal niet aan de orde. Wie heel goed zoekt kan sporadisch wat lichte edge enhancement en posterisatie vinden, maar dat valt in de categorie ‘muggeziften’. Zeer strakke en solide transfer.

Geluidskwaliteit

The Cradle of Life is een film vol actie en spektakel, en daar hoort natuurlijk een passend agressieve geluidsbeleving bij. Wat dat betreft zit je bij deze DVD-uitgave gebakken, want de aanwezige Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) zet je installatie flink aan het werk. Uiteraard merk je dit vooral bij de vele actiescènes, die bol staan van de directionele geluidseffecten en voelbaar diepe bastonen uit de subwoofer, maar ook op de overige momenten wordt een prima ruimtelijk geluidsbeeld neergezet. Bovendien heeft het geluid een warme, heldere klank en goede dynamiek en detaillering. En daarmee is het een uitstekend 5.1-spoor, met een torenhoog Home Theatre-gehalte.

Extra's

Een redelijke hoeveelheid extra’s op deze DVD. Afgezien van het audiocommentaar zijn ze allemaal Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
De eerste extra is het commentaar van Jan de Bont. De regisseur blijkt een informatief spreker, die met feiten en weetjes over allerlei aspecten van de productie komt, van script tot effecten. Daarbij wordt filmtechnische info niet geschuwd. Ook de vele uitdagingen komen aan bod, waarbij blijkt dat zaken die er in de uiteindelijke film gemakkelijk uitzien in de praktijk vaak het moeilijkst zijn. Tevens uit hij terecht zijn bewondering voor Angelina Jolie, die er op stond om zoveel mogelijk stunts en gevechten zelf te doen. Uitstekend commentaar!

Deleted/Alternate Scenes (12 min)
Een verzameling van zeven verwijderde/alternatieve scènes (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0), inclusief optioneel commentaar van Jan de Bont (Nederlands ondertiteld). Een ‘play all’-optie is aanwezig. Vooral interessant is het alternatieve einde. Dat werd gefilmd op aandringen van de studio, om eventueel het onconventionele einde te kunnen wijzigen na negatieve reacties van het publiek bij testscreenings.

Featurettes
Ook aanwezig zijn diverse featurettes, die elk een ander onderwerp belichten. Een ‘play all’-optie ontbreekt.
- Training (9 min): De naam spreekt voor zich, hier krijg je te zien op welke wijzen Angelina Jolie fysiek moest trainen voor de rol. Hieruit wordt nogmaals de toewijding van Jolie duidelijk, en het plezier waarmee ze meewerkt aan de stunts.
- Vehicles & Weapons (4 min): Een korte blik op de verschillende wapens en voertuigen in de film.
- Stunts (11 min): Hier wordt dieper ingegaan op de totstandkoming van bepaalde moeilijke stunts, zoals de ontsnapping uit de grot en de sprong met de wingsuits.
- Visual Effects (11 min): Een toelichting op de visuele (CG-)effecten. In vogelvlucht passeren enkele van de grotere effectscènes. De opvallendste is het fragment waarin Lara en Co onderwater afdalen naar een verzonken tempel. Deze ‘dry-for-wet’-scène is namelijk geheel op het droge opgenomen.
- Scoring (4 min): Tot slot een kijkje in de keuken bij componist Alan Silvestri.

Gerard Butler’s Screen Test
Een screentest van Gerard Butler, die Terry Sheridan speelt. Niet echt boeiend.

Music Videos
Twee videoclips, namelijk die van de nummers “Did My Time” van Korn en “Heart Go Faster” van The Davey Brothers.

DVD-Rom Extra’s
Bezitters van een DVD-speler in de PC kunnen de uitgebreide webpagina van de film bekijken. De site is geheel aanwezig op het schijfje zelf (inclusief zaken als interviews, achter-de-schermen-materiaal en de trailer), dus connectie met het internet is niet nodig. Complimenten daarvoor, want meestal maakt men zich er eenvoudig vanaf door enkel een link te plaatsen. Bekijken van de site dient te gebeuren via de meegeleverde InterActual-speler.

Conclusie

Tomb Raider: The Cradle of Life is de tweede film rond videogame-personage Lara Croft, de vrouwelijke combinatie van Indiana Jones en James Bond. Dit vervolg, geregisseerd door Jan de Bont, deed het niet zo goed in de bioscopen. Of dit te maken heeft met de tanende populariteit van het fenomeen Lara Croft, met de matigheid van de vorige film, of met het floppen van de meest recente videogame weten we niet, maar feit is dat The Cradle of Life een tweede kans verdient. Want het is gewoon een goed gemaakte popcornfilm, met mooi camerawerk en een overdaad aan gelikte actie. Het is bovendien een film die, middels de uitstekende audiovisuele prestaties van de DVD-uitgave, prima tot zijn recht komt in de thuisbioscoop. Ook bevat het schijfje een nette collectie interessante extra’s. Prima uitgave, en een aanrader voor de actie/avontuur-liefhebber!

Laatste reacties

Jereth  |  16-02-2007

Nee, ik vond deel 1 toch echt vele malen beter dan 2! Het personage is in deel 1 ook veel beter uitgediept. Deel 1 was intelligenter, geloofwaardiger en gewoon...
Lees meer >

olrik  |  12-12-2004

goeie film net zo,n goeie als de eerste van tombraider
Lees meer >

Sneaker  |  12-12-2004

Net gezien en ik vond het een goede en erg vermakelijke film. Mooie locaties, gelikte actiescene's en goede special effects en Angelina Jolie opnieuw als een ge...
Lees meer >

Harry stadman  |  10-08-2004

was nu in de aanbieding; kon hem nu niet laten liggen. :wink: hij is inderdaad een stuk beter dan deel 1. dus, voor degene die deel 1 kon waarderen is deel...
Lees meer >

Chris W  |  17-05-2004

Hmmm, lang niet gereageerd.... maarja, iig net weer ff gekeken. Blijft een vermakelijke film. Dat er dingen zijn die overdreven zijn en niet kunnen, ala, oo...
Lees meer >

basset  |  19-03-2004

1 Mooie vrouw!!!! 2 Mooie vrouw!!!! 3 Mooie vrouw!!!! 4 Mooie vrouw!!!! 5 Eigenlijk wel een hele mooie vrouw!!!! 6 Gewoon een leuke film om te kijken en ...
Lees meer >

Hankster  |  16-03-2004

ik vond het helemaal niks, ik kan niet echt oordelen, want de dvd was al heel snel weer uit de DVD-speler verdwenen. Waar Angelina Jolie in Tomb Raider 1 nog er...
Lees meer >

SanderSpil  |  16-03-2004

ik vond het helemaal niks, ik kan niet echt oordelen, want de dvd was al heel snel weer uit de DVD-speler verdwenen. Waar Angelina Jolie in Tomb Raider 1 nog er...
Lees meer >

Rut  |  16-03-2004

Vond de film in het begin erg tegenvallen, te overdreven stunts, daarna werd het een stuk beter. Ik vond het juist erger worden naar het einde toe :) Smaken v...
Lees meer >

Surya  |  16-03-2004

Vond de film in het begin erg tegenvallen, te overdreven stunts, daarna werd het een stuk beter. Ik vond het juist erger worden naar het einde toe :)
Lees meer >

Rut  |  16-03-2004

Vond de film in het begin erg tegenvallen, te overdreven stunts, daarna werd het een stuk beter.
Lees meer >

scheur  |  15-03-2004

Had deze in de bios gezien, wat een grote tegenvaller was dat zeg!!!! :evil: Vond zelfs de eerste dan nog beter!!!! :shock:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-03-2004

Angelina Jolie gaat geen derde Tombraider film maken... ;) http://www.tiscali.nl/content/article/nente/560625.htm
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  14-03-2004

Op driekwart oid van 2001 A Space Odysy Daar kwam ik totaal niet doorheen door die film.... Wat een vergelijking! :shock: 2001 SA is 2001 keer beter dan dez...
Lees meer >

Surya  |  14-03-2004

Maar hij heeft wel gelijk :wink: Raar hoor, ik heb nooit iets aan dat mens met haar bitcherige look en opgespoten lippen die ze de heft van de tijd dan nog op...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 588
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.