Shanghai Grand

Recensent:
Marcel den Haan
17-03-2004

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Shanghai Grand (DVD)
Samenvatting

Shanghai 1930. Ting (Andy Lau) is een jongen die werkt als poepschepper en als voetveeg gebruikt wordt door de lokale gangsterbaas. Op een dag komt hij Hui (Leslie Cheung) tegen en de twee mannen raken bevriend. Samen weten ze heel snel een groot gangsterimperium op te bouwen. Ze gaan voor niemand uit de weg en gebruiken veel geweld. Maar dan staat op een dag ineens de dochter van een gangsterbaas op de stoep. Op deze vrouw is Ting lange tijd verliefd geweest en al snel zorgt de komst van de vrouw voor grote problemen tussen de twee vrienden.

Commentaar

Het is duidelijk waar de makers van deze film hun inspiratie vandaan hebben gehaald. De film is in dezelfde stijl geschoten als onder andere The Godfather en Once Upon A Time In America. Helaas haalt deze film niet het niveau van de voorgaande films. Dit wil echter niet zeggen dat het een slechte film is, maar een klassieker is het zeker niet. De film kan wel rekenen op prachtige optredens van Andy Lau en Leslie Cheung, twee toppers uit de Hong Kong filmwereld. Zonder hun inbreng was deze film een stuk minder leuk geweest om naar te kijken. Kortom, hou je van misdaadfilms en ook nog eens van Hong Kong films, dan zou je deze film zeker eens moeten proberen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: World Wide Cinema
EAN: 8715664009383

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Shanghai Grand is in het teleurstellende beeldformaat van 1.33:1 op de DVD te vinden. Het betreft hier een zogenaamde open matte transfer. Er vallen verder een hoop dingen op aan deze transfer en echt positief kan je het niet noemen. Ten eerste zitten er gedurende de gehele film beschadigingen in de print. Ook is er regelmatig beeldruis en filmgrain aanwezig. Verder laat de scherpte het hier en daar wat afweten. Als laatste is de film ook nog eens interlaced (zie screenshot 5). De makers van de film hebben er voor gekozen de film een sepialook te geven om te benadrukken dat de film in de jaren 30 afspeelt, iets wat zeker bijdraagt aan de sfeer van de film.
De film is verdeeld in acht hoofdstukken, te weinig uiteraard. De ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld geplaatst. Concluderend kunnen we zeggen dat deze transfer geen voldoende scoort.

Geluidskwaliteit

Ook qua geluid valt de DVD wat tegen. Er is keuze tussen een Dolby Digital 5.1 track (448 Kb/s) en een Dolby Digital 2.0 track (192 Kb/s). Beide tracks zijn echter niet in de originele Kantonese taal, maar in het Engels. Voor de echte puristen onder ons al gelijk een minpunt. De 5.1 track blinkt verder niet echt uit in ruimtelijkheid en van spreiding is ook weinig sprake. De dialogen worden wel netjes weergegeven via de centerspeaker, maar ook de muziek is via deze speaker te horen. De surroundspeakers hebben een rustige avond tijdens deze film en blijven angstvallig stil, evenals het LFE kanaal. De Dolby Digital 2.0 stereo track krijgt dankzij dit alles dan ook de voorkeur. Hoewel bij deze track opvalt hoe hard het geluid is, waardoor soms wat vervorming te horen is. Ook hier geen voldoende.

Extra's

Het wordt een beetje saai, maar ook qua extra’s heeft deze DVD weinig te bieden. De menuschermen bestaan uit een statische achtergrond waar een afbeelding uit de film te zien is. Ook is er muziek te horen en wel een liedje uit de film, deze keer wel in de originele Kantonese taal.

Original Theatrical Trailer
De naam zegt het al, de originele bioscooptrailer. Zoals gewoonlijk bij een film uit Hong Kong duurt deze trailer vrij lang, ruim 4 minuten. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 K/ps) en het beeldformaat is 1.33:1.

Photo Gallery
Een verzameling foto’s uit de film, 12 in totaal.

Trailers
Twee trailers van twee andere World Wide Cinema uitgaven. Het gaat hier om de films The Blade en A Better Tomorrow. Ook deze trailers zijn te bekijken en beluisteren in Dolby Digital 2.0 (192 K/ps) en in het formaat 1.33:1.

Conclusie

Shanghai Grand haalt duidelijk zijn inspiratie uit films als The Godfather, maar haalt niet het niveau van deze klassieker. Nu is dit ook vrijwel onmogelijk, dus een slechte film is het zeker niet. Helaas is de DVD dat wel. De kwaliteit van beeld en geluid laat te wensen over en ook qua extra’s weet de DVD niet echt te overtuigen. Een aardige film in een slecht jasje.

Laatste reacties

Cloud  |  19-03-2004

Jammer dat DFW niet eens de kwaliteit drastisch omhoog gooit, want op deze manier heeft strax niemand meer vertrouwen in ze... (nu heb ik het over de asian fi...
Lees meer >

Yi-Long  |  18-03-2004

Helemaal mee eens. Als je tegenwoordig nog een film op DVD durft uit t brengen waarbij de originele taal ontbreekt, dan geloof ik echt dat je in de verkeerde bi...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  18-03-2004

Precies, ik bedoelde dus dat het juist DVDs zonder de originele taal zijn die mij in een groot groen monster doen veranderen. :wink: absoluut mee eens. Ooit ...
Lees meer >

Geert Jan Alsem  |  17-03-2004

Precies, ik bedoelde dus dat het juist DVDs zonder de originele taal zijn die mij in een groot groen monster doen veranderen. :wink:
Lees meer >

Timothy  |  17-03-2004

Euhm Erik, ik lees toch echt in zowel de review als het bericht van Rinkelbeer dat ze de originel taal wél willen.
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  17-03-2004

Dus jij heb een film liever nagesynchroniseerd dan in de orignele taal? Dan heb je het over het algemeen slecht getroffen in Nederland! ;)
Lees meer >

Geert Jan Alsem  |  17-03-2004

Beide tracks zijn echter niet in de originele Kantonese taal, maar in het Engels. Voor de echte puristen onder ons al gelijk een minpunt. Een minpunt? RAAH! Ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:5
Extra's:2
1.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.