Finding Nemo (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-03-2004

Totaalbeoordeling:

9.6
DVD

Finding Nemo (SE) (DVD)
Samenvatting

Coral en Marlin zijn twee verliefde clownvissen in het Great Barrier Reef nabij Australië, die zich voorbereiden op hun aanstaande ouderschap. Maar liefst 400 eitjes zullen uitkomen. Één naam voor de nakomelingen heeft Coral ook al; Nemo. Het geluk wordt wreed verstoord als Coral slachtoffer wordt van een hongerige roofvis. En zo blijft Marlin alleen achter met nog één eitje….
De avontuurlijke jonge Nemo woont samen met zijn overbezorgde vader Marlin in een anemoon bij het Great Barrier Reef. Vandaag gaat Nemo voor het eerst naar school. Op deze eerste dag gaan Nemo en zijn schoolvriendjes op excursie naar het einde van het koraalrif. De vriendjes van Nemo doen wie het verste over het koraalrif durft te gaan en natuurlijk wil de een niet voor de ander onderdoen. Maar niet Nemo, want zijn vader heeft hem verboden naar open water te gaan. Als de overbezorgde Marlin bij het rif komt, geeft hij Nemo stevig op zijn kop. Uit opstandig gedrag gaat Nemo nu juist wel naar het open water en komt zo vlak bij een vissersboot. Voordat Nemo en Marlin erg hebben wat er gebeurd, is Nemo gevangen genomen door een duiker en verdwijnt uit het zicht van Marlin. Ten einde raad probeert Marlin de boot bij te houden, maar het is tevergeefs.
Nemo komt terecht in een zeeaquarium van een tandarts in Sydney. Door de aanwezige vissen wordt Nemo liefdevol opgevangen. Zal zijn vader hem ooit vinden? Nemo kan niet in het aquarium blijven, dus de andere vissen willen hem helpen te ontsnappen. Ondertussen krijgt vader Marlin bij het zoeken naar Nemo hulp van Dory, een lieve maar nogal vergeetachtige blauwe vis. Het wordt een onvergetelijke zoektocht, waarin Marlin en Dory oog in oog komen te staan met een heleboel te gekke zeebewoners: vegetarische haaien, enorme schildpadden, hypnotiserende kwallen, hongerige zeemeeuwen en nog veel meer.

Commentaar

Niets dan respect voor de mensen van Pixar. Voor de vijfde keer op rij, na de meesterwerken A Bug’s Life, de Toy Story en Toy Story 2 verhalen en Monsters & Co., hebben ze met Finding Nemo wederom een sublieme computeranimatiefilm afgeleverd. En weer zijn ze in staat geweest de kwaliteitslat meters te verhogen. Regisseur Andrew Stanton heeft het verhaal van Finding Nemo geschreven en heeft het samen met onder andere Bob Peterson omgewerkt tot dit filmverhaal. Dit uitstekende verhaal vertedert, het is spannend, er is actie, de karakters krijgen aandacht en natuurlijk is de humor ook weer in ruime mate aanwezig. Kortom, genieten van het welhaast ultieme fantasieverhaal. Maar ook op technisch vlak zijn ze bij Pixar weer grensverleggend bezig geweest. Dit verhaal speelt zich nagenoeg geheel onderwater af, wat qua computeranimatie gewoon verschrikkelijk moeilijk is. Vooral als je bedenkt hoe realistisch dit alles er uitziet. Kortom, het is terecht dat deze film bij de laatste Oscar® uitreiking in de prijzen is gevallen. En de Oscar® is niet de enige prijs die de makers van de film hebben gekregen.
Werd bij voorgaande Pixar films de muziek verzorgd door Randy Newman, dit keer heeft Thomas Newman de muziek geschreven. Thomas is de neef van Randy, dus het blijft eigenlijk toch in de familie. Mooie muziek die precies aansluit bij de ‘onderwatersfeer’ dat de film uitstraalt. Persoonlijk vind ik het stukje muziek dat gebruikt wordt bij de schildpadden één van de beste stukken. Ook aan de stemmen is weer veel aandacht geschonken, maar dat verrast natuurlijk niet. Alexander Gould deed de stem van Nemo, Ellen DeGeneres die van Dory en Albert Brooks deed Marlin. Daarnaast nog vele andere mensen, waarbij ook Andrew Stanton en Bob Peterson hun stem hebben uitgeleend aan een karakter. Ook de Nederlandse nasynchronisatie is puik in orde, met stemmen van Annick Boer, Huub Stapel, Johnny Kraaijkamp jr., Ron Brandsteder, Albert Verlinde en Beau van Erven Dorens.
In de strijd tegen de verhandeling van illegale kopieën heeft Buena Vista de DVD een extra kenmerk meegegeven. De binnenring van de DVD is nu voorzien van holografische symbolen, die aan beide zijden zichtbaar zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 97 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • DTS 5.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875969546

Extra's

 • Kijkje achter de schermen
 • Visuele toelichting met niet eerder vertoonde scènes
 • Virtueel Aquarium
 • Ontdek het koraalrif met Jean-Michel Cousteau
 • Korte film Knick Knack
 • Spel Vissenraadsels
 • Leerplezier met encyclopedie van meester Ray
 • Verhaaltijd voor de kleintjes
 • Ontwerpgalerijen, muziekvideo, interviews en nog veel meer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere Pixar films, is de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Beeld en geluid zijn voorzien van een THX certificaat. Nou en met de beeldkwaliteit zit het dus weer hartstikke snor. Je wordt getrakteerd op een fantastisch mooi en bijzonder kleurrijk beeld. Scherpte en detaillering zijn onvoorstelbaar goed, let maar eens op alle kleine details. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon perfect. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken. Nou ja, als je heel goed je best doet, kun je in de egale (blauwe) achtergronden soms kleine compressiefoutjes zien. Het is muggenziften, ik weet het. In de toekomst zal HD DVD (high definition DVD) ongetwijfeld nog meer detail in het beeld onthullen, maar voorlopig lijkt dit het beste beeld dat met DVD te bereiken is.
De film is netjes verdeeld in 33 chapters. De laagwisseling van de DVD-9 (dubbellaags) is slechts heel kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd, maar staat nog steeds te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook geen reden tot klagen. Je hebt keuze uit de originele Engelse track in zowel Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 448 kb/s) als in DTS 5.1 ES Matrix (bitrate 754 kb/s). Natuurlijk is een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig, deze track is in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s).
De soundtrack is van demonstratiekwaliteit. Als je vrienden, kennissen of familie wilt imponeren, gebruik dan Finding Nemo. De uitstekende klinkende en zeer dynamische soundtrack klinkt fantastisch met een zeer breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Maar bovenal is het een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in. Er zit nauwelijks hoorbaar verschil in kwaliteit tussen de DD en de DTS track.
De Nederlandse nasynchronisatie is uiteraard, we zijn niet anders gewend bij Disney, prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek. Toch valt hier het verschil in bitrate van de tracks wel op. De Nederlandse track is iets minder indrukwekkend qua impact (vooral in het laag) van het geluid en mist wat in de detaillering van het hoog.

Extra's

Zoals te doen gebruikelijk bij Disney/Buena Vista start de DVD met enkele reclametrailers voor andere Pixar/Disney/Buena Vista uitgaven, waaronder de nieuwste Pixar film The Incredibles. Je kunt dit reclameblok overslaan door direct op de menutoets te drukken.
De breedbeeldmenu’s zijn weer zeer fraaie filmgerelateerde animaties (het aquarium), waarbij je hulpvaardig commentaar krijgt en zijn voorzien van achtergrondmuziek in DD5.1. Deze menu’s zijn naar keuze Engels-, Frans- of Nederlandstalig. De extra’s op deze 2-disc Speciale Uitvoering set zijn bijzonder uitgebreid. De meeste extra’s zijn in 1.33:1 standaard beeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s). De extra’s zijn of origineel Engelstalig met optioneel Nederlandse ondertiteling of Nederlands nagesynchroniseerd.

Disc 1
Op de eerste disc staat natuurlijk de film, die voorafgegaan wordt door een THX trailer. In dit geval is het de trailer met de loeiende koeien. Onder setup voor taal en ondertitel vind je ook de keuze THX Optimizer, de onderhand bekende THX testen om beeld en geluid volgens THX norm in te stellen.

Visuele toelichting met niet eerder vertoonde scènes
Tijdens de film kun je luisteren naar een gesproken toelichting van regisseur Andrew Stanton, co-regisseur Lee Unkrich en co-schrijver Bob Peterson. Maar er is meer. Via seamless branching kun je verwijderde of alternatieve beeldfragmenten zien of een stukje achter de schermen. Dat alles bij elkaar geeft nog eens ruim 35 minuten extra beeldmateriaal, waardoor de film een speeltijd van 133 minuten krijgt. Je kunt dit extra beeldmateriaal ook los bekijken via het Index Visuele toelichting menu. Vooraf geven de drie heren van Pixar een passende inleiding.

Virtuele aquaria
Alle menuschermen zijn ook zonder tekst te bekijken. Je televisie of andere weergever wordt dan een soort virtuele digitale aquarium. Het DD5.1 geluid maakt het sfeergevoel compleet. Een ontzettend leuke en zeer creatieve optie in 1.78:1 anamorf beeld. Top!
Je kunt dit trouwens ook anders doen. Op elk menu staat een soort vissymbool. Als je daar op klikt, krijg je hetzelfde aquariumeffect.

Vooruitblik: The Incredibles (1 minuut)
Een previewtrailer van de volgende Pixar animatiefilm. Beeld 2.35:1 niet anamorf beeld.

Disc 2
Op de tweede disc staat een Inleiding (1 minuut) door regisseur Andrew Stanton en co-regisseur Lee Unkrich (1 minuut). Zij geven advies over de volgorde van bekijken van alle extra’s op beide discs.
Onder de keuze Bonusmateriaal heb je toegang tot alle extra’s op deze tweede schijf. Onderaan het scherm staan nog twee menuopties, die identiek ook onder bonusmateriaal staan. Evenals op de eerste schijf, hebben alle menuschermen ook hier de keuze voor het virtuele aquariumeffect door onderaan het scherm op het vissymbool te drukken.

Het koraalrif ontdekken (7 minuten)
Een natuurfilm met Jean-Michel Cousteau, zoon van de bekende Jacques Cousteau, over het koraalrif. Maar dan wel gebracht met de Pixar humor. Nederlands nagesynchroniseerd en DD5.1 geluid.

Knick Knack (~4 minuten)
Het eerste filmpje dat John Lasseter maakte in 1989. Hier gepresenteerd in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid. Optioneel met begeleidend commentaar van Lasseter, dat voorzien is van Nederlandse ondertiteling.

De encyclopedie van meester Ray (8 minuten)
Ook voor de jeugd, waarbij schoolmeester Ray uitleg geeft over de verschillende vissen die in de film te zien zijn. Op het scherm staan 13 verschillende vissen als keuze, elk vis wordt in ongeveer 30 seconden behandeld. Er is ook een alles spelen optie. Nederlands nagesynchroniseerd.

Vissenraadsels
Een spelletje voor de jeugd, naar keuze voor één of twee spelers, waarbij je moet raden welke figuren de vissenscholen vormen. Nederlands nagesynchroniseerd.

Verhalenboek (4 minuten)
Een kort verhaaltje met de keuze luister en lees mee of zelf lezen. Ook weer gericht op de jeugd, het voorlezen is in het Nederlands nagesynchroniseerd.

Bij Achter de Schermen vind je de opties die meer op de volwassenen gericht zijn. Hierachter staan weer de volgende menukeuzen:

Zo werd Nemo gemaakt (26 minuten)
Een kijkje achter de schermen bij Pixar Studios met uitleg over het hele productieproces van de film. Drie jaar is men met de film bezig geweest. Nederlands ondertiteld.

Ontwerpgalerijen bevat ook weer enkele vervolgkeuzen:
- Artwork (9 minuten)
Tekeningen en schetsen optioneel voorzien van commentaar. Nederlands ondertiteld.
- Personages (7 minuten)
Het basismodel van alle karakters met de koppeling naar de stemacteur. Nederlands nagesynchroniseerd.
Naar keuze kun je alle 23 apart bekijken of de alles spelen optie gebruiken.
- Omgevingen
Een 50-tal tekeningen van de verschillende omgevingen; het koraalrif, de oceaan en de haven. In deze tekeningen kun je met behulp van de pijltjestoetsen grotere detailtekeningen selecteren. Als een blauw visje oplicht, druk je op enter voor een grotere detailtekening. Met pijltje naar links/rechts navigeer je dan door deze detailtekeningen door. Zonder geluid.
- Scenario in kleur (~4 minuten)
Een groot aantal storyboards en ruwe- en finaletekeningen krijg je in een redelijk hoog tempo gepresenteerd. Zonder geluid.

Rondleiding door de studio (5 minuten)
Een korte rondleiding door de studio door de jeugdige stemacteur Alexander Gould. Gericht op de jeugd. Nederlands nagesynchroniseerd.

Interviews met personages (3 minuten)
Dit is natuurlijk weer humor, korte interviews met Nemo, Marlin en Dory. Nederlands nagesynchroniseerd.

Publiciteit kent ook weer diverse vervolgkeuzen:
- Vroege trailer
- Trailer 1
- Trailer 2
- Trailer 3
Deze vier trailers hebben allemaal ongeveer 2 minuten speeltijd. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf en DD5.1 geluid.
- Muziekvideo: “Beyond The Sea” by Robbie Williams (~2 minuten)
Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf en DD2.0 geluid.
- Vissenfeitje: Bruce
- Vissenfeitje: Crush
- Vissenfeitje: Nigel
Drie korte trailers (1 minuut) met Bruce, Crush of Nigel in de hoofdrol. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf en DD2.0 geluid.
- Galerie
Een overzicht van 19 filmposters. Elk van de poster is te selecteren en daarmee schermvullend te bekijken. Zonder geluid.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De amaray double keepcase is verpakt in een kartonnen omslag met een chique glanzende uitstraling.

Conclusie

Finding Nemo is de vijfde computeranimatiefilm van Pixar in samenwerking met het Disney concern. Net als voorgaande films weer een prachtig, vertederend, spannend verhaal met actie en veel humor. En wederom een waar technisch meesterwerk, waarin de onderwaterwereld kleurrijk en bijzonder realistisch in beeld is gebracht.
Deze 2 disc Speciale Uitgave is ook zeer geslaagd. Over beeld en geluid niets dan lof, beide zijn nagenoeg perfect en kunnen dienen als demonstratiemateriaal om je vrienden, kennissen of familie mee te imponeren. De set bevat ook een aardige hoeveelheid extra’s. Het meeste daarvan is gericht op de jeugd en is dan ook in het Nederlands nagesynchroniseerd. Voor de grote mens is de visuele toelichting en het kijkje achter de schermen het meest interessante onderdeel. Hier gelukkig Nederlandse ondertitels. Kortom, een set die we van harte aanbevelen en ons DVD.nl TOPPER predikaat heeft verdiend.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  20-01-2007

Wanneer de moeder en alle eitjes, behalve één, van een clownvis-stelletje slachtoffer wordt van een hongerige roofvis, doet de vader, Marlin (Albert Brooks), ee...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  19-03-2006

Het mag dan misschien een van de mooiste kwa animatie zijn toch vind ik hem in z,n geheel een van de mindere van Pixar.Ik mis gewoon de chemistry die ik met de ...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  22-12-2004

Top film, top dvd. Geweldig 8)
Lees meer >

nova6666  |  21-12-2004

Een genot om naar te kijken! Grote klasse,weer een topper van Pixar. Ben erg benieuwd naar de Incredilbles.
Lees meer >

Richard B.  |  27-07-2004

Daarna is het wel definitief voorbij... wat betreft Disney dan, want Pixar gaat gelukkig gewoon door. :DIk kan me zelfs vaag herinneren dat ze al met open armen...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  27-07-2004

Daarna is het wel definitief voorbij... wat betreft Disney dan, want Pixar gaat gelukkig gewoon door. :DIk kan me zelfs vaag herinneren dat ze al met open armen...
Lees meer >

Nathan Strik  |  26-07-2004

jammer dat disney en pixar niet meer samen zijn, maar dit is toch wel een goddelijke afsluiter voor de pixar/disney samenwerking. Afsluiter? We hebben nog twe...
Lees meer >

music_maniac1965  |  26-07-2004

jammer dat disney en pixar niet meer samen zijn, maar dit is toch wel een goddelijke afsluiter voor de pixar/disney samenwerking. zelden hebben vissen mij lange...
Lees meer >

chimera01  |  06-07-2004

Een geniale film, in een ruimschoots adequaat pakket aangeboden. Ik ga geen vergelijking maken met andere films want die zijn superb op hun iegen wijze. ...
Lees meer >

Swanski  |  06-07-2004

leuke animatie! vooral de schildpadden (y) met Shrek de leukste animatie die ik gezien heb iig!
Lees meer >

Frank  |  17-06-2004

Ik vind het nogal meevallen met de 'kinderachtige' extra's. Er staat voor elk wat wils op en zo hoort het ook bij dit soort films.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  17-06-2004

Het feit dat de extra's nogal "kinderachtig" zijn kan misschien iets te maken hebben met het feit dat de film in oorsprong een KINDER-film is???? Dat volwass...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  10-06-2004

Ik vind het echt een gave film, mooi gemaakt en een verhaal dat niet gaat vervelen. De dvd zit lekker vol met extra's dus nix op aan te merken Hij zit inderdaa...
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Ik vind het echt een gave film, mooi gemaakt en een verhaal dat niet gaat vervelen. De dvd zit lekker vol met extra's dus nix op aan te merken
Lees meer >

Reepzz  |  09-05-2004

Is een erg leuke film voor alle leeftijden. Ik had eerst gedacht dat het een kinderachtige film zou zijn maar dat valt best wel mee... :P
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 545
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.