Far from Heaven (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-03-2004

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Far from Heaven (SE) (DVD)
Samenvatting

Het is 1957. De Whitaker familie staat model voor het perfecte gezin in de jaren ’50. Frank Whitaker (Dennis McQuaid) is een aantrekkelijke man en succesvolle verkoopdirecteur bij een groot bedrijf. Cathy Whitaker (Julianne Moore) is de perfecte huisvrouw. Ze heeft alles goed georganiseerd en verdeelt haar tijd tussen het opvoeden van hun beide kinderen, het op orde houden van het huis en de nodige goede doelen. Omdat Cathy model staat voor alles wat de ideale huisvrouw in de jaren ’50 zou willen zijn, wordt zij zelfs geïnterviewd door een reporter van een veelgelezen nationaal damesblad. Cathy is zeer begaan met de medemens, ongeacht of deze nu gekleurd is of niet. Frank heeft het op het werk erg druk, waardoor hij niet vaak thuis kan zijn. Wanneer dat enkele avonden zo doorgaat, vat Cathy opeens het idee op om het avond naar haar man op het werk te brengen. Groot is de schok als ze haar man daar betrapt met een andere man. Cathy’s wereld lijkt in elkaar te storten. Ze vindt een luisterend oor en troost bij de gekleurde tuinman Raymond Deacon (Dennis Haysbert), die zij kort daarvoor heeft leren kennen. Frank is vastbesloten zich te laten behandelen voor zijn ‘ziekte’, naar buiten toe doen beide hun best om de schijn op te houden. Cathy’s relatie met Raymond wordt door de omgeving niet getolereerd, zelfs haar beste vriendin Eleanor Fine (Patricia Clarckson) laat Cathy op een gegeven moment vallen. Langzaam valt het perfecte leven van Cathy uit elkaar.

Commentaar

Regisseur Todd Haynes nam zijn lievelingsfilm All that heaven allows uit 1956 van Douglas Sirk als uitgangspunt voor Far from Heaven. Haynes schreef ook zelf het verhaal, dat zich dus ook in de jaren ’50 afspeelt. Maar Haynes gaf de film ook een jaren ’50 uitstraling. De wijze waarop het verhaal in beeld is gebracht, de wijze waarop de film is opgebouwd geven je allemaal het gevoel of je naar een film uit de jaren ’50 zit te kijken. Geen grootschalige scènes, geen dure CGI effecten, maar puur acteerwerk dat door Haynes nog eens prachtig in beeld is gebracht. Alles aan de film klopt gewoon. Een bijzonder goed geschreven en uitgewerkt verhaal, waarbij Haynes nog eens op een zeer subtiele en integere wijze twee moeilijke thema’s aansnijdt: homofilie en discriminatie. Daarbij prachtig acteerwerk van hoofdrolspeelster Julianne Moore. De sfeervolle enscenering, die met rustig en subtiel camerawerk mooi in beeld is gebracht. Cameraman Ed Lachman heeft voor het filmen dezelfde apparatuur en belichtingstechnieken gebruikt zoals gebruikelijk was in de jaren ’50. De symfonische muziek van Elmer Bernstein, die ook hoort als een typische jaren ’50 soundtrack. Dit zijn ook de aspecten waarop de film in 2003 vier Oscar® nominaties en Golden Globe nominaties kreeg, helaas geen toegekend. Wel diverse andere prijzen heeft de film gewonnen. Of zoals wel gezegd wordt, Far from Heaven is de beste film van 1957.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 103 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8715664041932

Extra's

  • The making of
  • Trailers
  • Selected B-Roll
  • Soundbites
  • Audioocommentaar regisseur
  • Anatomy of a scene
  • The Filmmaker's Experience

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Zoals hierboven al geschreven is, is de film gemaakt met gebruikmaking van filmtechnieken zoals die in de jaren ’50 ook gebruikt werden. Dat toont zich in een beeld dat er anders uitziet dan je bij moderne films gewend bent. Een bijzonder kleurrijk haast oververzadigd kleurenpalet, waarbij vooral de kleuren rood en groen geaccentueerd worden. Desalniettemin doet het beeld heel natuurlijk aan. De huidtinten, een goede graadmeter voor de juiste kleurbalans en verzadiging, zien er heel natuurlijk uit. De scherpte en detaillering van het beeld zijn beïnvloed door het gebruik van de vele kleurfilters. Desondanks oogt het beeld voldoende scherp en gedetailleerd. Het contrast en het zwartniveau zijn beide prima. In het beeld geen spetters. Aliassing was wel een keer te zien. Een prima beeld.
De film is verdeeld in 20 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is netjes weggewerkt in een scèneovergang. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar klein lettertype en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in drie variaties op de schijf: de bekende surroundtrack in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s), maar ook in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s). Verder is er een downmix voorhanden in DD2.0 stereo (bitrate 224 kb/s).
De film is vooral een dialoogfilm subtiel ondersteunt met symfonische muziek van Elmer Bernstein. Ook de soundtrack heeft diezelfde jaren ’50 uitstraling als het beeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, de achterkanalen geven heel subtiel een klein beetje ruimtelijkheid aan de muziek. De muziek komt een goede stereospreiding uit de frontspeakers. De omgevingsgeluiden komen nagenoeg allemaal uit de centerspeaker, evenals de dialogen, die goed te volgen zijn. Het LFE kanaal wordt niet gebruikt. Er is geen kwaliteitsverschil tussen de DD5.1 en de DTS5.1 track. Goed beschouwd, gezien het geringe gebruik van de surrounds en het LFE kanaal, is de DTS een overbodige.

Extra's

De menuschermen op de DVD zijn mooie 3D-achtige animaties (formaat 1.33:1) met achtergrondmuziek. De extra’s zijn verdeeld over twee discs. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid. Helaas zijn geen van de extra’s ondertiteld.

Disc 1

Feature Commentary by Todd Haynes
Een interessant commentaar van regisseur Todd Haynes, waarin de passie van de man voor deze film duidelijk te merken is. Ook verwijst hij vaak naar Douglas Sirk. Zeer informatief.

Disc 2

Trailers, met keuze uit:
- Theatrical Trailer 1e Pass (1 minuut)
- Theatrical Trailer 2e Pass (1 minuut)

Extra Features, met keuze uit:
- The Making of Far From Heaven (12 minuten)
Het bekende ‘achter-de-schermen’ verhaal met fragmenten tijdens de opnames en interviewfragmenten. Regisseur Todd Haynes komt veel aan het woord en verteld uitgebreid over de film.
- The Filmmaker\'s Experience (5 minuten)
Een interviewfragment met Todd Haynes en Julianne Moore in een bepaalde talkshow die, gezien de toonzetting, in het kader van een promotie voor de film gemaakt is.
- Anatomy of a Scene (27 minuten)
Een aflevering van een Amerikaanse serie over het maken van film, waarbij in deze aflevering één specifieke scène van Far form Heaven wordt behandeld. Het is eens een keer een andere benadering om wat achtergrond informatie over een film te geven. Interessante documentaire.
- Selected B-Roll (11 minuten)
Aaneenschakeling van korte fragmenten gemaakt tijdens het filmen, zonder toelichting.
-Selected Clips
Zijn vijf geselecteerde korte filmfragmenten. Wie deze fragmenten heeft geselecteerd en waarom wordt niet toegelicht.

Soundbites, met een vervolgscherm met vele keuzen.
Dit onderdeel bestaat uit een verzameling van korte interviewfragmenten waarbij de geïnterviewde een bepaald onderwerp belicht. Het onderwerp staat als keuze op het scherm. De geïnterviewden zijn Julianne Moore, Dennis McQuaid, Dennis Haybert, Patricia Clarckson, Elmer Bernstein en Todd Haynes. Onderwerpen die belicht worden zijn toelichting op het gespeelde karakter, onderlinge samenwerking van de cast, het verhaal van de film en de samenwerking met de regisseur.

Conclusie

Far from Heaven is een bijzondere film van schrijver / regisseur Todd Haynes. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50 waarin een ogenschijnlijk perfect gezin uiteenvalt als blijkt dat de man homofiel is. De vrouw vindt troost en aandacht bij de gekleurde tuinman, iets dat door de omgeving niet wordt getolereerd. Haynes heeft de film ook een jaren ’50 uitstraling gegeven, iets wat hem bijzonder goed gelukt is. Haynes grote voorbeeld voor deze film is de regisseur Douglas Sirk. Met een prachtige hoofdrol van Julianne Moore.
Deze uitgave van Video Film Express laat je van deze bijzondere film genieten met prima beeld en geluid. De film is voorzien van een prima audiocommentaar, op de tweede disc staan nog meer extra’s. Van deze extra’s is de documentaire ‘Anatomy of a scene’ zeer de moeite waard. Aanrader.

Laatste reacties

Tarkus  |  03-10-2011

Aan mijn eerdere commentaar heb ik absoluut niets te wijzigen. Prima film. Commentaar 2007: Mooie film over 2 onderwerpen die in de jaren 50 onbespreekbaar war...
Lees meer >

Thijs Gloger  |  21-03-2004

Ik had inderdaad Paradiso in mijn hoofd nadat ik de film had gehuurd. Dat Video/Film Express de kooprelease verzorgt had ik nog niet opgemerkt.
Lees meer >

Koen Verheyden  |  21-03-2004

wat me opviel was dat de huurversie uitgegeven is door paradiso en de koopversie door video/filmexpres, is dat logisch?
Lees meer >

Thijs Gloger  |  21-03-2004

Excuseer.
Lees meer >

Frank  |  21-03-2004

Vind het nog een hele stap voor Paradiso om zo'n redelijk kleine speelfilm op een dubbeldisc te zetten. Je bedoeld Video/Film Express.
Lees meer >

Thijs Gloger  |  21-03-2004

Ik vind het geklaag over deze release spijkers op laag water zoeken. Had de film een release gekregen bij RCV, dan was er waarschijnlijk geen enkele extra op te...
Lees meer >

*TIMMIE*  |  21-03-2004

Voor zover ik heb kunnen vergelijken heeft de NL-versie extra's die op geen enkele andere versie staan; soundbites, een extra trailer, een b-roll en selected cl...
Lees meer >

Surya  |  21-03-2004

Goede film
Lees meer >

Azazel  |  21-03-2004

Amen, helemaal mee eens.
Lees meer >

candela  |  21-03-2004

Hopla, de zoveelste ondermaatste release die op deze site bijna de hemel wordt ingeprezen. Ten eerste is dit weer zo'n belachelijke marketing truc om 2 dvds te ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 53
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.