City by the Sea (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-03-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

City by the Sea (SCE) (DVD)
Samenvatting

Joey LaMarca (James Franco) is een drugsverslaafde, die zijn tijd doorbrengt in de bouwvallen van wat eens het vakantieoord Long Beach, New York was. Om weer aan een snuif te komen, gaat Joey met Snake (Brian Tarantina) mee naar een drugsdealer die bekend staat als ‘Picasso’. Tijdens een handgemeen doodt Joey per ongeluk de drugsdealer. Hij en Snake maken zich uit de voeten.
In ‘down-town’ New York wordt NYPD politieveteraan Vincent LaMarca (Robert De Niro) geconfronteerd met een aangespoeld lijk. Samen met zijn partner Reg (George Dzundza) gaat hij op onderzoek uit en komt daarbij terecht in Long Beach. Vincent’s ex-vrouw woont daar nog. De enige aanwijzing die Vincent heeft, is die van een auto die het laatst op de plek van de drugsdealer Picasso gezien is. Niet veel later hoort Vincent dat de verdachte zijn eigen zoon Joey is. Joey moet zich ondertussen schuil houden, omdat de dealer Spyder (William Forsythe), voor wie Picasso werkte, achter hem aanzit in de veronderstelling dat Joey het drugsgeld heeft gestolen. Vincent zit gevangen tussen zijn plicht als rechercheur en de liefde voor zijn zoon.

Commentaar

City by the Sea is een op ware feiten gebaseerd verhaal. Het script is geschreven door Ken Hixon, die zich heeft laten inspireren door een artikel van Michael McAlary. Het verhaal ontwikkelt zich in een zeer rustig tempo, waarbij regisseur Michael Caton-Jones de tijd neemt om de karakters neer te zetten met een gedegen uitwerking van het verhaal. Voorspelbaar is het verhaal wel, maar soms gaat dat dus zo in het leven. De film wordt betiteld als thriller, wat niet helemaal terecht is. Natuurlijk is er sprake van een lichte spanning, maar nog meer geeft de film blijk van een goede realiteitszin waarbij ons dagelijks leven zich ook niet als een spectaculaire thriller afspeelt. Centraal in het verhaal staat de rechercheur Vincent, een prachtige hoofdrol van Robert De Niro. De nadruk van het verhaal ligt op de verstrekkende gevolgen die keuzes in ons leven voor onszelf en onze dierbaren hebben. In het ruim 100 minuten durende verhaal neemt de regisseur de ruimte om ons het heden en het verleden van het leven van rechercheur Vincent te ervaren en welke invloed dat op hem heeft. Maar ook welke druk zijn omgeving op hem uitoefent, met daarbij uiteraard tegenstrijdige belangen.
In de film ook uitstekende rollen van Frances McDormand, die de vriendin van Vincent speelt en James Franco, de zoon van Vincent. Ook George Dzundza is van de partij als de partner van Vincent. Zijn rol heeft een beetje een deja vu gevoel met eenzelfde rol die Dzundza speelde in Basic Instinct.

Deze uitgave van Dutch Filmworks is een wat vreemde. DFW brengt de film in een 1-disc (Vanilla) en 2-disc Special Collector’s Edition (SCE) koopversie uit. Wij hadden de beschikking over de SCE versie. En die is enigszins misleidend. Gezien de SCE betiteling en de tweede disc verwacht je een schat aan extra’s. Dat valt helaas tegen. Want de film staat met alle eraan gerelateerde extra’s op één schijf. De tweede schijf heeft niets met de hoofdfilm te maken en bevat een andere speelfilm, A Bronx Tale, die als bonus is toegevoegd. Enige relatie die de films met elkaar hebben, is hoofdrolspeler Robert De Niro. Dat de tweede disc een bonusfilm bevat, staat trouwens wel netjes op de hoes vermeld. Omdat de bonusdisc niets toevoegt aan de hoofdfilm hebben we de extra’s met een onvoldoende gewaardeerd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 104 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664014431

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • filmographies
  • B-roll
  • Bonusfilm

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De film is van origine een Warner uitgave, waarbij Dutch Filmworks de DVD rechten voor Nederland heeft gekocht. Maar gezien de betrokkenheid van Warner verbaast ons de uitstekende kwaliteit van het beeld geenszins. Warner heeft een goede reputatie als het gaat om prima beeld, zeker bij recente speelfilms. Op het beeld is weinig aan te merken. Het ziet er natuurlijk uit met prima kleuren en prima contrast. Scherpte en detaillering zijn beide ook in orde. Enig minpuntje is dat af en toe moiré zichtbaar is.
De film is verdeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar, maar verder niet storend. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst. Wel een klein foutje in de ondertiteling, het symbool $ wordt niet correct weergegeven. In plaats daarvan staat er een ¤.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. Wat direct opvalt is dat de soundtrack erg ruimtelijk klinkt. Vooral de muziek klinkt mooi. De frontspeakers geven de muziek een mooie stereospreiding. De surrounds zorgen voor de ruimtelijkheid, waarbij het volume van de surrounds goed in balans is met de frontspeakers. De overige filmgeluiden komen met nadruk uit de voorste speakers, met subtiel gebruik van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt beperkt gebruikt. Dialogen uiteraard via de centerspeaker, al klinken deze iets gematteerd. Er is geen noemenswaardig verschil tussen de DD en de DTS track.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Tenzij anders vermeld, zijn alle extra’s in 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (bitrate 192 kb/s) geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling. De extra’s zij:

Disc 1

Commentary track
Niet de regisseur, maar dit keer verzorgen de schrijver van het verhaal Ken Hixon en producer Matthew Bear het audiocommentaar tijdens de film. Een redelijk commentaar met weinig geïnspireerde praters. Niet ondertiteld.

Behind The Scenes (~9 minuten)
Regisseur Micheal Caton-Jones belicht in interviewvorm enkele onderwerpen, uiteraard afgewisseld met filmbeelden. Geen beelden tijdens de opnames.

Theatrical Trailer (~2 minuten)
De bioscooptrailer, in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Cast, met als vervolgkeuzen:
- Filmographies
Breedbeeld tekstschermen met beknopte filminformatie van de vier belangrijkste acteurs.
- Interviews
Interviewfragmenten met vier acteurs, t.w. Robert DeNiro (~5 minuten), Frances McDormand (2 minuten), James Franco (4 minuten) en Eliza Dushku (~3 minuten). De interview zijn waarschijnlijk tijdens de promotie voor de film gemaakt en bevatten slechts oppervlakkige informatie.

B-Roll (~8 minuten)
Opnames op de set tijdens het draaien van de film, zonder toelichting.


Disc 2
Op deze tweede disc staat een andere speelfilm met een paar extra’s. Feitelijk heeft deze disc niets te maken met City by the Sea.

A Bronx Tale (116 minuten).
Mooie film uit 1993 geregisseerd door Robert De Niro, waarbij hij ook zelf de hoofdrol speelt. Verhaal gaat over de eerlijke buschauffer Lorenzo (Robert De Niro), die met lede ogen moet aanzien hoe zijn zoon Calogero (Francis Capra) steeds meer onder de indruk raakt van de lokale gangsterbaas Sonny (Chazz Palminteri). Wanneer de zoon verliefd wordt, wordt alles nog gecompliceerder.
Centraal in deze film staat het idee dat liefde zich op heel verschillende manieren kan uiten.
Beeldformaat is 1.85:1 NIET anamorf, geluid is DD2.0 (bitrate 192 kb/s). Beide zijn van matige kwaliteit. Uiteraard met Nederlandse ondertiteling.

Picture Gallery
Een achttal foto’s uit de film gepresenteerd in een 1.33:1 beeld.

Theatrical Trailer (2 minuten)
Een trailer van A Bronx Tale, hier in 1.33:1 beeldformaat.

De dubbel DVD is verpakt in een kartonnen omslag, die het geheel een chiquere uitstraling geeft.

Conclusie

City by the Sea is een op ware feiten gebaseerd verhaal, waarin een ervaren rechercheur tijdens een moordonderzoek ontdekt dat zijn zoon de hoofdverdachte is. Robert De Niro speelt een uitstekende hoofdrol van een man die gevangen zit tussen zijn plicht als politieman en de liefde voor zijn zoon.
Beeld- en geluid van deze uitgave van Dutch Filmworks zijn prima. Op het gebied van de extra’s valt deze 2-disc Collector’s Edition tegen. Op de eerste schijf staan de extra’s die werkelijk iets met de film te maken hebben, alleen zijn deze inhoudelijk niet meer dan redelijk. De tweede disc heeft niets met de hoofdfilm te maken. De tweede disc bevat een andere en zeer fraaie film van en met Robert De Niro. Beeld en geluid van deze film zijn matig. Een niet noemenswaardige fotogalerie en een trailer vormen hierbij de extra’s. Conclusie: als film is City by the Sea zeker de moeite waard. De eerste disc van deze set is ook los te verkrijgen, wat in dit geval onze voorkeur heeft.

Laatste reacties

Swanski  |  11-05-2004

Wel interessant dat ze bij DFW goed zijn in het kopen van de dieptepunten van acteurs (Ballistic, Basic en natuurlijk City By The Sea). Vaag dat de Special Ed...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  11-05-2004

Wel interessant dat ze bij DFW goed zijn in het kopen van de dieptepunten van acteurs (Ballistic, Basic en natuurlijk City By The Sea). Vaag dat de Special Ed...
Lees meer >

Il Duce  |  11-05-2004

Wel interessant dat ze bij DFW goed zijn in het kopen van de dieptepunten van acteurs (Ballistic, Basic en natuurlijk City By The Sea). Vaag dat de Special Ed...
Lees meer >

Sneaker  |  09-05-2004

Goede film. Sterk spel van vooral Robert De Niro. Niet zijn beste film maar daardoor niet minder vermakelijk. Goede film die soms nog best spannend was.
Lees meer >

Surya  |  27-03-2004

Ah ja, tuurlijk :D
Lees meer >

Sam Van Ghelder  |  27-03-2004

Amai, jij bent enthousiast :) Ben jij een Belg? Ja, zeggen Nederlanders dat zo niet misschien? :) Die zeggen "jeetje".
Lees meer >

Wizz-Art  |  25-03-2004

Aardige thriller meer niet!
Lees meer >

Surya  |  24-03-2004

Amai, jij bent enthousiast :) Ben jij een Belg? Ja, zeggen Nederlanders dat zo niet misschien? :)
Lees meer >

AnnaEvers  |  24-03-2004

Amai, jij bent enthousiast :) Ben jij een Belg?
Lees meer >

M-EX(treem)  |  23-03-2004

Lijkt mij ook wel een goeie film & dat er nog een film op disc 2 staat is natuurlijk ook mooi meegenomen
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-03-2004

Ik heb A Bronx Tale nog niet gezien, maar die schijnt beter te zijn? Bronx Tale is wel aardig. Het is niet erg orgineel, we hebben zoiets vaker gezien (en beter...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-03-2004

Amai, jij bent enthousiast :) Beetje te :lol: :wink:
Lees meer >

Surya  |  23-03-2004

Amai, jij bent enthousiast :)
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-03-2004

Ik vond dit wel een goede film,met sterk acteerwerk,verhaal was niet zo sterk,maar de dvd is zeker de 10 euro voor de vanilla versie waard die ik betaald heb.
Lees meer >

Marcel Rinia  |  23-03-2004

Ik vond dit wél een prima film. Geen absolute topper, maar zeker sfeervol genoeg om me prima mee te vermaken. Het affiche "thriller" is inderdaad misleidend; di...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 102
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.