Iron Monkey (Platinum Edition)

Recensent:
Marcel den Haan
24-03-2004

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Iron Monkey (Platinum Edition) (DVD)
Samenvatting

Dr. Yang (Yu Rong-kwong) is de plaatselijke dokter van het dorp. ’s Nachts neemt hij de identiteit aan van de gemaskerde dief Iron Monkey. Hij steelt van de rijken en geeft het geld aan de armen. Dit is uiteraard een doorn in het oog van de plaatselijke autoriteiten. Wanneer de jonge Wong Fei-hung (Tsang Sze-man) en zijn vader Wong Kei-ying (Donnie Yen) het dorpje binnen komen, zien de autoriteiten de verbluffende vechttechnieken van vader en zoon. Ze worden dan ook allebei gearresteerd in de veronderstelling dat dit Iron Monkey moet zijn. Al snel blijkt dat het om een misverstand gaat. Wong Kei-ying wordt echter gedwongen Iron Monkey op te sporen en hem aan te geven. Wanneer hij erachter komt waarom Iron Monkey steelt, besluit hij hem te helpen en samen trekken ze ten strijde tegen de corrupte autoriteiten.

Commentaar

De meeste mensen kennen Yuen Woo-ping van films als The Matrix waarin hij verantwoordelijk was voor de actiechoreografie. Voordat hij hiermee bekend werd bij het grote publiek maakte hij in Hong Kong enkele pareltjes van actiefilms. Iron Monkey is er hier één van. Ook deze film is weer afkomstig uit de hoge hoed van producent Tsui Hark die ook verantwoordelijk was voor de Once Upon A Time In China films met Jet Li. Iron Monkey speelt zich af voor deze films en in deze film is Wong Fei-hung nog een klein jongetje, waar Jet Li hem daarentegen neerzet als volwassen man. De vechtscènes zijn vergelijkbaar en bestaan grotendeels uit Wirework gevechten. Toch hebben de makers van Iron Monkey ervoor gekozen wat meer realistische gevechten in de film te stoppen. Dit komt de film zeker ten goede. Hong Kong Legends heeft de film al eerder uitgebracht, maar heeft besloten de film opnieuw uit te brengen als een Platinum Edition. Dit wil zeggen meer extra’s, maar deze DVD heeft ook als eerste Hong Kong Legends DVD een DTS track. Heb je dus genoten van films als Once Upon A Time In China, dan kun je deze DVD blind kopen. Ben je al in het bezit van de eerdere versie van deze DVD, dan kan je deze review gebruiken om de twee versies met elkaar te vergelijken. De eerdere versie is helaas niet in ons bezit, dus daarbij kunnen we je niet helpen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 86 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
  • DTS 6.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 8715664016930

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Iron Monkey staat anamorf op de DVD in het beeldformaat 1.78:1. Dit wijkt iets af van het originele formaat van 1.85:1. Zeker voor een film uit Hong Kong ziet het beeld er heel goed uit. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn dik in orde. Dit is heel prettig omdat veel scènes zich in het donker afspelen. Alles is goed te volgen en er vallen geen details weg in de duisternis. Verder is de scherpte ook voldoende en heeft de film een mooie kleurverzadiging. Iets wat nog wel eens anders is met films uit Hong Kong. Tijdens sommige nachtscenes is er ook flink wat rook aanwezig en hier gaat het soms fout. Er zijn dan af en toe wat compressieproblemen en ook filmgrain steekt dan de kop op. Deze minpuntjes uitgezonderd, een uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

Er is keuze uit drie geluidssporen op deze DVD. Als eerste een DTS 6.1 spoor (754 kb/s) in de originele Kantonese taal. Verder zijn er nog twee Dolby Digital 5.1 sporen. Één in de originele Kantonese taal (384 kb/s) en één in de Engelse taal (448 kb/s). Voor deze review concentreren we ons op de twee tracks in de originele taal. Als eerste kijken we naar de DTS track. Er is een mooie verdeling van het geluid over de aanwezige speakers. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Muziek en omgevingsgeluiden worden door de frontspeakers weergegeven. De surroundspeakers worden regelmatig aangesproken voor het weergegeven van omgevingsgeluiden en dit vooral tijdens de vechtscenes. Ook het LFE kanaal laat van zich horen tijdens deze momenten. Verder klinkt de track mooi helder zonder enige vervormingen.
De Dolby Digital 5.1 track is iets minder van kwaliteit. Deze track richt zich vooral op de center en frontspeakers. De surroundkanalen worden weinig tot niet gebruikt. Verder klinkt het allemaal wat slapjes en het LFE kanaal had wel wat agressiever gemogen. Duidelijk is dat de DTS track beter uit de bus komt.

Extra's

De Platinum Edities staan bekend om de vele extra’s en ook deze DVD is hier geen uitzondering op. Naast de hoeveelheid extra’s valt vooral de kwaliteit op. Alle aanwezige extra’s en keuzemenu’s worden weergegeven in anamorf breedbeeld met het formaat 1.78:1. Het geluid is bij alle extra’s in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De extra’s zijn niet ondertiteld tenzij er Chinees gesproken wordt en dan is een Engelse ondertiteling te kiezen.

Disc 1

Audiocommentary
Een recent opgenomen audiocommentaar met de lopende Hong Kong film encyclopedie Bey Logan en acteur Donnie Yen. Bey Logan staat bekend om zijn spraakwaterval aan informatie en ook deze keer is hij weer niet te stoppen. Hij wordt regelmatig aangevuld door hoofdrolspeler Donnie Yen, die wat meer inzicht geeft in het maken van de film.
Als je klikt op de optie Audiocommentary in het talenkeuzemenu, dan verschijnt er eerst een korte biografie over Bey Logan.

A Classic Re-visited
Na de biografie van Bey Logan zoals hierboven beschreven kun je dus kiezen tussen het aan en uitzetten van het commentaar, maar er is nog een optie waar je voor kunt kiezen. Deze optie heet A Classic Re-visited en het bestaat uit delen van het commentaar. Je ziet in een splitscreen beelden van de film en beelden van Bey Logan en Donnie Yen in de studio terwijl ze het commentaar opnemen. Er worden slechts delen van de film en het commentaar getoond en dus niet de gehele film.

Further Attractions
Trailers van andere Hong Kong Legends uitgaven. Sommige van deze uitgaven zijn hier in Nederland uitgebracht door World Wide Cinema en dus niet door Hong Kong Legends zoals in Engeland. Verder zijn er nog trailers te vinden van het label Premier Asia, een Engels label wat recente films uit Hong Kong uitbrengt.

Hong Kong Legends

  • Swordsman
  • Tai Chi Boxer
  • A Chinese Ghost Story
  • The Scorpion King
  • First Option

Premier Asia
  • Volcano High
  • Bang Rajan
  • Bichunmoo
  • The Warrior

Disc 2

Interview Gallery
Guiding Light: Interview with Tsui Hark (24:36 min.)
Een interview met de legendarische producent Tsui Hark. Hij vertelt over het maken van deze film en de Once Upon A Time In China films.

Shadow Warrior: Interview with Yu Rong-kwong (26:24 min.)
Hoofdrolspeler Yu vertelt over zijn jeugd, het trainen van Martial Arts, het maken van de film en over het werken met Donnie Yen en Yuen Woo-ping. Het interview wordt afgewisseld met beelden uit de film.

Bewitched: Interview with Li Fai (25:21 min.)
Ook actrice Li Fai praat over het maken van de film, het werken in de Hong Kong filmindustrie en het trainen van Martial Arts. Ook in dit interview zijn beelden te zien uit de film en uit andere films.

Role Reversal: Interview with Tsang Sze-man (19:59 min.)
Het begint een beetje eentonig te worden, maar ook actrice Tsang Sze-man vertelt over het maken van de film en het trainen van Martial Arts. Je leest het goed, actrice, want de rol van de jongen Wong Fei-hung werd gespeeld door een meisje. Ook hier weer beelden uit de film als afwisseling en ook wat beelden van Tsang op Wushu wedstrijden.

Promotional Archive
Animated Photogallery
Een gallerij van beelden uit de film die op een speciale wijze voorbij komen. Niet gewoon als een soort diavoorstelling, maar met toevoegingen van allerlei animaties.

Trailers
Een viertal trailers van de film, waaronder de originele bioscooptrailer en de UK Promotional Trailer. Verder wat TV Spots die speciaal voor het opnieuw uitbrengen als Platinum Edition van de DVD gemaakt zijn.

Featurettes
A Dragon Reborn (19:36 min.
Een interview met Donnie Yen die praat over het maken van de film, het trainen van Martial Arts en het werken in de Hong Kong filmindustrie, afgewisseld met beelden uit diverse van zijn films. Donnie Yen wordt gezien als één van de betere beoefenaars van Martial Arts in de Hong Kong filmindustrie, helaas vindt hij dit zelf ook.

Iron Fist (16:01 min.)
Een blik achter de schermen van de actiescènes van Iron Monkey met Yuen Cheung-yan. Wat deze meneer voor de film gedaan heeft is mij echter niet duidelijk.

Shadow-Boxing (8:10 min.)
Stuntman Alex Yip laat je een kijkje nemen in de keuken van Hong Kong actiefilms. Hij laat wat ingestudeerde vechtscènes zien en hoe deze gefilmd worden.

Floorshow (15:46 min.)
Beelden van de 2003 wereldkampioenschappen Wushu waaraan de actrices Li Fai en Tsang Sze-man deelnamen. Erg interessante featurette voor de Martial Arts beoefenaars.

Information Library
Iron Monkey Filmnotes
Tekstschermen waarop informatie te lezen is over het maken van de film.

Biographies
Biografieën van Donnie Yen, Yu Rong-kwong, Tsui Hark en Yuen Woo-ping. Deze bestaan uit tekstschermen en afbeeldingen uit de film.

Conclusie

Iron Monkey is één van de betere Martial Arts films die de laatste jaren uit Hong Kong gekomen zijn. Vergelijkbaar met Once Upon A Time In China maar toch net iets minder. Persoonlijk vind ik de wat meer realistische vechtscènes een plus. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook qua extra’s hebben we niet te klagen. De interviews zijn heel erg interessant, vooral die met Tsui Hark. Vind je Once Upon A Time In China een goede film, dan kan je deze film blind kopen. Voor de mensen die niet zo bekend zijn met dit genre is dit een goede film om kennis te maken met dit genre.

Laatste reacties

Marcel den Haan  |  10-09-2004

Ik dacht dat ik de dvd slecht gewaardeerd had :D , maar van dat stemmen is bekend dat dat niet helemaal lekker gaat.
Lees meer >

Harry stadman  |  09-09-2004

Waarom krijgt de DVD dan zo'n slechte waardering? (mijn intresse in deze film is gewekt, vandaar de schop omhoog) Slecht? Dit snap ik niet zo. het gemi...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  09-09-2004

Waarom krijgt de DVD dan zo'n slechte waardering? (mijn intresse in deze film is gewekt, vandaar de schop omhoog) Slecht? Dit snap ik niet zo.
Lees meer >

FrankGuthrie  |  09-09-2004

Waarom krijgt de DVD dan zo'n slechte waardering? (mijn intresse in deze film is gewekt, vandaar de schop omhoog)
Lees meer >

carnesir  |  29-03-2004

ik vond CTHD een zeer goeie film die me toch onroerde en ik zal iron monkey ook gaan halen ,iron monkey 2 is een drocht vaneen film ik had het gehuurd omdat het...
Lees meer >

Cloud  |  29-03-2004

NW bekekent New Wave. Daarmee wordt bedoeld de nieuwe generatie Kung Fu films. Deze worden gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van Wire-work ipv klassieke ve...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  28-03-2004

NW bekekent New Wave. Daarmee wordt bedoeld de nieuwe generatie Kung Fu films. Deze worden gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van Wire-work ipv klassieke ve...
Lees meer >

hofstedeling  |  28-03-2004

Iron Monkey blijft wel in de betere categorie (zeker in deze fantastische NW uitgave) Kan iemand mij vertellen wat NW uitgave betekent???
Lees meer >

Daniel1974  |  25-03-2004

Ik vond CTHD ook speachless en sluit me volledig aan bij het geen hier al beweerd is.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  25-03-2004

maar deze DVD heeft ook als eerste Hong Kong Legends DVD een DTS track. Gen-X Cops - eveneens van HKL - had ook al een DTS track. Oh, hehe dan ben ik verk...
Lees meer >

Sam Van Ghelder  |  25-03-2004

Ik heb Iron Monkey (Platinum Edition) eens gehuurd, als kennismaking met het genre. Ik was aangenaam verrast.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  24-03-2004

Iron Monkey is inderdaad een erg goede film (en CTHD is ook goed, maar dat is een kwestie van wat je in een film verwacht te vinden). Echter blijf weg van Ir...
Lees meer >

Pieter-Jan Kuyten  |  24-03-2004

Iron Monkey is inderdaad een erg goede film (en CTHD is ook goed, maar dat is een kwestie van wat je in een film verwacht te vinden). Echter blijf weg van Ir...
Lees meer >

Pat  |  24-03-2004

Iron Monkey is veeleer in de stijl van Once Upon A Time in China. Totaal niet te vergelijken met het gedrocht Crouching Tiger, Hidden Dragon. Ik denk dat ik Ir...
Lees meer >

Pat  |  24-03-2004

Ik zou deze DVD blind willen kopen maar heb mijn twijfel of ik hem wel goed vind... Once Upon A Time in China 1 en 2 vind ik schitterend. Crouching Tiger, Hidd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.