Jumpin' Jack Flash

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-03-2004

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Jumpin' Jack Flash (DVD)
Samenvatting

Terry Doolittle (Whoopi Goldberg) heeft een saai kantoorbaantje bij een bank. Via de computerterminal communiceert ze met klanten over de gehele wereld. Maar Terry gebruikt de computer ook om kookrecepten en adviezen op het gebied van de liefde te verstrekken aan wie het nodig heeft. Dit laatste is haar baas natuurlijk een doorn in het oog. En op de een of andere manier ontvangt Terry’s terminal een Russische zender. Helemaal vreemd wordt het als Terry op het eind van een dag een gecodeerde boodschap via haar terminal ontvangt. Het is een soort hulpoproep van een onbekende die zich ‘Jumpin’ Jack Flash’ noemt. Terry weet dankzij een liedje van de Rolling Stones de boodschap te ontcijferen. Deze noodroep blijkt afkomstig te zijn van een Engelse spion die in nood verkeerd in Oost Europa. Terry besluit de onbekende man te helpen en komt al snel in aanraking met kopstukken uit de spionagewereld, van de CIA tot aan de KGB. Haar zo saaie leventje bruist opeens van actie.

Commentaar

Jumpin’ Jack Flash is het debuut van Whoopi Goldberg in een komedie. Een genre waarin zij daarna nog veel vaker te zien is. Whoopi Goldberg, die eigenlijk Caryn Johnson heet, was een stand-up comedian voordat zij met haar filmcarrière begon. Haar speelfilm debuut was in 1985 in Steven Spielberg’s The Color Purple. In de rollen die zij daarna speelde bleek wel haar grote talent voor hilariteit en komedie. Jumpin’ Jack Flash is een goed voorbeeld van dit talent. Andere films in dit genre waren Ghost (1990), Sister act (1992) en Corrina, Corrina (1994).
Nadeel van de film is wel dat Whoopi Goldberg bijna alle aandacht opeist in de film, waardoor de rest van het redelijk leuke verhaal minder goed uit de verf komt. Desondanks weet Goldberg, dankzij haar enorme talent voor komedie en hilariteit, de film te redden. Trouwens, oorspronkelijk had men Shelley Long in gedachten voor de hoofdrol, maar die had op dat moment een te druk opnameschema, met onder andere de opnamen voor Outrageous Fortune. Voor regisseuse Penny Marshall was Jumpin’ Jack Flash haar regiedebuut voor het witte doek. Andere films van haar hand zijn het uitstekende Awakenings (1990) met Robin Williams en Robert De Niro en A League of their own (1992) met Tom Hanks en Geena Davis. Een bijzonder leuke scène is wanneer Whoopi de code probeert te vinden aan de hand van het liedje Jumpin’ Jack Flash van de Rolling Stones en zij zich vertwijfeld afvraagt wat Mick Jagger toch in hemelsnaam met de tekst bedoelde. In de cast ook een rol van Jeroen Krabbe als Mark van Meter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015574

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook in deze beeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze film uit 1986 is redelijk goed. Het beeld ziet er voldoende scherp uit met een redelijke detaillering. De kleuren zien er goed verzadigd en natuurlijk uit met voldoende contrast en zwartniveau. In het beeld zitten soms wat spettertjes of krasjes als gevolg van vuil of beschadigingen. Bij de start van de DVD is het even heftig schrikken, zoveel filmgrain als er in het Fox logobeeld zit. Gelukkig is de schrik van korte duur en ziet het beeld er bij de start van de film goed uit. Gedurende de hele film is beeldruis in lichte mate zichtbaar.
De film is verdeeld in 24 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, met een beetje groot lettertype. Ook staat de ondertiteling wat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Dolby Stereo Engelstalige soundtrack staat in geremixte vorm in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Hier een redelijk goed klinkende soundtrack. Nadruk ligt op de drie frontspeakers. De soundtrack heeft een goede stereospreiding met voldoende laag en detaillering in het hoog. Stemmen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker. De surrounds worden nauwelijks gebruikt, heel subtiel (nauwelijks hoorbaar dus) zijn hierin de echoklanken van de muziek hoorbaar alsmede wat omgevingsgeluiden. Het LFE kanaal blijft de hele film ongebruikt.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Op deze DVD staan geen extra’s.

Conclusie

Jumpin’ Jack Flash is het debuut van Whoopi Goldberg in een komische speelfilm. Een genre waarin zij daarna nog vele malen haar gevoel voor komedie en hilariteit ten toon zal spreiden. Goldberg speelt een bankemployé die via de computer contact heeft met haar klanten. Per ongeluk komt zij in contact met een spion in nood, die de codenaam Jumpin’ Jack Flash gebruikt. Het geheim van een soort code waarmee de spion gered kan worden zit in het gelijknamige liedje van de Rolling Stones verborgen.
FOX heeft voor deze titel uitgebracht in de Big Deal budgetreeks. Op het gebied van beeld- en geluidskwaliteit is dus niet alles uit de kast gehaald. Resultaat is een redelijke kwaliteit van zowel beeld als geluid. Extra’s staan niet op deze DVD.

Laatste reacties

Reginald  |  26-03-2004

ik denk wel dat iedereen deze film heeft gezien, is zo een van die goude? ouwe die ze gebruikten om een busrit te "verzachten". Door zo'n film werd het pas dui...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  26-03-2004

Ik ben nooit zo'n fan geweest van Whoopie (muv Color Purple). Ook deze film boeit me dan ook niet zoveel. Wél leuk om Jeroen Krabbe in z'n eerste echte Hollywoo...
Lees meer >

chris tervoort  |  26-03-2004

ik vond het en zeer vermakelijke film en veel beter dan sister ackt
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.