Keeping Up Appearances - Serie 1

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Samenvatting

Het eerste seizoen van de Britse comedyserie Keeping Up Appearances bevat zes afleveringen, namelijk:

Pappies Ongeluk: De vader van Hyacinth Bucket (Patricia Routledge) is in het ziekenhuis beland nadat hij het melkmeisje per fiets achtervolgde. Naakt. Uiteraard past dit niet bij de status die Hyacinth naar buiten uit wil dragen.

De Nieuwe Dominee: Hyacinth nodigt de nieuwe dominee uit voor de thee, en in haar gebruikelijke, uiterst nauwgezette stijl, is alles tot in de puntjes verzorgt. Hyacinth is in haar sas, maar of de dominee dat ook is?

Landgoed: Hyacinth kijkt er naar uit om samen met haar man Richard (Clive Swift) een beetje cultuur op te snuiven in haar favoriete landhuis. Maar haar buitenhuisfantasie wordt plotsklaps verstoord door haar buitenissige familie.

Kringloopwinkel: Hyacinth moet haar onbaatzuchtige liefdadigheid bij de lokale spullenhulp staken, wanneer ze haar vader van een ‘lot erger dan seniliteit’ moet redden: het huwelijk.

Daisy’s Gigolo: Hyacinth\'s zus Daisy (Judy Cornwell) probeert de jaloezie van haar man Onslow (Geoffrey Hughes) te prikkelen door met een frisse jongeling uit te pakken. Dat brengt niet alleen Hyacinths sociale standing op het kerkkrasje in gevaar, maar ook haar handgeschilderde Royal Doulton-servies.

De Doop: Hyacinth moet naar de doop van de kleindochter van Daisy. Het lijkt echter in de soep te lopen als moeder en kind lange tijd op zich laten wachten.

Commentaar

In Keeping Up Appearances zien we hoe Hyacinth Bucket, die er op staat dat haar achternaam wordt uitgesproken als \'Bouquet\', zich voordoet alsof ze behoort tot de Engelse upperclass. De opschepperij en het overdreven gedrag dat daarbij hoort wordt door vrijwel alle omstanders als zeer irritant ervaren. Niet zo vreemd dus dat de meeste mensen Hyacinth het liefst mijden. Al is het alleen maar om te voorkomen dat ze uitgenodigd worden voor een van haar beruchte etentjes bij kaarslicht. Direct vanaf het eerste seizoen was de Britse TV-serie een hit in zowel Engeland als het buitenland. Geheel terecht, want samen met bekende series als Fawlty Towers, Allo, Allo en Blackadder behoort Keeping Up Appearances, in Nederland bekend onder de naam Schone Schijn, tot de tijdloze top van de Engelse comedyseries. Dit is natuurlijk deels te danken aan de uitstekende scripts van Roy Clarke, maar ook voor een aanzienlijk deel aan het acteerwerk. Patricia Routledge is namelijk fenomenaal als Hyacinth, en ook de overige castleden leveren puik werk af. Bijvoorbeeld Geoffrey Hughes, die met de slonzige Onslow het favoriete personage van vele kijkers vertolkt. De serie liep in totaal vijf seizoenen, van 1990 tot 1995, en het eerste en tweede seizoen zijn onlangs op DVD verschenen. Hieronder een bespreking van de DVD-uitgave van het eerste seizoen, een enkel schijfje met de zes eerder genoemde afleveringen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 174 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931957120

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van het eerste seizoen van Keeping Up Appearances is niet heel spectaculair, maar gezien leeftijd en origine kan het allemaal wel door de beugel. Zo heeft de 1.33:1-transfer een ietwat variabele, maar over het algemeen acceptabele scherpte en een redelijk goede kleurweergave. Qua artefacting zul je hier en daar wat edge enhancement ontwaren, maar heel storend is dit niet. Zoals wel vaker het geval bij TV-series staat Keeping Up Appearances interlaced op de schijf. De zes afleveringen, die allemaal circa een half uur duren, zijn netjes in zeven tot acht tracks verdeeld.

Geluidskwaliteit

Er zijn TV-series die zich uitstekend lenen voor een 5.1-remix van het oorspronkelijke geluid, denk bijvoorbeeld aan 24, Alias of Babylon 5. Keeping Up Appearances hoort duidelijk niet in dit rijtje thuis, want de belevenissen van onze geliefde mevrouw Bucket draaien in zijn geheel om dialogen. En dus valt er in dit geval prima te leven met geluid in het originele monoformaat. Het op DVD aanwezige Dolby Digital 2.0 monospoor (224kbit/s) kent geen al te grote problemen. Spraak is altijd uitstekend verstaanbaar, zonder enige vervorming, en het geluid is eveneens vrij van ruis en gekraak. Minpuntjes zijn de wat schrale klank en het scherpe randje dat continu hoorbaar is. Desondanks verdient het geluid zeker een voldoende.

Extra's

Wat extra’s betreft maakt de cover trots melding van geknipte scènes (“met nog nooit eerder vertoonde fragmenten van de originele reeks!”) en biografieën van de cast. Helaas zijn deze in geen velden of wegen op het schijfje te bekennen. Afknapper.

Conclusie

Keeping Up Appearances is een zeer geslaagde Engelse comedyserie rond de irritant snobistische Hyacinth Bucket, voortreffelijk gespeeld door Patricia Routledge. De DVD van het eerste seizoen van de serie, dat slechts zes afleveringen bevat, is op audiovisueel gebied in orde. Op het gebied van extra’s is het daarentegen een kale bedoeling, ondanks dat op de cover verwijderde scènes en biografieën beloofd worden. Maar het gebrek aan extra’s doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit van de serie, zodat het schijfje voor de liefhebbers van Engels comedy toch een aanrader is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

MGdutch  |  28-11-2004

Erg leuke serie maar ik vind hem geen plaatsje in mijn dvd collectie waard.
Lees meer >

Jurgen V  |  28-11-2004

Ik vind Fawlty Towers beter, maar dit mag er ook zeker wezen. Echt prachtig. :)
Lees meer >

Ron kars  |  28-11-2004

Krijg kippevel op me tanden van deze serie, verschrikkelijk dat ze zulke bagger op DVD uitbrengen komt elke avond wel ergens voorbij op tv, wat een geldverspill...
Lees meer >

René Veentjer  |  12-11-2004

Het is verder en leuke serie, maar ik hoef hem niet op dvd te hebben. En al helemaal als de TROS deze serie constant uit, maar hij is leuker als Couplin de geja...
Lees meer >

Ron-G  |  04-04-2004

Krijg kippevel op me tanden van deze serie, verschrikkelijk dat ze zulke bagger op DVD uitbrengen komt elke avond wel ergens voorbij op tv, wat een geldverspill...
Lees meer >

Jos_de_bosduif  |  04-04-2004

inderdaad , ikzen bijna helemaal vanbuiten , en voor eenvergelijking met black adder en Fawlty Towers is dit net iets te zwak...
Lees meer >

robvanknegsel  |  03-04-2004

Hartstikke leuke serie, ik heb ze al tig keer op TV gezien. Dus of ik ze nu nog op DVD wil zien??? Ik denk dat ik er maar niet aan begin.
Lees meer >

Elessar  |  03-04-2004

Leuke serie! En inderdaad is Onslow natuurlijk een van de leukste personages :D
Lees meer >

zetmoon  |  03-04-2004

Regio 1 kopen lijkt me niet verstandig, het beeld is dan NTSC en dus een heel stuk minder van kwaliteit, nog afgezien van de problemen die ontstaan bij conver...
Lees meer >

Mike Philippens  |  03-04-2004

Ik denk dat ik de enige in Nederland ben die van deze serie moordneigingen krijg. Dan maar liever een aflevering van Friends doorstaan... :twisted: Samen met 'A...
Lees meer >

Fokkeyou  |  02-04-2004

Hmmm... denk dat ik voor de regio 1 dvd ga. Nou moet ik wel zeggen dat je niet teveel afleveringen achter elkaar moet kijken. Een half uurtje is leuk, maar ...
Lees meer >

HdeB  |  02-04-2004

Leuke serie...maar ook hier komt de regio 1 versie beter uit de verf. Alle series 1 t/m 5 zijn al verschenen plus nog een extra dvd met de vier specials van een...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 114
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.