Mutiny on the Bounty

Recensent:
Koen Koene
16-04-2004

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Mutiny on the Bounty (DVD)
Samenvatting

In 1787 moet het Britse schip de Bounty naar Tahiti varen, om aldaar voedselrijke planten te laden en naar West-Indië te brengen als voedsel voor de slaven. Aan het hoofd van het schip staat kapitein William Bligh (Charles Laughton), naar verluid een zeer bekwaam zeeman. Maar nadat de Bounty is uitgevaren valt de bemanning al gauw ten prooi aan de genadeloosheid van Bligh. Deze voert namelijk een zeer hard beleid, met strenge voedselrantsoenen en zware straffen voor iedere ongeregeldheid. Dit tot groot ongenoegen van Bligh’s ondergeschikte, stuurman Fletcher Christian (Clarke Gabel). De gemoederen lopen hoog op, en de onrust onder de bemanning groeit. Muiterij lijkt onvermijdelijk...

Commentaar

Het door Frank Lloyd geregisseerde The Mutiny on the Bounty (1935) verhaalt , zoals de titel al aangeeft, over de beroemde waar gebeurde muiterij die in 1789 plaats vond op de HMS Bounty. Wat er werkelijk gebeurde aan boord van het schip is echter nog steeds niet helemaal duidelijk. De gepubliceerde scheepsjournaals van kapitein Bligh, uiteraard niet de meest onpartijdige bron, laten geen twijfel: de muiters, onder leiding van Fletcher Christian, zijn de slechteriken en de kapitein treft geen enkele blaam. In het boek van Charles Nordhoff en James Norman Hall, waarop Lloyd’s film gebaseerd is, wordt Bligh daarentegen afgeschilderd als een monster, en is Christian de held. Maar of dit de werkelijkheid is? Wie zal het zeggen. En eigenlijk maakt dat voor de film ook niks uit. Feit is namelijk dat The Mutiny on the Bounty een zeer vermakelijke productie is, ongeacht of deze nu wel of niet een waarheidsgetrouwe versie van de gebeurtenissen toont. De avonturenprent, destijds beloond met de Oscar voor Beste Film, heeft alles wat je als liefhebber van het genre verlangt: actie, spanning, drama, humor, alsmede uitstekend acteerwerk van de gehele cast (met een charismatische Clark Gable en heerlijk kwaadaardige Charles Laughton als positieve uitschieters). En daarmee is The Mutiny on the Bounty een regelrechte klassieker, die ook tegenwoordig, bijna zeventig jaar na dato, nog steeds garant staat voor een zeer vermakelijke 127 minuten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1935
Speelduur: 127 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888032534

Extra's

  • Trailer
  • Pitcairn Island Today (10 min)
  • Mutiny on the Bounty Wins 1935 Award (1 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kwaliteit van het beeld van The Mutiny on the Bounty (verhouding 1.33:1) is erg variabel. Bepaalde scènes en shots zijn schoon en hebben een uitstekende scherpte, maar er zijn ook momenten waarop het beeld geplaagd wordt door een flinke portie vuil en grain, en daardoor erg gedateerd aandoet. Wanneer de transfer op zijn best is zul je nauwelijks vermoeden met een film uit 1935 te maken te hebben, maar er zijn dus ook delen die de tand des tijds veel minder goed hebben doorstaan. Rekening houdend met de leeftijd beoordelen we het beeld met een magere voldoende, maar het is op het randje.

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Mutiny on the Bounty staat in het oorspronkelijke monoformaat op DVD, en wel als Dolby Digital 1.0-track (192kbit/s). Dit betekent dus dat het geluid enkel uit de centerspeaker komt. Over de klank van het spoor kunnen we kort zijn, die verraadt namelijk overduidelijk de leeftijd van de film. Om te beginnen is het geluid erg schraal, met een beperkt frequentiebereik. Tevens is er de nodige ruis te horen en ook ‘jengelt’ en vervormt het geluid nogal eens (vooral hoorbaar bij muziek). Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar, maar hebben wel het typerende scherpe karakter. Het resultaat is dus een gedateerde audiobeleving, maar dat zal voor niemand een verrassing zijn.

Extra's

Zoals bij de recente uitgaven van andere klassiekers, bijvoorbeeld Gaslight, Grand Hotel en To Have and Have Not heeft Warner ook bij Mutiny on the Bounty een klein aantal extra’s meegeleverd. Daarbij valt helaas op dat, in tegenstelling tot bij de DVD’s van de eerder genoemde films, een recente, retrospectieve featurette over de productie ontbreekt.

Pitcairn Island Today (10 min)
Hoe staat het tegenwoordig (dat wil zeggen in 1935) met Pitcairn Island, het eiland waar verschillende van de muiters op belandden? Je ziet het in deze antieke featurette, die duidelijk een product is van zijn tijd. Zo praat de documentaire nogal denigrerend over de huidige eilandbewoners, bij wie “de knappe gelaatstrekken van hun voorvaderen niet meer herkenbaar zijn door velen jaren aan inteelt”.

Mutiny on the Bounty Wins 1935 Award (1 min)
Een kort nieuwsbericht uit 1935, waarin je beelden te zien krijgt van de uitreiking van de Oscar voor de Beste Film aan een van de Mutiny-producers.

Trailer
Zoals gebruikelijk ontbreekt ook de oorspronkelijke bioscooptrailer niet (1.33:1, DD 2.0 mono). De trailer is niet Nederlands ondertiteld, de andere twee extra’s zijn dat wel.

Conclusie

Het Oscar-winnende The Mutiny on the Bounty is een klassieke avonturenfilm uit 1935, die gaat over de waar gebeurde muiterij aan boord van de HMS Bounty in 1789. Over de jaren heeft de film weinig aan kracht verloren, ook tegenwoordig is The Mutiny on the Bounty zeker het bekijken waard. De DVD-uitgave is redelijk, maar blijft toch wat achter bij de recente Warner-releases van andere klassiekers. Bijvoorbeeld wat betreft de extra’s. Toegegeven, we moeten al lang blij zijn dat we überhaupt enkele toevoegingen krijgen, maar toch is het jammer dat het enkel ‘antiek’ (promo)materiaal is, en dat een recente terugblik op de productie ontbreekt. Ook de onevenwichtige beeldkwaliteit en het zeer gedateerde monogeluid maken niet echt veel indruk. Al met al had deze klassieker bij de stap naar DVD iets meer aandacht verdient, maar dat neemt niet weg dat de film op zich een regelrechte aanrader is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  16-04-2004

Ik moet zeggen dat de beeld- en geluidskwaliteit (of liever: het gebrek eraan) niet echt is opgevallen. Ik heb slechtere transfers gezien van films van deze lee...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  16-04-2004

Mutiny on the Bounty is inderdaad een prachtige film. Wel jammer dat het beeld en geluid minder zijn. Maar ergens vind ik dat bij zo'n oude release nog niet een...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:4
Extra's:3
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 106
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.