Master and Commander - The Far Side of the World (SE)

Recensent:
Nathan Strik
21-04-2004

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Master and Commander - The Far Side of the World (SE) (DVD)
Samenvatting

Kapitein Jack Aubrey (Russell Crowe) voert het bevel op de HMS Surprise. De Surprise is een klein slagschip met 28 kanonnen en 197 zielen aan boord. Het schip heeft als missie om het Franse vrijbuiterschip Acheron te onderscheppen. De jager blijkt echter al snel zélf de prooi als de Surprise in een mistbank plotseling overvallen wordt door de zwaarbewapende Acheron. Het schip van Kapitein Aubrey kan nog maar ternauwernood ontsnappen, maar loopt grote averij op. Dit tot groot ongenoegen van Aubrey, die de hele zaak uitermate persoonlijk opvat en zweert om de Acheron te zullen pakken. Scheepsdokter Stephen Maturin (Paul Bettany), tevens de beste vriend van Kapitein Aubrey, probeert hem tot rede te manen, maar Aubrey is vastbesloten om te overwinnen. Zowel Jack Aubrey, als zijn gehele bemanning, zullen tot het uiterste moeten gaan om de veel beter uitgeruste Acheron aan te kunnen.
Master and Commander - The Far Side of the World is gebaseerd op de boeken van Patrick O\'Brian. De serie boeken bestaat uit twintig delen en regisseur Peter Weir (The Truman Show, Dead Poets Society) is zelf ook groot fan van deze boeken. Weir heeft zijn script voor een groot deel gebaseerd op het boek The Far Side of the World, maar ook diverse elementen uit andere boeken overgenomen voor zijn film.

Commentaar

De keuze van de regisseur om niet 100% trouw te blijven aan één boek blijkt een goede te zijn geweest. Het verhaal komt nergens gehaast over en de film verloopt erg rustig qua tempo. De film is voornamelijk gericht op de menselijke verhoudingen en het leven aan boord van een oorlogsschip in die tijd. De confrontaties tussen de Acheron en de Surprise zijn prachtige actievolle afwisselingen, maar de film is meestentijds wat menselijker van aard. Verwacht dus geen all-out popcorn actiefilm, want dan zal het weleens flink tegen kunnen vallen. Wat mij het meeste aansprak aan deze film was de ongekende sfeer en het oog voor detail waarmee hij is gemaakt. Ook de bemanning van het schip zou zo weggelopen kunnen zijn uit die tijd. Al kon ik Billy Boyd (Pippin uit Lord of the Rings) moeilijk los zien van zijn vorige rol als Hobbit. Het is misschien stom, maar ik had het gevoel dat hij ieder moment iets doms kon doen waarop er een horde Orks door beeld zou komen stampen. Gelukkig heeft Billy Boyd een kleine rol en is hij niet veel in beeld. Verder is de casting helemaal perfect en wordt er zeer goed geacteerd. Vooral de scènes tussen Russell Crowe en Paul Bettany zijn geweldig. Al met al een zeer mooi actie/drama, op prachtige wijze verfilmd. Misschien wat te traag voor de smaak van de pure actieliefhebbers, maar zeker de moeite waard voor de liefhebber van een film met een wat menselijker verhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 133 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015857

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Still Galleries
  • Multi-Camera Shooting
  • Promotionele trailers
  • Vooruitblik op "I, Robot"
  • The Hundred Days (Documentaire)
  • In the Wake of O'Brian (Documentaire)
  • Cinematic Phasmids (Featurette)
  • Sound Design (Featurette)
  • HBO First Look (Featurette)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD is vastgelegd in de 2.40:1 beeldverhouding en staat anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit is zeer goed, maar net niet uitmuntend. Dit ligt hem vooral aan wat edge-enhancement in sommige scènes. Ook zijn er tijdens de mistscènes wat flikkeringen en minimale posterisatie in het beeld te zien. Aangezien dit niet lang duurt en niet uitermate storend is tillen we hier niet te zwaar aan. Verder is de beeldkwaliteit zeer goed. De DVD heeft een zeer stabiel, scherp beeld met een erg goed contrast en zwartniveau. Vooral het schaduwdetail is zeer mooi, en zelfs in de donkerste scènes zijn er geen problemen met low-level noise of andere narigheden. De kleuren zijn heel solide en het rijke palet van de film komt uitstekend tot uiting op deze DVD. Ondanks een paar kleine minpuntjes een uitermate goede beeldkwaliteit dus. De ondertiteling is prima te lezen en staat alleen ietwat te hoog in beeld. De chapterverdeling is wel heel keurig verzorgd met maar liefst 36 chapterstops.

Geluidskwaliteit

Fox heeft deze DVD-uitgave voorzien van zowel een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s), als een DTS 5.1 (754 kbit/s) track. Beide tracks klinken werkelijk fenomenaal en zijn van demonstratiekwaliteit. Master and Commander is dit jaar in de prijzen gevallen bij de Oscar-uitreiking voor beste geluidsontwerp en op deze DVD is ook goed te merken waarom. Het geluidsbeeld op het schip is allesomvattend en je hoort de kleinste kraakjes en geluidjes komen uit hoekjes waar je niet eens zo snel geluid uit zou verwachten. De plaatsing van de geluidseffecten is dus werkelijk geniaal gedaan en je waant je op sommige momenten echt aan boord van een groot zeilschip midden op zee. De surrounds worden goed gebruikt en er zijn zeer veel subtiele en minder subtiele split-surround effecten. Tijdens de heftige zeeslagen vliegen de kanonskogels werkelijk om je oren en gaat ook de subwoofer goed door in het laag. Geen van de speakers overheersen het geluidsbeeld en dit is dan ook één van de meest harmonieuze geluidsmixen die ik ooit heb gehoord. Prachtig geluid dat een welverdiende 10 scoort.

Extra's

Fox brengt deze film zowel in een 2-disc special edition (hier besproken), als in een 1-disc vanilla-uitgave uit. De vanilla-versie bevat alleen de eerste disc met de film en de vooruitblik op de film I, Robot met Will Smith. Disc 1 opent automatisch met een aantal Promotionele Trailers, die gelukkig met een druk op de menu-knop over te slaan zijn, maar toch erg opdringerig overkomen. De rest van de extra´s zijn allemaal te vinden op disc 2. Alle extra´s zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling, te activeren met de subtitle-knop op je remote.

The Hundred Days (Documentaire) (69 min)
Disc 2 opent al meteen goed met deze documentaire van dik een uur. Werkelijk de complete productie van de film wordt gevolgd in deze zeer interessante docu. De werkzaamheden aan het schip dat speciaal voor deze productie werd omgetoverd in de Surprise, de verschillende filmtechnieken die werden gebruikt, de filmmuziek, echt alle aspecten komen ruimschoots aan bod. Zowel de cast, als de crew zijn aan het woord over hun ervaringen en deze documentaire biedt dan ook een enorme hoeveelheid aan informatie. Deze documentaire alleen al maakt het ontbreken van een audiocommentaar meer dan goed.

In the Wake of O\'Brian (Documentaire) (19 min)
Met zijn ruwweg twintig minuten een veel kortere, maar niet minder interessante toevoeging aan deze DVD. In deze documentaire vertelt regisseur Peter Weir over het schrijfproces van de film, waarin hij gebruik maakte van vele elementen uit alle boeken van O\'Brian, naast het basisidee, dat uit het boek The Far Side of the World afkomstig was. De enige input die helaas ontbreekt is die van O\'Brian zelf, de schrijver overleed op 2 januari 2000.

Cinematic Phasmids (Featurette) (30 min)
Deze featurette gaat over de technieken die gebruikt zijn om de filmwereld geloofwaardig over te brengen op het publiek; de special effects dus. In de film is gebruik gemaakt van veel echte shots, gecombineerd met prachtige miniaturen van WETA (Lord of the Rings) en wat CGI-werk voor de shots die moeilijk live te filmen waren. Alle special effects mensen (waaronder Richard Taylor van WETA) komen uitgebreid aan het woord over de verschillende cinematografische snufjes en foefjes.

Sound Design (Featurette) (18 min)
In deze featurette wordt gedetailleerd ingegaan op een aspect van filmmaken dat tot op heden haast nauwelijks aan bod is gekomen op DVD. Voor een film waarbij het geluidsontwerp zo enorm goed is, is het dus terecht dat hier in de special features dieper op in wordt gegaan. Het creëren van de juiste geluiden voor films blijkt ingewikkelder dan simpelweg een microfoon ergens op richten. En deze featurette is een prima kijkje achter de schermen van dit aparte vak. Naast de featurette kun je zelf ook nog even spelen met geluid in de Interactive Sound Recording Demo waarin je de verschillende elementen van een kanonschot afzonderlijk en tezamen kunt beluisteren.

HBO First Look (Featurette) (25 min)
Dit is een wat meer traditionele featurette en er is flink wat dubbeling met de uitgebreidere documentaires op deze tweede disc. Qua opzet is dit ook meer een commerciële bedoeling, met het gebruikelijke geslijm wat we inmiddels wel kennen van dit soort features. Leuk, maar deze featurette haalt het niet bij de kwaliteit van het overige materiaal op deze disc.

Deleted Scenes (24 min)
Op de disc zijn ook zes Deleted Scenes terug te vinden, desgewenst ook allemaal achter elkaar te bekijken met de \"Play All\"-functie. Alle verwijderde scènes geven eigenlijk alleen maar wat sfeer en verdieping en zijn geen echte toevoegingen aan de film. Wat dat betreft een goede beslissing van de regisseur om deze scènes te verwijderen, aangezien de film sowieso al ietwat aan de lange kant is.

Multi-Camera Shooting
Voor de mensen die graag pielen met de Angle-knop op hun afstandsbediening heeft Fox nog een leuke Multi-angle featurette uit zijn mouw geschud. Van twee scènes kun je hier naar hartelust wisselen tussen de verschillende camera´s, B-roll en een composietscherm met alle beelden naast elkaar. Daarnaast vind je hier een Split-screen Vignette waarin de voordelen en nadelen van het werken met meerdere camera´s uit de doeken worden gedaan. Ook zie je hier nog wat leuke voorbeelden van hoe een aantal shots uit de film gemaakt zijn.

Still Galleries
Last but not least kun je nog naar hartelust bladeren door de tientalle tekeningen en conceptschetsen van de productie. Zowel ontwerpschetsen, oude schilderijen van zeeslagen en technische scheepstekeningen komen hier aan bod.

Conclusie

Master and Commander - The Far Side of the World is een ietwat lange, maar zeer sfeervolle film die de nadruk legt op het menselijke aspect. De spectaculaire zeeslagen zijn zeer mooi in beeld gebracht en geven de film de nodige pit. Let wel: de film is geen all-out popcorn spektakel, wat sommige mensen tegen zou kunnen vallen. De beeldkwaliteit is, op een klein beetje edge-enhancement en posterisatie na, uitstekend. De geluidskwaliteit is werkelijk verbluffend en de Oscar-winnende soundtrack komt zowel in de Dolby, als DTS variant uitstekend tot haar recht. De extra´s geven een zeer gedetailleerd beeld van de productie van de film en maken de afwezigheid van een audiocommentaar meer dan goed. Deze DVD is op alle fronten een aanrader van de eerste orde en ontvangt dan ook het welverdiende TOPPER-predikaat.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  27-05-2006

Had je niet het gevoel dat de film oer en oer saai is? Ik vind hem altijd zo nutteloos, er gebeurd niks, niks heeft zin. Ik vaar met mijn bootje achter jou boot...
Lees meer >

Sneaker  |  26-05-2006

Saai vond ik hem niet. Zoals ik al zei ligt het tempo soms een beetje laag en dat zijn de momenten waarop ze het verhaal wat willen uitdiepen. Maar het verhaal ...
Lees meer >

JCL  |  26-05-2006

Vandaag Master and Commander: The Far Side of the World gezien. En misschien dat ik hem nog een tweede kijkbeurt moet geven maar vond het eigenlijk niet zo heel...
Lees meer >

Sneaker  |  26-05-2006

Vandaag Master and Commander: The Far Side of the World gezien. En misschien dat ik hem nog een tweede kijkbeurt moet geven maar vond het eigenlijk niet zo heel...
Lees meer >

Ron kars  |  05-12-2004

Vond hem toch wat tegenvallen, hij had wat actievoller en 15 min, korter gekund.
Lees meer >

SKMbeat  |  05-12-2004

"We worden beschoten door een andere boot. OK, we pakken hem terug." THE END? Zo zag ik de film ook. De film was mooi gemaakt,maar ik mistte het één en and...
Lees meer >

Ron-G  |  05-12-2004

Erg wisselende reactie's, het is of zwart of wit, er lijkt geen tussenweg, ik persoonlijk vind het een absolute topper die de middelmaat van films ver te boven ...
Lees meer >

Worm  |  19-11-2004

Heb deze net aangeschaft, eerder al in de bioscoop gezien. Mooie film en hij komt zeer realistisch over. Inderdaad een topper!!!
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  20-10-2004

Zeker wel een goede film, heb deze gehuurd en vond hem erg vermakelijk. Zeker leuk 1 keer, maar niet om in mn collectie te doen. Deze film geef ik een 7,5/10.
Lees meer >

Casebay1  |  17-09-2004

De ondertiteling is prima te lezen en staat alleen ietwat te hoog in beeld. Ik lees nergens iets over de kwaliteit van deze ondertiteling. De Nederlandse zi...
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Ik vind een leuke film om te zien. Eerst dacht ik hoe gaan ze twee op een boot vertellen, maar dat valt echt mee. De 2de disc zit vol met extra's alleen helaas ...
Lees meer >

upje  |  23-05-2004

Het verhaal viel mij zwaar tegen. Misschien was de film iets te veel gehyped, waardoor ik er veel meer van had verwacht. De film krijgt van mij het rapportcijfe...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  22-05-2004

Heb de R1 variant dan, en heb gister een stuk zitten kijken, maar moet toch zeggen dat de actiescene's ontzettend heftig uit je speakers komen knallen. Te hefti...
Lees meer >

Milamber  |  22-05-2004

Ik heb de 2 disc versie aangeschaft en wat een geweldige sound zit er bij deze film, werd gewoon weggeblazen. Ook de extra's zijn prima, echt een goede dvd-uitg...
Lees meer >

JCL  |  22-05-2004

Jullie hadden bij de verhaal beschrijving ook gewoon kunnen neerzetten "het gaat over ene boot". Dat is het enigste verhaal wat in de film zien. De carracters w...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 361
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.