Fog, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-04-2004

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Fog, The (DVD)
Samenvatting

Op de avond van 21 april 1980 vertelt een oude zeeman (John Houseman) het verhaal van Antonio Bay. Dit plaatsje werd precies honderd jaar eerder gesticht, nadat het schip de Elizabeth Dane in een dikke mist op de kust was gelopen doordat de bemanning een groot strandvuur voor een vuurtorenlicht aanzag.
Vanaf precies 12 uur middernacht is het gedurende één uur het zogenaamde heksenuur. Het plaatselijk jazz radiostation KAB, met Stevie Wayne (Adrienne Barbeau) achter de microfoon, doet vanuit haar vuurtoren verslag. De volgende ochtend blijken er toch vreemde zaken gebeurd zijn die nacht. Priester Malone (Hal Holbrook) heeft tijdens het heksenuur het dagboek van zijn grootvader gevonden, waarin schokkende onthullingen staan. Visser Nick Castle (Tom Atkins), die tijdens dit heksenuur lifter Elizabeth (Jamie Lee Curtis) heeft opgepikt, gaat op zoek naar het schip van zijn beste vriend. Dit schip is tijdens het heksenuur in een dikke mist terechtgekomen, waarna niets meer van hen is vernomen. Ze vinden het schip, maar van de bemanning geen enkel spoor.
Kathy Williams (Janet Leigh) is bezig met de voorbereidingen voor het grote jubileumfeest van het dorp. Ondanks dat haar man wordt vermist, blijft zij doorgaan met de voorbereidingen. De avond van het feest komt de dikke mist plotseling weer opzetten en schuift richting de kust van Antonio Bay. Stevie Wayne ziet hoe de mist een vreemde gloed heeft en er dreigend uitziet. Slachtoffers van een eeuw oude misdaad komt tevoorschijn uit de mist en zoek vergelding….

Commentaar

De klassieke thriller The Fog uit 1980 komt van de hand van niemand minder dan de ‘master of terror’ John Carpenter. Slechts $ 1 miljoen budget had Carpenter om het verhaal, dat hij samen met producent Debra Hill had geschreven, in 1980 te verfilmen. Carpenter tekende ook zelf voor de muziek, die voornamelijk uit synthesizermuziek bestaat. The Fog is één van Carpenter’s minder succesvolle films geweest. Hij maakte de film twee jaar na de eerste Haloween film, één van zijn grootste commerciële successen tot nu toe. Andere bekende films van Carpenter zijn The Thing (1982), Christine (1983) en Big Trouble in Little China (1986). De proloog van de film, waarin een oude zeeman het verhaal van Antonio Bay vertelt aan een groep kinderen, zat oorspronkelijk niet in de film. Bij de eerste ruwe editing van de film bleek dat de speelduur van de film erg kort zou uitvallen. Carpenter besloot toen om deze eerste scène toe te voegen. De scène is heel effectief gebleken. De speelduur van de film blijft nu steken bij 86 minuten. Zoals vaker het geval vermeldt RCV de bioscoopspeeltijd (89 min) op de cover, waarbij dus geen rekening is gehouden met de 4% PAL speedup.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1980
Speelduur: 86 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 5050582475579

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Easter Egg
  • Fotogalerij
  • Trailers en TV spots
  • Vergelijking storyboard met film
  • Documentaire Tales from the Mist
  • Originele documentaire uit 1980

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is opgenomen op 35 mm beeldmateriaal met een bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 voor ogen. Op deze release is het beeld anamorf op de schijf gezet (de cover vermeldt foutief een aspectratio van 1.85:1). Voor deze, van origine MGM, release is het beeldmateriaal grondig opgeknapt. Dit toont zich in een zeer goed uitziend beeld, dat bijzonder helder en kleurrijk oogt met prima verzadigde en natuurlijke kleuren. Contrast is ook prima, maar het zwartniveau is niet helemaal perfect. Hierdoor is zwart niet mooi diepzwart maar donkergrijs. Het beeld is vrij van spetters of anderszins als gevolg van beschadigingen. Filmgrain is af en toe wel zichtbaar, met name bij de donkere scènes. Een bepaalde scène, rond de 28ste minuut, zit rond twee personen een vreemde waas in het beeld, die we verder niet kunnen verklaren. Aliassing duikt af en toe in lichte mate op. Verder een prima beeld.
De korte film is verdeeld in 19 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De ondertiteling is wit en is goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Wat betreft het geluid is de geluidsband ook onder handen genomen. De originele mono soundtrack is als een DD1.0 (bitrate 96 kb/s) opgenomen. De beperkte bitrate maakt dat het geluid erg geknepen en iel klinkt. Maar gelukkig is ook een nieuwe Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) remix gemaakt. Beide tracks klinken ruisvrij. De DD5.1 verraadt het monokarakter van de soundtrack wel. Zowel de stemmen als het merendeel van de geluidseffecten komen uit de centerspeaker. De (synthesizer)muziek, van de hand van John Carpenter zelf, komt met een goede stereospreiding uit beide frontspeakers. De surrounds worden hierbij gebruikt voor een ruimtelijk karakter. Het LFE kanaal wordt incidenteel bij de muziek gebruikt, verder is deze inactief. Het hoog is voldoende gedetailleerd, al heeft het een scherp randje. Laag is alleen in de muziek aanwezig, de overige filmgeluiden klinken wat iel. De dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

De menuschermen zijn filmgerelateerde animaties in 16x9 beeldformaat. De menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek. Bij deze 2 disc edition zijn de extra’s verdeeld over beide schijven.

Disc 1
Audiocommentary
Tijdens de film kun je luisteren naar een gesproken toelichting van regisseur / schrijver John Carpenter en producent / medeschrijfster Debra Hill. Dit commentaar is oorspronkelijk voor de laserdisc release van 1995 opgenomen. Een aangenaam te beluisteren commentaar met veel achtergrondinformatie. Commentaar is Engels DD1.0 (96 kb/s) zonder Nederlandse ondertiteling.

Disc 2
Alle extra’s op deze disc zijn in 4x3 beeldformaat met D2.0 (192 kb/s) geluid. Nederlandse ondertiteling is niet aanwezig, automatisch wordt de Duitse ondertiteling geactiveerd.

Documentary “Tales from the Mist” (28 min)
Een nieuwe documentaire met veel informatie over de realisatie van de film. Diverse personen, waaronder John Carpenter, Debra Hill en enkele acteurs kijken terug op het maken van de film en het succes van de film.

Original 1980 Documentary (8 min)
Een promotioneel bedoeld kijkje achter de schermen, dat in 1980 is gemaakt.

Storyboard to Film Comparison (1½ min)
Met de scène Fog Attacks the Boat worden zowel de storyboard tekeningen als de uiteindelijke scène gelijktijdig getoond. Boven in het beeld de storyboard, onder in het beeld de uiteindelijk film.

Outtakes (4 min)
Een verzameling mislukte scènes, bloopers dus. In 2.35:1 niet anamorf beeld, zonder ondertiteling.

Trailer & Teaser met:

- Theatrical Trailer (3 min), de bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat
- Twee Teaser Trailers, elk 1 minuut speeltijd. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf.
- Drie TV Spots, elke 30 seconden speeltijd. Beeldformaat is 1.33:1 standaard.
Alles zonder ondertiteling.

Photo Gallery
Een 60-tal foto’s van verschillende aard, gepresenteerd in een breedbeeldscherm.

En er is nog een Easter Egg.

Conclusie

The Fog is een klassieke thriller uit 1980 van de ‘master of terror’ John Carpenter. In het verhaal wordt een klein plaatsje, dat haar 100-jarig bestaan viert, bedreigd door een plots opkomende dikke mist. Carpenter tekende zelf voor het verhaal en componeerde ook de muziek. In de hoofdrollen Jamie Lee Curtis, Tommy Atkins en Adrienne Barbeau.
De 2-disc edition van RCV heeft gerestaureerd beeld en geluid, waardoor beide van prima kwaliteit zijn. De film is voorzien van audiocommentaar, op de 2de disc staat nog meer aanvullend materiaal. Een nette release van deze klassieke thriller.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  17-06-2006

Een schoolvoorbeeld van een goeie horrorfilm, net iets minder dan The Thing, maar nog altijd goed voor een dikke voldoende. Carpenter bouwt het verhaal en de sp...
Lees meer >

Sneaker  |  09-03-2006

Wat een goede film zeg. Vond het nou niet echt een horrorfilm, maar wel een hele spannende film. Spanning wordt meesterlijk opgebouwd en denk dat ik de volgende...
Lees meer >

Meanrat  |  16-02-2006

De laatste keer dat ik de film heb gezien vond ik 'm erg goed. Helaas ben ik nog wel onzeker of het wel in mijn collectie zal passen. Hou van horror, maar het z...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  15-02-2006

Goede horrorfilm van Carpenter die na dik 25 jar nog steeds niet aan kracht heeft verloren.De film word met mooie visuals en opbouwende spanning gebracht waar C...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  24-08-2004

Toen ik 'm in de videotheek zag staan dacht ik gelijk aan dvd.nl en heb m gehuurd. Perfecte keus, al zeg ik het zelf. John Carpenter is een meester in het opbou...
Lees meer >

basset  |  08-07-2004

Aan de hand van de reacties hier heb ik hem ook gekocht bij de aktie 3 voor 33Euro. Maar helaas...ik vond de film teleurstellend. Ik vond het meer een TV-fil...
Lees meer >

DannySP  |  08-07-2004

Aan de hand van de reacties hier heb ik hem ook gekocht bij de aktie 3 voor 33Euro. Maar helaas...ik vond de film teleurstellend. Ik vond het meer een TV-fil...
Lees meer >

Mark S  |  22-05-2004

Vanochtend aangeschaft middels de "3 voor 33" aktie, en ik ga vanavond eens heerlijk genieten van dit stukje jeugdsentiment.
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  02-05-2004

GEWELDIGE FILM, kan er niets anders van maken. Ik heb de film voor het eerst gezien tijdens een film-marathon in het Grand Theater in Amersfoort. De film had ...
Lees meer >

Kasper P.  |  02-05-2004

Maar werd er niet iemand van het forum hier aangenomen bij RCV om de helpen met het artwork? Zit er iig verbetering in de pijpleiding. Dat was een 1 april grap ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  01-05-2004

Wat moet ie gaan kosten? Qua prijs maakt het niks uit. Bij de FRS kan je em bij de "3 voor 33" doen (heb ik ook gedaan :cool:) en dan kost ie maar iets ...
Lees meer >

basset  |  01-05-2004

Nu doen ze hetzelfde als met Kill Bill! Een 1 disc omtoveren in een 2-disc terwijl dat helemaal niet nodig is! De Amerikaanse is precies hetzelfde en staa...
Lees meer >

Eric van Schaik  |  29-04-2004

Na de schrik van de hoes overwonnen te hebben :wink: , gisteren de film bekeken, en weer genoten. Ondanks de leeftijd nog steeds spannend. Nu nog wachten op d...
Lees meer >

Harry B.  |  28-04-2004

weinig reacties over de film zie ik al wel! blijkbaar vinden mensen de hoes belangrijker om over te praten! goede film, goede sfeer,echte klassieker ga hem ...
Lees meer >

Frank  |  28-04-2004

Eigenlijk ben ik eens benieuwd naar een reactie van RCV op dit alles. Stuur ze een e-mail: Koop_dvd_service@rcv.nl
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 46
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.