Scarface

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Scarface (DVD)
Samenvatting

Begin jaren ’80 wordt Amerika overspoeld met politieke vluchtelingen (en criminelen) uit Cuba, als gevolg van nieuw beleid van Fidel Castro. Een van die vluchtelingen is Tony ‘Scarface’ Montana (Al Pacino). Tony wordt door de Amerikaanse autoriteiten zwaar ondervraagd. Zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning wordt afgewezen en Tony wordt in een vluchtelingenopvangkamp in Miami ondergebracht. Daar ontmoet hij zijn vriend Manolo Ray (Steven Bauer). Tony en Manolo krijgen de kans uit het kamp te ontsnappen, wanneer zij een andere belangrijke politiek vluchteling in het kamp vermoorden. Tony doet dit zonder blikken of blozen. Zij krijgen werk in een lokaal restaurant. Vies werk dat slecht betaald, Tony wil meer en heeft grootste plannen om het helemaal te gaan maken, waarbij hij niets of niemand op zijn pad zal ontzien. Zo ontmoeten zij Omar Suarez (F. Murray Abraham), de rechterhand van drugsbaas Frank Lopez (Robert Loggia). Voor Lopez doen ze een gevaarlijke drugstransactie met Colombiaanse drugskoeriers. Het dreigt bijna mis te gaan, maar ook hier toont Tony zijn harde, niets ontziende instelling. En zo komt Tony in contact met Lopez en gaat voor hem werken. Tony ontmoet daarbij ook Lopez’ liefje, de mooie Elvira (Michelle Pfeiffer) en is vanaf het eerste moment verliefd op haar. Al snel wordt Tony Lopez’ belangrijkste man. Tony probeert zijn dierbare zus Gina (Mary Elizabeht Mastrantonio) ver te houden van de wereld waarin hij leeft, maar ziet niet dat zijn beste vriend Manolo en zij verliefd op elkaar zijn. Als Tony in contact komt met Alejandro Sosa (Paul Shenar), een grote Colombiaanse drugsbaron, neemt Tony’s leven een belangrijke wending en kan succes niet meer op. Daarbij nemen Tony’s hebzuchtig, grootheidswaanzin en wantrouwen naar zijn omgeving ook toe tot buitenzinnige proporties en tart hij daarbij het noodlot.

Commentaar

Al Pacino brengt in Scarface een van de meest meedogenloze gangster ooit tot leven op het witte doek. Door velen wordt deze rol van Pacino nog steeds als een van zijn beste rollen in zijn grote filmcarrière gezien. Toch was dat niet direct zo. Toen de film in 1983 uitkwam, sprak men schande. Grof taalgebruik, de harde scènes en het verhaal van een Cubaanse vluchteling die al snel onmetelijke rijkdommen vergaard met zijn drugsimperium waren geen onderwerpen die pasten bij de normen en waarden van het puriteinse Amerika. Het zou een slecht voorbeeld geven en wat natuurlijk ook meespeelt, de film legde keihard de vinger op een heel gevoelige Amerikaanse plek. Want de Cubaanse vluchtelingen en de Colombiaanse drugsstroom was een majeur probleem voor Amerika. De film kreeg aldus in 1984 een Razzie® award als slechtste film. Heden ten dage, waar de film haast een cultstatus heeft gekregen, niet meer voor te stellen natuurlijk. Pacino en Bauer werden beide voor hun uitstekend gspeelde rollen genomineerd voor een Golden Globe®.
Niemand minder dan Oliver Stone schreef het scenario voor de film. Het originele verhaal is begin vorige eeuw geschreven door Armitrage Trail (1902-1930). Regisseur Howard Hanks maakte in 1932 al een verfilming hiervan met Paul Muni in de rol van Tony Camonte. Beide worden trouwens niet genoemd bij de credits van de hier besproken versie van Scarface.
Regisseur Brian De Palma had voor Scarface een topcast bij elkaar gekregen. Pacino en Bauer hadden we al genoemd. Maar ook uitstekende rollen van Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, F. Murray Abraham en Robert Loggia. Allen stonden met Scarface nog aan het begin van een succesvolle filmcarrière. In aankleding van set en kleding doet de film lekker gedateerd aan. Let maar eens op de (te) grote brillen. Ook de prima muziek van Giorgio Moroder klinkt met zijn synthesizer en discoritmes heerlijk gedateerd. Moroder kreeg voor de soundtrack ook een nominatie voor een Golde Globe. Alles bij elkaar creëerde regisseur Brain De Palma met zijn cast één van de allerbeste gangsterdrama’s van Hollywood en toonde daarbij een onthutsend beeld van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in relatie tot de kwalijke macht van de Amerikaans-Colombiaanse drugswereld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 164 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582113839

Extra's

  • Deleted Scenes
  • The Making Of Scarface
  • De wedergeboorte van Scarface
  • Het spelen van Scarface
  • De TV versie
  • Bioscoop- & teasertrailer
  • Def Jam presents: Origin of a Hip Hop Classic

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor deze DVD release is het beeld van de alweer 20 jaar oude film geheel gerestaureerd. Daarmee word je het originele 2.35:1 beeld in anamorf formaat voorgeschoteld dat er meer dan uitstekend uitziet. Het beeld heeft heldere, verzadigde kleuren, een goed contrast en zwartniveau en is zonder irritante spetters of anderszins. Ook de scherpte en detaillering van het beeld zijn zeer goed, al doet het licht korrelige beeld en de filmgrain daar enige afbreuk aan. Enige minpuntjes zijn de licht aanwezige filmgrain en de af en toe zichtbare aliassing en moiré. Incidenteel kun je, bij nauwkeurige bestudering van het beeld, in de achtergrond kleine compressiefoutjes zien. zichtbaar.
De lange film is goed verdeeld in 36 chapterstops (hoofdstukken). De laagwisseling op de DVD-9 (dubbellaags) is niet merkbaar geplaatst. De optionele witte Nederlandse ondertiteling is geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Ook de oorspronkelijk Dolby soundtrack is volledig digitaal geremasterd. Dit resulteert in een goed klinkende Dolby Digital 5.1 surround mix (bitrate van 384 kb/s). Ook is een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) voorhanden. Toch verraadt de soundtrack wel zijn leeftijd. Het merendeel van de filmgeluiden komen uit de centerspeaker en klinken een beetje schel. De muziek van Giorgio Moroder komt met een prima stereogeluid uit beide speakers, waarbij de surrounds worden gebruikt voor het ruimtelijke karakter. Verder worden de surrounds nauwelijks hoorbaar gebruikt. Het LFE kanaal wordt gedurende de film slechts incidenteel aangesproken. Het hoog van de geluidstrack is goed gedetailleerd en klinkt niet scherp. De soundtrack heeft geen extreem laag. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen uit de centerspeaker.
Tussen de DD en de DTS track zit nauwelijks hoorbaar verschil. Ons inziens was het beter geweest een full bitrate (448 kb/s) DD mix te gebruiken, waarbij de noodzaak van een DTS in dit geval niet direct aanwezig is.

Extra's

Op de tweede schijf van deze 2-disc Special Edition staan alle extra’s. De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerde filmgerelateerde schermen met achtergrondgeluid.
Bijna alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid en zijn Nederlandstalig ondertiteld.

De herleving vanScarface (10 min)
Waarin onder andere wordt ingegaan op het origineel uit 1932, waarvan ook enkele (zwart/wit) fragmenten worden getoond.

Scarface spelen (15 min)
Alles over de casting van de film met uitgebreide interviewfragmenten met acteurs en andere betrokkenen.

Scarface maken (30 min)
Over de productie van de film, met onder andere keuze van de locaties en de sets. De montage van de film en de problematiek rondom het leeftijdskeuring en de oorspronkelijke kritiek op de film.

Bovenstaande drie korte documentaires, die in 2003 gemaakt zijn ter gelegenheid van de 20 jarige jubileum release van de DVD, zijn ook via de optie Speel alles (55 min) te bekijken.

Scarface: De TV-versie (3 min)
Korte featurette over het aanpassen van de film om deze op televisie te kunnen vertonen. Niet alleen het pan & scan beeld, maar aanpassing van het woordgebruik en schrappen van de meest bloederige scènes.

Deleted Scenes (23 min)
Een aaneenschakeling van 15 verwijderde scènes. Elke scène heeft een chapterstop, waardoor je ze apart kunt selecteren. In 2.35:1 niet anamorf beeld.

Bioscooptrailer (3½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.85:1 niet anamorf beeld.

Teaser Trailer (1½ min)
Andere trailer, ook in 1.85:1 niet anamorf beeld.

Def Jam presenteert: Het ontstaan van een hip-hopklassieker (21 min)
Een bizarre video over de adoratie van een aantal rappers voor de film en hoe zij de film als voorbeeld zien.

Om de DVD box ziet een kartonnen slipcase. Op deze slipcase staat een klein foutje. Bij de soundtracks wordt 2x de Franse DD2.0 mono track genoemd en ontbreekt de vermelding van de DTS track. De DTS track wordt wel op de cover genoemd.

Conclusie

Brian De Palma’s Scarface is een van Hollywood’s allerbeste gangsterdrama’s, waarin Al Pacino de hoofdrol neerzet van de meedogenloze gangster Tony ‘Scarface’ Montana. De film volgt de gewelddadige carrière van Scarface, een kleine misdadiger die als Cubaanse vluchteling in Amerika komt en zich in korte tijd opwerkt naar de hoogste gelederen van Miam’s cocaïne-imperium. De film werd bij release in 1983 verguist vanwege de gewelddadige beelden en het grove taalgebruik maar heeft ondertussen al gegroeid tot een gerespecteerd meesterwerk.
Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van deze film heeft Universal de film heruitgebracht in een 2-disc Special Edition. Beeld en geluid zijn gerestaureerd en zijn van zeer goede kwaliteit. De tweede disc bevat een goed aantal interessante extra’s. Een aanrader voor de collectie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  08-06-2007

:lol: Zeg Rob, wat vond jij van "The Boondock Saints"? ;) Een grote kutfilm :grin:
Lees meer >

Richard B.  |  08-06-2007

Deze film staat in mijn top 3 **** allertijden :wink: Hmm.. lekker subtiel. :lol: Ik heb hem toch maar aangeschaft. Op zich is het wel een goeie film, maar d...
Lees meer >

Daniël V.  |  22-03-2007

Als er 1 film is waarover de meningen sterk verdeeld zijn, dan is het deze wel. De een verheft het tot een genreklassieker, de ander vind het op hype gebaseerde...
Lees meer >

Pieter V  |  22-03-2007

Gisteren voor het eerst gezien. Vond het ook geen reet aan. Tussendoortje van niks.
Lees meer >

rrrick  |  22-03-2007

Gisteren voor het eerst in 15 jaar Scarface weer gezien, wat een tegenvaller. Ik vind het 3x niks. Belachelijk scenario, slecht acteren, slechte regie/camerawer...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  08-02-2007

(y) dat is een betere uitleg :lol: Zeg Rob, wat vond jij van "The Boondock Saints"? ;) En van Donnie Darko? :twisted:
Lees meer >

Erik Hagen  |  08-02-2007

(y) dat is een betere uitleg :lol: Zeg Rob, wat vond jij van "The Boondock Saints"? ;)
Lees meer >

Rotterdam5314  |  08-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis Tja ik vond het gewoon een Kilo Uniform Tango film wat echt voer is voor die mannetjes...
Lees meer >

chimera01  |  08-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis Tja ik vond het gewoon een Kilo Uniform Tango film wat echt voer is voor die mannetjes...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  08-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis Tja ik vond het gewoon een Kilo Uniform Tango film wat echt voer is voor die mannetjes...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  08-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis Tja ik vond het gewoon een Kilo Uniform Tango film wat echt voer is voor die mannetjes...
Lees meer >

chimera01  |  08-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis Tja ik vond het gewoon een Kilo Uniform Tango film wat echt voer is voor die mannetjes...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  07-02-2007

1 van de beste films ooit. hoort zeker in de top 10 aller tijden thuis
Lees meer >

Richard B.  |  07-02-2007

Deze film staat in mijn top 3 van meest gehypte en overgewaardeerde films allertijden :wink:
Lees meer >

Mellie  |  22-04-2005

De eerste DVD die ik gekocht heb! Ik heb deze film nou 30 keer gezien... en hij wordt steeds beter! Vooral de scene in de club en de scene in de badkamer zij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 134
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.