Good bye, Lenin! (CE)

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Samenvatting

De jonge Alex Kerner (Daniel Brühl) heeft een groot probleem: de Berlijnse Muur is gevallen! Natuurlijk is dit op zich geen ramp, ware het niet dat zijn moeder helemaal van niks weet. Het arme mens heeft namelijk acht maanden in coma gelegen en heeft niks meegekregen van de val van de muur. Deze kennis zou ook weleens fataal kunnen zijn voor haar gezondheid, ze is namelijk een Oost-Duitse in hart en nieren. Om te zorgen dat zijn bedlegerige moeder na haar thuiskomst niks merkt brengt hij haar kamer helemaal in DDR-stijl terug, compleet met oubollige gordijntjes en tapijten. Iedereen die op bezoek komt krijgt strenge instructies mee om vooral niks te zeggen. De Oost-Duitse illusie blijkt echter moeilijker in stand te houden dan gedacht. Alex moet door het afval rommelen om oude augurkenpotten en koffieverpakkingen te vinden die de illusie in stand kunnen houden. Als zijn moeder televisie wil kijken brengt dat uiteraard weer extra moeilijkheden met zich mee. En zo ziet Alex zijn vindingrijkheid steeds meer op de proef gesteld als leugen zich op leugen stapelt.

Commentaar

Eigenlijk kan ik de kritiek tot één zin samenvatten: Good bye, Lenin! is simpelweg een geniale drama/komedie die iedereen zou moeten zien. Omdat ik dit wat kort door de bocht vind zal ik wat meer vertellen over waarom ik dit denk. Het is vooral omdat de combinatie tussen drama en humor precies goed is. Het ene moment huil je van het lachen en het andere moment zit je stil te kijken met een brok in je keel. Daarnaast is de humor enorm verfrissend en vooral de bochten waarin Alex zich moet wringen om zijn moeder te laten geloven dat de DDR nog bestaat zijn geniaal gevonden. Daarnaast zit de film ook vol met leuke knipoogjes naar bekende films. Zo is er een letterlijke verwijzing naar 2001: A Space Odyssey, maar ook wordt er iets subtieler verwezen naar films als A Clockwork Orange en wat Duitse films en TV-series. Het acteerwerk is zeer goed en je leeft als kijker echt mee met de hoofdpersonages. Wolfgang Becker heeft daarnaast de regie ook strak in handen en, op wat langzame stukken na, weet hij de aandacht er goed bij te houden, mede dankzij de mooie fotografie. Good bye, Lenin! is een film die met een humoristische en ietwat nostalgische blik naar de oude DDR en de Duitse eenwording kijkt en die ik zeker iedereen zou willen aanraden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 113 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 9789056753078

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Making Of
 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Voordeelboekje
 • Heimwee naar de DDR (NOVA-item)
 • Lenin leert vliegen
 • Aktuelle Kamera
 • Polaroid Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe 1.85:1 beeld op deze DVD staat als een huis. Je moet echt met een loep speuren naar filmvlekjes en dergelijke, want de gebruikte print ziet er zeer netjes en stabiel uit. Wel is er op momenten in de film gebruik gemaakt van archiefmateriaal en door de crew geschoten 16mm filmpjes, en die zien er dan ook (opzettelijk) wat slechter uit. Verder is er weinig te klagen. De beeldscherpte had nog heel iets beter gekund, maar is verder prima en \"Mr. edge-enhancement\" is gelukkig ook met zijn tengels van de knoppen afgebleven. Het contrast en zwartniveau van het beeld zijn uitstekend en ook in de donkerder gedeelten is voldoende schaduwdetail te zien. De kleuren zijn goed verzadigd en de film kent een rijke schakering, met wat fletsere tinten in de slaapkamer van Alex\' moeder (waar de DDR nog zegeviert) en een rijker kleurenpalet op de rest van de lokaties. De Nederlandstalige ondertiteling is prima onder in beeld geplaatst en prima te lezen. Het helpt wel als je Duits verstaat, want de ondertiteling is niet overal even geweldig. Een uitermate goede beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is zowel in de originele Duitse taal, als in een Franstalige nasynchronisatie aanwezig. Beide talen bieden de keuze tussen een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s), of een Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) track. Hoewel de film het vooral moet hebben van de muziek en de dialogen, zijn er toch nog genoeg momenten waarop de surrounds actief worden benut. Bijvoorbeeld als de jonge Alex zijn raket ontsteekt en nog op diverse andere punten in de film. Ook de prachtige muziek van Yann Tiersen (Amélie) heeft een subtiele 5.1 ambiance. De subwoofer wordt ook zo nu en dan goed aangesproken, met name tijdens de wat luidere momenten zoals het 40-jarig bestaan van de DDR en het feest in de Tacheles. Een uitermate subtiele en goed gemixte 5.1 track die waar nodig ook nog de nodige \"power\" bezit.

Extra's

Homescreen heeft flink uitgepakt met deze release. Zelfs de verpakking is een extra op zich, naast het leuke boekje wat erbij geleverd wordt (zie hieronder) is de schitterende matkartonnen digi-pack een waar pronkstukje qua design. Alles is op Oost-Duitse wijze uitgevoerd in \"lekker fout\" bloemetjesbehang... geweldig! Qua extra´s heeft deze DVD verder ook zeker genoeg te bieden. Op een paar extra´s na (zie hieronder) is bijna alles op deze discs ook voorzien van Nederlandse ondertiteling:

Audiocommentaar (niet ondertiteld)
Regisseur Wolfgang Becker vertelt hier (in het Duits) allerlei wetenswaardigheden over de film. Het is een interessante track met veel diepgang. Helaas is het voor mensen die het Duits minder goed machtig zijn vrij lastig te volgen. Jammer dus dat er geen Nederlandstalige ondertitels aanwezig zijn.

Trailers
Verspreid op disc 1 en disc 2 staan een aantal trailers. Naast de bioscooptrailer van Good bye Lenin! zelf, staan er ook nog wat promotietrailers op de schijfjes van andere Homescreen-titels. (Historias Minimas, Swimming Pool, Gegen die Wand en Schultze gets the Blues)

Voordeelboekje
Het DDR-gevoel wordt niet alleen versterkt door de hele \"foute\" verpakking, maar ook door het bijgeleverde boekje. In het boekje staat onder andere informatie over de Trabant auto, een tijdlijn met belangrijke gebeurtenissen in de DDR-geschiedenis, een recept voor DDR-augurkendip(!) en een paar leuke promotiecoupons. Met de coupons kun je onder meer een rondrit in een Trabant winnen, een augurkenpotopener ontvangen, of een doos bestellen met allemaal authentieke DDR-spulletjes erin. Leuk voor de verzamelaar en een prachtige aanvulling op deze DVD-set.

Heimwee naar de DDR (NOVA) (10 min)
Dit TV-item van het Nederlandse programma NOVA gaat over Oost-Duitsers die heimwee hebben naar hun vroegere vaderland. En dan niet zozeer naar de vuurpeletons of de Stasi, maar meer naar de bekende straten en spullen uit hun jeugd die nu nagenoeg verdwenen, of heel erg veranderd zijn. Er zijn zelfs nostalgische winkels in Duitsland die nog steeds Oost-Duitse merken verkopen. Een interessante reportage. Wel raar dat deze 4:3 reportage een 16:9 flag bevat zodat de verhoudingen voor geen meter kloppen.

Making Of (72 min)
In deze zeer gedetailleerde Making Of, van dik een uur, krijg je een dag-tot-dag overzicht van de productie. Je ziet waar de moeilijkheden lagen en er wordt openhartig gesproken over de leuke en minder leuke dingen van de productie. Een heel eerlijke en interessante feature zoals we ze tegenwoordig zelden meer tegenkomen op DVD. Het immer vervelende kontkussen blijft hier gelukkig achterwege.

Lenin leert vliegen (21 min)
In deze special effects docu wordt uitgelegd hoe de digitale effecten in de film tot stand kwamen. Deze documentaire is wat dat betreft een echte eye-opener, want veel effecten zijn zo subtiel dat de meeste mensen ze niet eens doorhebben. Een heel interessante toevoeging waaruit vooral blijkt hoe enorm subtiel en technisch goed uitgevoerd de effecten in deze film eigenlijk zijn.

Aktuelle Kamera (8 min) (niet ondertiteld)
Hier zie je enkele nep nieuwsbeelden die voor de film gemaakt werden. Helaas is deze feature niet voorzien van Nederlandse ondertitels.

Deleted Scenes (16 min) (niet ondertiteld)
Hier zie je 7 verwijderde scènes uit de film. Ook is er een versie te bekijken met regisseurscommentaar. In die versie wordt er in beeld commentaar gegeven door de regisseur en de editor, die samen in de montagekamer praten over het inkorten van de film en de individuele scènes. Helaas is deze zeer interessante toevoeging niet ondertiteld. De versie met video-commentaar duurt trouwens ook beduidend langer; je bent er zeker 44 minuten meer zoet.

Polaroid Gallery
Als laatste is er nog een kleine gallery met Polaroidfoto´s die op de set genomen zijn. Een grappige toevoeging, maar de navigatie is een beetje knullig gedaan. Je zit namelijk vast aan een geanimeerde diashow. Je bepaalt dus helaas niet zelf het moment waarop de volgende foto in beeld komt.

Conclusie

Good bye Lenin! is een juweel van een film die de kijker op komische momenten luidkeels laat lachen en je op dramatische momenten zeer stil weet te krijgen. De beeld- en geluidstransfer zijn allebei van hoog niveau. Ook de extra´s zijn geweldig, vooral de documentaires en het videocommentaar bij de deleted scenes. Jammer dat er bij enkele extra´s geen ondertiteling aanwezig is. Al met al is dit een prachtige DVD-uitvoering die zelfs veel DVD´s van grote bioscoopfilms in de kou laat staan. Zowel qua film als qua techniek een regelrechte aanrader en deze DVD krijgt dan ook ons welverdiende TOPPER-predikaat.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

raymond koene  |  06-04-2007

gisteravond eindelijk gezien...goede film, maar zeker geen topper....op de een of andere manier voelde ik mij niet zo betrokken bij de personages....hier en daa...
Lees meer >

intexor  |  05-04-2007

Maar dat is Amelie natuurlijk ook wel :) yep dat is zo, jammer genoeg vond ik hem slecht om andere redenen ;) Ik denk dat ik Goodbye Lenin vandaag nog maar e...
Lees meer >

Martin Z.  |  05-04-2007

Wel, ik had toch liever deze film op school gezien dan bijv. Schindler's List of Amelie Poulain die ze daar wel door mijn strot geramd hebben. Om maar te zeggen...
Lees meer >

intexor  |  05-04-2007

Heb hem ooit es voor school moeten zien in de bioscoop.... echt een slechte film... Wel, ik had toch liever deze film op school gezien dan bijv. Schindler's Li...
Lees meer >

Martin Z.  |  31-03-2007

Je (helemaal) gaan aanmelden bij dit forum om alleen zo'n zin te posten mag je mij ook even uitleggen. Mag in 1 post samen met het antwoord op Frank's vraag :wi...
Lees meer >

Frank  |  30-03-2007

Waarom vind je het een slechte film. Dat moet je toch even onderbouwen!
Lees meer >

patrick434  |  30-03-2007

Heb hem ooit es voor school moeten zien in de bioscoop.... echt een slechte film...
Lees meer >

Bettina  |  23-03-2007

Is de 2-disc versie nog ergens te krijgen? Volgens mij is de 2-disc keepcase nog wel hier en daar te vinden, maar voor de digipack moet je echt mazzel hebben d...
Lees meer >

Erik Hagen  |  21-03-2007

Is de 2-disc versie nog ergens te krijgen? Volgens mij is de 2-disc keepcase nog wel hier en daar te vinden, maar voor de digipack moet je echt mazzel hebben d...
Lees meer >

Sander D.  |  21-03-2007

Is de 2-disc versie nog ergens te krijgen? Tijdje geleden zag ik 'm bij VanLeest in Apeldoorn liggen :idea:
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-03-2007

Probeer het anders hier eens op het forum!?
Lees meer >

Leijo  |  20-03-2007

Jammer. In ieder geval bedankt voor de reactie!
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-03-2007

Is de 2-disc versie nog ergens te krijgen? Hooguit nog bij een winkel die deze op voorraad zou hebben liggen. Bestellen kun je 'm al lang niet meer, daar ie ...
Lees meer >

Leijo  |  20-03-2007

Is de 2-disc versie nog ergens te krijgen?
Lees meer >

Martin Z.  |  09-02-2007

Van de week gezien op Nederland 3. Ik was zo onder de indruk dat ik de DVD net toch maar besteld heb. haha (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 189
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.