Veronica Guerin

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Veronica Guerin (DVD)
Samenvatting

Midden jaren ’90 is Veronica Guerin (Cate Blanchett) journalist bij de schandaalkrant The Sunday Independent. Als zij in een achterbuurtwijk in Dublin de naalden van drugsgebruikers ziet liggen en er kinderen mee ziet spelen, beseft ze dat ze als journalist over niet ter zake doende onderwerpen schrijft. Zij gaat zich verdiepen in de drugswereld, een wereld waar het publiek, de politie en de politiek liever de ogen voor sluit. Veronica begint haar onderzoek en komt via kleine stukjes informatie op het spoor van Martin Cahill (Gerry O’Brien), die zij als een belangrijke speler in de drugsscene ziet. Als Cahill wordt vermoord, krijgt ze van ene John ‘De Coach’ Traynor (Ciarán Hinds) de tip dat de moord het werk is van Gerry ‘The Monk’ Hutch (Alan Devine). Veronica publiceert over de bendeoorlog die gaande zou zijn en gebruikt daarbij de schuilnamen van de criminelen. Veronica krijgt ook wat hulp van politie-inspecteur Chris Mulligan (Don Wycherley), die haar inzage in dossiers geeft. Dankzij haar financiële achtergrond komt zij John Gillian (Gerard McSorley) op het spoor. Een man die op de achtergrond opereert maar wel een enorme grote paardenranch bezit. Aks Veronica het slachtoffer wordt van een mislukte moordaanslag, weet zij dat ze op het juiste spoor is. Ze moet nu de afweging maken tussen de veiligheid van haarzelf en haar gezin tegenover de verantwoordelijkheid ten opzichte van haar lezers en het land. Veronica gaat niet zonder risico de strijd aan tegen de belangrijkste drugsbaron in Dublin.

Commentaar

Veronica Guerin is de verfilming van het waargebeurde verhaal over een journaliste die haar leven waagde op zoek naar de waarheid. Uiteindelijk waren de machtige drugsbazen niet bang voor de politie, maar wel bang voor Veronica Guerin die haar onderzoek ondanks haar angst doorzette en de drugshandel aan het licht bracht. Door haar enorme inspanningen veranderde ze Ierland voorgoed en werd ze een nationale volksheldin.
In de film wordt het karakter van Veronica Guerin op krachtige en overtuigende wijze neergezet door Golden Globe® winnares Cate Blanchett. De Golden Globe® ontving zij in 1999 voor haar rol in Elizabeth. Voor haar rol als Veronica Guerin werd Blanchett in 2004 ook weer genomineerd voor een Golden Globe®. Van regisseur Schumacher hebben we in het verleden al uitstekende films gezien als Falling Down (1993) met Michael Douglas, A Time to Kill (1996) met Sandra Bullock en Samuel L. Jackson en recentelijk nog het spannende Phone Booth (2002) met Collin Farrell. Helaas ook wat mindere werken als Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997). Met Veronica Guerin heeft Schumacher zeker een boeiende film gemaakt. Alleen blijft de uitwerking van het verhaal te veel aan de oppervlakte en wordt het onderzoekswerk van Guerin te globaal weer gegeven. Haar onderzoek heeft twee jaar in beslag genomen, maar zo ervaar je dat niet in de film. De (persoonlijke) gevolgen van haar onderzoek zijn wel op redelijke harde wijze verbeeld. De film is door Buena Vista getypeerd als een thriller, maar drama zou een betere typering zijn. Door het goede spel van de cast, en met name het uitstekende spel van Cate Blanchett, bezit de film genoeg overtuigingskracht om dit waargebeurde drama op intense wijze te brengen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 94 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875969478

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Uiterlijk een masker, innerlijk de angst
  • Een gesprek met Jerry Bruckheimer
  • Niet eerder vertoonde scène
  • Fotodraaiboek van de producent

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat natuurlijk anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. Kleuren worden natuurlijk en met goede verzadiging weergegeven. Het kleurenpalet is wel kunstmatig bewerkt om de film een koele uitstraling te geven. Het beeld is in het algemeen scherp met een redelijk goede detaillering. Contrast is in het algemeen goed, al is het zwartniveau niet geheel perfect en neigt naar het donkergrijs. Edge enhancement is niet zichtbaar toegepast, filmgrain is licht aanwezig.
De film is goed verdeeld in 17 chapterstops. De laagwisseling is kort merkbaar, maar niet storend. De optionele witte Nederlandstalige ondertiteling staat geheel in het filmbeeld boven de onderste zwarte balk. Dat kon beter.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De soundtrack van Harry Gregson Williams is een goed passende soundtrack met traditionele Ierse melodieën. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorste kanalen. De muziek heeft een goede brede stereospreiding en klinkt goed gedetailleerd. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden over het algemeen subtiel maar soms ook zeer nadrukkelijk gebruikt voor omgevingsgeluiden, enkele effecten en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is goed. Het LFE-kanaal wordt passend gebruikt voor wat extra laag. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

Zoals we al kennen van de Disney’s animatiefilms, start ook deze DVD zeer irritant met een enkele promotie trailers van andere Buena Vista DVD releases. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menuschermen zijn onder andere Nederlandstalig. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 -192 kb/s geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Uiterlijk een masker, innerlijk de angst (13 min)
Een korte making-of met de bekende blik achter de schermen, interviewfragmenten en filmfragmenten.

Een gesprek met Jerry Bruckheimer (21 min)
Producent Jerry Bruckheimer vertelt meer over het maken van de film. Je hoort Bruckheimer praten zonder dat hij zelf in beeld is, op de achtergrond zie je dan filmfragmenten. De vragen die hij beantwoordt staan eerst kort in beeld.

Gesproken toelichting
Geeft keuze uit twee audiocommentaren. Het ene commentaar is van regisseur Joel Schumacher, het andere commentaar is van schrijvers Mary Agnes Donoghue en Carol Doyle. Beide commentaartracks geven voldoende achtergrondinformatie bij de film en gemaakte keuzes tijdens de productie. Beide commentaren zijn DD1.0 (96 kb/s) en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Niet eerder vertoonde scène (2½ min)
Een verwijderde scène getiteld Veronica spreekt voor het CPJ. Scène waarin Veronica Guerin een prijs in ontvangst neemt van het Comité ter Bescherming van Journalisten. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

Veronica spreekt voor het CPJ (4 min)
De echte Veronica Guerin (screenshot 6) die de prijs in ontvangst neemt van het Comité ter Bescherming van Journalisten.

Fotodraaiboek van de producent (7 min)
Jerry Bruckheimer legt zelf met foto’s elke productie vast. Hier een collage van foto’s die hij genomen heeft bij Veronica Guerin, inclusief gesproken toelichting van Bruckheimer zelf.

Conclusie

Veronica Guerin is Joel Schumacher’s verfilming van het waargebeurde verhaal van de Ierse journaliste Veronica Guerin die haar leven waagde op zoek naar de waarheid. Halverwege de jaren ’90 was zij de meest gevreesde vijand van de drugsbaronnen in Dublin. In de hoofdrol een zeer goed spelende Cate Blanchett, die de film genoeg overtuigingskracht gaf om dit waargebeurde drama op intense wijze te brengen.
Deze uitgave van Buena Vista heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s vormen een goede aanvulling, al zijn ze niet uitputtend.

Laatste reacties

Spidey^  |  14-09-2006

Aardige film, maar ik vond When the Sky Falls (2000) beter. Dit is een verhaal over dezelfde vrouw, alleen dan wat realistischer neergezet. En dan bedoel ik de ...
Lees meer >

Yannick M.J.  |  14-09-2006

Degelijk portret van een heldhaftige, maar soms ook naïve vrouw. Het schokkendste aan deze film is ongetwijfeld de rauwe, realistische weergave van het Ierland ...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  13-06-2005

Zeer goede film. Er wordt een erg "rauwe" afbeelding gegeven van het drugmillieu in Ierland in de jaren 90. Het ziet er niet overdreven en opgeschmuckt uit maa...
Lees meer >

nova6666  |  25-11-2004

Erg mooie film! Een vrouw met ballen!!!
Lees meer >

martini  |  21-06-2004

Goede film. Meer hoef ik er niet over te zeggen. Jammer dat er zo weinig extra's op staan. :)
Lees meer >

Wizz-Art  |  20-05-2004

Deze is mij zwaar tegen gevallen, was absoluut een van de mindere films die ik de afgelopen 3maanden heb gezien..was niet aan mij besteed. Ik zou hem maar bete...
Lees meer >

Philippe  |  19-05-2004

Heb deze film vandaag gekocht, mede op basis van de Ierse achtergrond en de goede recensies.
Lees meer >

Niels Simons  |  19-05-2004

heb em gister maar ff gekocht(nu kan t nog :shock: )en in mijn te kijken rij gezet... toch nie zo mooi dat die rij meer dan 2 meter lang is... mazzel,niel...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-05-2004

Staat zeker op mijn lijstje "te kijken"
Lees meer >

HiddeV  |  18-05-2004

Voor die € 13 moet je hem gewoon kopen. goede film en waargebeurd. ben toch wel stiekem een beetje fan van Cate Blanchett goede film, goed acteer werk en het...
Lees meer >

martin  |  18-05-2004

Voor die € 13 moet je hem gewoon kopen. goede film en waargebeurd. ben toch wel stiekem een beetje fan van Cate Blanchett
Lees meer >

Fokkeyou  |  18-05-2004

Iedereen die, net als ik, lang twijfelde over het wel of niet huren van deze film moet snel, net als ik, de knoop doorhakken en gewoon een keer de gok wagen! Di...
Lees meer >

scheur  |  18-05-2004

Staat al een tijd op mijn huurlijstje!!! :twisted:
Lees meer >

Erwin van de Beek  |  18-05-2004

hele goeie film, wat had zij een lef zeg!!!!!!!!!!!!! Als je m niet hebt gezien, huren!!
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  18-05-2004

Prachtfilm. Goed acteerwerk, absoluut aangrijpend. Het einde is bekend maar toch een aanrader!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 165
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.