My Fair Lady (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-05-2004

Totaalbeoordeling:

7
DVD

My Fair Lady (SE) (DVD)
Samenvatting

De haveloos geklede Eliza Doolittle (Audry Hepburn) verkoopt om in haar levensonderhoud te voorzien bloemen aan de theater bezoekers. Op een regenachtige avond wordt ze gadegeslagen door iemand, waarvan Eliza denkt dat het de politie is. Op luidruchtige wijze maakt zij haar ongenoegen daarover kenbaar. Eliza wordt geholpen door een man genaamd kolonel Pickering (Wilfrid Hyde-White), die de man vraagt waarom hij Eliza zo gadeslaat. De man maakt zich bekend als professor Henry Higgins (Rex Harrison), expert op het gebied van spreektaal en dialect. Toevallig was Pickering juist op weg naar professor Higgins. Het platvloerse Cockney dialect van Eliza en haar lompe wijze van praten, ontlokt bij Higgins de uitspraak dat zij met dat taalgebruik nooit een fatsoenlijke baan zou kunnen krijgen. Als Eliza maar deftig zou kunnen praten zou ze zelfs voor de koningin door kunnen gaan. De volgende dag gaat Eliza naar Higgins toe om hem te vragen haar spraakles te geven, zodat zij een baan in een bloemenwinkel zou kunnen krijgen. Volgens Higgins een onbegonnen taak, maar kolonel Pickering daagt hem uit de uitspraak van die voorgaande avond gestand te doen. Higgins moet Eliza zodanig leren praten dat niemand op het komende Embassy Ball, dat over zes maanden plaats vindt, zal merken dat Eliza geen ‘dame van stand’ is. Higgins gaat de weddenschap aan en begint direct met de lessen van Eliza. Hij ziet Eliza daarbij meer als een project dan als een mens van vlees en bloed met gevoelens.

Commentaar

My Fair Lady behoort tot één van Hollywoods bekendste musicalverfilmingen. De film is in 1964 door regisseur George Cukor gemaakt, die zich daarbij baseerde op de gelijknamige musical van Alan Jay Lerner (verhaal en tekst) en Frederick Loewe (muziek). Alan Jay Lerner heeft ook het script voor de film geschreven. De musical My Fair Lady is op haar beurt gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw.
De film My Fair Lady was direct een groot succes. Dat moest ook wel, want Jack L. Warner had in 1962 de rechten voor het toentertijd astronomische bedrag van € 5,5 mln aangekocht. Het succes van de film werd geholpen door de vele prijzen die de film kreeg, waaronder maar liefst acht Oscars®. De Oscars® kreeg de film onder andere beste film, beste geluid, beste decor, beste camerawerk, beste kostuums, beste muziek en beste mannelijke hoofdrol (Rex Harrison). Rex Harrison speelde ook in de theaterversie van My Fair Lady de rol van professor Henry Higgins. Audrey Hepburn werd gecast voor de rol van Eliza, ondanks dat zij niet echt kon zingen. De liedjes zijn dan ook ingezongen door Marni Nixon. In het theater werd de rol van Eliza gespeeld door actrice/zangeres Julie Andrews. Evenals Rex Harrison, speelde Stanley Holloway zijn rol van Eliza’s vader, Alfred P. Doolittle, ook al in de theaterproductie.
Ook in Nederland is de musical in het theaterseizoen 1960-1961 met groot succes opgevoerd. De rolverdeling daarin was Wim Sonneveld als professor Higgins, Johan Kaart als Alfred Doolittle, Paul Storm als kolonel Pickering en Margriet de Groot als Eliza Doolittle. De Nederlandse vertaling was van Seth Gaaikema.

In 1994 heeft Warner de film ter gelegenheid van het 30ste jubileum opnieuw uitgebracht, waarbij beeld en geluid volledig gerestaureerd zijn. Voor de nieuwe Special Edition uitgave, die we hier bespreken, heeft Warner gebruik gemaakt van dezelfde master. De extra’s van de vorige enkel disc uitgave zijn ook nu weer terug te vinden, op de tweede disc ook nieuw additioneel materiaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 166 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 8714865504413

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Bioscooptrailers
  • Documentaire ‘More Loverly Than Ever : My Fair Lady then and now’
  • Audrey Hepburns alternatieve vocale versies van ‘Show Me’ en ‘Wouldn’t It Be Loverly?’
  • Mini documentaires uit de oude doos en archiefbeelden
  • Show Me galerijen van productiefoto’s, schetsen, documenten, posters en meer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van de film is 2.40:1, waarbij het beeld anamorf op de DVD staat. Zoals gezegd is hier sprake van een in 1994 gerestaureerd beeld. De film is ondertussen alweer 40 jaar oud, maar dat zou je echt niet zeggen. Ook hier blijkt maar weer wat men kan. De laatste restauraties van Warner zien er nog beter uit dan deze bij deze film, waar de restauratie van 10 jaar terug is. Neemt niet weg dat een mooi kleurrijk beeld wordt voorgeschoteld met prima contrast. Scherpte en detail zijn erg goed. Opvallend is nog wel dat wit erg ‘overstraalt’ wat vooral bij contrastrijk beeld opvalt (screenshot 1). Verder is edge enhancement opvallend toegepast. Ook aliassing en moiré plagen het beeld. Spetters of andere nare zaken als gevolg van printbeschadigingen zijn tot een minimum beperkt.
De film is uitstekend verdeeld in 50 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een duidelijk lettertype en staat op redelijk goede hoogte netjes geplaatst in het beeld (had nog net iets lager gekund).

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Stereo soundtrack is digitaal gerestaureerd en opnieuw gemixt, in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De geremixte soundtrack klinkt erg goed. Natuurlijk is er nog wel een digitaal scherp randje veroorzaakt door het digitaliseren. Maar de ruimte en detaillering van de soundtrack is verbluffend goed. De muziek en de gezongen liedjes komen met een breed stereobeeld uit de drie voorste speakers. De surrounds geven er dan heel subtiel een stukje ruimtelijkheid aan. Detaillering in het hoog is prima. Ook het aanwezige laag klinkt goed en geeft de soundtrack voldoende body.
Het is wel een beetje jammer dat de originele Engestalige monotrack niet is opgenomen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes. met achtergrondmuziek. Het eerste menuscherm is geanimeerd. Deze 2-disc Special Edition herbergt een uitstekende collectie extra materiaal. Al het materiaal is in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlands ondertiteld.

Disc 1
Audio Commentary
Vier personen geven een toelichting tijdens de film: Gene Allen (oorspronkelijke Art Director), Robert Harris en James Katz (restauratieteam) en Marni Nixon (zangstem voor Audrey Hepburn). Dit commentaar van Harris en Katz spitst zich erg toe op de uitgevoerde restauratie van de film. Allen heeft het team bijgestaan om de oorspronkelijke uitstraling te garanderen. Aanvullend geeft Nixon af en toe commentaar. Commentaar is de moeite van het aanhoren waard, vooral als je geïnteresseerd bent in het restauratieproces.

Disc 2

More Loverly Than Ever: The Making Of My Fair Lady Then And Now (58 min)
Gastheer Jeremy Brett neemt je mee in een terugblik op My Fair Lady. Met veel interviewfragmenten, waaronder met één van de grootste musicalschrijvers van nu Andrew Lloyd Webber. De documentaire is in 1994 gemaakt ter gelegenheid van de restauratie en het 30 jarig jubileum van de film. Daardoor ook veel aandacht voor het restauratieproces, maar natuurlijk ook voor de totstandkoming van de film en de muziek in de film. Deze documentaire is opgedeeld in 17 chapterstops.

The Production, met de volgende keuzes:

1963 Production Kickoff Dinner (23 min)
Een oude opname in zwart/wit van een soort publiciteitstunt gemaakt tijdens een diner vooraf een de productie van de film. Aansluitend interviews met Rex Harrison, Audrey Hepburn en Jack L. Warner. De eerste 1½ minuut is zonder geluid.

Audrey Hepburn Vocals
De zangstem van Audrey Hepburn in ingezongen door Marni Dixon. Hier twee songs uit de film, Wouldn\'t It Be Loverly (4 min) en Show Me (3 min), waarbij Hepburn zelf zingt. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Show Me Galleries
Een viertal keuzes; Sketches (9 schetsen), Black & White Production Stills (48 foto’s), Color Production Stills (52 foto’s) en Documents And Publicity (40 foto’s).

The Fairest Fair Lady (9 min)
Een soort korte featurette met een sterk promotiekarakter.

L.A. Premiere Footage (5 min)
Opnames van de vele sterren die kwamen voor de première van de film in 1964. Boven in het beeld staat een soort tijdkode.

The Awards met drie vervolgkeuzen:

Rex Harrison\'s Golden Globe Acceptance Speech (1 min)
Rex Harrison kon niet bij de Oscar® uitreiking zijn en verontschuldigt zich daarvoor. Ook hier een tijdkode in beeld.

37th Academy Awards (½ min)
Jack L. Warner die speecht bij de acceptatie van de Oscar®. Wederom een tijdkode te zien.

Awards
Drie tekstpagina’s met het prijzenoverzicht van de film.

The Comments
Twee korte interviewfragmenten met twee grote fans van de film: Martin Scorsese (1½ min) en Andrew Lloyd Webber (1 min).

Theatrical Trailers, met:

1964 Theatrical Trailer (5 min), de originele bioscooptrailer. Beeldformaat 1.78:1 anamorf.

1994 Re-release Trailer (3½), de trailer van de heruitgave in 1994. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

Om de double keepcase zit een kartonnen omslag.

Conclusie

My Fair Lady is één van de parels uit de rijke Hollywood musical historie. Een vertederend komisch liefdesverhaal waarin een verstokte professor op het gebied van spraak en taal als gevolg van een weddenschap een meisje van de straat netjes leert praten en haar zo introduceert in de societywereld. Alleen vergeet de professor dat dit meisje ook gevoelens heeft. Gebaseerd op de lijknamige theatermusical van Alan Jay Lerner en Frederick Loewe heeft regisseur George Cukor er een bijzondere film van gemaakt met Audrey Hepburn en Rex Harrison in de hoofdrollen.
Warner heeft de film al in 1994 een opknapbeurt gegeven. Al eerder is de film uitgebracht op DVD, maar Warner is in de herhaling gegaan met deze 2-disc Special Edition. Beeld en geluid van de film zijn ongewijzigd bijzonder goed gebleven. Het audiocommentaar en enkele korte featurettes was ook terug te vinden op de eerdere enkeldisc uitgave. Nu op de tweede disc additioneel (historisch) materiaal, waarbij ook een bijna één uur durende documentaire uit 1994 de moeite waard is. Uiteraard weer van harte aanbevolen voor de liefhebbers van de musicals en oude films.

Laatste reacties

Richard B.  |  12-02-2012

Audrey dacht dat ze mocht zingen (bij de opnames deed ze dat ook). Maar achter haar rug om liet de studio de zangpartijen opnieuw opnemen door Marni Nixon. Audr...
Lees meer >

zetmoon  |  12-02-2012

Ze zingt wel wat zelf (dacht 1 lied en enkele andere stukjes); niet omdat ze niet kon zingen, maar omdat het een andere toonsoort of iets dergelijks? Het doet ...
Lees meer >

rogue  |  12-02-2012

Ze zingt wel wat zelf (dacht 1 lied en enkele andere stukjes); niet omdat ze niet kon zingen, maar omdat het een andere toonsoort of iets dergelijks? Het doet v...
Lees meer >

zetmoon  |  12-02-2012

Als kind vond ik deze film geweldig. Later kwam ik er achter dat Audrey niet zelf zingt en toen daalde de film in mijn achting. En als ik de film nu zie stoor...
Lees meer >

Richard B.  |  13-09-2009

Inmiddels heb ik al jaren geleden de oude versie vervangen door de nieuwe. :) Maar een vraag. Inmiddels ligt de Paramount-uitgave van deze film in de schappe...
Lees meer >

Daniel1974  |  17-01-2005

Audrey Hepburn is fantastisch in deze film. Maar Rex Harrison is ook niet mis. Vind het erg vreemd dat hij wel een Oscar heeft gekregen en Hepburn niet. Terwijl...
Lees meer >

Gentsemelk  |  24-05-2004

Deze film zie ik ruim 20 keer per jaar en ik vind hem leuk vooral als ze vraagd of het aanbod nog telt,ook haar uitspraken (engels) vind ik grappig.Als je weet ...
Lees meer >

Richard B.  |  22-05-2004

Het zijn mooie uitgaves, die Warner SE's, maar het verschil met de 'oude' editie is me niet groot genoeg om tot vervanging over te gaan. Beeld + geluid en de co...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-05-2004

Echt een hele mooie film. Nu blijkt dat de beeld en geluidskwaliteit hetzelfde is als de 1discversie zal ik deze niet vervangen. Ik ben nou eenmaal niet iemand ...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  19-05-2004

Persoonlijk kan ik maar niet wennen aan het zeer abrupte einde. Is dit altijd zo geweest?
Lees meer >

chimera01  |  19-05-2004

Ik heb hem reeds via R2UK in huis, bevat overigens ook nl. subs evenals alle SE tot op heden. Deze film is een schoonheid in zijn genre, Audrey Hepburn is de...
Lees meer >

Kars  |  19-05-2004

Ik heb hier vorig jaar een uitvoering van gezien in Londen (ik zal eerlijk toegeven dat ik meer onder de indruk was van de sets dan van het verhaal). De film he...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 234
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.