Buffalo Soldiers

Recensent:
Alexander de Mol
22-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Buffalo Soldiers (DVD)
Samenvatting

Het is 1989. Net voor de val van de Berlijnse muur. Op de Theodore Roosevelt legerbasis net buiten Stuttgart in West-Duitsland heeft Ray Elwood (Joaquin Phoenix), specialist in het 317e bevoorradingsbataljon, een bloeiende handel opgezet in het helen van gestolen goederen en het bereiden van heroïne voor sergeant Saad, de meedogenloze gezagsdrager van de Militaire Politie. Ray’s officiële dagtaak vervult hij als bataljon-secretaris onder de onhandige maar meelevende commandant Wallace Berman (Ed Harris).
Wanneer er een nieuwe sergeant (Scott Glenn) op de basis arriveert, denkt Elwood dat diens komst geen probleem vormt en dat hij ook dit varkentje gemakkelijk kan wassen. Als hij echter ook zijn oog laat vallen op sergeant Lee’s rebellerende dochter Robyn (Anna Paquin), komen de moeilijkheden vanzelf…

Commentaar

Joaquin Phoenix zet met overtuiging de rol van Ray Elwood neer. Het zal moeite kosten om enige sympathie te voelen voor de hoofdpersoon door zijn koele en immorele gedrag. Hij doet dit louter uit het oogpunt van persoonlijk gewin. De entree van Vietnam-veteraan sergeant Lee, welke overigens sterk wordt neergezet door Scott Glenn, gooit het nodige roet in het eten. Tevens zijn de bijdragen van Anna Paquin (The Piano, X-Men) en Ed Harris ook vermeldenswaardig.
Buffalo Soldiers is gebaseerd op de geprezen novelle van Robert O’ Connor. Eric Weis heeft daaraan zijn script ontleend. De Australische regisseur Gregor Jordan oogstte eerder veel lof met zijn Two Hands uit 1999. Hiervoor ontving hij een Australische Academy Award. Gregor Jordan weet drama en komedie op een subtiele manier te combineren
Bij de vermelding van de speeltijd op de cover is geen rekening gehouden met de 4% PAL speedup. De vermeldde speeltijd is 98 minuten, de film duurt echter zo’n minuut of 4 minder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 94 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504968075

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • 3 Promotrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In tegenstelling tot wat de cover ons wil doen geloven (16:9 / 1.78) heeft het beeld een verhouding van 2.35:1. Dit is tevens ook de originele beeldverhouding. De anamorfe transfer maakt een uitstekende indruk. Er is over het algemeen sprake van een prima detaillering. In de achtergrond is slechts sporadisch lichte ‘filmgrain’ zichtbaar. Contrast- en zwartniveau zijn beide uitstekend en de kleuren zijn mooi verzadigd.
De laagwisseling, die pas na zo’n 80 minuten plaatsvindt, zorgt (afhankelijk van de gebruikte hardware) voor een milde interruptie. De DVD is in 16 chapters onderverdeeld. De ondertiteling is onderin het zichtbare filmbeeld geplaatst en staat dus boven de onderste zwarte balk en dat verdient niet helemaal de schoonheidsprijs. Desalniettemin een prachtige transfer.

Geluidskwaliteit

Paradiso heeft de disc voorzien van een DTS track met de halve bitrate (754 kbit/s) en een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 384 kbit/s. Beide 5.1 tracks spreiden een uitstekende dynamiek tentoon. Voor beide geldt dat van de surroundkanalen agressief en in split-surround gebruik wordt gemaakt. De dialogen zijn uitstekend te volgen.
In een direct vergelijk valt op te merken dat het DTS spoor net iets gedetailleerder en minder scherp in hoog klinkt en een iets uitgebalanceerder laag produceert. De DTS track geniet vanwege deze redenen voor mij persoonlijk de voorkeur. Maar mocht je onverhoopt geen DTS kunnen afspelen, wees dan absoluut niet getreurd.

Extra's

Paradiso heeft helaas weinig aandacht besteed aan de extra’s op deze disc. Verder dan de bioscooptrailer van Buffalo Soldiers en wat promotionele trailers (The Heart of Me, Spun en Dark Blue) komen we niet.

Conclusie

Buffalo Soldiers vertelt het verhaal van Ray Elwood die in het West-Duitsland van vlak voor de val van de Berlijnse Muur zijn tijd vult met illegale handeltjes. Het anti-patriottistische karakter van de film over het Amerikaanse leger is een welkome afwisseling. Het aardige verhaal en het goede spel van Phoenix, Harris, Paquin en Glenn maken de film de moeite waard.
Het technische pakket van deze DVD is echt uitstekend verzorgd. Een nagenoeg perfecte transfer en een goed uitgebalanceerde soundtrack zorgen voor een prima kijk- en luisterervaring. Jammer genoeg geeft de schijf op het gebied van extra’s niet thuis.

Laatste reacties

Reginald  |  04-01-2005

ik heb er enorm van genoten maar mijn broer vond hem heel slecht, zelfs niet uitgezien. Dat begrijp ik niet want hij zit echt vol "zwarte" humor, enorm hilarisc...
Lees meer >

Chris Taylor  |  04-01-2005

hahahaha wat heb ik gelachen soms om deze film; er zitten geweldige scenes in en vooral joaquin phoenix speelt goed, naar mijn mening. een blinde aanschaf!
Lees meer >

Durbin  |  23-05-2004

Erg vermakelijke film. De scene met de tank is geweldig. :) Alleen jammer van de slecht geplaatste ondertiteling.
Lees meer >

Wizz-Art  |  23-05-2004

Deze film is gewoon cool, J. Phoenix zet een puik karakter neer en de film is soms op het hilarische af..deze gaat in mijn collectie belanden.
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  22-05-2004

Al wel meer over gehoord over die film. Alleen nog nooit aan toegekomen om hem te kijken oid. Moet er zeker eens achteraan.
Lees meer >

Pat  |  22-05-2004

Leuke film om eens een keer te huren. Kopen zou ik 'm zelf niet doen.
Lees meer >

Reinbo  |  22-05-2004

Maffe film, leuk!
Lees meer >

Marcel Rinia  |  22-05-2004

Aardige film. Het verhaal kon me niet heel erg pakken, maar de zwarte humor, het sarcasme en de acteerprestaties maakten dat meer dan goed.
Lees meer >

Hrodbern  |  22-05-2004

Lijkt mij een leuke film :) De UK R2 heeft wel wat meer extra's. Maar er staat daar niets vermeld over DTS Inmiddels heb ik de UK versie van deze schit...
Lees meer >

Reginald  |  22-05-2004

heb hem altijd al es willen zien want ben er wel zeer benieuwd naar
Lees meer >

Surya  |  22-05-2004

Uitstekende film. De scene met de tank is hilarisch!!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 115
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.