Vrouw als Eva, Een

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Vrouw als Eva, Een (DVD)
Samenvatting

Eva (Monique van de Ven) is het schoolvoorbeeld van een traditioneel gezin. Zij is huisvrouw, getrouwd met Ad (Peter Faber) en samen hebben ze twee kinderen. Net zoals ieder jaar gaat het gezin op moederdag naar de familie. En net als ieder jaar ontstaan daar de nodige woordenwisselingen. Het wordt Eva allemaal teveel. Ze vindt haar bestaan maar nutteloos. Om er eens tussenuit te zijn, neemt buurvrouw Sonja (Marijke Merckens) haar mee op een vakantie naar Zuid-Frankrijk. Daar ontmoet Eva Liliane (Maria Schneider). Liliane woont samen met andere vrouwen in een soort commune, die in eenvoudige levensstijl hebben. Eva voelt zich aangetrokken tot Liliane, die lesbisch is, mede door de aandacht die ze nu eindelijk krijgt. Terug in Nederland komt Liliane een tijdje later op bezoek. Eva brengt met haar de nacht door. Na een knallende ruzie met Ad besluit Eva dat ze haar leven wil veranderen; ze wil haar leven delen met Liliane en gaat met haar mee naar Zuid-Frankrijk. Deze keuze heeft verstrekkende gevolgen voor haar als echtgenote en als moeder. Ze gaat scheiden van Ad, waarbij de kinderen worden aan hem toegewezen. Ze mist haar kinderen wel heel erg en besluit weer terug te gaan. De keuze om voor haar kinderen bereikbaar te blijven vindt ze zwaarder wegen dan haar behoefte om haar liefde naar het buitenland te volgen. Uiteindelijk blijft ze alleen achter.

Commentaar

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 kende de Nederlandse film een productieve succesperiode. Producent Matthijs van Heijningen bracht toen veel Nederlandse speelfilms in roulatie met een keur aan goede Nederlandse acteurs. Acteur die nu nog regelmatig met succes te zien zijn in zowel Nederlandse als buitenlandse filmproducties. Namen als Monique van de Ven, Renée Soutendijk, Peter Faber, Marijke Merckens, Jeroen Krabbé en nog vele andere.
Een Vrouw als Eva is geschreven door Judith Herzberg en Nouchka van Brakel, waarbij de laatste ook de regie voerde. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten en gaat over één van de vele vrouwen die niet meer gehoorzamen aan de hen opgelegde normen en voor die eigenzinnigheid worden gestraft. De hoofdpersoon in deze film heet Eva, waarmee ook een vergelijking wordt gemaakt met Eva uit het paradijs. Zij at van een verboden vrucht (de lesbische relatie met Liliane) en werd daarvoor gestraft. Drie jaar later maakte Nouchka van Brakel de film Van de koele meren des doods (1982). Een verfilming van het boek van Frederik van Eeden, waarin de hoofdpersoon eveneens niet voldeed aan de haar opgelegde normen en vernietigend werd gestraft.
Een Vrouw als Eva is van muziek voorzien door pianist Laurens van Rooijen, die onder andere ook voor Een Vlucht Regenwulpen (1981) de muziek heeft geschreven.

Al eerder hebben we Nederlandse speelfilms uit de Hollands Glorie serie van Bridge Pictures beoordeeld. Dit waren Een Vlucht Regenwulpen (1981) en Van de koele meren des doods (1982). De kwaliteit van deze uitgaven was bepaald niet glorieus, met beeld en geluid beide zwaar ondermaats. Zoals je hieronder kunt lezen, is dat voor deze uitgave van Een Vrouw als Eva helaas niet anders.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1979
Speelduur: 98 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983470880

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met een beeldverhouding van 4x3 (1.33:1) op de DVD. De film is op 35 mm film opgenomen. De film is in een zwart kader geplaatst, waardoor de beeldverhouding van het zichtbare filmoppervlak ongeveer uitkomt op een afwijkende verhouding van 1.53:1. Dit zwarte kader zal waarschijnlijk in de overscan van het televisiebeeld bijna geheel verdwijnen, alleen boven en onder blijft een dunne zwarte balk zichtbaar. Het beeld ziet er allerbelabberdst uit en haalt niet eens het niveau van VHS. De kleuren zien er gedateerd en flets uit. Het contrast en zwartniveau zijn beide ondermaats. Hierdoor is zwart meer dondergrijs. Bij donkere beelden is totaal geen detail meer te onderscheiden. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zwaar ondermaats. Het beeld wordt geplaagd door de vele zichtbare beschadigingen resulterend in vele witte spetters in het beeld. Ook cross colouration is te zien (screenshot 2). Daarnaast kent deze transfer de nodige compressieproblemen, wat zich tussen de 10e en de 15e minuut in de film dramatisch uit in het slechtste beeld dat we tot nu toe op DVD zijn tegengekomen (screenshot 3).
De film is slechts opgedeeld in 6 hoofdstukken (chapterstops). De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. In sommige scènes wordt Engels gesproken, dan is er ondertiteling aanwezig. Deze ondertiteling staat met een te groot lettertype wel veel te hoog geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in Dolby Digital 2.0 mono (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Evenals het beeld valt ook het geluid zwaar tegen. Ook hier is niks gedaan om het geheel op te knappen voor de DVD release. Het frequentiebereik is erg beperkt, resulterend in een iel, scherpklinkend geluid zonder enige detail. Dialogen zijn af en toe moeilijk te volgen. Ook klinkt het af en toe wat overstuurd.

Extra's

Het menu is een eenvoudig statisch plaatje zonder achtergrondgeluid. Op de DVD staan geen extra’s.

Conclusie

Een Vrouw als Eva is een film van Nouchka van Brakel naar een verhaal van haarzelf en Judith van Herzberg. Het verhaal gaat over de vrouw Eva die haar nutteloze leven als ondergewaardeerde huisvrouw verruilt voor een lesbische relatie in Zuid-Frankrijk. Haar verlangen naar haar kinderen is zo groot, dat ze uiteindelijk alleen achterblijft. De cast bestaat onder andere uit Monique van de Ven, Peter Faber, Maria Schneider en Marijke Merckens.
Bridge Pictures heeft deze film uitgebracht in de serie Hollands Glorie. De films komen inderdaad uit een glorietijdperk van de Nederlandse film. De wijze waarop Bridge de film op DVD heeft gezet is verre van glorieus. Zowel de kwaliteit van beeld als geluid zijn zwaar ondermaats en zijn nog slechter dan VHS kwaliteit. Niet kopen is ons advies.

Laatste reacties

steven van dijk  |  27-04-2005

Volgens mij ligt hier de schuld meer bij Mathijs van Heijningen dan bij Bridge. Mathijs van Heijningen is wat dat betreft iemand van de oude garde. Het heeft he...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-05-2004

Volgens mij ligt hier de schuld meer bij Mathijs van Heijningen dan bij Bridge. Mathijs van Heijningen is wat dat betreft iemand van de oude garde. Het heeft he...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  25-05-2004

Beter een goede film op slechte kwaliteit dan helemaal geen film zeg ik dan maar. Het is idd jammer dat Bridge er blijkbaar geen brood in ziet om de Nederlandse...
Lees meer >

Joost van Hoek  |  25-05-2004

Beter een goede film op slechte kwaliteit dan helemaal geen film zeg ik dan maar. Het is idd jammer dat Bridge er blijkbaar geen brood in ziet om de Nederlandse...
Lees meer >

Ed Van Seeters  |  25-05-2004

tja voor dat geld kan je ook niet veel verwachten. maar ze zullen er wel aan verdienen.
Lees meer >

Frank  |  25-05-2004

wat kost ie? Rond de 5 of 6 euro, maar da's nog te veel geld voor deze release als ik de recensie lees.
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  25-05-2004

wat kost ie? Al krijg je geld toe dan moet je ze links laten liggen want hiermee wordt de DVD markt verziekt, dit heeft niets met het medium DVD te maken, sc...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  25-05-2004

Ik had over bridge al iets geschreven op 29-03-2002, blijkbaar leren ze er niets van want we zijn nu ruim 2 jaar verder en nog steeds is het waardeloos. :nono:...
Lees meer >

Ed Van Seeters  |  25-05-2004

wat kost ie?
Lees meer >

Frank  |  25-05-2004

Zonde dat men deze films zo slecht op DVD uitbrengt, maar men zal wel geen geld hebben om ze op een betere manier op DVD te zetten.
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  25-05-2004

Ik kocht laatst "Spetters" van Paul Verhoeven en die is net zo slecht. Ik hoop dat een andere maatschappij deze hollandse hits wel goed zal uitbrengen, want wat...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:2
Geluidskwaliteit:3
Extra's:0
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.