Love Liza

Recensent:
Nathan Strik
27-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Love Liza (DVD)
Samenvatting

Wilson Joel is na de zelfmoord van zijn vrouw Liza compleet ingestort. Onder zijn hoofdkussen vindt hij een afscheidsbrief die Liza heeft geschreven. Wilson kan het niet over zijn hart verkrijgen om de brief te openen. De mensen in zijn omgeving proberen hem te steunen, maar met Wilson gaat het steeds slechter. Om zijn pijn te verdoven begint hij benzinedampen te snuiven. De enige steun vindt hij vreemd genoeg in een nieuwe hobby: het vliegen met modelvliegtuigjes. Ook zijn baas probeert hem te helpen en Wilson lijkt een grote zakelijke opdracht te wachten te staan. Maar is dat genoeg om hem uit het slop te halen? En wat staat er toch in die brief die Wilson maar niet uit zijn hoofd krijgt?

Commentaar

Love Liza wordt op de hoes omschreven als \"A Comic Tragedy\". Nou, het is eerder een enorm zwaar drama, dan een komische tragedie, hoewel er wel wat te lachen valt zo nu en dan. Laten we zeggen dat het tragische element wat zwaarder is dan het komische. En dat is ook niet erg, maar Love Liza zal hierdoor voor sommige mensen te donker en te deprimerend zijn. Philip Seymour Hoffman (Magnolia, The Talented Mr. Ripley), de ongekroonde koning van de bijrolletjes, speelt deze hoofdrol met verve. De kwellingen van Wilson worden zo levensecht en met een hele reeks aan emoties gespeeld, dat je als publiek enorm met hem gaat meeleven. De rol van Kathy Bates (Misery, About Schmidt) als Liza´s moeder is helaas wel kleiner dan ik had gehoopt, maar gelukkig niet minder belangrijk. Haar motivaties worden echter maar gedeeltelijk duidelijk. Ook over het verleden van Liza en Wilsons relatie leren we niet zo veel en het einde van de film is helaas ietwat plotseling. Voor de rest blijft het een enorm knap geacteerd drama over dat gedragen wordt door één van de meest bijzondere en relatief onbekende acteurs van deze tijd, aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 86 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504968068

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD heeft de beeldverhouding 1.78:1 en is anamorf vastgelegd. De print is niet vrij van kleine beschadigingen, hoewel die nog meevallen. In enkele scènes is een vrij hoge hoeveelheid filmgrain te zien en ook de scherpte had beter gekund. Helaas is er gebruik gemaakt van edge-enhancement, dat in sommige scènes storender was dan in andere. Het schaduwdetail is redelijk, maar sommige scènes (zoals de kampvuurscène) doen wat te donker aan. In een scène met een radiografisch vliegtuigje waren er ook wat nare compressieblokken te zien in de donkerblauwe lucht. Over het algemeen is de transfer goed, maar bovengenoemde minpunten zorgen toch voor wat puntenaftrek. De Nederlandstalige ondertiteling is goed geplaatst en prima te lezen. De chapterverdeling is met 13 chapters iets aan de krappe kant, maar het kan er nog mee door.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) track op deze disc klinkt goed, maar heeft qua surroundgebruik niet superveel in huis. Zo nu en dan is er wat ambiance en wat muziek in de achterkanalen gemixt en dat is het zo´n beetje. De subwoofer laat ook niet superveel van zich horen, maar over het algemeen is dit gewoon een prima track. De film is dan ook voornamelijk gebaseerd op dialogen en de track ondersteunt dit goed. Verwacht dus een rustige track, met zo nu en dan wat muziek en je hebt een aardig idee van het geluid op deze schijf.

Extra's

Behalve drie promotietrailers (Stealing Candy, Secretary en The Quiet American) is er niet veel te beleven op deze DVD. Jammer, want het is een film die zeker een regisseurscommentaar of wat interessante interviews had kunnen gebruiken.

Conclusie

Love Liza is een film waar je van moet houden. De film is behoorlijk tragisch, hoewel er ook zo nu en dan wat te lachen valt. Het sublieme acteerwerk van Philip Seymour Hoffman weet de hele film lang te boeien en je voelt echt mee met zijn personage. De beeldkwaliteit valt wat tegen door enkele nare minpunten als edge enhancement en compressieprobleempjes, maar is over het algemeen gewoon ruim voldoende. Ook het geluid scoort een ruime voldoende, niks bijzonders, maar dat hoeft ook niet bij een film als deze. Jammer dat de extra´s zo karig zijn. Paradiso had toch minstens de commentaartrack van de regio 1 versie kunnen strikken. Een erg indrukwekkende en emotionele film op een ietwat ondermaats schijfje.

Laatste reacties

David Ausloos  |  02-11-2004

Wat mij betreft de meest onderschatte film van de leetste 5 jaar. Een echt geweldige aandoenlijke film met plotse momenten van geweldige verstilde humor en emo...
Lees meer >

Surya  |  29-05-2004

Dit is niet Jack Black. Dit is die reporter uit Almost Famous, de reporter uit Red Dragon, de loser uit Boogie Nights, ...
Lees meer >

rkrijger  |  29-05-2004

Die acteur, is dat ook die "rock-leraar"?!? Die ook in "Enemy of the States" en "High Fidelity" zat?!? Toch 1 van mijn favo's! En Kathy Bates is 1 van mijn fave...
Lees meer >

Cheek  |  27-05-2004

Vond het een sterke film, maar ik neem de UK versie wel...
Lees meer >

Surya  |  27-05-2004

Staat al een tijd op mijn "te zien" lijstje, en hij ligt hier ook klaar, maar het komt er maar niet van :(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.