Calendar Girls

Recensent:
Nathan Strik
01-06-2004

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Calendar Girls (DVD)
Samenvatting

In het kleine Engelse stadje North Yorkshire zijn de vrouwen van de plaatselijke vrouwenvereniging druk bezig met taarten bakken, lezingen geven over tapijt en meer van dat soort \'belangrijke\' bezigheden. Als één van hen haar man verliest aan leukemie begint er langzaam een plan te broeden. De vrouwen willen iets doen om geld in te zamelen, maar wat? Eén van de vrouwen heeft wel een idee: we maken een naaktkalender. Naarmate dit idee meer vorm begint te krijgen zorgt het initiatief van de vrouwen voor steeds meer opschudding in de kleine gemeenschap. En dat is nog niets vergeleken met wat de vrouwen te wachten staat als de pers eenmaal lucht krijgt van deze kalender.

Commentaar

Calendar Girls is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat de hele wereld over ging. De namen van de vrouwen zijn gewijzigd, hier en daar is een subplot toegevoegd, maar voor de rest berust het ongelooflijke verhaal op de waarheid. En dat geeft deze film dan ook zijn enorme charme. Het is een warm feelgood-verhaal met een serieus randje. De actrices die de hoofdrollen spelen doen het allemaal erg goed en spelen de plattelandsvrouwen van middelbare leeftijd met overtuiging. De regie is vlot en hoewel de film hier en daar wat voorspelbaar is, blijf je toch geboeid tot het einde. Er valt voldoende te lachen en ook wat traantjes weg te pinken bij deze film. Het moraal dat iedere levensfase van een vrouwenlichaam zo zijn schoonheid heeft ligt er gelukkig niet al te dik bovenop. Calendar Girls is een vermakelijke film met een groot hart en zeker een aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875970641

Extra's

  • Deleted Scenes
  • De Naakte Waarheid
  • De Kalender Wordt Gemaakt

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat in de originele bioscoopverhouding van 2.35:1 op de schijf en is anamorf. Hoewel deze ratio meestal gebruikt wordt voor wat uitgesprokener films, wordt er goed gebruik gemaakt van het brede canvas. De kwaliteit van de transfer is heel goed, met name qua scherpte en detaillering. Jammer dat er hier en daar nogal wat edge-enhancement is gebruikt (zie screenshot 2). Erg jammer, want dit kost punten op de beoordeling. Verder is het beeld nagenoeg perfect, zonder vervelende problemen in de print of met de compressie. Ook het contrast, zwartniveau en de kleurverzadiging zijn allemaal dik in orde. Wel weer jammer dat de ondertiteling bij Buena Vista immer een dikke regel te hoog blijft staan en dat de chapterverdeling van 12 chapters wat mager is.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track op deze DVD klinkt warm en past perfect bij de film. De surrounds worden veelal subtiel benut voor ambiance en muziek. De dialogen zijn netjes in het centerkanaal gemixt en zijn prima te verstaan. Het LFE-kanaal wordt nergens uitgesproken agressief gebruikt, maar zorgt toch voor iets meer definitie in het laag. Een prima track, die het niet moet hebben van de heftige actiemomenten, maar die desalniettemin zeer goed in het gehoor ligt.

Extra's

De DVD start zoals helaas gebruikelijk bij Buena Vista met een aantal verplichte promotietrailers. In dit geval Under the Tuscan Sun en Hope Springs. Deze zijn over te slaan met de menutoets en ook door te skippen, maar het blijft irritant. Vanuit de goed verzorgde geanimeerde breedbeeldmenu´s kunnen we kiezen uit enkele leuke extra´s:

De Naakte Waarheid (15 min)
In deze documentaire zie je het ware verhaal achter de film. De \'echte\' Calendar Girls geven je door middel van interviews een beeld van het hoe en waarom. De dames zijn voornamelijk zelf aan het woord, afgewisseld met beelden uit de film en interviews met enkele betrokkenen bij de film.

De Kalender Wordt Gemaakt (6 min)
Deze featurette gaat over het maken van de kalender voor de film. Je ziet interviews met de fotograaf die de kalender voor de film maakte en uiteraard komen ook de cast en de regisseur aan het woord. Leuk om te zien is ook dat de actrices even zenuwachtig waren als de vrouwen die hen reeds voorgingen.

Deleted Scenes (6 min)
De vier verwijderde scènes op deze DVD geven wat extra achtergronden bij het verhaal, maar zijn verder niet bijster interessant. Bij het zien van deze scènes is duidelijk dat het schrappen ervan een verstandige beslissing is geweest. Een jamsessie met de band Anthrax was denk ik iets teveel van het goede geweest bijvoorbeeld.

Op de disc is ook nog een niet bijster interessante Easter Egg te vinden.

Conclusie

Calendar Girls is een leuke mix tussen komedie en drama die velen zal aanspreken. Wellicht heeft de film iets teveel \'girl power\' voor sommige mensen, maar persoonlijk vond ik daar helemaal niks mis mee, integendeel. De beeldkwaliteit is erg goed, met als minpunt wat lelijke edge enhancement. Het geluid is ingetogen, warm en past prima bij de film. Jammer dat de extra´s een beetje aan de karige kant zijn, maar verder bieden ze wel leuke achtergrondinfo. Een hartverwarmend leuke feelgood-film op een prima, maar niet uitermate bijzonder, schijfje.

Laatste reacties

manon kuik  |  26-10-2004

Het is een heel goede film als je vooral in gedachten houdt, dat het ook echt gebeurd is. Het is wél durven voor een stel plattelandsvrouwen die eigenlijk over ...
Lees meer >

elvis  |  06-06-2004

ik vond het een leuke film :D
Lees meer >

Samster_1987  |  05-06-2004

Zowel goede als minder goede dingen van gehoord. Ik zal hem morgen maar eens een keertje huren.
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  02-06-2004

Ik heb hem in de voorpremiere gezien bij Film by the Sea vorig jaar september zo uit mijn hoofd, en het is een aardige film Je zal er van moeten houden denk ik ...
Lees meer >

HarryCallehan  |  01-06-2004

Prima recensie. Afgelopen weekend heb ik hem gehuurd en in de recensie lees ik precies terug wat ik van de film vond; een hartverwarmende feelgood movie.... G...
Lees meer >

madelon  |  01-06-2004

vond het zelf wel een aardig comedie. Niet om te kopen maar zeker om een keer te kijken.
Lees meer >

Pat  |  01-06-2004

Ik heb gelezen in een recentie dat de film wel mee valt, maar dat vooral het einde zwaar onderuit gaat met het niveau van FC de Kampioenen (ik weet niet of dat ...
Lees meer >

Surya  |  01-06-2004

Ik heb gelezen in een recentie dat de film wel mee valt, maar dat vooral het einde zwaar onderuit gaat met het niveau van FC de Kampioenen (ik weet niet of dat ...
Lees meer >

Pat  |  01-06-2004

Leuke film waarvan ik nog twijfel of ik hem u ga kopen of niet. :) Alleszins zeer sterk geacteerd, zoals eigenlijk alleen Britse acteurs dat kunnen. Naar het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 117
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.