Battleground

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-06-2004

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Battleground (DVD)
Samenvatting

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in december 1944, een half jaar na grootscheepse geallieerde invasie op D-Day, liggen de mannen van het Amerikaanse 101ste Airborne Divisie onder Nazi vuur in het plaatsje Bastogne, België. Door het slechte weer met dikke wolken en sneeuw kunnen de geallieerden geen steun vanuit de lucht geven en materiaal en proviand droppen. De manschappen van de 101ste leveren een verbeten offensief tegen Duitse artillerie en Duitse spionnen, die zich verkleed hebben als Amerikaanse soldaten.

Commentaar

Het is ondertussen 60 jaar geleden dat de bevrijding van Europa, dat gebukt ging onder het Nazi regime, door de geallieerden troepen werd ingezet. In de afgelopen jaren zijn tientallen films gemaakt over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen in de jaren kort na de oorlog, maar nog steeds worden uitstekende filmproducties gemaakt over deze oorlog. Niet alleen om ervoor te zorgen dat we nooit zullen vergeten wat die oorlog aan leed teweeg heeft gebracht, maar vaak ook nog als onderdeel van een nog immer durend verwerkingsproces. Die verschrikkingen uitte zich op verschillende manieren, tegenover een kwetsbare groep mensen of een individuele beleving zoals in The Pianist (2002) of The Diary of Anne Frank (1959). Maar niet alleen deze kwetsbare groepen waren slachtoffer, ook de getrainde soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. De recente heruitgave van The Longest Day (1962) laat dat aan hand van de verfilming van de grote geallieerde invasie zien. Steven Spielberg’s Saving Private Ryan (1998) legt de focus meer op een groep soldaten, evenals de uitstekende televisieserie Band of Brothers (2001). Bij deze laatste lag de focus op de manschappen van de 101ste Airborn Divisie. Hier ligt de overeenkomst met de hier besproken film Battleground. De film laat het relaas zien van het 101ste Airborne Divisie dat met slecht weer vastzat in het plaatsje Bastogne. Datzelfde gegeven is ook te zien in de zesde aflevering van Band of Brothers. Robert Pirosh, zelf een veteraan van deze divisie, heeft geput uit eigen ervaringen bij het schrijven van het scenario voor Battleground. Het aangrijpende relaas van de manschappen die een ongelijke strijd voeren tegen het verbeten tegenoffensief van Hitler. Battleground laat onomwonden zien dat de oorlog onmenselijk is en houdt de herinnering aan de slachtoffers en helden van de Tweede Wereldoorlog levend. De film werd genomineerd met zes Oscars® en kreeg voor het script en het zwart/wit camerawerk het beeldje uitgereikt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1949
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931669290

Extra's

  • Klassiek cartoon Little Rural Riding Hood
  • Klassieke minidocumentaire Let's Cogitate

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op 35 mm film vastgelegd, met een negatief beeldverhouding van 1.37:1, bekend als de academy standard. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3) full frame op deze DVD.
Het zal ook bij deze door Warner uitgebrachte klassieker geen verrassing zijn dat we weer een goed ogend gerestaureerd zwart/wit beeld voorgeschoteld krijgen. Desalniettemin is het beeld niet bepaald perfect. Regelmatig zitten nog spetters of krasjes in het beeld. Het beeld heeft bij de begintitels wat last van telecine wobble (wiebelen in het beeld). Het contrast, voor een zwart/wit film erg belangrijk voor het juist weergeven van alle grijstinten, is goed. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Dit betekent dat het beeld toch wat soft aandoet, maar gemiddeld gesproken redelijk scherp is. Besef dat we een film bespreken die ruim 60 jaar geleden gemaakt is. Verlies aan detail wordt vooral veroorzaakt door de ruim aanwezig filmgrain, wat het beeld ook enigszins onrustig maakt. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. De film is netjes verdeeld in 29 chapterstops. De optionele ondertiteling is wit en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is ook onderhanden genomen en staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Ook hier weer een goed klinkende geluidstrack. Natuurlijk kun je door de beperkingen in het frequentiebereik horen dat het een oude geluidstrack is. Met name door de afwezigheid van het hoogste frequentieregio, evenals het missen van de lage tonen. Maar de geluidstrack is wel ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. De dialogen zijn prima te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn statische plaatjes, waarbij alleen het eerste menu achtergrondgeluid heeft. Warner heeft twee korte extra’s toegevoegd, een tekenfilm en een korte documentaire. Beide extra’s, evenals de film ook uit de MGM collectie, moet je zien als het voorprogramma op de hoofdfilm zoals je in de jaren ’40 en ’50 voorgeschoteld zou krijgen bij een avondje bioscoop.

Little Rural Riding Hood (6 min)
Een vermakelijk Tex Avery tekenfilmpje uit 1949.

Let’s Cogitate (8 min)
Een korte luchtige documentaire van Pete Smith waarvan de Nederlandse vertaling van de titel is Laten we eens even nadenken.

Conclusie

Battleground vertelt het op ware feiten gebaseerde verhaal van het 101ste Airborne Divisie die in december 1944 in het Belgische plaatsje Bastogne een verbeten strijd voerde tegen de Duitsers. Door het slechte winterse weer konden zijn geen hulp krijgen. Het met een Oscar® bekroonde script is geschreven door Robert Pirosh, die zelf in het 101ste bij Bastogne heeft gevochten.
Deze oorlogsklassieker, oorspronkelijk uitgebracht door MGM, is door Warner gerestaureerd, resulterend in een redelijk goed zwart/wit beeld dat nog wel geplaagd wordt door de ruim aanwezige filmgrain. De soundtrack is gewoon mono, maar klinkt goed. Als extraatje twee korte filmpjes die je kunt zien als het voorprogramma op een avondje bioscoop in de jaren ’40.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Rene Brand  |  09-07-2004

Heb deze film aangeschaft, en gezien. Zeker voor een film van bijna 60 jaar oud, moet ik toch wel ff kwijt dat deze film min of meer lachwekkend overkom. ...
Lees meer >

Fonzie  |  25-06-2004

Tja en ik heb mijn theatersysteem natuurlijk niet gekocht om op mono DVD's getrakteerd te worden. :roll: Zit wa in... Al zou ik het zonde vinden om vo...
Lees meer >

Jos_de_bosduif  |  24-06-2004

Ik zou best wel eens iets willen zien van een andere divisie dan het 101ste , er zal van de andere toch ook wel iets boeiend te maken zijn ? series zoals Band ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-06-2004

Band of Brothers geeft in mijn beleving een beter beeld van "Bastogne" en plaatst het ook in een totaalkader. De film is ook wel erg oud en de gevechtscenes z...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 142
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.