Lion King 2: Simba's Trots, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-07-2004

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Lion King 2: Simba's Trots, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Kiara, de eigenwijze welpdochter van Simba en Nala en erfgename van het leeuwenkoninkrijk, is op jacht naar avontuur. Simba heeft Timon en Pumbaa gevraagd onopvallend een oogje in het zeil te houden. Tijdens een van haar stoutmoedige ontdekkingstochten komt Kiara bij het afgelegen, maar absoluut verboden buitengebied. Daar ontmoet ze de ondeugende Kovu, een jong welpje van de verbannen leeuwengroep van Sdar, dat verkozen is om in de sporen van Scar te treden. Al vrij snel grijpt Simba in en verbiedt het Kiara contact met Kovu te hebben. Zo komen Kiara en Kovu voor het eerst in aanraking met de haat tussen de leeuwengroepen. Kovu moet van zijn moeder Zira proberen in de groep van Simba te komen om hem zo op een onbewaakt ogenblik te kunnen doden. Maar tussen Kiara en Kovu klikt het juist erg goed en zij ervaren de kracht van ‘Upendi’. Terwijl zij hun eigen plek zoeken in de ‘kringloop van het leven’ komen ze tot de conclusie dat zij misschien wel de enige zijn die de kloof tussen beide groepen kunnen overbruggen.

Commentaar

Na het enorm grote succes van The Lion King in 1994, maakte Disney in 1998 een vervolg. Iets dat bij de live-action films al veel langer gebruikelijk was, maar bij animatiefilms nog een redelijk nieuw fenomeen was. In het algemeen werd en wordt nog steeds, artistiek niet zo positief gereageerd op de (video)sequels die Disney maakt op zijn ‘klassiekers’. Toch is The Lion King 2, dat als subtitel Simba’s Trots – Simba’s Pride kreeg, geen slechte animatiefilm. Integendeel zelfs. Het verhaal sluit op een logische wijze aan op het origineel, waarbij het verhaal ook leuk is. En dankzij de duidelijke moraal is het ook een echt Disney verhaal. Het tekenwerk is van een hoog niveau en er zitten weer leuke liedjes (zes stuks) in de film. Zoals het een vervolg betaamt, maakt het handig gebruik van het succes van het origineel. Met het ongeëvenaarde en bijzonder populaire duo Timon en Pumbaa natuurlijk als de grote trekker. Uiteraard is het allemaal niet gelijk het zeer hoge niveau van het origineel The Lion King. Maar is dat erg? Niet in onze ogen, want deze sequel mag zeker geslaagd genoemd worden.
Sinds het commerciële succes van vervolgen als De wraak van Jafar en The Lion King 2 werken de Disney studio’s langzaam alle oude en nieuwe ‘klassiekers’ af met een vervolgverhaal. Uiteraard ingegeven vanuit commerciële overwegingen. Uiteraard kan geen enkele sequel tippen aan het origineel en in sommige gevallen is het vervolg niet bijster goed gelukt. Toch zitten er ook wel aardige goede tekenfilms tussen. Zoals deze The Lion King 2, vooral gericht op het jeugdige publiek is deze tekenfilm goed voor een ruim uurtje leuk, onderhoudend vermaak met vleugjes actie, spanning en humor.

The Lion King 2 was al eerder door Buena Vista op DVD uitgebracht. De oude uitgave had een 1.33:1 pan & scan beeld, waarbij de Nederlandse nasynchronisatie slechts Dolby Surround was. Buena Vista is met deze nieuwe Speciale Uitvoering in de herhaling gegaan. Het beeld heeft nu het oorspronkelijke 1.66:1 formaat en is anamorf. Ook de Nederlandse geluidstrack is nu Dolby Digital 5.1 en er zijn extra’s toegevoegd. Hieronder vertellen we daar meer over.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 78 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875973932

Extra's

  • Zing mee met de film
  • De koninklijke spellen van Timon en Pumbaa
  • Timon en Pumbaa: Wil je weten waarom?
  • Leeuwen-leukigheden
  • Trots op Simba’s trots
  • One by one – korte film
  • Muziekvideo ‘Love will always find a way’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat is 1.66:1 en is anamorf op de DVD gezet. Het beeld ziet er prima uit; een contrastrijk en scherp beeld met mooie volle en heldere kleuren. Ongerechtigheden zitten niet in deze film. Edge enhacement is in lichte mate toegepast. Compressiefouten zijn niet gesignaleerd. De film is opgedeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling is netjes weggewerkt en nauwelijks merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed met een duidelijk lettertype. De ondertiteling (wit) staat helaas veel te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt uitstekend en heeft een mooi ruimtelijk geluid waarbij alle speakers goed worden gebruikt voor de filmgeluiden en de geluidseffecten. De surroundspeakers worden daarbij in split-surround (stereo) gebruikt. De soundtrack heeft ook een goede dynamiek (verschil tussen hard en zacht), waarbij incidentele momenten het LFE kanaal wordt gebruikt voor een extra punch in het laag. De muziek en liedjes klinken prima en de dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie (Dolby Digital 5.1 – 384 kb/s) is zoals we gewend zijn van Disney zeer netjes gedaan. Ook deze soundtrack klinkt uitstekend, zij het met iets minder impact dan de Engelse. Verder is nog een Frans nagesynchroniseerde track (DD5.1 – 384 kb/s) aanwezig.

Extra's

Uiteraard start deze Buena Vista / Disney DVD met de verplichte commerciële trailers. Met een tijdsduur van maar liefst 8 minuten krijg je zes reclamefilmpjes voorgeschoteld. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken of op de menutoets te drukken, kun je er snel doorheen skippen. Je ziet onder andere de trailers van de nieuwe Disney uitgaven The Three Musketeers met Mickey, Goofy en Donald, de trailer voor de sequel Mulan II en uiteraard de aankomende nieuwe Milestone uitgave Aladdin.

De breedbeeldmenu’s zijn in drie talen beschikbaar, waaronder het Nederlands en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Bijna alle extra’s hebben 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid. De extra’s zijn niet Nederlands ondertiteld, wel Nederlands nagesynchroniseerd. Een overzicht:

De Koninkrijk-spellen van Timon en Pumbaa
Speciaal voor de jeugd zijn deze eenvoudige rekenspelletjes van Timon en Pumbaa met het doel Kiara en Kovu te helpen een rivier over te steken.

Timon en Pumbaa: Wil je weten waarom? (7½ min)
Timon en Pumbaa geven op hun manier uitleg bij enkele (wetenschappelijke) onderwerpen, die apart aan te kiezen zijn, zoals:
- Hoe ontstaan bliksem en donder? (1½ min)
- Waarom niezen wij? (1½ min)
- Waarom leven panda´s niet in de woestijn? (1½ min)
- Hoe ontstaat wind? (1½ min)
- Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? (1½ min)
Alles is aaneengesloten te bekijken via de Alles spelen optie.

Leeuwen-leukigheden (3 min).
Kort filmpje over het leven van de leeuwen met toelichting van Timon en Pumbaa.

Trots op Simba’s trots (10 min)
Een soort ‘making of’ van The Lion King 2, waarbij regisseur Darrell Rooney en andere betrokken diverse aspecten van de film benoemen. Bij dit onderdeel geen Nederlandse nasynchronisatie, wel Nederlandse ondertiteling.

Zing mee met de film
Is eigenlijk de keuze voor een alternatieve ondertiteling van de film, waarbij de songteksten van de liedjes als ondertiteling worden getoond. Zowel in het Nederlands als in het Engels.

One By One – korte film (6 min)
Korte animatiefilm over Afrikaanse kinderen van regisseur Pixote Hunt. De film is een visualisatie van het liedje One By One, geschreven en gezongen door de Afrikaanse zanger/componist Lebo M. Vocale ondersteuning is van het Children’s Choir South Africa en het Adult’s Choir South Africa. Beeldformaat is 1.66:1 anamorf en het geluid is DD5.1 (448 kb/s). Zonder ondertiteling.

Muziekvideo ‘Love will find a way’ (2 min)
Liedje gezonden door Kenny Lattimore en Heather Headley, ondersteund met beelden uit de film.

Conclusie

Met The Lion King 2: Simba’s Trots maakte Disney een vervolg dat qua verhaal en stijl goed aansluit op het bijzonder succesvolle origineel The Lion King. In dit vervolg proberen Kiara, de dochter van Simba en Kovu, een nakomeling van Scar, de kloof tussen de twee leeuwengroepen te overbruggen. Deze direct-to-video film is van een prima kwalitatief niveau en telt zes nieuwe liedjes, al kan het origineel natuurlijk niet worden geëvenaard.
De heruitgave van Buena Vista heeft prima beeld- en geluidskwaliteit, waarbij nu het beeld in haar oorspronkelijk beeldverhouding anamorf op de DVD staat. De DVD is voorzien van paar leuke extra’s die vooral bedoeld zijn voor de kleine jeugd. Voor de liefhebbers een leuke film op een nette release.

Laatste reacties

dvd freak  |  22-03-2005

Je hoeft inderdaad deel 2 niet te zien om 3 te snappen maar in vind persoonlijk 2 toch leuker dan 3. 2 heeft misschien geen sterk verhaal maar 3 heeft al helema...
Lees meer >

Folkertina  |  23-07-2004

bedenk ook dat smaken (gelukkig) verschillen. Smaken verschillen zeker en inderaad GELUKKIG maar ! Ik heb alle drie de delen, alleen deel 2 niet op DVD ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  22-07-2004

Graag je beperken tot reacties op de recensie en niet in algemene zin Disney/BV negatief bejegenen. Reageer t.a.v. de film/release het liefst uit eigen ervarin...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  22-07-2004

Graag je beperken tot reacties op de recensie en niet in algemene zin Disney/BV negatief bejegenen. Reageer t.a.v. de film/release het liefst uit eigen ervarin...
Lees meer >

(Disney)Tom Houben  |  22-07-2004

moet zich aan de andere kant schamen dat ie nog geen lid is van savedisney.com. Uh, ja, laten we het daar eens over hebben, over de compleet naar de andere k...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  21-07-2004

Ik heb deze gezien heel lang gezien Hij duurt maar 80 minuten hoor. :twisted: :wink: Of keek je steeds overnieuw,omdat hij zo goed was? Ik vond hem wel hee...
Lees meer >

Fonzie  |  21-07-2004

Disney is compleet naar de klote. Met dank aan Eisner. Maar wie nu loopt te roepen om betere Disney's en dat vervolgen zo stinken, moet zich aan de andere kant ...
Lees meer >

Tom L.  |  21-07-2004

Ik heb deze gezien heel lang geleden, en volgens mij kon de film me toen al niet boeien. Vond het vervolgd van Alladin veel beter.
Lees meer >

(Disney)Tom Houben  |  21-07-2004

Uh, "One by One" is niet speciaal voor deze DVD release gemaakt... Het was voor Fantasia 2006 gemaakt door Roy Disney, maar omdat die nu ruzie heeft met Disney,...
Lees meer >

Surya  |  21-07-2004

Lion King 2 behoort trouwens ook nog steeds tot één van hun beste sequels, maar dat zou ik nu niet bepaald een compliment willen noemen. Minst slechte? ;)
Lees meer >

Nathan Strik  |  21-07-2004

Als we willen moeilijk doen klopt zelfs dat niet. The Rescuers kreeg namelijk in 1990 al een vervolg nl. The Rescuers Down Under. The Rescuers Down Under is ee...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  21-07-2004

Aardige film, die voor mij zeker niet aan het niveau van deel 1 kan tippen. Voor mij geen dvd aanschaf...
Lees meer >

Rut  |  21-07-2004

Heb de film aangeschaft om de trilogie compleet te maken. Het kan bij lange na niet tippen aan deel 1, maar het is nog wel leuk vermaak. Zag nog wel een type...
Lees meer >

Surya  |  21-07-2004

Het ontstaan van de Disney sequels begon in 1998 met The Lion King 2: Simba’s Trots. Dit is niet helemaal correct. Aladdin kreeg in 1994 al een sequel (The Ret...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  21-07-2004

Weet iemand trouwens of deze editie 2 discs telt? Nee het is een 1 disc versie en persoonlijk vond ik dit de minste van de 3.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.