Underworld (1-disc SE)

Recensent:
Nathan Strik
30-07-2004

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Underworld (1-disc SE) (DVD)
Samenvatting

Al duizend jaar woedt er een oorlog tussen twee bovennatuurlijke rassen: vampiers en weerwolven (zogeheten \"Lycans\"). De Lycans zijn door de eeuwen heen opgejaagd en uitgeroeid door teams van speciaal getrainde vampiers genaamd \"Death-Dealers\". Selene (Kate Beckinsale) is één van die Death-Dealers. Dankzij het werk van deze teams zouden de weerwolven nu bijna uitgeroeid moeten zijn. Tijdens een routinemissie om twee Lycans te vermoorden komt Selene tot een verrassende ontdekking. De twee Lycans die haar team achterna zat bleken namelijk een mens te achtervolgen. Selene wil weten wat deze Lycans van plan waren en gaat aldus op speurtocht uit, dit tot groot ongenoegen van opper-vampier Kraven (Shane Brolly), die Selene verbiedt hier verder in te duiken. Selene denkt echter dat de Lycans juist in aantal toenemen en ziet een bedreiging voor de vampiers. Ze besluit dan ook op eigen houtje verder te gaan en de mysterieuze vreemdeling op te sporen. Wanneer ze deze man, Michael Corvin (Scott Speedman) genaamd, eenmaal gevonden heeft komt Selene meer te weten dan haar lief is. Kraven blijkt echter moeilijk te overtuigen van haar gelijk en ze begint zelfs te twijfelen of hij wel helemaal te vertrouwen is. Als Selene achter de waarheid wil komen, zal ze alles waar ze tot nu toe in geloofd heeft in twijfel moeten trekken.

Commentaar

NB: Underworld is door Dutch Filmworks uitgegeven in twee edities. Deze 1-disc Special Edition bevat alleen de bioscoopversie en een paar extra\'s. Daarnaast heeft Dutch Filmworks ook een 2-disc Supremacy Edition uitgebracht, met een verlengde versie van de film en nog wat meer extra materiaal. Voor de verschillen tussen de twee DVD\'s, zie onze recensie van Underworld (2-disc Supremacy Edition).

Underworld is, ondanks de aanwezigheid van vampiers en weerwolven, geen horrorfilm in de traditionele zin van het woord. Als je een film zoekt waarbij bloed uit de ranke nekjes van schone, jonge maagden wordt gezogen, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Wat de film wél biedt is een bovennatuurlijk actie-spektakel in de vorm van een oorlog tussen vampiers en weerwolven. Het is wel even wennen om deze Victoriaanse vijanden elkaar te lijf te zien gaan met moderne wapens als automatische geweren en explosieven, maar het zorgt wel voor enkele opwindende scènes. De film is bekritiseerd omdat hij teveel leentjebuur zou spelen bij andere films en toegegeven: de leren pakjes en de kapotgeschoten metropilaren doen erg veel aan The Matrix denken. Maar naar mijn mening is dat absoluut niet storend. Het verhaal van de film zit ook nog redelijk solide in elkaar, hoewel er bepaalde stukken zijn die wat rommelig overkomen. Op Kate Beckinsale na is de cast niet vreselijk bekend, maar er wordt wel prima geacteerd over het algemeen. Vooral de personages van de vampier Viktor (Bill Nighy) en die van de nazistische dokter Singe (Erwin Leder) spraken erg tot de verbeelding. Ook qua effecten is de film, ondanks het relatief lage budget, een juweeltje. Vooral de transformaties van de Lycans, van mens naar weerwolf, zijn erg mooi gedaan. Hier gelukkig geen onrealistisch-vloeiende morphing effecten, maar heerlijk rauwe CGI-effecten die erg aan stop-motion doen denken (en dat bedoel ik positief). Je ziet als het ware het lichaam van een mens schoksgewijs uitgroeien tot een weerwolf en dat is erg cool gedaan. Het ietwat rommelige verhaal is dus al snel vergeven. Verwacht een lekkere popcornfilm met veel actie en supergave effecten en je hebt een aardig idee van Underworld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy, Horror
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 715664018507

Extra's

  • Trailers
  • B-roll
  • Documentary: "Fang vs. Fiction"
  • Soundbites & Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer van deze 1-disc versie van Underworld heeft de anamorfe 1.78:1 verhouding, die helaas niet overeenkomt met de originele bioscoopverhouding. In veel shots is dat gelukkig opgevangen door een open matte beeld te creëren van de originele 35mm beelden (zie screenshot 1), waardoor je dus meer beeld onder en boven ziet. Maar in een aantal shots is helaas teruggegrepen naar de gevreesde Pan & Scan-methode. Voor zover ik kon zien was dit voornamelijk in een aantal shots waar special effects om de hoek kwamen kijken (zie screenshot 2, dit shot is vlak nadat de twee mannen op de foto terugveranderen van Lycan in mens). Maar in andere special-effect-shots is het weer wél open matte, kortom: er is geen peil op te trekken.

De print is verder gelukkig wel zeer stabiel en vrij van filmartefacts of telecine-problemen. De transfer is daarnaast ook zeer scherp en bevat slechts een minimale hoeveelheid filmgrain. Het contrast in Underworld is erg hoog, maar toch blijft er voldoende detail behouden. Ook het zwartniveau en het schaduwdetail (erg belangrijk bij een film als deze) zijn erg goed. De verzadiging van de kleuren is door de regisseur flink teruggedrongen gehouden, maar op bepaalde plekken waar hij één of meer hoofdkleuren eruit laat springen is er gelukkig geen enkel probleem met de kleurweergave. Verder waren er ook geen vervelende compressiefouten te bespeuren. Op zich een keurige transfer dus. Het is dan ook erg jammer dat de originele verhouding uit de bioscoop niet is aangehouden. Hoewel veel shots wel meer beeld boven en onder laten zien, is dit duidelijk niet de originele visie van de regisseur. Daarom moeten we streng zijn en enkele punten van onze beoordeling af trekken. De Nederlandstalige ondertiteling is verder prima qua plaatsing en leesbaarheid. Wel jammer dat de verdeling in slechts 13 chapters veel te krapjes is, zelfs voor deze kortere versie van de film.

Geluidskwaliteit

Op de disc vinden we een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en een DTS 5.1 (754 kbit/s) track terug. Beide tracks klinken uitmuntend, met een kleine voorsprong voor de DTS-track, die ik net iets strakker vond klinken. Het scheelt echter niet veel, want beide tracks maken uitstekend gebruik van het 5.1 potentieel. De surroundkanalen worden optimaal benut, zowel voor atmosfeergeluiden zoals regen, als voor de nodige actie-effecten. In actiescènes vliegen de kogels dan ook weer ouderwets om je oren. Ook de vele geluiden van grommende weerwolven, rollende donder, etc... worden uitstekend gereproduceerd en zodoende heeft de subwoofer ook genoeg te doen. De aanwezige rockmuziek is prima weergegeven en zorgt voor een lekker donker, gotisch sfeertje. Jammer dat de regisseur deze muziek bijna alleen gebruikt als er één, of een aantal, personages door een gebouw lopen. Let er maar eens op voor de gein, iedere loop-scène wordt meteen weer begeleid door een stampend rocknummer. Dit was gelukkig slechts in lichte mate storend en heeft meer te maken met de kwaliteit van de regisseur, dan met de geluidskwaliteit, want met dat laatste zit het meer dan goed. Een heerlijke soundtrack, vooral voor bezitters van een home-theatre die eens lekker buurtje willen pesten.

Extra's

De disc begint met enkele promotionele trailers (zie hieronder), gelukkig zijn die over te slaan met een druk op de Menu-toets. Op deze disc vinden we de bioscoopversie van de film en de volgende extra\'s terug:

Trailers
Naast de originele trailer van de film (wel anamorf, maar helaas slechts met stereo-geluid), vinden we ook enkele promotietrailers terug op deze disc. Dit zijn dezelfde trailers die aan het begin van de disc werden getoond, te weten: Hero, Immortal (ad vitam) en Ginger Snaps 2 - Unleashed. De trailers worden achter elkaar getoond, maar je kunt ook handmatig doorskippen naar de volgende trailer.

B-Roll (13 min.)
Hier zie je een verzameling van opnames die op de filmset werden gemaakt. Je ziet hoe enkele acteurs van make-up worden voorzien en hoe een aantal scènes worden opgenomen.

Documentary: \"Fang vs. Fiction\" (46 min.)
Deze zeer interessante documentaire zoekt een verklaring voor de verhalen over vampiers en weerwolven in de realiteit. De geschiedenis zit vol met verhalen van bloedzuigers en gedaanteverwisselaars en over de hele wereld komen soortgelijke verhalen voor, bij allerlei verschillende volkeren. Zijn dit allemaal slechts verzinsels? Deze documentaire pretendeert niet een antwoord te hebben hierop, maar verschaft wel een goed inzicht in waar deze verhalen vandaan komen. Een waardevolle toevoeging met een uitstekende diepgang.

Soundbites & Clips
Dit is niets meer en minder dan een uitstrooiing van een zogeheten EPK (Electronic Press Kit). De Soundbites zijn stukjes interview en de Clips zijn enkele scènefragmenten uit de film. Meestal worden deze elementen gebruikt door TV-zenders of andere pers om featurettes van te maken. Hier vind je deze materialen dus in ruwe (losse) vorm terug. Hoewel het leuk is om de interviews te bekijken, voegen de losse filmclips verder niks toe. Je kunt beter de bewuste scène uit de film opzoeken, dat scheelt ook een hoop wat betreft beeld- en geluidskwaliteit. Een ietwat rare toevoeging, maar de Soundbites zijn wel aardig.

Conclusie

Deze 1-disc Special Edition van Underworld herbergt een lekkere actiethriller waar menigeen zich zeker mee zal vermaken. Helaas herbergt deze disc ook een ondermaatse transfer, aangezien het beeldkader niet overeenkomt met wat de regisseur oorspronkelijk in gedachten had. Gelukkig valt er over het geluid weinig te klagen, want dat is simpelweg subliem. De extra\'s zijn interessant, met name de documentaire, maar voor het echte werk moet je toch bij de Underworld (2-disc Supremacy Edition) zijn. Die bevat ook een langere versie van de film op de tweede disc die gelukkig wél de juiste beeldverhouding heeft. Heb je dus het geld er voor over, dan zou ik eerder voor die Supremacy Edition gaan. Deze uitgave is zeker niet slecht, maar de presentatie van het beeld tempert mijn enthousiasme helaas zodanig dat ik hier met de beste wil van de wereld geen TOPPER van kan maken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Joost v.d. Ham  |  25-11-2004

begin december zou er een combo uitkomen van underworld en cabine fever voor 10 euro dus voor die prijs kan je deze films niet laten liggen Heb deze aangesch...
Lees meer >

Wizz-Art  |  05-11-2004

begin december zou er een combo uitkomen van underworld en cabine fever voor 10 euro dus voor die prijs kan je deze films niet laten liggen Hmmm, Cabin fever...
Lees meer >

peterke  |  05-11-2004

begin december zou er een combo uitkomen van underworld en cabine fever voor 10 euro dus voor die prijs kan je deze films niet laten liggen
Lees meer >

zetmoon  |  06-08-2004

Ik heb de engelse 2-disc versie (12,50 euro ex-rental). Die bevat alleen de bioscoopversie in het juiste 2.35:1 beeldformaat. De tweede disc bevat de extra's,...
Lees meer >

michelvanduivenbode  |  02-08-2004

mooie film goede duistere sfeer
Lees meer >

basset  |  02-08-2004

Persoonlijk : Leuke film voor als je echt niets te doen hebt, maar ''Blade'' is dan wel niet een oscar winnende film, maar zeker wel tig x beter dan deze draak ...
Lees meer >

Surya  |  02-08-2004

Idd. Als je graag actie vampierenfilms ziet is Blade idd de betere keuze
Lees meer >

DVD Watcher  |  02-08-2004

Persoonlijk : Leuke film voor als je echt niets te doen hebt, maar ''Blade'' is dan wel niet een oscar winnende film, maar zeker wel tig x beter dan deze draak ...
Lees meer >

basset  |  02-08-2004

Weinig nieuwe bedenksels, sfeertje van the Crow i.c.m. Matrix effecten, maar een prima tijdverdrijf :D . Het verschil beeldformaat is mij niet opgevallen, m...
Lees meer >

Bo2  |  02-08-2004

Weinig nieuwe bedenksels, sfeertje van the Crow i.c.m. Matrix effecten, maar een prima tijdverdrijf :D . Het verschil beeldformaat is mij niet opgevallen, m...
Lees meer >

basset  |  30-07-2004

Ik dacht dat er een prequel en een sequel komen, dus je krijgt je trilogy :D Ik hoorde het ja :) Meer Kate op deze manier in beeld is nooit verkeerd ;)
Lees meer >

Surya  |  30-07-2004

Ik dacht dat er een prequel en een sequel komen, dus je krijgt je trilogy :D
Lees meer >

basset  |  30-07-2004

Ik vind het een goede film :) Alleen het verhaal is niet optimaal uitgediept. Ze hadden er beter een trilogie van kunnen maken want er zit erg veel potentiee...
Lees meer >

Jeroen D  |  30-07-2004

Echt een afknapper deze film...........jammer.
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  30-07-2004

ik kan mezelf ook niet zo vinden in deze film, en ik ben gek op vampieren films en series enzo... maar dit was gewoon lame... de sfeer was wel erg stoer hoor ma...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 115
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.