Underworld (2-disc SE)

Recensent:
Nathan Strik
30-07-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Underworld (2-disc SE) (DVD)
Samenvatting

Al duizend jaar woedt er een oorlog tussen twee bovennatuurlijke rassen: vampiers en weerwolven (zogeheten \"Lycans\"). De Lycans zijn door de eeuwen heen opgejaagd en uitgeroeid door teams van speciaal getrainde vampiers genaamd \"Death-Dealers\". Selene (Kate Beckinsale) is één van die Death-Dealers. Dankzij het werk van deze teams zouden de weerwolven nu bijna uitgeroeid moeten zijn. Tijdens een routinemissie om twee Lycans te vermoorden komt Selene tot een verrassende ontdekking. De twee Lycans die haar team achterna zat bleken namelijk een mens te achtervolgen. Selene wil weten wat deze Lycans van plan waren en gaat aldus op speurtocht uit, dit tot groot ongenoegen van opper-vampier Kraven (Shane Brolly), die Selene verbiedt hier verder in te duiken. Selene denkt echter dat de Lycans juist in aantal toenemen en ziet een bedreiging voor de vampiers. Ze besluit dan ook op eigen houtje verder te gaan en de mysterieuze vreemdeling op te sporen. Wanneer ze deze man, Michael Corvin (Scott Speedman) genaamd, eenmaal gevonden heeft komt Selene meer te weten dan haar lief is. Kraven blijkt echter moeilijk te overtuigen van haar gelijk en ze begint zelfs te twijfelen of hij wel helemaal te vertrouwen is. Als Selene achter de waarheid wil komen, zal ze alles waar ze tot nu toe in geloofd heeft in twijfel moeten trekken.

Commentaar

NB: Underworld is door Dutch Filmworks uitgegeven in twee edities. De eerste is een 1-disc Special Edition, die enkel de bioscoopversie en een paar extra\'s bevat. Daarnaast heeft Dutch Filmworks ook deze 2-disc Supremacy Edition uitgebracht, waarvan de eerste disc identiek is aan de 1-disc Special Edition. Deze Supremacy Edition heeft echter nog een tweede disc met een verlengde versie van de film en nog wat meer extra materiaal. Hieronder worden alleen de verschillen tussen deze twee versies besproken. Voor een volledige recensie van de inhoud, zie onze recensie van Underworld (1-disc Special Edition).

Hoewel er op de verpakking de term \"Director\'s Cut\" staat vermeld, is dit een enigszins misleidende term. Zoals de regisseur in zijn audiocommentaar ook twee keer aanstipt is de versie op de tweede disc niet een Director\'s Cut, maar een Extended Cut. Dit betekent dat dit dus niet de voorkeursversie van de regisseur is, maar meer een langere versie die iets meer uitdieping geeft op bepaalde vlakken. De regisseur geeft zelf aan dat er meerdere scènes in deze langere versie zitten waarvan hij blij was dat hij ze uit de bioscoopversie verwijderd had. Dat wil gelukkig niet zeggen dat deze langere versie van Underworld slechter is, maar een echte verbetering is het ook niet. De veranderingen beperken zich voornamelijk tot de verhaallijn van de jaloerse vampierin Erika, die in deze versie iets beter uitgediept wordt (en ook een korte vrijscène heeft met Kraven). Daarnaast wordt het verleden van Michael Corvin iets meer verklaard en zijn er her en der wat scènes uitgebreid. Geen wereldschokkende veranderingen in mijn opzicht en de film wordt er ook niet beter of slechter van. De Director\'s Cut is dus enkel en alleen voor de puristen die alles willen zien, maar ik zou dit zeker niet de enige reden laten zijn om de Supremacy Edition aan te schaffen, want zoveel voegt het qua inhoud dus niet toe aan de al bestaande film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 128 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 715664017937

Extra's

 • Trailers
 • TV Spots
 • Outtakes
 • Music Video
 • B-roll
 • Featurettes
 • Documentary: "Fang vs. Fiction"
 • Soundbites & Clips
 • Audiocommentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

NB: De hieronder beschreven beeldkwaliteit geldt enkel voor de film op de tweede disc. Voor een gedetailleerde beschrijving van de eerste disc, zie onze review van de Underworld (1-disc Special Edition).

Al het filmmateriaal van Underworld is na het filmen gelijk op hoge resolutie in de computer gescand. Dit vanwege de wens van de regisseur om de hele film digitaal te kunnen corrigeren op kleur. De hele nabewerking van de film: van kleurcorrectie tot aan de speciale effecten, is dus in de computer gedaan. Zo kreeg de regisseur een \'look\' die niet via de gebruikelijke fotochemische processen te verkrijgen was.
De transfer van de Extended Edition heeft de originele anamorfe 2.35:1 verhouding uit de bioscoop en de print is zeer stabiel en vrij van filmartefacts of telecine-problemen. De transfer is daarnaast ook zeer scherp en bevat slechts een minimale hoeveelheid filmgrain. Het contrast in Underworld is erg hoog, maar toch blijft er voldoende detail behouden. Ook het zwartniveau en het schaduwdetail (erg belangrijk bij een film als deze) zijn erg goed. De verzadiging van de kleuren is door de regisseur flink teruggedrongen gehouden, maar op bepaalde plekken waar hij één of meer hoofdkleuren eruit laat springen is er gelukkig geen enkel probleem met de kleurweergave. Verder waren er ook geen vervelende compressiefouten te bespeuren; al met al een prachtige transfer. De Nederlandstalige ondertiteling is ook prima qua plaatsing en leesbaarheid. Wel jammer dat de verdeling in slechts 13 chapters veel te krapjes is.

Geluidskwaliteit

Op de disc vinden we een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en een DTS 5.1 (754 kbit/s) track terug. Beide tracks klinken uitmuntend, met een kleine voorsprong voor de DTS-track, die ik net iets strakker vond klinken. Het scheelt echter niet veel, want beide tracks maken uitstekend gebruik van het 5.1 potentieel. De surroundkanalen worden optimaal benut, zowel voor atmosfeergeluiden zoals regen, als voor de nodige actie-effecten. In actiescènes vliegen de kogels dan ook weer ouderwets om je oren. Ook de vele geluiden van grommende weerwolven, rollende donder, etc... worden uitstekend gereproduceerd en zodoende heeft de subwoofer ook genoeg te doen. De aanwezige rockmuziek is prima weergegeven en zorgt voor een lekker donker, gotisch sfeertje. Jammer dat de regisseur deze muziek bijna alleen gebruikt als er één, of een aantal, personages door een gebouw lopen. Let er maar eens op voor de gein, iedere loop-scène wordt meteen weer begeleid door een stampend rocknummer. Dit was gelukkig slechts in lichte mate storend en heeft meer te maken met de kwaliteit van de regisseur, dan met de geluidskwaliteit, want met dat laatste zit het meer dan goed. Een heerlijke soundtrack, vooral voor bezitters van een home-theatre die eens lekker buurtje willen pesten.

Extra's

De eerste disc begint met enkele promotionele trailers (zie hieronder), gelukkig zijn die over te slaan met een druk op de Menu-toets. Op deze disc vinden we de bioscoopversie van de film en de volgende extra\'s terug:

Trailers
Naast de originele trailer van de film (wel anamorf, maar helaas slechts met stereo-geluid), vinden we ook enkele promotietrailers terug op deze disc. Dit zijn dezelfde trailers die aan het begin van de disc werden getoond, te weten: Hero, Immortal (ad vitam) en Ginger Snaps 2 - Unleashed. De trailers worden achter elkaar getoond, maar je kunt ook handmatig doorskippen naar de volgende trailer.

B-Roll (13 min.)
Hier zie je een verzameling van opnames die op de filmset werden gemaakt. Je ziet hoe enkele acteurs van make-up worden voorzien en hoe een aantal scènes worden opgenomen.

Documentary: \"Fang vs. Fiction\" (46 min.)
Deze zeer interessante documentaire zoekt een verklaring voor de verhalen over vampiers en weerwolven in de realiteit. De geschiedenis zit vol met verhalen van bloedzuigers en gedaanteverwisselaars en over de hele wereld komen soortgelijke verhalen voor, bij allerlei verschillende volkeren. Zijn dit allemaal slechts verzinsels? Deze documentaire pretendeert niet een antwoord te hebben hierop, maar verschaft wel een goed inzicht in waar deze verhalen vandaan komen. Een waardevolle toevoeging met een uitstekende diepgang.

Soundbites & Clips
Dit is niets meer en minder dan een uitstrooiing van een zogeheten EPK (Electronic Press Kit). De Soundbites zijn stukjes interview en de Clips zijn enkele scènefragmenten uit de film. Meestal worden deze elementen gebruikt door TV-zenders of andere pers om featurettes van te maken. Hier vind je deze materialen dus in ruwe (losse) vorm terug. Hoewel het leuk is om de interviews te bekijken, voegen de losse filmclips verder niks toe. Je kunt beter de bewuste scène uit de film opzoeken, dat scheelt ook een hoop wat betreft beeld- en geluidskwaliteit. Een ietwat rare toevoeging, maar de Soundbites zijn wel aardig.

Op de tweede disc (alleen in deze Supremacy Edition) vinden we de extended cut van de film en de volgende extra\'s terug:

Audiocommentary
Regisseur Len Wiseman geeft hier samen met actrice Kate Beckinsale en acteur Scott Speedman commentaar tijdens de film. De regisseur begint meteen al met het interessante feit dat de lange versie van de film niet een \"Director\'s Cut\" is, later legt hij dat in meer detail uit. De drie sprekers zijn boeiend om naar te luisteren en ze wisselen de feitjes af met de nodige humor. Halverwege de film verlaat Scott Speedman het commentaar vanwege een auditie. Hierna gaat de track eigenlijk gewoon verder waar hij gebleven was, maar dan met één persoon minder. In de track geeft Wiseman trouwens ook nog wat kleine hintjes over de sequel weg, al moet je niet echt wereldschokkende dingen verwachten, het einde van de film was al overduidelijk een set-up voor de sequel namelijk. Al met al een prima te beluisteren track, met de nodige informatie over de film. Jammer is wel dat het commentaar niet is voorzien van Nederlandstalige ondertiteling, terwijl de rest van de extra\'s dit wel zijn.

Outtakes (4 min.)
Hier zien we een verzameling van enkele bloopers en geinige momenten tijdens de opnames van Underworld, vooral leuk waren de weerwolfvoeten die even de temperatuur van het water testen. Ook de diverse versprekingen geven weer reden tot grinniken.

Featurettes (45 min.)
Deze vier featurettes, met een totale speelduur van drie kwartier, geven elk meer informatie over een bepaald onderdeel van het maken van de film.

 • The Look of Underworld (19 min.)
  Een gedetailleerde uitleg over hoe de duistere sfeer van de film is uitgedacht. Vanaf de eerste ontwerpen van de regisseur, tot aan kleurcorrectie en dergelijke.
 • Designing Underworld (11 min.)
  Hier komt het design van diverse sets, wapens en andere elementen aan bod die voor de film moesten worden vervaardigd.
 • Visual Effects of Underworld (10 min.)
  Deze featurette is geheel gewijd aan de vele speciale effecten in de film. Van de subtiele effecten tot aan de geavanceerde weerwolftransformaties, alles passeert de revue.
 • The Evolution of Underworld (5 min.)
  In deze korte featurette wordt meer verteld over het verhaal achter Underworld en hoe het ontstaan van vampiers en weerwolven wordt verklaard in de film.
Music Video (3 min.)
Een videoclip van het nummer Worms of the Earth van de rockgroep Finch. Slordigerwijs staat de naam van de groep niet vermeld op de disc, maar zo enorm interessant is het nummer nu ook weer niet.

TV Spots (1 min.)
Een verzameling van 2 TV-reclames die achter elkaar worden vertoond. Desgewenst kun je doorskippen naar de volgende spot.

Conclusie

Deze Supremacy Edition van Underworld voegt qua film niet bijster veel toe aan het origineel. De voornaamste reden om deze editie aan te schaffen is dan ook de betere transfer op disc 2 (de film op de Underworld (1-disc Special Edition) heeft de verkeerde beeldverhouding) en de aanwezigheid van het extra bonusmateriaal, waarvan vooral de featurettes de moeite waard zijn. Voor de langere film hoef je deze uitgave dus niet te kopen, maar voor de extra toegevoegde waarde is dit zeker de beste editie van Underworld die er te krijgen is. De sublieme beeld- en geluidskwaliteit in combinatie met de uitstekende extra\'s zorgen er voor dat deze luxe editie ons felbegeerde, en welverdiende, TOPPER-predikaat krijgt opgespeld.

(Met dank aan Florus voor het beschikbaar stellen van deze Supremacy Edition)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

arnold83  |  24-10-2010

Hallo allemaal, even een vraagje (weet niet of ik hier goed zit, maar probeer het toch maar...)....ik heb hier met een aantal mensen een discussie over "the m...
Lees meer >

Ron-G  |  22-10-2010

Deze film lag al enkele jaren op de plank :oops: zoals nog een stuk of 50+ maar goed vanmiddag deze bekeken en vond het een positieve ervaring, en Kate Beckinsa...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  18-03-2007

Selene (Kate Beckinsale) behoort tot de groep Death-Dealers, speciaal getrainde vampieren, die jacht maken op Lycans, weerwolven, in een oorlog die al eeuwenlan...
Lees meer >

Chris Taylor  |  29-12-2004

Ik blijf erbij, de film is eigenlijk alleen de moeite waard vanwege Kate Beckinsale. Ze ziet er echt ongelooflijk uit in dat zwarte pak. De film vond ik v...
Lees meer >

The Scratcher  |  28-12-2004

Zit er trouwens bij de regio 2 Supremacy Edition ook nog een boekje of iets dergelijks? Nee, er zit geen boekje bij verder...
Lees meer >

Michiel de Rooij  |  28-12-2004

Voor de liefhebbers van dit genre is dit echt geen slechte film. Zit er trouwens bij de regio 2 Supremacy Edition ook nog een boekje of iets dergelijks?
Lees meer >

zetmoon  |  07-09-2004

Ik blijf erbij, de film is eigenlijk alleen de moeite waard vanwege Kate Beckinsale. Ze ziet er echt ongelooflijk uit in dat zwarte pak. De film vond ik v...
Lees meer >

Frank Gozeling  |  06-09-2004

In 1 woord: "Crap" Simon Inderdaad. Deze film is geen 2-disc en zelfs geen 1-disc versie waard.
Lees meer >

godofgamblers  |  04-09-2004

In 1 woord: "Crap" Simon
Lees meer >

Wizz-Art  |  04-09-2004

Mag dan mss niet de topfilm zijn die wordt voorgesteld, hij is toch stukken beter dan zijn voorganger in het genre, Blade, niet ? Wat in hemelsnaam is er dan...
Lees meer >

Frank Gozeling  |  04-09-2004

Wat een waardeloze film. Moet nou nog steeds het thema van de zgn. apocaliptische strijd tussen vampieren en weerwolven uitgekauwd worden, stupide verhaal, met ...
Lees meer >

zetmoon  |  06-08-2004

Ik heb de engelse 2-disc versie (12,50 euro ex-rental). Die bevat alleen de bioscoopversie in het juiste 2.35:1 beeldformaat. De tweede disc bevat de extra's...
Lees meer >

Chris W  |  05-08-2004

Vol veel "opgeklopt" lawaai. Een niemendal-film die via uiterlijk vertoon en luister vertoon wordt opgepept. Mensen laat je niet misleiden. :cry: :cry: Als ...
Lees meer >

The Scratcher  |  02-08-2004

Vol veel "opgeklopt" lawaai. Een niemendal-film die via uiterlijk vertoon en luister vertoon wordt opgepept. Mensen laat je niet misleiden. :cry: :cry: Als ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-08-2004

Vol veel "opgeklopt" lawaai. Een niemendal-film die via uiterlijk vertoon en luister vertoon wordt opgepept. Mensen laat je niet misleiden. :cry: :cry:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 159
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.