Speedway

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-08-2004

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Speedway (DVD)
Samenvatting

Steve Grayson (Elvis Presley) is een coureur die zeer succesvol meedoet aan stock-car races. Hij wint nagenoeg elke wedstrijd en dat levert hem heel wat prijzengeld op. Zijn manager Kenny Dorford (Bill Bixby) beheert ook zijn financiën en Steve heeft daar alle vertrouwen in. Ook is Steve een vrijgevig man, die menig mens in nood met zijn geld helpt. Dan staat plots de aantrekkelijke Susan Jacks (Nancy Sinatra) in zijn trailer. Steve is direct weg van haar, maar zij blijkt niet geïnteresseerd in hem. Pas later wordt Steve de reden van Susan’s aanwezigheid duidelijk, als hij wordt opgeroepen zich te verantwoorden bij de Belastingdienst. Belastinginspecteur Hepworth (Gale Gordon) heeft de opgave van Steve eens bekeken en daar is nogal wat mee mis. Dankzij Kenny, die de opgave heeft gedaan, heeft Steve nu een belastingschuld van $ 145.000. En Susan gaat ervoor zorgen dat hij dat allemaal terug gaat betalen. Het wordt Steve langzamerhand duidelijk dat Kenny anders met zijn geld is omgegaan dan hij dacht. Het winnen van de grote race ”World 600” zou uitkomst kunnen bieden.

Commentaar

Speedway is de 27ste film van Presley, uit een totale catalogus van 31 speelfilms met The King of Rock & Roll. Het was de derde film waarin Presley zich met racerij bezig houdt, na Viva Las Vegas (1964) en Spinout (1966). En het was de tweede film waarin hij een vrouwelijke tegenspeler had, die ook meezingt in de film. Wat Ann-Margret deed in Viva Las Vegas, doet Nancy Sinatra in Speedway. Niet alleen zingt zij het liedje ‘Your Groovy Self’ in de film, maar samen met Presley zingt zij het laatste liedje in de film ‘There Ain’t Nothing Like A Song’. De film bevat in totaal zeven songs, die voor het merendeel hun aanleiding en setting vinden in de lokale bar, ook genaamd ‘Speedway’.
Presley maakte zijn eerste film in 1956. In de daarop volgende 14 jaar maakte Elvis in totaal dus 31 films. In de loop van deze jaren veranderden de films met Presley in de hoofdrol. Alhoewel geen groot acteur, is zijn spel in de laatste films duidelijk beter. Ook het plot van Speedway, wat eigenlijk best een aardige romantische komedie is, zit beter in elkaar. De songs, nog steeds belangrijk en de grote aantrekkingsfactor, spelen een iets minder grote rol. Regisseur van de film was Norman Taurog, die in totaal acht films met Presley heeft gemaakt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931651776

Extra's

  • Bioscooptrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is gemaakt in het brede Panavision beeldformaat van 2.35:1 en staat anamorf op de DVD. Het beeld is voor de release door Warner geheel opgeknapt, wat zich toont in een uitstekend beeld. Mooie heldere kleuren, goed contrast en volledig vrij van ongerechtigheden door vuiltjes of krasjes. Ook scherpte en detaillering zijn prima. Filmgrain is in lichte mate zichtbaar.
De film is netjes verdeeld in 27 chapterstops. De film staat op een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling in de film. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat redelijk geplaatst onder in het beeld. Helaas zijn de songteksten, die ook onderdeel vormen van het verhaal, niet ondertiteld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack heeft natuurlijk de nodige songs met Elvis. Evenals de andere Warner releases van Presley films, is de soundtrack een gerestaureerde mono soundtrack. Jammer dat soundtrack niet dezelfde topbehandeling heeft gekregen als het beeld en opgewaardeerd is naar een geremixte Dolby Digital 5.1 soundtrack, zoals Paramount wel met hun Presley releases heeft gedaan. Neemt niet weg dat we hebben hier een goed klinkende Dolby Digital 1.0 mono (bitrate 192 kb/s) soundtrack hebben. De soundtrack is ruis en kraakvrij. Het hoog is redelijk helder, laag is er nauwelijks. Dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

De menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Deze DVD heeft een viertal trailers van Presley films als extra.

Elvis Trailer Gallery (10 min)
Met keuze uit de trailers Spinout, Double Trouble, Speedway en The Trouble With Girls. De trailers zijn apart aan te kiezen en er is een Play All optie. Alle trailers hebben 2.35:1 anamorf beeldformaat en DD2.0 mono geluid.

Conclusie

Speedway was Presley’s 27ste speelfilm en derde speelfilm waarin hij een coureur speelt. Na Viva Las Vegas was dit de tweede film waarin Presley een zingende tegenspeelster heeft. Bij Speedway was dit Nancy Sinatra. Het verhaal is een simpele romantische komedie, waarin Presley een succesvol en vrijgevige coureur speelt die dankzij zijn manager onverwachts geldproblemen krijgt. Uiteraard de nodige komische verwikkeling en weer een aantal door Presley gezongen liedjes.
Deze van origine door MGM uitgebrachte film is hier door Warner op DVD uitgebracht. Beeldkwaliteit is bijzonder goed, het geluid is mono gebleven maar klinkt verder ook prima. Als extra een viertal trailers van andere Presley titels. Een titel die zeker een plaatsje moet hebben in je Elvis Presley collectie.

Laatste reacties

Thijssie  |  26-08-2004

Leuke film met leuke nummers. Aanschaf zeker waard.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.