SpongeBob Squarepants: Tales from the Deep

Recensent:
Alexander de Mol
30-08-2004

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Samenvatting

Diep in de oceaan in het stadje Bikini Bottom (Bikini Broek) woont een vierkante, gele zeespons met de naam SpongeBob Squarepants. Hij woont daar in een ananas samen met zijn huisdier zeeslak Gary (Gerrit). SpongeBob houdt van zijn werk als kok bij Krusty Krab. Hij raakt snel in moeilijkheden en als hij niet op de zenuwen van zijn geflipte buurman Squidwards (Octo) werkt, belandt hij in geestige en vreemde situaties met zeester Patrick en Sandy, de eekhoorn.

SpongeBob’s House Party (dubbele aflevering)
SpongeBob krijgt een doe-het-zelf feestpakket en besluit een feestje te organiseren! Helaas voor zijn gasten heeft SpongeBob het feest tot op de laatste minuut vol gepland. Wanneer SpongeBob per ongeluk de sleutel van zijn huis vergeet en niet meer naar binnen kan, begint het feest pas echt voor zijn gasten. Ze hebben niet eens in de gaten dat hij er niet is! En terwijl SpongeBob Bikini Broek in een groot feestcentrum omtovert, geeft Patch zijn eigen partijtje aan land. Helaas is hij al net zo’n inspirerende gastheer als SpongeBob. En erger voor zijn gasten is dat Patch zich niet buitensluit.

Hall Monitor (Klaar over)
Het is weer tijd om de wekelijkse opzichter te kiezen bij de vaarschool van mevrouw Puff. Tot haar ontzetting is SpongeBob aan de beurt. En SpongeBob is natuurlijk een vreemde spons; waarom zou hij alleen de gangen in de gaten houden als hij de hele stad kan bekijken? Inwoners van Bikini Broek, wees gewaarschuwd!

I Had an Accident (Plein vrees)
SpongeBob maakt een stevige tuimeling op een zandheuvel. Maar in plaats van direct door te gaan, besluit hij voorlopig rustig thuis te blijven, zodat hij zich niet nog een keer pijn kan doen. Sandy en Patrick moeten hem naar buiten zien te lokken. Zou het feit dat Sandy door een gorilla wordt aangevallen voldoende zijn?

Valentine’s Day (Valentijnsdag)
De jongens zijn een dagje in het pretpark en SpongeBob laat Sandy zijn valentijnscadeau voor Patrick naar het pretpark brengen. Maar Sandy is te laat. SpongeBob bedenkt snel een list en maakt Patrick wijs dat hij een speciale handdruk krijgt. Dit bevalt Patrick niet. En als Patrick niet blij is, dan is niemand blij!

Commentaar

Just One Bite (Een pak slaag)
Wanneer SpongeBob hoort dat Octo nog nooit een krabpasteitje heeft gegeten, wil hij zijn ziekelijke collega per se een hapje laten proeven. Octo neemt uiteindelijk een hapje en vindt het heel erg vies. Althans, dat zegt hij tegen SpongeBob.

Mermaidman and Barnacleboy (Meerminman en Mosseljongen)
SpongeBob en Patrick komen erachter dat hun favoriete superhelden van de televisie, Meerminman en Mosseljongen, in een bejaardenhuis in de buurt wonen. Ze proberen de twee misdaadbestrijders weer aan het werk te krijgen. Nee zeggen tegen SpongeBob is misschien wel de lastigste opgave die ze ooit hebben gehad!

Tea at The Treedome (Thee drinken bij Sandy)
Sandy nodigt SpongeBob voor het eerst uit in haar door glas omgeven huis. Helaas is het boomhuis gevuld met lucht. Prachtig voor eekhoorns, maar voor sponsen kan het dodelijk zijn!

The Paper (Het papier)
Voor Octo is het een waardeloos kauwgumpapiertje. Maar in de juiste handen is het papiertje een bron van vermaak. Vraag dat maar eens aan SpongeBob, die de weggegooide wikkel heeft opgeraapt. Hij vermaakt zich er prima mee, en hij irriteert Octo!

Born Again Krabs (De wedergeboorte van mijnheer Krab)
In plaats van een beschimmeld krabpasteitje weg te gooien, probeert mijnheer Krabs het te verkopen. Maar niemand wil het pasteitje kopen. Om te bewijzen dat het nog prima te eten is, neemt hij een hap en wordt vervolgens met een voedselvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De vliegende Hollander komt zijn ziel halen, maar mijnheer Krabs gooit het op een akkoordje met hem - als hij verder mag leven, zal hij bewijzen dat hij niet gierig is. Ha!

De prettig gestoorde antiheld SpongeBob irriteert veelal medezeebewoners, en buurman Octo in het bijzonder, door zijn onbezonnen gedrag, overdreven vrolijkheid en optimistische instelling. Dit gaat veelal gepaard met de nodige kolderieke mimiek van de diverse tekenfilmfiguren.
Spongebob Squarepants is wat mij betreft één van de weinige tekenfilms waarbij de Nederlandse nasynchronisatie beter past bij de figuurtjes dan de originele taal. De stemmen zijn echt fantastisch gekozen. De krakerige stem van de hyperactieve SpongeBob, de lijzige stem van zeester Patrick en de streng, snerpende stem (die iets doet denken aan de stem van Bert uit Sesamstraat) van Octo zijn allen perfect gecast en maken de Nederlandse versie in mijn beleving levendiger.
Momenteel wordt overigens de laatste hand gelegd aan The SpongeBob Squarepants Movie welke rond de kerstperiode in de bioscopen zal verschijnen. Hierna zal geestelijk vader Stephen Hillenburg zich weer gaan richten op het ontwikkelen van nieuwe afleveringen voor TV-zender Nickelodeon. De afleveringen op deze compilatie-DVD zijn afkomstig uit de seizoenen 1 (1999-2000) tot en met 3 (2001-2002).
Deze schijf gaat snel gevolgd worden door twee volgende compilatie DVD’s. Op 23 september 2004 verschijnt Spongebob Squarepants - Lost at Sea en op 18 november 2004 ligt Spongebob Squarepants - Tide & Seek in de schappen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, TV
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 112 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Spongebob Squarepants – Tales from the Deep is prima. Het beeld wordt gepresenteerd in het voor video gebruikelijke aspectratio van 1.33:1. De DVD toont krachtige, levendige, heldere kleuren en een gebrek aan storende artefacten. Hooguit kan de licht aanwezige ‘edge enhancement’ en \'interlacing\' worden genoteerd als minpuntjes.
Helaas ontbreekt enige vorm van ondertiteling. Dit zou vooral bij de Engelse taal een prettige bijkomstigheid zijn voor de mensen die de Engelse stemmen prefereren maar toch graag willen meelezen.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat naast het Nederlands en Engels als taal ook nog een Franse en Spaanse track. Voor alle vier geldt dat een Dolby Digital 2.0 surround track het geluid produceert. En dat doet de track (uiteraard hebben we ons gericht op het Nederlands en Engels) naar behoren. Verwacht echter geen indrukwekkend geluidseffecten zoals we bijvoorbeeld kennen van bijvoorbeeld (avondvullende) animatiefilms als The Lion King of Anastasia. De voorkanalen zetten een duidelijk geluid neer met een prima stereospreiding. Dialogen zijn prima te volgen. De surroundkanalen worden veelal ongemoeid gelaten. In feite volstaat het geluid voor een tekenfilm als deze, al lijkt het me in het vervolg ook wel aardig om SpongeBob voorzien van 5.1 geluid te bekijken.

Extra's

Helaas is deze DVD van Spongebob Squarepants – Tales from the Deep niet voorzien van extra’s. De regio 1 uitgave bevat daarentegen een aantal trailers van overige Nickelodeon producties, een muziekvideo en een tweetal korte filmpjes.

Conclusie

De DVD SpongeBob Squarepants - Tales from the Deep bevat een tiental afleveringen van de erg populaire Nickelodeon tekenfilmserie SpongeBob Squarepants. Hoofdpersoon SpongeBob, een prettig gestoorde vierkante zeespons, beleeft onder andere samen met zijn beste vriend Patrick en zijn miauwende huisdier Gerrit de Slak in het pittoreske onderwaterstadje Bikini Broek de nodige avonturen.
De tekenfilm spettert behoorlijk van het scherm. De volle, heldere kleuren maken het tot een aangename kijkervaring. Het geluid zal op de bezitter van de gemiddelde home cinema set heel wat minder indruk maken.
In Amerika heeft Paramount vorig jaar een seizoensbox uitgegeven met de 40 afleveringen uit seizoen 1. Het lijkt niet waarschijnlijk dat deze (gezien de kleinere markt) ook in Nederland en België gaat verschijnen, maar hiervoor durven we onze handen niet in het vuur te steken. Als de SpongeBob-hype nog even blijft voortduren weet je immers nooit. Tot die tijd zullen SpongeBob-compilaties als deze Tales from the Deep de gemiddelde SpongeBob-fan ongetwijfeld kunnen bekoren.

Laatste reacties

Axel de Mol  |  26-01-2005

Hallo, Kan iemand mij ook zeggen waar ik die dvd kan downloaden of moet ik em toch mar kopen :? :shock: :?: :?: :?: :?: Oeioei je hebt de verboden w...
Lees meer >

nova6666  |  26-01-2005

Kan er wel om lachen! Sommige afleveringen zijn erg grappig!
Lees meer >

sjv  |  08-09-2004

Ik ben 22 en vind Spongebob en South Park leuk, het enige wat overeen komt is dat het beide animatie series zijn, verder zijn ze natuurlijk niet te vergelijken....
Lees meer >

Ruud Linders  |  05-09-2004

Ik heb de dvd net besteld. Persoonlijk houd ik totaal niet van tekenfilms en al helemaal niet van Spongebob, maar het is wel een perfect cadeautje voor m'n broe...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  05-09-2004

Hallo, Kan iemand mij ook zeggen waar ik die dvd kan downloaden of moet ik em toch mar kopen :? :shock: :?: :?: :?: :?: Ik hor ut wel! Mvg. :arr...
Lees meer >

renierkuipers  |  05-09-2004

Hallo, Kan iemand mij ook zeggen waar ik die dvd kan downloaden of moet ik em toch mar kopen :? :shock: :?: :?: :?: :?: Ik hor ut wel! Mvg. :arr...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  31-08-2004

komkommersjeel, cult etc etc, het zal me jeuken. Als ik het goed vind is het goed. Smaken verschillen nu eenmaal....
Lees meer >

Mike Philippens  |  31-08-2004

Maar de makers zijn er aan begonnen als hobby en als platform om allerlei zaken te bespreken die hen niet aanstaat in de Amerikaanse cultuur. Zo'n zin dat South...
Lees meer >

Nathan Strik  |  31-08-2004

South Park is begonnen als klein kerstgrapje van twee filmstudenten (Matt Stone en Trey Parker). Dat filmpje is uiteindelijk terecht gekomen bij iemand van C...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  31-08-2004

Uiteraard moet er geld verdiend worden anders zend geen enkele omroep de serie uit. Maar de makers zijn er aan begonnen als hobby en als platform om allerlei za...
Lees meer >

Mike Philippens  |  31-08-2004

Dat Southpark puur uit winst is gemaakt is dus echt regelrechte onzin. Hmmmm...volgens mij wordt alles wat je op tv ziet gemaakt voor het geld.... Dus ook Bob ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  31-08-2004

Dat Southpark puur uit winst is gemaakt is dus echt regelrechte onzin. De makers gebruiken de show juist om allerlei politieke en maatschappelijke problemen, ta...
Lees meer >

ZoekenDVD  |  31-08-2004

Korte samenvatting: Spongebob is gewoon cool, en brengt op een leuke manier bepaalde aspecten aan het licht. Het is niet grof of akelig zoals South Park, maa...
Lees meer >

pieter bond  |  30-08-2004

mijn kleine zus kijkt er altijd naar. als ik die reacties lees moet ik eens wat tijd vrijmaken en meekijken
Lees meer >

Mike Philippens  |  30-08-2004

Weet je wat nou zo leuk is? Mijn neefje en nichtje waren er tot afgelopen zaterdag van overtuigd dat Spongebob een kaas was... :shock: Om je te bescheuren, ni...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 48
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.