Winners and Sinners (SCE)

Recensent:
Marcel den Haan
02-09-2004

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Winners and Sinners (SCE) (DVD)
Samenvatting

Vijf vrienden ontmoeten elkaar in de gevangenis en zweren elkaar op het rechte pad te blijven na hun vrijlating. Ze beginnen daarom een schoonmaakbedrijf. Ze worden gesteund in hun poging door politieagent Muscles (Jackie Chan). Tijdens één van hun schoonmaakwerkzaamheden komen ze op het spoor van een bende die gespecialiseerd is in het vervalsen van geld. Voordat ze er erg in hebben zitten de vijf vrienden midden in een bendeoorlog. Als dan ook nog de platen die gebruikt worden voor het vervalsen in hun busje terechtkomen, moeten de vrienden aan de bak om zichzelf vrij te pleiten en om de echte boeven in de cel te krijgen.

Commentaar

Winners and Sinners is het eerste deel uit de zogenaamde Lucky Stars serie. De serie kreeg vervolgen in onder andere My Lucky Stars en Twinkle Twinkle Lucky Stars. Ook dit eerste deel is geregisseerd door Sammo Hung. Zoals velen wel weten, een oud klasgenoot van Jackie Chan. Chan heeft in alle Lucky Stars films maar een kleine rol en deze is daarop geen uitzondering. Hij mag een enkele keer opdraven om wat stunts en gevechten te laten zien. Ook een ander oud klasgenoot van Hung en Chan, Yuen Biao, mag even zijn gezicht laten zien, maar zijn rol is nog kleiner dat die van Chan. Duidelijk dus dat deze rollen eerder een vriendendienst zijn dan volwaardige rollen. Één ding waarmee het altijd wel goed zit in een Sammo Hung film, zijn de actiescènes. Ook in deze film zijn ze weer fantastisch om te zien, maar het zijn er helaas te weinig om echt te boeien. Zoals alle Lucky Stars films is het humor wat de klok slaat. Deze humor is slechts af en toe leuk, hoewel deze film nog de leukste van het stel is. Het plot draait vooral om de vijf vrienden en hun pogingen om op het rechte pad te blijven. Ben je op zoek naar een echt Jackie Chan actieklapper, dan raad ik je aan nog even verder te kijken. Liefhebbers van een af en toe leuke film met hier en daar een actiescène zijn dus wel aan het goede adres. Voor de echte Chan fans is dit natuurlijk verplichte kost, al is het alleen al om je verzameling compleet te maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.73:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 032438506217

Extra's

  • Featurette
  • Trailers
  • Interview
  • Audiocommentaar
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in de vreemde verhouding 1.73:1. Wat het originele beeldformaat is, hebben we niet kunnen achterhalen, maar vreemd blijft het wel. Hong Kong Legends staat bekend om hun goede beeldkwaliteit, maar helaas moeten we het deze keer doen met een transfer die nog net een voldoende scoort. Positief punt aan de transfer is dat er niet tot nauwelijks filmgrain zichtbaar is, wat een mooi schoon beeld oplevert. Wel is er af en toe wat posterisatie aanwezig. Verder zijn er geen artefacten te vinden. De kleuren zien er wat verlopen en flets uit en ook de scherpte laat het soms wat afweten. Verder is het contrast onvoldoende waardoor donkere scènes moeilijk te volgen zijn. Een krappe voldoende dus voor deze transfer. We hebben wel eens betere gezien van Hong Kong Legends.
De film is verdeeld in 36 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat mooi onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de DVD is er in twee smaken. Er is keuze uit een nagesynchroniseerde Engelse Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track in de originele Kantonese taal (448 kb/s). Uiteraard heeft de originele taal de voorkeur. De track scoort een voldoende maar echt spectaculair wordt het nergens. De track is voornamelijk gericht op de voorste kanalen. Slechts een enkele keer wordt er gebruik gemaakt van de achterkanalen, dit voor het weergeven van muziek en omgevingsgeluiden. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en klinken mooi helder. Het LFE kanaal is het grootste gedeelte van de film ook stil, maar af en toe levert hij een bijdrage aan het geluidsbeeld. Een track die een beetje kaal klinkt, maar zeker gezien de leeftijd van de film een voldoende scoort.

Extra's

De DVD menu’s worden weergegeven in het beeldformaat 1.78:1 en zijn anamorf. De achtergrondmuziek wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).
Zoals gewoonlijk bij Hong Kong Legends staat er ook deze keer weer Special Collector’s Edition op de hoes, maar ook hier valt de hoeveelheid extra’s een beetje tegen.
Alle extra’s worden weergegeven in het beeldformaat 1.78:1 en zijn anamorf. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en waar er Chinees wordt gesproken is er Engelse ondertiteling aanwezig.

Audiocommentaar
Ook op deze Hong Kong Legends uitgave wordt het commentaar verzorgd door Hong Kong filmexpert Bey Logan. De optie om het commentaar aan te zetten is te vinden in het Audio selectie menu. Na het aanklikken van de commentaartrack krijgen we eerst een korte beschrijving van Logan te zien en kunnen we lezen hoe hij in de Hong Kong filmwereld terecht is gekomen. Zoals altijd zit het commentaar van Logan vol met informatie. Hij blijft maar praten en houdt geen enkele keer zijn mond. Dit kan af en toe een beetje te veel van het goede zijn, aangezien je een waterval van informatie over je heen gestort krijgt.

Trailer Gallery
Er zijn twee trailers te bekijken. De originele bioscooptrailer (3 min.) en de UK Promotional Trailer (1 min.). De UK trailer is duidelijk meer gericht op actie en komt wat gelikter over. De bioscooptrailer laat meer beelden zien van de gehele film.

Teapot Tango: An Interview with Director/Star Sammo Hung (13 min.)
Een interview met de regisseur en ster van de film, Sammo Hung. Hij praat over het maken van de film en het samenwerken met Jackie Chan. Het ontwikkelen van de actiescènes, het regisseren en het acteren komen onder andere aan bod.

The Man Behind The Legend: Reflections on the Legendary Sammo Hung (19 min.)
Vrienden, collega’s en bekenden praten over hun ervaringen met Sammo Hung. Er worden door iedereen leuke anekdotes verteld over Hung en verteld hoe leuk en aardig Hung wel niet is. De beelden van de interviews worden afgewisseld met beelden uit Hung’s films.

Thanks
Een wat vreemde extra dat bestaat uit een tekstscherm waarop Hong Kong Legends ene Richard Cooper bedankt voor het leveren van de coverafbeelding. Blijkbaar wisten ze niet waar ze dit anders neer moesten zetten.

Also Available
Trailer van andere Hong Kong Legends uitgaven en van het Engelse Premier Asia label. Het gaat hier om Engelse uitgaven, dus sommige van de films zijn hier (nog) niet verschenen op DVD.


  • My Lucky Stars
  • Twinkle Twinkle Lucky Stars
  • Moon Warriors
  • Naked Weapon
  • Tiger on the Beat
  • Iron Monkey
  • The Warrior
  • Bang Rajan
  • Bichunmoo
  • Volcano High

Conclusie

Het eerste deel uit de Lucky Stars serie is een film die bijna gelijkwaardig is aan de rest van de serie. Een voornamelijk humoristisch bedoelde film met af en toe een actiescène. Deze actiescènes zijn het bekijken echter meer dan waard en tillen de film net ietsjes hoger. Beeld en geluid zijn voldoende, al had hier meer van te maken geweest. Fans van Sammo Hung en Jackie Chan zullen wel lol beleven aan deze film, maar mensen die een lekkere Hong Kong actiefilm willen zien kunnen beter even verder kijken. Ter afronding zijn er enkele extra’s te vinden op de DVD, waar het interview met Sammo Hung er bovenuit springt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Hong Kong Legends.

Lees meer

Laatste reacties

Daniel1974  |  03-09-2004

Project A staat op IMDB als eerder vermeld. Al waren deze films wel beide in hetzelfde jaar, namelijk 1983. Maar in de Making Off van Projecty A wordt ook een a...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  03-09-2004

Uiteraard heb je gelijk, maar die rol van Chan was erg klein en die van Sammo ook. Deze film is de eerste waarbij ze grote rollen hebben en ook schermtijd delen...
Lees meer >

Yi-Long  |  02-09-2004

'De eerste film waarin Jackie Chan en Sammo Hung samen te zien zijn.' Ehmmm... ze waren ook al samen te zien in Hand of Death (geregiseerd door John Woo btw...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.