Peter Pan (2003)

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Peter Pan (2003) (DVD)
Samenvatting

Wendy Darling (Rachel Hurd-Wood) krijgt van haar strenge vader (Jason Isaacs) te horen dat ze moet opgroeien en verantwoordelijkheid voor haar acties moet nemen. Maar Wendy wil nog niet opgroeien. Zij en haar broertjes John (Harry Newell) en Michael (Freddie Popplewell) genieten elke avond van de sprookjesverhalen die Wendy voorleest Onder andere het verhaal van Captain Hook. Dan op een avond ontmoet Wendy Peter Pan (Jeremy Sumpter). Peter is in huize Darling op zoek naar zijn schaduw. Peter is een jongen die nooit volwassen is geworden en dat zeker ook niet wil worden. Hij neemt Wendy en de jongens mee naar Neverland, het land waar je niet groot hoeft te worden. In Neverland maken ze kennis met de Lost Boys, kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt en in Neverland een onbezorgd leven leiden. In Neverland komen ze ook in aanraking met Captain Hook (Jason Isaacs), een gemene piraat die een hekel heeft aan Peter Pan. Hook is jaloers op Peter, omdat Hook niet zo onbezorgd of onverantwoordelijk kan zijn als Peter. En Peter heeft de elf Tinkerbell (Ludivine Sagnier) als de vriendin die een beetje op hem past. Maar Tinkerbell is jaloers op Wendy, omdat zij meer aandacht krijgt van Peter dan zij. Dan gebeurt er iets vreselijks. Tinkerbell drinkt het gif van Hook dat voor Peter bestemd was, waardoor haar lichtje dooft. Niet alleen haar lichtje, alles in Neverland wordt donker en angstaanjagend. Hook wil zich eindelijk van Peter verlossen en Wendy… die wil toch liever weer naar huis.

Commentaar

Het verhaal van Peter Pan is een bedenksel van de Engelse schrijver sir James M. Barrie (1860-1937), die het verhaal begin vorige eeuw schreef. Peter Pan is een zeer succesvol verhaal gebleken. Dat komt natuurlijk omdat iedereen zich aangesproken voelt bij het idee niet volwassen te willen worden. Alhoewel de tienerjeugd daar anders over denkt. Barrie heeft de rechten van het verhaal gegeven aan de Great Ormond Street Hospital in Londen. Normaal zou 50 jaar na zijn dood, dus vanaf 1987, geen rechten meer verschuldigd zijn. Het Britse parlement heeft echter een uitzondering gemaakt. De rechten op Peter Pan verlopen nooit, waardoor het ziekenhuis dus nog steeds geld krijgt iedere keer als Peter Pan wordt gebruikt.
Peter Pan is al talloze malen gespeeld en verfilmd. De bekendste verfilming is zonder twijfel Walt Disney’s interpretatie met de tekenfilm Peter Pan (1953). Andere bekende Peter Pan verfilmingen zijn de televisiemusical met Mary Martin, Maureen Bailey enCyril Ritchard uit 1960 en ook voor televisie de musicalversie met Mia Farrow, Danny Kay en Sir John Gielguld uit 1976. Ook Steven Spielberg heeft zich aan Peter Pan gewaagd, alleen was zijn interpretatie anders. Hij maakte de film Hook waarin Peter Pan, gespeeld door Robin Williams, zelf volwassen was geworden.
De hier besproken versie van Peter Pan is de meest recente, gemaakt door de Australische regisseur P.J. Hogan. Hogan heeft ook het script geschreven, dat dicht bij het origineel blijft. Dankzij de computer is deze film ook een visueel pareltje met prachtige effecten en sprookjesachtige decors. Uiteraard zijn belangrijke kenmerken als humor en opvoedkundige moraal niet vergeten. Met dit alles heeft Hogan een leuk sprookjesverhaal op een prachtige fantasierijke manier tot leven gebracht. Bij zo’n film hoort natuurlijk een klasse soundtrack. Daar heeft meestercomponist James Newton Howard voor gezorgd met sfeervolle sprookjesmuziek. Dit is een film voor iedereen die niet volwassen wil worden. En denk je volwassen te zijn, dan moet je zeker kijken en genieten als een kind.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 108 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Arabisch
  • Dolby Digital 2.0 - Grieks
  • Dolby Digital 2.0 - Turks
  • Dolby Digital 2.0 - Vlaams
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Turks
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609964974

Extra's

  • Trailers
  • Verwijderde Scène
  • Alternatieve einde
  • Achter de schermen documentaires

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een beeldverhouding van 2.40:1 en staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is nagenoeg foutloos en laat de sprookjesachtige schoonheid van de film in je huiskamer tot zijn recht komen. De diep verzadigde kleuren zijn mooi, helder en natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn ook uitstekend, zodat ook de donker ogende beelden prima tot hun rechtkomen. De scherpte van het beeld en de detaillering zijn ook prima. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen.
De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is netjes weggewerkt. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat mooi onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 EX (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Ook de Nederlandse nasynchronisatie is in DD5.1 EX (bitrate 448 kb/s). De andere talen, waaronder het Vlaams, zijn slechts Dolby 2.0 surround (bitrate 192 kb/s) tracks.
Evenals het beeld kunnen we over de soundtrack ook kort zijn. Die is meer dan uitstekend. Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een mooie definitie van de soundtrack geeft. Het laag van het LFE kanaal is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de prachtige muziek van James Newton Howard een mooie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzonder effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
De Nederlandse nasynchronisatie is netjes gedaan en volgt de mondbewegingen goed. Voor de allerkleinsten kijkers is deze nasynchronisatie een welkome aanvulling. Ook deze soundtrack klinkt zeer goed, al blijft een nasynchronisatie toch gekunsteld klinken.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke animaties met achtergrondmuziek. De extra’s zijn verdeeld in vijf hoofdstukken, met in ieder hoofdstuk enkele korte documentaires over een bepaald facet van de film. Op zich geven deze zeer korte stukjes film voldoende informatie, maar gewoon één lange making-of was makkelijker en waarschijnlijk boeiender geweest. Tenzij anders vermeld is het beeldformaat 1.33:1 standaard, het geluid DD2.0 (bitrate 192 kb/s) en zijn deze extra’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

The Darling House

Alternate Ending (4½ min)
Een alternatief einde van de film, terecht niet gebruikt trouwens. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

Deleted Scene: Mr. Darling in the Dog House (4 min)
Een verwijderde scène, evenals het alternatieve einde, terecht gesneuveld. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

Me & My Shadow (1 min)
Uitleg over hoe de schaduw is gefilmd.

In the Dog House with Nana (3 min)
Over het gebruik van de St. Bernard honden.

The Neverland Forest

Explore the Forest (1 min)
Erg kort stukje over de set van het bos.

Tinkerbell: Behind the Fairy Dust (4½ min)
Korte documentaire over het ‘tot leven wekken’ van de elf Tinkerbell.

I Do Believe in Fairies (1½ min)
Zeer kort stukje over de capriolen van de elven.

Princess Tiger Lily (1 min)
Wat zegt Tiger Lily (Carsen Gray) nu tegen Captain Hook?

The Black Castle

Enter the Castle (1 min)
Erg kort stukje over de set van het kasteel.

Learning to Fly (6 min)
Een van de meest interessante stukjes over het maken van de film, waarbij je ziet hoe zwaart getraind moest worden om te kunnen vliegen.

The Mermaid’s Tale (2 min)
Kort stukje over de zeemeerminnen.

The Pirates’ Ship

Board the Pirate Ship (1 min)
Wederom een erg kort stukje over een set, dit keer het piratenschip.

Through the Eyes of Captain Hook (6 min)
Hoe werd acteur Jason Isaacs nu kapitein Haak, dat kun je in deze korte documentaire zien.

The Pirates vs. The Lost Boys (2 min)
De piraten en de ‘lost boys’ kunnen niet met elkaar overweg, dat zie je hier nog eens.

The Lost Pirate Song (1 min)
Oorspronkelijk zou ere en piratenliedje in de film zitten. Hier hoor je het liedje, dat verder niet gebruikt is.

The Home Under the Ground

Dig Under the Home (1 min)
Kort stukje over het huis onder de grond.

The Legacy of Pan, Hosted by Sarah Ferguson (11 min)
Een korte documentaire over de legende van Peter Pan, met beelden op de set en de nodige interviewfragmenten.

The Duchess’s Outtakes (2 min)
De bloopers van Sarah Ferguson tijdens het maken van bovenstaande documentaire.

Lost Boys on the Set! (2 min)
Kort stukje over en met de ‘lost boys’.

Trailers
Met de bioscoop-/promotietrailers van andere Columbia titels, als Peter Pan, Spider-Man 2, Soccer Dog: European Cup, Hook, Jumanji en Stuart Little.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting. Columbia is gelukkig één van de weinige maatschappijen die deze moeite nog neemt.

Conclusie

De Australische regisseur P.J. Hogan brengt met Peter Pan een overbekend sprookje visueel met groot spektakel tot leven. Het verhaal van de jongen Peter Pan die niet volwassen wil worden is al velen malen verfilmd. Met mooie sets en prachtig in beeld gebrachte special effects maakte P.J. Hogan van Peter Pan een volwassen film voor kinderen of was het een kinderfilm voor volwassenen. Kortom, een mooi vormgegeven wereld van fantasie en magie voor jong en oud en zij die niet oud willen worden.
Kwalitatief is weinig aan te merken op deze uitgave van Columbia. Beeld en geluid zijn beide genieten. Voor de kleine kijkers is een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig, die ook zeer goed klinkt. Een uitgebreide verzameling extra’s geven de nodige achtergrondinformatie bij de film. Enig kritiekpuntje is dat deze exrta’s wel erg versnipperd zijn in zeer korte documentaires. Één lange making of was beter geweest. Een erg leuke fantasievolle familiefilm op een nette DVD release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  22-03-2008

Ik vond het een hele degelijke en mooi uitziende verfilming van het Peter Pan-verhaal. Het verhaal lijkt wat authentieker te zijn dan de Disney-verfilming, maar...
Lees meer >

Frank  |  27-03-2007

De Engelse release heeft Engels DTS 5.1 (768 kb/s) en Engels Dolby Digital 5.1 (384 kb/s), De DVD heeft dus een lagere bitrage dan de Nederlandse release.
Lees meer >

MatrixTom  |  26-03-2007

Weet iemand of de R2UK beter beeld (eventueel een hogere bitrate) dan deze R2NL-uitgave? De R2UK bevat namelijk alleen de Engelse gesproken audiotracks, wat wat...
Lees meer >

Frank  |  10-10-2004

Is het eigenlijk net als Hook ? :o Nee, deze film volgt veel meer het verhaal van het boek. Hook gebruikt alleen de karakters en de locaties uit het boek, m...
Lees meer >

Frank  |  10-10-2004

Merkwwardig, iedereen is lovend, maar toch als gemiddelde een 4,44... En ja het is zaterdagvond dus 4:44 mag deze keer. De waardering gaat meer over de dv...
Lees meer >

The Scratcher  |  10-10-2004

Merkwwardig, iedereen is lovend, maar toch als gemiddelde een 4,44... En ja het is zaterdagvond dus 4:44 mag deze keer. De waardering gaat meer over de dv...
Lees meer >

Marc1978  |  10-10-2004

Is het eigenlijk net als Hook ? :o
Lees meer >

KJ  |  10-10-2004

Merkwwardig, iedereen is lovend, maar toch als gemiddelde een 4,44... En ja het is zaterdagvond dus 4:44 mag deze keer.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  06-10-2004

In het Nederlands gezien bij de voorpremiere, maar dat deed eigenlijk weinig af aan het geheel, behalve die irritante belgische stemmen. Mooie film met coole sp...
Lees meer >

Surya  |  05-10-2004

Wou deze echt zien in de bios, maar ze draaiden enkel de gedubde versie, dus wachtte ik op de DVD...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  05-10-2004

Arnold, de link van Disney's Peter Pan in je recensie verwijst naar de recensie van Scooby Doo en niet naar Disney's Peter Pan. Dank voor de tip, de link is aa...
Lees meer >

Frank  |  05-10-2004

Arnold, de link van Disney's Peter Pan in je recensie verwijst naar de recensie van Scooby Doo en niet naar Disney's Peter Pan.
Lees meer >

Herjan  |  05-10-2004

Hele goeie film ! Al 8x gekeken ondertussen. Hoe oud/jong ben je, als ik vragen mag? ;)
Lees meer >

Tim van Glasenap  |  05-10-2004

Hele goeie film ! Al 8x gekeken ondertussen.
Lees meer >

chimera01  |  05-10-2004

Yep gewoon een leuke avonturenfilm, en de UK versie heeft DTS en dan klinkt ie helemaal top.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.