Van Helsing

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-11-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Van Helsing (DVD)
Samenvatting

In 1887 slaagt dr. Frankenstein (Samuel West) erin zijn monster (Shuler Hensley) tot leven te roepen. Op dat moment toont graaf Dracula (Richard Roxburgh) meer dan gewone interesse voor het monster. Helaas ontsnapt, dankzij een oproer van de plaatselijke bevolking, het monster uit zijn handen. Een jaar later wordt Gabriel van Helsing (Hugh Jackman), monsterjager bij uitstek, door kardinaal Jinette (Alun Armstrong) van een geheime religieuze tak in het Vaticaan naar Transsylvanië gestuurd om daar Anna (Kate Beckinsale) en Velkan (Will Kemp) Valerious te helpen in hun strijd tegen graaf Vladislaus Dracula. Op zijn reis wordt Van Helsing begeleid door de wetenschappelijke frater Carl (David Wenham), die ook zo de nodige handige speeltjes bij zich heeft. Eenmaal aangekomen in Transsylvanië begint de strijd al snel als de drie vampierbruiden van Dracula de aanval op Anna en Van Helsing openen. Kort daarvoor is Anna’s broer door een weerwolf om het leven gebracht. Anna is nu de laatste van de Valerious familie en heeft gezworen een einde te maken aan de vloek die Dracula op haar familie heeft gebracht. Van Helsing komt er al snel achter dat Dracula geen gewone vampier is en ongevoelig lijkt voor knoflook en een zilveren staaf door het hart. Van Helsing ontdekt welk duivels plan Dracula bedacht heeft, maar de strijd tegen Dracula lijkt een ongelijke.

Commentaar

Maak je bij Van Helsing maar op voor een ‘roller coaster ride’ van actie en special effects. Beide worden je in een hoog tempo voorgeschoteld, waarbij je nauwelijks tijd krijgt om bij te komen. Dat schrijver / regisseur Stephen Sommers van spektakel en monsters houdt, heeft hij met Deep Rising (1997), The Mummy (1999) en The Mummy Returns (2001) laten zien. Feitelijk doet hij met Van Helsing hetzelfde, maar dan twee schepjes er boven op. Bij al deze films heeft Sommers ook zelf het verhaal geschreven. De critici hebben zich over Van Helsing niet bepaald positief uitgelaten. Kritiek is dat het aandeel special effects in de film zo groot is, dat verhaal en karakters hier onder te leiden hebben. Tja, voor een karakterfilm moet je inderdaad niet bij Van Helsing zijn. Vorm gaat in deze film duidelijk boven inhoud. Maar is dat nou erg? Echt slecht is de film geenszins. Het is een vermakelijk verhaal, met aardige links naar klassieke horrorverhalen. En het is een film met veel bravoure en spektakel in beeld gebracht. Het karakter van Carl, met zijn bijzondere speeltjes is leuk gevonden. Carl lijkt een beetje op de Q van James Bond. Verder bevat de film ook wat spitsvondige dialogen, oneliners en een beetje humor.
De opening van de film is in zwart/wit gemaakt en is haast een regelrechte kopie van de film Frankenstein uit 1931. Het is Sommers’ ode aan dit soort klassiekers, want er zitten meer verwijzingen in de film naar oude horror klassiekers.
Ondanks dat de film een Amerikaanse productie is en grotendeels in Amerika is opgenomen, worden de hoofdrollen gespeeld door drie Australische acteurs, te weten Hugh Jackman (Van Helsing), David Wenham (Carl) en Richard Roxburgh (Dracula). De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door de Engelse actrice Kate Beckinsale (Anna Valerious). Haar zagen we een jaar eerder in de andere vampierfilm Underworld.
De filmmuziek is gecomponeerd door Alan Silvestri. Silvestri heeft een zeer bombastische filmmuziek bij de film gemaakt, die goed past bij het vele spektakel. Silvestri en Sommers werkten ook al samen bij Sommers’ vorige film The Mummy Returns. Alles bij elkaar is Van Helsing een lekkere actie en spektakel film, goed voor twee uur ontspannen ‘popcorn’ vermaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 126 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582257250

Extra's

  • Trailers
  • Bloopers
  • Audiocommentaren
  • Bekijk Dracula's kasteel
  • De legende van Van Helsing
  • De monsters tot leven brengen
  • Je zit in de film!
  • DVD Rom optie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe beeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1, wat uiteraard overeenkomt met het oorspronkelijke bioscoopformaat. De kwaliteit van het beeld is bijzonder goed. Het overwegend donkere beeld blijft altijd detailrijk. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde, waardoor ook bij de vele donkere beelden alles goed te volgen blijft. Verder zien de verschillende scènes er prachtig filmisch uit met goede diepte en mooie volle verzadigde kleuren. Enige minpuntje is dat \'edge enhancement\' soms zichtbaar is toegepast.
De film is verdeeld in 28 tracks. De laagwisseling is slechts kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD in voorzien van een Engelstalige Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) geluidstrack. Hier ligt toch een kleine teleurstelling. Van Helsing is een spektakelfilm, dus je verwacht ook een spektakel soundtrack. Nu klinkt het geluid prima. Maar helaas heeft de soundtrack niet de hoogst mogelijke bitrate van 448 kb/s. Qua beschikbare ruimte op de schijf was dit best mogelijk geweest. De lagere bitrate hoor je toch wel. De soundtrack klinkt best erg goed, maar mist net dat beetje extra dynamiek of impact. De filmmuziek van Alan Silvestri komt mooi ruimtelijk uit alle speakers. Het is een film met veel speciale effecten, waarbij de surrounds in split surround (stereo) worden gebruikt ter ondersteuning. Desondanks ligt de nadruk van de soundtrack enigszins op de voorste kanalen. Het LFE heeft uiteraard ook veel werk te verzetten en geeft bij dit alles een extra donkere dimensie. Het laag verraad ook de lagere bitrate die gebruikt is, doordat dit niet zo strak klinkt en een beetje rommelig aandoet. Nogmaals, het is een prima klinkende soundtrack, maar het had beter gekund.

Extra's

Voor de recensie hadden we de beschikking over de enkel disc uitgave. Er is ook een 2-disc special edition uitgave, waarbij de tweede disc nog meer extra’s bevat. De eerste disc is voor beide uitgaven gelijk. De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en hebben DD5.1 achtergrondgeluid. Het menu is onder andere in het Nederlands beschikbaar. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bekijk Dracula’s kasteel (4 min)
Je kunt interactief een kijkje nemen in het kasteel van Dracula. Beeldformaat is 1.78:1 niet anamorf.

Bloopers (6 min)
Tja, ook acteurs maken fouten.

De monsters tot leven brengen (10 min)
Schrijver / regisseur Stephen Sommers en andere crewleden vertellen meer over de visuele spektakels en het vele computerwerk in de film.

Je zit in de film! (5 min)
Volgens de introductie een unieke kijk op het film maken. Tijdens het filmen heeft men kleine cameraatjes geplaatst, waardoor je de set vanuit een andere hoek ziet. Deze beelden zijn ook tijdens de film te zien. Je kunt hier een optie activeren waardoor tijdens de film op gezette tijden een icoontje in het beeld ziet. Op enter drukken en je krijgt dan een stukje achter de schermen te zien.

De Legende van Van Helsing (10 min)
Korte documentaire over het karakter Van Helsing, dat in diverse Dracula films de hoofdrol speelt.

Filmcommentaren
Met keuze uit:

Filmcommentaar met regisseur Stephen Sommers & editor/producer Bob Ducsay
Een informatief commentaar dat een week na afronding van de film is opgenomen.

Filmcommentaar met Richard Roxburgh, Shuler Hensley & Will Kemp
Drie hoofdrolspelers geven een leuk commentaar, waaruit ook blijkt dat het voor hen de eerste keer was dat zij de film in finale versie zagen.

Trailers (10 min)
Met twee trailers van Van Helsing en nog cross promotie trailers van andere Universal titels : Shrek 2, The Bourne Supremacy, The Chronicles of Riddick en Classic Monster Collection

DVD-Rom
Voor deze optie is een PC DVD-Rom nodig en een geïnstalleerde InterActual softwarespeler (meegeleverd op de DVD).

Titelrol DVD (1 min)
Een credit overzicht van zij die meegewerkt hebben aan de DVD productie.

Conclusie

Van Helsing is een spektakel actiefilm die met een grote vaart en veel lawaai wordt gebracht. Schrijver / regisseur Stephen Sommers heeft zich laten inspireren door de klassieke horrorfilms over onder andere graaf Dracula en zijn grootste vijand Van Helsing. De film van Sommers is een actiespektakel met veel special effects. Ook in deze film moet Van Helsing het opnemen tegen graaf Dracula, die een duivels plan heeft bedacht. Van Helsing wordt hierbij terzijde gestaan door de mooie Anna Valerious.
Universal heeft de film met prima beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Klein minpuntje is de lagere bitrate voor het geluid, waardoor de soundtrack net iets aan impact mist. De door ons besproken enkeldisc uitgave heeft naast de film twee goede audiocommentaren en enkele korte documentaires. Van Helsing is een leuke horror actiespektakel film, goed voor twee uurtjes ontspannen ‘popcorn’ vermaak.

Laatste reacties

Richard B.  |  11-08-2007

Niet perse een slechte film (de effects zien er mooi uit) maar eigenlijk gewoon ingehaald door de tijd. Dit soort films zien we de laatste 10 a 15 jaar met 13 i...
Lees meer >

John Leppink  |  28-09-2005

In de bios vond ik hem destijds nog wel aardig, wel een beetje "van mn stoel geblazen" gevoel...maar toen ik hem een tijdje geleden op dvd bekeek begreep ik de ...
Lees meer >

Daniël V.  |  07-08-2005

Wat een draak van een film... de slechtste die ik in 2004 gezien heb. Ik had nog wel de collector's edition gekocht, geweldig mooi digipack, maar nadat ik de fi...
Lees meer >

Florentia  |  05-08-2005

Jammer dat Josie Maran (Marishka) zo snel dood gaat, wellicht was hij anders nog wel de moeite waard om nog eens te bekijken.
Lees meer >

Volumius  |  30-06-2005

Net als the Haunting leuk en vermakelijk. Geen diepgaand verhaal maar zeker goed om je bios te testen.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  13-06-2005

Een heerlijke achtbaan van visueel geweld. Totally my kind of kick :shock:
Lees meer >

Sneaker  |  03-04-2005

Gisteren gezien. Een heerlijk actiespektakel. Een achtbaan met veel vaart, schitterende locaties, mooie kostuums, spetterende actie, goede special effecten, moo...
Lees meer >

Rohim  |  05-02-2005

De 1disc versie in Belgie heeft geen extra's (of ze zijn toch niet op de doos vermeld).De extra's worden inderdaad niet genoemd op de cover. Ik had op mijn N...
Lees meer >

Marc1978  |  31-01-2005

Zou ze single zijn ? :wink:
Lees meer >

El Barto  |  31-01-2005

en van kate Beckinsale :wink:, vind het persoonlijk geen schande om deze film in mijn bezit te hebben........ http://www.rendon.it/images/kate/0050.jpg N...
Lees meer >

Ron-G  |  30-01-2005

Zo na alle "kritieken" hier gelezen te hebben over deze film, draag ik ook maar eens mijn steentje bij.... Heb de film vanavond bekeken had hem al een tijdje...
Lees meer >

Hankster  |  06-01-2005

gister gekeken, en ik vond hem echt melig :D .. echt geweldig deze film. Ga hem niet kijken als spannende adventure of horror of wat dan ook. Als je gewoon een ...
Lees meer >

El Barto  |  07-12-2004

Dus ik zou zeggen als je deze film nog niet hebt gezien; gewoon kijken joh ! 8) Helemaal mee eens!
Lees meer >

Marc1978  |  06-12-2004

Ik snap de negatieve reacties op deze dvd niet; ik vond het een prima film, ik heb me echt vermaakt :D Goed snel tempo zodat je niet indut (zoals bij andere fi...
Lees meer >

El Barto  |  05-12-2004

Ik hoor hier veelvuldig de term B-film vallen... Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens! Ik heb van Helsing in de bios gezien en ik vond het een uiterst ver...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 181
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.