Walt Disney Treasures - The Chronological Donald (Deel 1)

Recensent:
Nathan Strik
08-12-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Walt Disney Treasures - The Chronological Donald (Deel 1) (DVD)
Samenvatting

Op deze DVD\'s staan 36 Donald Duck kleuren-cartoons die gemaakt zijn tussen 1934 en 1941. Deze korte tekenfilmpjes werden in de bioscoop gedraaid als voorprogramma en zijn vandaag de dag nog veel op TV te zien. Nu zijn ze ook ieder moment van de dag te bekijken dankzij deze 2-disc DVD-set. Ieder filmpje duurt ongeveer 8 á 9 minuten en op de beide DVD\'s staan de volgende cartoons:

The Wise Little Hen (1934) The Autograph Hound (1939)
Donald and Pluto (1936) Officer Duck (1939)
Don Donald (1937) The Riveter (1940)
Modern Inventions (1937) Donald\'s Dog Laundry (1940)
Donald\'s Ostrich (1937) Billposters (1940)
Self Control (1938) Mr. Duck Steps Out (1940)
Donald\'s Better Self (1938) Put - Put Troubles (1940)
Donald\'s Nephews (1938) Donald\'s Vacation (1940)
Polar Trappers (1938) Window Cleaners (1940)
Good Scouts (1938) Fire Chief (1940)
The Fox Hunt (1938) Timber (1941)
Donald\'s Golf Game (1938) Golden Eggs (1941)
Donald\'s Lucky Day (1939) A Good Time for a Dime (1941)
Hockey Champ (1939) Early to Bed (1941)
Donald\'s Cousin Gus (1939) Truant Officer Duck (1941)
Beach Picnic (1939) Old MacDonald Duck (1941)
Sea Scouts (1939) Donald\'s Camera (1941)
Donald\'s Penguin (1939) Chef Donald (1941)

NB: Alles van The Wise Little Hen tot en met Officer Duck staat op disc 1, de rest op disc 2.

Commentaar

Donald Duck verscheen voor het eerst in de Silly Symphony The Wise Little Hen. Hierin speelde hij samen met Peter Pig een bijrol. Dat de eend zou uitgroeien tot één van Disney\'s populairste personages was toen niet te voorzien. Tegenwoordig kent iedereen de bijna onverstaanbare eend, en heeft hij in veel landen zelfs zijn eigen weekblad. Donald Duck bleek al snel flink populair vanwege zijn opvliegende karakter. Hierdoor was de eend een perfecte tegenhanger van de toch een beetje te brave Mickey Mouse. Donald Duck is daarnaast een voorbeeld geworden voor alle dingen die je niet moet doen in het leven. Gokken, oplichten, schreeuwen en tieren, oorlog voeren met de buurman; Donald doet het allemaal. Deze politieke incorrectheid zorgt er menigmaal voor dat filmhistoricus Leonard Maltin een korte inleiding geeft bij de filmpjes. Vaak gaat het over gevallen waarin Donald extreem gewelddadig gedrag vertoont of dingen doen die discriminerend opgevat kunnen worden. Een keurige manier van Disney om deze filmpjes in hun juiste context te plaatsen zodat ze toch ongecensureerd op de DVD kunnen staan.

Deze DVD bevat enkele geweldige Donald-klassiekers die menigeen zich nog wel zal herinneren van TV. De opvliegendheid van Donald is erg leuk, maar kan na een aantal filmpjes wel gaan vervelen. Zolang je dus niet teveel van deze filmpjes achter elkaar kijkt, blijft de lol er zeker in. De eend stal de show in 128 cartoons, dus het zit er dik in dat dit zeker niet de laatste Donald Duck DVD zal zijn. Maar Disney maakt dus een goede start met deze eerste uitgave. The Chronological Donald is een aanrader voor iedere Disneyfan en -verzamelaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1934
Speelduur: 289 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 711875975615

Extra's

  • Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
  • Gallery's
  • Featurette: The Man Behind the Duck

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals gebruikelijk bij films van voor 1950 zijn de shorts opgenomen in de 1.33:1 ratio, wat overeenkomt met een 4:3 TV. Op DVD blijft deze verhouding behouden. De beeldkwaliteit komt overeen met die van andere Disney-shorts uit dezelfde periode en wordt gekenmerkt door een bovengemiddelde hoeveelheid filmgrain. De oudere filmpjes hebben daarnaast ook wat lichte kleurflikkeringen, waarschijnlijk door degradatie van de Technicolor negatieven. Echt vreselijk storend wordt dit gelukkig nooit en er is alles aan gedaan om de filmpjes zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. Ook contrast, zwartniveau en kleurverzadiging zijn erg goed. Net als met de overige Disney Treasures tot nu toe zien we helaas wat compressiefoutjes in het beeld in de vorm van Gibb effect (ook wel mosquito noise genoemd). Verder is het beeld vrij van narigheden en kan over het algemeen ruim voldoende genoemd worden. De ondertiteling bij de filmpjes is prima te lezen en goed geplaatst. Ieder filmpje heeft ook netjes 1 chapter gekregen, waardoor je snel kunt doorskippen als je de \"Play All\" functie gebruikt.

Geluidskwaliteit

Het monogeluid van de filmpjes is hier weergegeven in een Dolby Digital 2.0 mono (192 kbit/s) track, waarbij beide kanalen dus dezelfde informatie bevatten. De filmpjes klinken wat gedateerd in dynamiek en frequentiebereik, maar het geluid klinkt helder en de stemmen zijn prima te verstaan (voor zover Donald te verstaan is natuurlijk). De Nederlandse dubs waren bij de overige Treasures al niet geweldig, maar de Donald Duck dubs zijn ronduit slordig. Ten eerste hoor je dat de Nederlandse stemmen veel recenter zijn opgenomen. Ten tweede wordt er als Donald iets zegt een Nederlandse kwaakstem gebruikt, maar als hij boos wordt of gewoon wat snatert horen we het originele Engelse geluid. Ten derde worden Kwik, Kwek en Kwak (Huey, Dewey en Louie) in het Nederlands door een normale stem gedaan en niet door een kwaakstem zoals bij het origineel. Ook Katrien Duck (Daisy) kwaakt niet in het Nederlands. Natuurlijk maakt dit de karakters wel veel verstaanbaarder dan in de Engelse versie, maar de echte fan wordt dus aangeraden om voor de Engelse tracks te gaan.

Extra's

Op de twee DVD\'s staan helaas maar weinig extra\'s. Waarschijnlijk bewaart Disney de rest liever voor toekomstige releases, aangezien er nog een heleboel Donald Duck cartoons te gaan zijn. Jammer is wel dat daardoor deze DVD één van de meest kale Treasure-DVD\'s is uit de serie:

Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
Op iedere DVD geeft filmhistoricus Leonard Maltin op enkele plaatsen introducties. Hij begroet je aan het begin van beide discs, vertelt wat bij enkele van de featurettes en leert je meer over de achtergronden en de geschiedenis bij de filmpjes en extra\'s.

Gallery\'s
Op de eerste disc staan twee gallery\'s. Allereerst een Publicity and Memorabilia Gallery met publiciteitsmateriaal van Donald, toegelicht door Leonard Maltin. In de Story and Background Art Gallery zien we een selectie van storyboards en achtergronden van een aantal shorts.

The Man Behind the Duck (6 min.)
In deze korte featurette krijgen we wat achtergrondinfo over Clarence Nash; de man die jarenlang de Engelse stem deed voor Donald. Een korte, maar interessante featurette, met oude zwart/wit-fragmenten van Clarence Nash, onderbroken door Leonard Maltin.

Er zijn ook enkele Easter Eggs vastgelegd op deze DVD\'s. Zie hiervoor ons Easter Egg overzicht.

Conclusie

Op The Chronological Donald staan de eerste 36 Donald Duck cartoons. Met 128 cartoons op zijn naam hebben we dus nog wel even te gaan voordat alles uit is, maar deze set maakt zeker een goed begin. Beeldkwaliteit is, op wat grain en compressierommel na, prima. Vooral als je de leeftijd van de filmpjes in ogenschouw neemt ziet het er allemaal keurig uit. Ook het geluid is gedateerd, maar klinkt helder genoeg en kent geen grote problemen. De Nederlandse dubs zijn helaas wel erg slecht en hoewel dit de allerkleinsten onder ons niet zal uitmaken worden fans uiteraard aangeraden de Engelse tracks op te zetten. Jammer wel dat Disney/Buena Vista de DVD verder vrij kaal heeft opgeleverd qua extra\'s. Een aanrader voor de fans van deze opvliegende snateraar en een DVD die uiteraard niet mag ontbreken in de collectie van de Disney-liefhebber.

Laatste reacties

Martin Z.  |  27-10-2005

vraagje: gaat het hier om de tinnen versie?? http://www.freerecordshop.nl/pages/productview.asp?productid=448248&navid=3
Lees meer >

bradie  |  24-02-2005

ik zag gisteren inderdaad de tinnenversies staan bij de MM. Aan de ene kant wel prettig voor de collectors dat de tinnenversies uit zijn, maar alweer blijk van ...
Lees meer >

Marcel1985  |  11-01-2005

Hoi, ik heb net 2 weken geleden deze dvd gekocht dus voel me nu wel een beetje in de maling genomen door disney :( weet iemand waar ik hem zou kunnen verkop...
Lees meer >

TheGodfather  |  09-12-2004

Ik overweeg om mijn tinnen te verkopen voor non-tinnen versies, muv voorlopig Goofy, Front Lines en wave 4. heb je de R1 of R2??
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  09-12-2004

Ik ben ook overgestapt op gewone (en r1 versies) die paar tin-cases die ik heb (en nog krijg uit de laatste wave),heb ik eraf gehaald en liggen los in de kast. ...
Lees meer >

Daniël R.  |  08-12-2004

Ik overweeg om mijn tinnen te verkopen voor non-tinnen versies, muv voorlopig Goofy, Front Lines en wave 4.
Lees meer >

Fonzie  |  08-12-2004

Extreem smerig eigenlijk, om ze nu nog in tin uit te brengen... hadden ze dat maar van tevoren gedaan.... nu heeft iedereen ze al in huis... althans de meeste d...
Lees meer >

Koek  |  08-12-2004

Heb deze nog niet maar wacht nu ff op die tinnenbox :D
Lees meer >

GeeMFrieK  |  08-12-2004

deze moet ik zeker nog in huis halen. vroeger had ik al die oude tekenfilms van walt disney op cassette staan. spijtig dat ik ze heb weggegeven aan m'n nichtj...
Lees meer >

Nandor  |  08-12-2004

Tja, deze is eigenlijk best wel een must-have...
Lees meer >

Tuvok  |  08-12-2004

Werkelijk prachtige filmpjes en een absolute must-have voor de echte disney-fan. De hierboven besproken release is de keepcase-versie. Volgend jaar, 23-02-2005 ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 115
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.