S.W.A.T. (Superbit)

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-12-2004

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

S.W.A.T. (Superbit) (DVD)
Samenvatting

Rechercheur Jim Street (Colin Farrell) wordt, mede dankzij het niet opvolgen van een order door zijn partner Brian Gamble (Jeremy Renner) tijdens een gijzelingsdrama en zijn opstandige gedrag, gedegradeerd tot bureauwerk. Als S.W.A.T. (Special Weapons and Tactics Team) commandant ‘Hondo’ Harrelson (Samuel L. Jackson) een team moet samenstellen met de vijf beste agenten die hij kan vinden, krijgt Jim een tweede kans. Hun eerste opdracht is het begeleiden van de drugsbaron Alex Mantel tijdens een transport naar een andere gevangenis. Mantel (Oliver Martinez) is een veel gezochte crimineel die bij toeval gearresteerd. Bijkomend probleem is dat Mantel een beloning van $ 100 miljoen uitlooft aan degene die hem bevrijdt. Wat volgt is een explosieve achtervolging.

Commentaar

De speelfilm S.W.A.T. is gebaseerd op de gelijknamige televisie serie uit 1975 / 1976 van de zeer succesvolle producent Aaron Spelling. Deze televisieserie ging over een elite politiekorps dat de moeilijkste zaken als vechtende superhelden wisten te klaren. En dat is nu precies ook wat de door regisseur Clark Johnson gemaakte speelfilm S.W.A.T. laat zien. De film is daarmee een actiespektakel met een knipoog naar de oude serie. Er is een scène in de film waarin je op een televisie een fragment van de oude serie ziet. Actie krijg je genoeg in deze film, heel veel zelfs. Inclusief alle clichés, grote schietpartijen, overvliegende helikopters en natuurlijk de helden. Al heeft de film een serieuze ondertoon, echt bloedserieus nemen ze zichzelf toch gelukkit ook niet. Het verhaal is niet echt denderend, maar de uitvoering is mede door de grote diversiteit in sets, de stevige muziek, de explosieve actie en het hoge tempo gewoon lekker om naar te kijken. Wat betekent: heerlijk lekker onderuitzakken en genieten van hetgeen over je heen wordt uitgestort.

Deze Superbit uitgave is een heruitgave van de film, die in 2003 met de nodige extra’s was uitgebracht. Zoals bekend heeft Columbia bij de Superbit DVD’s alle extra’s weggelaten. De hierdoor vrijgekomen ruimte op de schijf is benut om het beeld met een lagere compressie (hogere bitrate) vast te leggen. Volgens Columbia resulteert dit in een contrastrijker en gedetailleerder beeld. Het geluid staat bij Superbit DVD ook in DTS formaat op de schijf.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609050479

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Bij de eerdere uitgave van S.W.A.T. was op de beeldkwaliteit nagenoeg niets aan te merken. Bij deze Superbit uitgave is, ondanks de hogere bitrate, nauwelijks beeldverbetering te ontdekken. In eerste indruk lijkt het beeld net iets scherper en gedetailleerder. Maar dat is wel heel minimaal. Bekijk ter vergelijking de screenshots maar eens. De linker screenshots (nummer 1 en nummer 3) zijn van de ‘gewone’ uitgave, de rechter screenshots (nummer 2 en nummer 4) zijn van de Superbit uitgave. Het verschil is op een gewone (breedbeeld)televisie nauwelijks te zien, op een grootbeeld projectiescherm zal het marginale verschil eerder zichtbaar zijn.
Voor deze heruitgave is dezelfde transfer gebruikt, alleen is nu een lagere compressie (=hogere bitrate) toegepast. Bij de ‘gewone’ uitgave is de gemiddelde bitrate (voor beeld alleen) ongeveer 3.8 Mbit/s, bij deze Superbit uitgave is de gemiddelde bitrate (voor beeld alleen) ongeveer 6.3 Mbit/s. De bitrate had nog wel hoger kunnen zijn, want Columbia heeft slechts 6,5 GB van de bijna 9 GB beschikbare ruimte op de DVD gebruikt. Dus de belofte dat alle vrijgekomen ruimte wordt benut voor optimale beeld en geluidskwaliteit moeten we hierbij iets nuanceren.
Artefacten als filmgrain, edge enhancement en aliasing zul je op deze release niet aantreffen. Ook ontbreken ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen in het beeld. De film is verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (met de hoge bitrate van 448 kb/s). Deze uitstekend klinkende soundtrack is gelijk aan de DD5.1 track op de ‘gewone’ uitgave van S.W.A.T.. Een zeer dynamische soundtrack waarbij alle speakers zeer intensief worden gebruikt en waarbij de surroundspeakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een zeer ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. Het geluid klinkt lekker vol met een goed aanwezig laag, ook de subwoofer laat regelmatig van zich horen, en een uitstekende detaillering in het hoog. De zeer nadrukkelijk en luid aanwezige popmuziek heeft een prima ruimtelijk geluidsbeeld.
Op deze Superbit uitgave staat nu ook een DTS 5.1 track, bitrate 754 kb/s. Zoals te verwachten klinkt de DTS track iets harder dan de DD track. Het algehele geluidsbeeld komt bij DTS iets indrukwekkender (dynamischer) en iets ruimtelijker over dan bij de DD track.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals ook gebruikelijk, netjes uit de centerspeaker. Een zeer dynamische soundtrack die goed kan dienen als demonstratie van je hometheater setup.
We blijven natuurlijk kritisch en vinden het toch jammer dat de DTS track niet de hoogst mogelijke bitrate van 1509 kb/s heeft, temeer omdat nu niet de maximaal beschikbare schijfruimte is gebruikt. De soundtrack zou qua dynamiek en impact ongetwijfeld nog net iets indrukwekkender hebben geklonken.

Extra's

Zoals bekend hebben Superbit DVD’s geen extra’s om alle ruimte te benutten voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. Op de DVD staan wel een DD en een DTS promotietrailer. Bij de DVD zit ook een inlay met de tracklisting. In tegenstelling tot eerdere Superbit releases is de zilvergrijze Amaray keepcase nu niet meer verpakt in een metaalglanzende kartonnen omslag.

Conclusie

S.W.A.T. is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit het midden van de jaren ’70. De film gaat over een ‘Special Weapons and Tactics Team’ van de Los Angeles politie die het transport van een zware drugscrimineel naar een andere gevangenis moeten begeleiden. De door de drugsbaron uitgeloofde beloning van 100 miljoen dollar voor zijn bevrijding, maakt dat het een explosieve rit wordt. De film is een lekker actiespektakel die je onderuitgezakt met een knipoog moet bekijken.
Bij deze Superbit uitgave zijn alle extra verdwenen om zo ruimte te bieden voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. In vergelijking met de ‘gewone’ uitgave is het beeld iets scherper en gedetailleerder, zij het dat het verschil niet heel groot is. De DTS track weet de uitstekende soundtrack van deze film nog ietsjes indrukwekkender weer te geven. Ook hier is het verschil niet zo heel erg groot. Algeheel geven beeld en geluid dus een iets betere indruk. Maar dat alles is wel ten koste gegaan van alle extra’s. Dat betekent dat je een keuze moeten maken tussen optimale beeld- en geluidskwaliteit of extra’s bij de film.

Laatste reacties

zetmoon  |  24-10-2005

Dus is het weer een kwestie van extra's opofferen voor een nauwelijks betere beeldkwaliteit. De onzin van Superbit!
Lees meer >

Ge_Someone  |  15-12-2004

in dit voorbeeld is 6.3 MB* 1024 al 6452 (maar dit was gemiddeld) + 754 kbit DTS = 7206 kbit/s (gemiddeld). Ik dacht er later nog eens over, maar volgens mij...
Lees meer >

BP87  |  11-12-2004

Heb de film een keer gehuurd (niet-superbit versie) en vond 'm zwaar slecht (voorspelbaar)... iemand met me eens ? Volledig met je eens Diederik. Dit is veru...
Lees meer >

Ge_Someone  |  10-12-2004

Bitrate van beeld en geluid kon hoger er is toch nog ruimte over op de dvd waarom dan niet ???? Helaas wordt hier telkens bij zo'n SuperBit release gezegd dat ...
Lees meer >

Surya  |  10-12-2004

Slecht kan je deze film niet noemen, maar toch wel nogal voorspelbaar, cliché en weinig spannend. Sterk kan je hem dus ook niet noemen.
Lees meer >

Alexander de Mol  |  10-12-2004

Hoe dan ook, je moet waarschijnlijk erg audiofiel zijn en een ontzettend goede tv, beamer of wat dan ook hebben, wil je je laten verleiden tot superbit. Ik z...
Lees meer >

greatgonzo  |  10-12-2004

wat me opvalt, is dat bijna bij elke superbit recensie vermeld staat dat het gemis van de extra's eigenlijk niet opwegen tegen de soms minimale winst in geluids...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  10-12-2004

Ik snap eigenlijk niet wat die Superbits voor nut hebben als ze toch niet gebruik maken van de aanwezige ruimte. Lijkt op weer de zoveelste marketingtruc.
Lees meer >

mark9534  |  10-12-2004

Ik vind het ook jammer dat ze adverteren met hoogste bitrate voor beeld en geluid en dat dan eigenlijk nog niet doen. Bitrate van beeld en geluid kon hoger er ...
Lees meer >

Steve Muller  |  09-12-2004

Zit er hier een slipcase omheen :?: Volgens mij bestaat er geen superbit uitgave met een Full Bitrate DTS track :? We blijven natuurlijk kritisch en vin...
Lees meer >

Webby  |  09-12-2004

Wel een leuk actie verhaal, verstand op 0 e.d., maar idd een erg voorspelbaar Hollywood product.
Lees meer >

eevano  |  09-12-2004

Ik had hem gelijk gekocht toen ie op superbit uitkwam. Ik heb hem één maal bekeken en weer gelijk de deur uitgedaan. Ik had een spannender verhaal verwacht.
Lees meer >

diederik  |  09-12-2004

Heb de film een keer gehuurd (niet-superbit versie) en vond 'm zwaar slecht (voorspelbaar)... iemand met me eens ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.