Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Recensent:
Koen Koene
26-11-2004

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (DVD)
Samenvatting

Voor Harry Potter (Daniel Radcliffe) is het alweer het derde schooljaar op de toverschool Zweinstein. Niet het meest relaxte jaar, zo blijkt al gauw. Moordenaar Sirius Zwarts (Gary Oldman) is namelijk uit de gevangenis Azkaban ontsnapt, en naar verluid zit hij achter Harry aan. Het duurt niet lang voordat Sirius ook op Zweinstein gesignaleerd wordt. Zwarts moet koste wat kost weer achter slot en grendel. Daar zullen de Dementors wel voor zorgen, de spookachtige bewakers van Azkaban die overal het leven kunnen zuigen. Het gevaar loert, maar ondertussen moeten er ook nog lessen gevolgd worden. Zoals Verzorging van Fabeldieren, onder leiding van Hagrid (Robbie Coltrane), waarbij de leerlingen in contact komen met een wonderlijk wezen. Maar hoe kan het toch dat Hermelien dubbel zo veel lessen kan volgen dan Harry en Ron (Rupert Grint)? En wat heeft Professor Lupos (David Thewlis), de nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, te verbergen?

Commentaar

Als je tien jaar geleden tegen een willekeurig iemand begon over Zweinstein, Dreuzels, Zwerkbal, Griffoendor, Voldemort, Dementors en Azkaban, dan zou men waarschijnlijk vermoeden dat er ergens een dwangbuis op je lag te wachten. Tegenwoordig weet nagenoeg iedereen dat het om termen gaat uit de door schrijfster J.K. Rowling bedachte wereld van Harry Potter. Ondanks dat de echte hype wel wat getemperd is blijft de tovenaarsleerling een goudmijntje; elk nieuw boek wordt door horden schuimbekkende fans gekocht en verslonden. Om over alle andere verkrijgbare Potter-snuisterijen nog maar te zwijgen. Wat betreft de boeken zijn we inmiddels beland bij het vijfde deel, maar met de verfilmingen lopen we wat achter. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is de derde en meest recente Potter-film. Na Chris Columbus, die tekende voor de eerste twee films, neemt de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón het (tover)stokje van hem over. Iets wat hij prima afhandelt. Vooral qua stijl slaat Cuarón de spijker op zijn kop. De vorige film, De Geheime Kamer, was al beduidend donkerder van aard dan het eerste deel, en deze lijn wordt in De Gevangene van Azkaban doorgezet. Op zich niet vreemd: Harry groeit op (evenals de cast), en de filmstijl groeit op natuurlijke wijze mee. Wat ons betreft is Cuarón’s meer volwassen aanpak een welkome ontwikkeling, maar het is denkbaar dat ouders van de allerkleinsten er minder blij mee zijn. Al is het natuurlijk zo dat de jonge fans van het eerste uur inmiddels ook alweer wat jaartjes ouder zijn. Eén ding is zeker: zij zullen vast van de film genieten. Want De Gevangene van Azkaban heeft ongeveer alles wat je als liefhebber verwacht: een goede cast (vooral de jongelingen zijn flink vooruit gegaan sinds het eerste deel), uitstekende effecten, en qua verhaal een trouwe, zij het beknopte adaptatie van zijn geschreven tegenhanger. En minpuntjes? Tja, het tempo is wat onevenwichtig, en ook de plot is wat magertjes in vergelijking met de twee voorgangers (al is de \'twist\' in het laatste half uur dan wél weer erg leuk bedacht en uitgewerkt). Maar dat maakt de film eigenlijk nauwelijks minder de moeite waard. Dus Dreuzels: op naar de DVD-boer!

Want De Gevangene van Azkaban is nu op DVD verkrijgbaar. Net als de vorige delen in twee verschillende versies. Deze keer zit het verschil hem echter niet in het beeldformaat (de vorige films verschenen in zowel breedbeeld- als standaard-versie, zie de eerdere recensies en het achtergrondartikel), maar in de extra’s. De standaard 1-disc editie mist namelijk het tweede schijfje met extra’s van de Special Edition. Wat overigens wel jammer is, is dat men er bij dit derde deel voor gekozen heeft om de verpakking te wijzigen van een digipack naar een keepcase. Hecht je veel waarde aan eenheid in je DVD-kast, dan heb je dus pech...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 136 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932284454

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Trailers
 • Interviews
 • Cast & Crew
 • Featurettes
 • DVD-ROM extra’s
 • Spelletjes
 • Interactieve rondleidingen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals vermeld hoef je deze keer niet de afweging te maken naar welke beeldverhouding, standaard of widescreen, je voorkeur uitgaat. De Gevangene van Azkaban is namelijk alleen maar in breedbeeld-versie op DVD te krijgen. De anamorfe 2.40:1 transfer die je daarop aantreft laat weinig te wensen over. Zoals we dat van een moderne film mogen verwachten. Zo is het beeld erg scherp en compleet vrij van vuil, krasjes en hinderlijke filmgrain. Ook met de bewust grauwe kleuren heeft de DVD geen enkel probleem. Weliswaar is af en toe enige lichte edge enhancement zichtbaar, maar al met al blijft het ruim binnen de perken. Dit geldt ook voor de onopvallende compressie-gerelateerde ongerechtigheden. In de optionele Nederlandse ondertiteling wordt zoals gebruikelijk gebruik gemaakt van de Nederlandse termen zoals die in de vertaalde boeken te vinden zijn. Uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Bij een film als Harry Potter en de Gevangene van Azkaban kun je natuurlijk niet aan komen zetten met karig monogeluid. Nee, spectaculair 5.1, da’s wat we willen! Wat dat betreft valt er gelukkig weinig te klagen, want de aanwezige Dolby Digital 5.1-sporen (384kbit/s) doen hun werk uitstekend. En dus krijg je geluid te horen met een mooie volle klank, waarbij ruimschoots gebruik wordt gemaakt van de vijf beschikbare luidsprekers. Voor effecten, maar ook voor de herkenbare composities van John Williams, die de avonturen van Potter voortreffelijk ondersteunen en zoals gebruikelijk veel bijdragen aan de sfeerbeleving. Wel had de muziek op momenten wat nadrukkelijker in de mix aanwezig mogen zijn. Hetzelfde geldt niet voor de subwoofer, want deze mag in bepaalde scènes (de Beukwilg blijft een bekende favoriet) flink aan de bak.

Voor de meeste lezers van deze recensie zal de Engelse track de voorkeur hebben, maar de Nederlandse en Vlaamse 5.1-sporen presteren eveneens prima. Ook negenjarige audiofielen-in-wording zullen dus tevreden zijn. Voor alle sporen geldt dat er wellicht een nóg hogere kwaliteit bereikt zou zijn indien Warner de hogere bitrate van 448kbit/s zou hebben gebruikt, en er zullen ook vast wel weer mensen gaan roepen dat DTS bij een film als dit onmisbaar is, maar eigenlijk is dat muggenzifterij. Want de track zoals hij nu op DVD staat is gewoon goed. Punt uit.

Extra's

Wat betreft de extra’s van De Gevangene van Azkaban geldt, net als bij de vorige twee films, dat men zich voornamelijk richt op het jongere publiek. Dit betekent o.a. dat de menu’s allemaal netjes in het Nederlands zijn vertaald, en dat in de filmfragmenten binnen de extra’s Nederlands wordt gesproken (niet in de interviews, die gewoon ondertiteld zijn). Ook voor de kleintjes zijn alle zaken dus prima te volgen. Puristen hoeven zich overigens niet druk te maken, want je hebt eveneens de keus om alles in het Engels te bekijken.

Disc 1

Cast & Crew
Een weinig interessant lijstje met de rollenverdeling en medewerkers, zonder verdere info over de betreffende personen.

Trailers
Trailers van De Gevangene van Azkaban, evenals van de voorgangers De Steen der Wijzen en De Geheime Kamer De trailers (2.35:1 anamorf, DD 2.0) zijn Engels gesproken en niet Nederlands ondertiteld. Als het schijfje opstart krijg je overigens ook nog de trailer van de geanimeerde kerstfilm The Polar Express.

Disc 2

Waarzeggerijles
- De kristallen bol van Zwamdrift: Hier vind je vijf verwijderde fragmenten (1.78:1 niet anamorf, DD 2.0), goed voor zo’n 5 minuten aan materiaal. Het zijn merendeels onvolledige scènes, d.w.z. dat de effecten (deels) ontbreken.
- Het creëren van het visioen (11 min): Een korte featurette over de weg van boek naar film. Aangestipt worden verhaal en acteerwerk, maar ook het visuele aspect. Best interessant, al is de ‘ophemelfactor’ flink aan de hoge kant.
- Het Gekrompen Hoofd (44 min): Een ruime verzameling cast- en crewinterviews met een wel heel bizarre co-interviewer: het gekrompen hoofd. Verwacht niet al te veel diepgang van de interviews, want het zijn vooral de bekende luchtige gesprekjes over verhaal, acteerwerk en personages.

Rondleiding door Zacharinus
Een interactieve rondleiding door de populairste snoepwinkel van Zweinsveld. Je krijgt de mogelijkheid om zelf rond te wandelen en allerlei dingen te bekijken.

Verweer tegen Zwarte Kunsten
- Toverkunst die je wellicht gemist hebt: Hier krijg je enkele vragen over bepaalde magische zaken uit de film. Heb je goed opgelet?
- Rondleiding door het lokaal van Lupos: Op eenzelfde manier als eerder bij Zacharinus kun je hier rondkijken in het klaslokaal van Lupos.

De Grote Zaal
- Pak Schurfie: Help Knikkebeen om Schurfie te vangen. Aanwijzingen op het scherm vertellen je welke kant je op moet sturen.
- De zoektocht van Heer Palagon Nog een spelletje: zoek als heer Palagon je weg door Zweinstein. De route is bezaaid met puzzeltjes en moeilijke keuzes.
- Koorrepetitie (2 min): Als je voor deze extra kiest krijg je een liedje te zien waarbij de tekst onder in beeld verschijnt. Zing maar mee!

Het terrein van Zweinstein
- Hagrid’s hut: Hier kun je onder de optie ‘De verzorging van Fabeldieren’ een featurette (5 min) bekijken over de in de film gebruikte dieren en hun verzorgers/trainers. ‘Het tevoorschijn toveren van een scène’ geeft je vervolgens een kwartier aan achtergrondinfo over al het effectwerk (make-up, CG, mechanisch, enz.). Erg boeiend.
- Voorproef op de game: de naam zegt genoeg; een korte trailer van de nieuwe Potter-computergame.
- DVD-Rom: Bezitters van een DVD-Rom-speler in de PC krijgen via de meegeleverde InterActual-speler enkele additionele extraatjes, waaronder een verzameling digitale ruilkaartjes en een tijdlijn. Voor sommige van deze extra’s is een internetconnectie vereist.

Conclusie

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is het derde avontuur van ieders favoriete tovenaarsleerling, waarin hij te maken krijgt met een ontsnapte moordenaar. Regisseur Alfonso Cuarón heeft de donkere insteek van voorganger De Geheime Kamer verder doorgevoerd, wat prima past bij het thema van de boeken en het opgroeien van de hoofdrolspelers. Over de DVD kunnen we op audiovisueel gebied eigenlijk alleen maar lovend zijn, maar qua extra’s blijft het allemaal nogal braafjes en op de jeugd gericht. Een handjevol verwijderde scènes en twee korte featurettes zijn de enige extra’s die echt meerwaarde hebben voor de filmliefhebber. Voor de spelletjes zullen zij minder vlug warm lopen. Maar die zijn dan weer leuk voor de kleintjes. Weeg dat dus af bij de keuze voor de standaard 1-disc (trailers als extra) of de 2-disc Special Edition. Maar niet te veel getreuzel, Dreuzel, want voor de Potter-fan is deze film verplichte kost!

Laatste reacties

Richard B.  |  25-03-2006

Ik vond hem erg geslaagd en visueel is dit zeker mijn favo uit de serie tot nu toe. Deze derde Potter-film is ook weer een stukje donkerder en serieuzer dan de ...
Lees meer >

Melvinrijk  |  18-07-2005

Ik heb ook van de week de HP Box gekocht. En hij is geweldig, mooi beeld 8) extra's zijn wel minder, maar door de film heeft die toch een hoge score van...
Lees meer >

rkrijger  |  12-07-2005

Ieder zijn meug, maar ik vind dit wel een beetje "zeiken"...
Lees meer >

Frank  |  12-07-2005

Wat de verpakking betreft... In de HP box die onlangs is uitgebracht, zitten de eerste 2 film ook in een keepcase zolas bij deel 3. Maar dan alsnog sluit het...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  12-07-2005

Wat de verpakking betreft... In de HP box die onlangs is uitgebracht, zitten de eerste 2 film ook in een keepcase zolas bij deel 3. Maar dan alsnog sluit het...
Lees meer >

Swanski  |  08-07-2005

weer een best leuke verfilming, niet zo zeer beter of slechter dan de voorgaande delen vind ik maar met name het eind vind ik leuker dan deel 2 ik denk da...
Lees meer >

rkrijger  |  13-01-2005

Maar nog een punt van kritiek, waar zit deze in godsnaam in een andere varpakking dan deel 1 en 2. Tsja, ik heb mijn digipacks dan ook vervangen door de 1DVD...
Lees meer >

Zeeuws Meisje  |  10-01-2005

Super film, de beste van de drie. Alleen de weerwolf had er mooier uit mogen zien.
Lees meer >

Frank  |  10-01-2005

Is die digipack wel in het buitenland te vinden ? Nee, de DVD is overal uitgebracht met een keepcase. Waren deel 1 en 2 in het buitenland digipacks ? J...
Lees meer >

expo  |  10-01-2005

Ech.. 2 domme vragen, maar ik heb alle posts doorgelezen en ze is nog niet gesteld ;) Is die digipack wel in het buitenland te vinden ? Waren deel 1 en 2 in...
Lees meer >

martini  |  02-01-2005

Ik vind dit, tot nu toe, de beste film. Erg leuk en spannend. :)
Lees meer >

olrik  |  13-12-2004

ik vind de nieuwe harry potter niet zo de 1ste en de 2de waren leuker :lol:
Lees meer >

nova6666  |  08-12-2004

Gisteren de SE aangeschaft (kon hem niet laten liggen voor 14 euro). Net als de vorige delen heeft ook deze film weer zo'n lekker sfeertje en net als de vorige ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  05-12-2004

Ik heb vanmiddag The Prisoner Of Azkaban gezien en ik vind het persoonlijk wel een betere film. Er is nu tenminste echt een verhaal van begin tot het eind (de e...
Lees meer >

music_maniac1965  |  04-12-2004

de harry potter serie blijft leuk. ok, het is niks nieuws meer, alle geintjes van de school zijn al bekend (de bewegende trappen, de levende schilderijen, de op...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 273
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.