To Live and Die in LA

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

To Live and Die in LA (DVD)
Samenvatting

Richard Chance (William L. Petersen) is een federale agent die leeft voor zijn beroep en de spanning die het met zich meebrengt. Zijn partner en vriend Jimmy Hart (Michael Greene), met wie hij al zeven jaar samenwerkt, heeft nog maar een paar dagen te gaan voor zijn pensioen. Hart en Chance zijn de beruchte valsemunter Rick Masters (William Dafoe) op het spoor. Wanneer Hart alleen een bepaald spoor onderzoekt, wordt hij bruut door Masters vermoord. Williams zweert zijn partner te wreken en Masters gevangen te nemen. Om zijn doel te bereiken speelt Chance het spel niet meer volgens de regels, maar chanteert hij een hoertje om informatie te krijgen en negeert hij directe orders. Chance gaat zelfs zover dat hij het leven zijn nieuwe partner John Vukovich (John Pankow), die juist wel volgens de regels werkt, in gevaar brengt. Chance laat geen middel onbetuigd, zelfs niet om aan geld te komen om een undercover deal met de aalgladde, maar o zo gevaarlijke Masters te kunnen maken. De obsessie van Chance om Masters te grazen te nemen, blijft niet zonder gevolgen.

Commentaar

To Live and Die in LA is gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerald Petievich. Petievich was zelf een voormalig geheim agent en heeft in het verhaal eigen ervaringen verwerkt. Regisseur William Friedkin heeft samen met Petievich de roman bewerkt tot een filmscript. Friedkin wou met de film een realistisch beeld van de rauwe werkelijkheid geven. En daar is hij zeker in geslaagd, mede dankzij zeer goede acteerprestaties van de cast. William Dafoe behoeft geen introductie en zet hier een mooie rol van de harde en gladde valsemunter neer. Hoofdrolspeler William L. Petersen is tegenwoordig vooral bekend van zijn rol als Gil Grissom in de televisieserie CSI. Petersen speelt zeer overtuigend in deze film de rol van de agent die ook een mens is me fouten en meer dan persoonlijk betrokken is bij het onderzoek. De rest van de cast is evenzo sterk. In de film ook nog een jonge John Turturro, die aan het begin van zijn filmcarrière stond. Tegenwoordig een veel gevraagd acteur, onder andere bekend zijn rollen in de films van de gebroeders Coen.
Friedkin ging heel ver om het realiteitsgehalte van de film te verhogen. Wanneer in de film beelden worden getoond van het drukken van vals geld, dan was dit ook echt. Friedkin had enkele valsemunters ingehuurd die op dat moment dus ook echt vals geld aan het maken waren. De film heeft geen alledaags einde. De mensen van MGM waren hier wat nerveus over en vroegen Friedkin een ander einde te maken. Alhoewel nooit gebruikt, heeft Friedkin nog twee verschillende eindscenario’s gefilmd.
Dat Friedkin goede films kan maken had hij eerder al laten zien met klassiekers als The French Connection, dat hem een Oscar opleverde, en The Excorsist waarvoor hij een Oscar nominatie kreeg. Van recentere datum zijn de films Rules of Engagement en The Hunted.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Pools
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8717438133706

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is gemiddeld genomen voldoende. De kleuren zien er natuurlijk uit met een goede verzadiging en goede helderheid van het beeld. Zoals gebruikelijk voor films uit de jaren ’80 zijn filmgrain en beeldruis zichtbaar aanwezig, al is dit niet direct storend. In sommige scènes valt filmgrain iets meer op. Beide hebben wel invloed op de scherpte en detaillering van het beeld. Bij deze film oogt het beeld voldoende scherp en is de detaillering redelijk. Incidenteel is een vlekje of een krasje als gevolg van vuil of beschadigingen van het beeld te zien.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Doordat de balans van de verschillende kanalen niet helemaal goed is, stelt de soundtrack een beetje teleur. In het algemeen klinkt het geluid een beetje blikkerig met te weinig laag informatie. De nadruk van de soundtrack ligt heel sterk op het centergebied. Belangrijkste oorzaak is het volume van het centerkanaal, dat de andere kanalen enigszins overheerst. De typische jaren ’80 (disco) muziek, komt met een goede stereospreiding uit de frontspeakers, maar ook hier ligt de nadruk op het centergebied. De surrounds zijn bij sommige scènes nadrukkelijk aanwezig, bijvoorbeeld bij de scène waarin Master het valse geld aan het drukken is of geweerschoten die met een echo rondzingen. Verder geven de surrounds de muziek enige ruimtelijkheid. Ook het LFE kanaal is wel aanwezig, maar komt door een te laag volume niet goed tot zijn recht. We hebben het geluid van de Franstalige nasynchronisatie ook beluisterd, wat als een Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD staat. Wat direct opvalt is dat de balans van alle kanalen beter in evenwicht is. Het hoog is in deze Franse track ook iets minder nadrukkelijk aanwezig, waardoor deze track wat warmer en minder scherp klinkt. Bij de Engelstalige soundtrack zijn de dialogen allemaal goed te volgen. Kortom, een soundtrack die beter had geklonken als de balans van de verschillende kanalen beter in orde was geweest.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Op deze DVD staan verder geen extra’s.

Conclusie

In de actiethriller To Live and Die in LA spelen William L. Petersen en Willem Dafoe een dodelijk kat en muisspel. Petersen is de federale agent Chance die wraak zoekt voor de moord van zijn partner. Een moord die is gepleegd door de aalgladde en zeer gevaarlijke valsemunter Master, schitterend gespeeld door Willem Dafoe. Regisseur William Friedkin maakte met deze film een stijlvolle en rauwe film die een realistische blik geeft op de wereld van misdaad en corruptie.
De beeldkwaliteit van deze uitgave van MGM is voldoende. Het geluid is niet optimaal, mede veroorzaakt door een te nadrukkelijk aanwezig centergeluid. De DVD heeft geen extra’s.

Laatste reacties

LAndre  |  26-07-2005

Jammer dat de film niet in zijn oorspronkelijke beeldformaat op de DVD staat. Ik had deze eens opgenomen toen ie op TV was en vergeleken met het beeld op de DVD...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  13-12-2004

Dit is weer een typisch voorbeeld van een arrogante amerikaanse filmmaatchappij, aan de ene kant willen ze de import van dvd's verbieden en aan de andere kant k...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  13-12-2004

(y) (y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y)(y) EINDELIJK, in 1 woord GEWELDIG. Deze film heeft mij toen ik hem voor het eerst zag volledig meegezogen in...
Lees meer >

Vincent van Poorten  |  13-12-2004

Achtervolgingsscenes kun je wel aan Friedkin overlaten. Vind persoonlijk de French Connection in z'n geheel beter.
Lees meer >

thory  |  13-12-2004

Dit is weer een typisch voorbeeld van een arrogante amerikaanse filmmaatchappij, aan de ene kant willen ze de import van dvd's verbieden en aan de andere kant k...
Lees meer >

denizg  |  13-12-2004

Denk dat ik em deze week ff huur op aanrade van Ronald! + dat ik een grote fan ben van Willem Dafoe :)
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  13-12-2004

Deze film staat al jaren in mijn top-5. Een van de beste achtervolgingen ooit gefilmd en de sfeervolle muziek van Wang Chung maakt het feest voor mij compleet. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 53
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.