Killing Fields, The (SE)

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Killing Fields, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Sydney Schanberg (Sam Waterson) wordt in 1972 als correspondent van de New York Times naar Cambodja gestuurd om daar verslag te doen van de groeiende oorlog tussen de rebellen van de Rode Khmer en de regering. Al direct bij aankomst wordt Sydney geconfronteerd met de gruwelen, als blijkt dat de Amerikanen per ongeluk het dorpje Neak Luong gebombardeerd hebben. Samen met de vriendelijke Dith Pran (Haing S. Ngor), zijn Cambodjaanse assistent, geeft hij een beeld van de waanzin en de tragedie van deze burgeroorlog. De Amerikaanse majoor Reeves (Craig T. Nelson) werkt niet mee, maar Sydney ziet dankzij Dith Pran toch kans om naar Neak Luong af te reizen. Aldaar worden hij en Dith Pran door de Rode Khmer gevangen genomen, en uiteindelijk ook weer vrijgelaten. Sydney en Pran gaan door met hun werk. Als de situatie zodanig ernstig wordt dat de Amerikaanse troepen het land verlaten, stuurt Dith Pran zijn familie mee naar Amerika. Zelf blijft hij achter om Schanberg te helpen.
Op 17 april 1975 rijdt de Rode Khmer de hoofdstad Phnom Penh binnen. Vrijheid is de eerste impuls, maar al snel blijken zij de stad gewelddadig te bezetten. Pran redt het leven van Schanberg, de fotograaf Al Rockoff (John Malkovich) en enkele andere buitenlandse correspondenten. Zij zoeken hun toevlucht op de Franse ambassade. Wanneer alle buitenlanders het land uit worden gestuurd en de Cambodjanen de stad moeten verlaten, is er niets dat Schanberg kan doen om zijn vriend Dith Pran te helpen.
Terug in Amerika raakt Schanberg zijn schuldgevoel en de angst over het lot van zijn vriend niet kwijt. Wat is er gebeurd met Dith Pran? Door toedoen van de Rode Khmer worden vele Cambonjanen vermoord of sterven van de honger of ziektes. De eens zo vruchtbare velden van Cambodja kregen een nieuwe naam: The Killing Fields. Zou Pran de verschrikkingen van Cambodja hebben overleefd?

Commentaar

The Killing Fields is een intense en meeslepende film over oorlog, angst, vriendschap en overleven. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal van de journalist Sydney Schanberg, die in de film schitterend wordt gespeeld door Sam Waterston, heeft de Engelse regisseur Roland Joffé de diepe essentie van het verhaal weten te raken. Hierbij geholpen door een uitstekend script van Bruce Robinson. De film vielen zeven Oscar nominaties ten deel, waaronder voor beste film, beste regie en beste script. Deze onderdelen vielen niet in de prijzen, maar er werden wel drie prijzen toegekend. Debuterend acteur Haing S. Ngor, die Dith Pran speelt, kreeg een Oscar voor zijn eerste filmrol uitgereikt. Ngor speelt een bijzonder goede rol in de film, vooral in het tweede deel van de film. Ngor is zelf ook gevangene van de Rode Khmer geweest en is in 1980 naar Amerika gevlucht. Toen Ngor de Oscar kreeg voor beste bijrol, ontstond discussie of de rol van Ngor niet meer is dan slechts een bijrol. De BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) gaf daarop Ngor twee prijzen, één voor de beste acteur en één voor beste debuterend acteur. Ngor speelde negen jaar later in Oliver Stone’s oorlogsdrama Heaven & Earth. Op 25 februari 1996 werd Ngor door vrienden dood in een garage gevonden. Naar zeggen zou Ngor door de Rode Khmer om het leven zijn gebracht, al is de moord afgedaan als zijnde niet politiek.
Ook de andere spelers, waaronder hoofdrolspeler Sam Waterston, John Malkovich en Julian Sands, spelen uitstekende rollen. Het verhaal is, mede door het mooie camerawerk van Chris Menges, aangrijpend van de eerste tot de laatste minuut. Aangrijpend in realistische zin, want nergens in de film wordt op een verkeerde wijze gebruik gemaakt van vals sentiment. Menges weet de rauwe beelden en de mooie landschapsscènes met een bijzondere, wrange harmonie in beeld te brengen. Het leverde hem een Oscar op. De film wordt ondersteund door muziek van Mike Oldfield (Tubular Bells). Mooie muziek, die anders is dan Oldfield tot dan toe had gemaakt. De film eindigt met het krachtige ‘Imagine’ van John Lennon.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1984
Speelduur: 142 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025506882

Extra's

  • Trailer
  • Photo Gallery
  • Biografieen
  • Originele krantenartikel van Sydney Schanberg
  • Documentaire 'The Killing Fields'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het grote verschil met de eerdere release van The Killing Fields is meteen al duidelijk. Bij deze release staat de film in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD, waar de oude release een 1.33:1 pan & scan beeld had. Het beeld is geremasterd, maar helemaal perfect is het beeld niet. Zeker bij de start van de film is het even schrikken. Het Warner logo (de oorspronkelijke uitgever van de film) gaat schuil achter veel grain, de eerste minuten ziet het beeld er ook wat minder goed uit met regelmatig wat beschadigingen en duidelijke telecine wobble (wiebelen van het beeld). Maar na een paar minuten ziet het beeld er een stuk strakker uit zonder noemenswaardige beschadigingen. In het eerste deel van de film is het beeld warm (rood/bruin) en wat donker gekleurd. Later is het beeld helderder, met natuurlijke kleuren en goed contrast. Filmgrain is nu veel minder aanwezig. Scherpte van het beeld is goed met voldoende detaillering, soms doet het beeld nog wel wat soft aan. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is netjes verdeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling van de DVD-9 (dubbellaags) is tussen twee scène overgangen geplaatst en slechts heel kort merkbaar. De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar, is duidelijk en is goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby Stereo soundtrack staat als een Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s) op de DVD. De DVD start met een nieuw geremasterde Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack. Tevens is een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) aanwezig.
De DD2.0 track klinkt mat en duidelijk gedateerd. Onze aandacht ging natuurlijk vooral naar de DD5.1 en de DTS5.1 track. Tussen deze beide is geen noemenswaardig kwaliteitsverschil merkbaar.
De soundtrack klinkt in het algemeen prima, met goed gedetailleerd geluid. Opvallend is ook de duidelijke aanwezigheid van het LFE kanaal, die de voorkomende explosies een extra laag geven. Het LFE kanaal wordt ook op andere moment, onder andere bij de muziek, gebruikt. Dankzij de surrounds ontstaat een goed klinkend surroundgeluid, al is het volume van de surrounds bij enkele scènes iets te hard. Met name de muziek krijgt hierdoor een wat onnatuurlijke voor-/achter balans. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn altijd goed te volgen.
In zowel de DD als de DTS track zit een heel klein foutje. Bij tijdsindex 44:13 valt wat Sydney Schanberg op dat moment zegt, gedurende een fractie van een seconde even weg. In de DD2.0 track doet dit probleem zich niet voor.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn statische schermen zonder achtergrondmuziek. Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee discs, waarbij de tweede disc een uitgebreide documentaire over The Killing Fields bevat.

Disc 1

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer in 1.85:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 geluid.

Photo Gallery
Een twintigtal filmfoto’s, in breedbeeld formaat gepresenteerd.

Biografies
Van vijf personen, Dith Pran, Sydney Schanberg, Sam Waterston, Haing S. Ngor en John Malkovich. De biografie van regisseur Roland Joffé ontbreekt jammer genoeg.

The Life and Death of Dith Pran
Als je de DVD op de computer met een DVD-Rom speler bekijkt, kun je ook het krantenartikel “The Life and Death of Dith Pran” uit de New York Times van 20 januari 1980 lezen van de hand van Sydney Schanberg. De film is gebaseerd op dit artikel. Het artikel versterkt de historische waarde van de film en Sydney Schanberg werkte hier graag aan mee.
De aanwezigheid van dit artikel staat niet op de DVD menu’s, je zult (Windows) Explorer moeten gebruiken. Het artikel is in PDF formaat. Om dit te lezen heb je dus Adobe Acrobat Reader nodig. Zowel een (Engelse) Windows als een Mac versie van dit programma staan op de DVD. Heel netjes!

Jammer genoeg, als gevolg van rechten, ontbreekt het audiocommentaar van de regisseur op deze release.

Disc 2

Omnibus Documentary The Killing Fields (54 min)
Op de tweede disc staat alleen de documentaire Omnibus Documentary The Killing Fields. Deze documentaire uit 1984 laat zien hoe de film The Killing Fields tot stand is gekomen en gaat dieper in op de historische achtergronden. Het indrukwekkende waargebeurde verhaal dat uitgangspunt was voor de film wordt verteld en er zijn exclusieve beelden van achter de schermen. Beeldformaat is 1.33:1, geluid is DD2.0 en uiteraard Nederlands ondertiteld.

Het geheel is verpakt in een mooi vormgegeven 2-disc digipack verpakking met kartonnen slipcase.

Conclusie

The Killing Fields van regisseur Roland Joffé is het intense en indrukwekkende relaas van de Amerikaanse journalist Sydney Schanberg en zijn Cambodjaanse collega Dith Pran. Een film over oorlog, angst, vriendschap en overleven ten tijde van de bezetting door de Rode Khmer van Cambodja in het midden van de jaren ’70. De film is gebaseerd op het ware verhaal, zoals Schanberg dat in een krantenartikel in de New York Times in 1980 schreef. De uitstekende hoofdrollen worden gespeeld door Sam Waterston en Haing S. Ngor.
Deze nieuwe heruitgave van Indies is een 2-disc Special Edition. Het beeld is nu netjes 1.85:1 anamorf en heeft redelijk goede kwaliteit. Het geluid is in zowel DD5.1 als DTS5.1 voorhanden. Ook de kwaliteit van de soundtrack is goed, waarbij geen hoorbaar verschil is tussen de DD en de DTS track. Op de tweede disc staat een interessante documentaire over The Killing Fields. Tevens is het oorspronkelijke krantenartikel van Sydney Schanberg in PDF formaat opgenomen. Een indrukwekkende film die door Indies op een nette release is uitgebracht. Een aanrader.

Laatste reacties

nachtwaker  |  26-11-2008

Indrukwekkende film van Roland Joffe en geproduceerd door David Puttnam, die zich afspeelt gedurende het schrikbewind van de Rode Khmer in Cambodja. In 1984 bel...
Lees meer >

Ron-G  |  06-04-2008

The Killing Fields is een film die de waanzin van een (burger) oorlog weergeeft, en dat op een redelijke manier weergeeft, ik heb soms bij dit soort films dat j...
Lees meer >

Swanski  |  25-01-2007

The Killing Fields (1984) / Roland Joffé Deze oorlogsfilm speelt zich af in Cambodja in een burgeroorlog en is geregisseerd door Joffé (The Mission). Het eerst...
Lees meer >

fredje-astaire  |  03-02-2005

Knappe film van Roland Joffe werd terecht beloond met 3 Oscars in 1984 :!: waaronder die voor Hang S. Ngor , die een meesterlijke vertolking neerzet van Dith P...
Lees meer >

rkrijger  |  12-01-2005

Politiek pamflet The Killing Fields is een kritisch, politiek pamflet zoals die in die tijd wel vaker werden gemaakt over Amerika's bemoeienissen in Azië. M...
Lees meer >

romeomike  |  12-01-2005

De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar Vind ik erg jammes dat dat niet kan.:( Weet iemand hoe ik aan de vorige versie kan komen die...
Lees meer >

Caledonians  |  03-01-2005

Geweldige film die nou een veel nettere release heeft gekregen! (y)
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  24-12-2004

Ik vond Lennon's Imagine op het einde aanvankelijk 'n beetje zoet, maar als je tekst bekijkt schrijft Lennon over 'no possessions', 'no religion', et cetera - a...
Lees meer >

SkyW@lker  |  23-12-2004

Indrukwekkend oorlogsrelaas met mooie muziek , aangrijpende scenes en vertolkingen ...
Lees meer >

Pat  |  22-12-2004

Eindelijk een goede release van deze schitterende film. Het anamorfe breedbeeld is wel degelijk een grote verbetering t.o.v. het oude 4:3. De DTS track klinkt...
Lees meer >

rkrijger  |  22-12-2004

Ik val in herhaling, maar dit is een FENOMENALE FILM !!!!
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  22-12-2004

Hele goede film! Ik heb van deze film nu nog de eerdere release van indies, maar als ik deze recensie zo lees dan ga ik die versie waarschijnlijk wel voor d...
Lees meer >

robvanknegsel  |  22-12-2004

Schitterende film! Heel aangrijpend, maar wat mij betreft toch iets aan de lange kant. Op bepaalde momenten vond ik hem vervelen, hoe aangrijpend en realisti...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  22-12-2004

DTS-track beneden de maat. Beeldverbetering beneden de maat. 't Is natuurlijk een gedateerde film, maar heb je de oude versie dan levert deze "gerestaureerde"...
Lees meer >

Vincent van Poorten  |  22-12-2004

Aangrijpende film. Wat ik lees is dit duidelijk een verbetering ten opzichte van de 1-disc versie, hoewel de extra's toch iets tegenvallen. Het ontbreken van e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 106
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.