CSI: Miami - Seizoen 1 (Afl. 1.1 - 1.12)

Recensent:
Alexander de Mol
07-01-2005

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

CSI: Miami - Seizoen 1 (Afl. 1.1 - 1.12) (DVD)
Samenvatting

In Miami, de stad waar zien en gezien worden een belangrijke rol speelt, werkt een team van forensische detectives onder leiding van Horatio Caine (David Caruso) nauwgezet samen om misdaden te onderzoeken. Gewapend met de meest moderne technieken en een flinke dosis intuïtie gaan de detectives op pad, proberen ze daders te ontmaskeren en bewijzen zij vaak de in vergetelheid geraakte slachtoffers een aanzienlijke dienst. Geen moord blijft onopgelost onder de brandende zon. Deze box met het eerste gedeelte van seizoen 1 bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:

Aflevering 1.1 - Golden Parachute
Het CSI-team zoekt naar overlevenden van een vliegtuigcrash in de Everglades. Op onverklaarbare wijze treffen ze een vrouwelijk slachtoffer aan, op zo’n acht kilometer van de plek waar het vliegtuig is neergestort. De enige overlevende beweert dat de vrouw het luik van het vliegtuig had geopend om zelfmoord te plegen, maar Horatio vertrouwt het zaakje niet. Wanneer de puzzelstukjes in elkaar vallen, moet het team de gebeurtenissen tijdens de fatale vlucht zien te reconstrueren.

Aflevering 1.2 - Losing Face
Wanneer de mentor van Horatio tijdens het onschadelijk maken van een bom omkomt, ziet het CSI-team het als een persoonlijke missie om de dader op te sporen. De plaats van de explosie wordt minutieus uitgekamd, met het team blijft met meer vragen dan antwoorden zitten. Wanneer Horatio en Megan echter weggeroepen worden naar een andere bommelding, zijn ze verbijsterd wanneer ze erachter komen wie het eigenlijke doelwit van de bommenterreur is.

Aflevering 1.3 - Wet Foot / Dry Foot
Iemand heeft ogenschijnlijk de dood gevonden bij een aanval van een haai. Horatio en Megan gaan echter twijfelen wanneer ze een kogel aantreffen in een deel van een menselijk torso. Wanneer het CSI-team vervolgens op een verlaten boot vol geheimen stuit, volgen Horatio en het team het spoor verder. Ze ontdekken dat er sprake was van een geheime missie, met vrijheid als doel, die verschrikkelijk misliep.

Aflevering 1.4 - Just One Kiss
Wanneer op een strand bij Miami een verkrachting en moord plaatsvinden, worden Horatio en het team op onderzoek uitgezonden. Na verhoor van de vriend van een verkrachtingsslachtoffer komen Megan en Horatio erachter dat het stel een onstuimig feest had bijgewoond in het landhuis van de Hamiltons; een familie van politici en met ‘oud geld’. Wanneer de bewijzen zich tegen de familie opstapelen, nemen de machtige Hamiltons zelf maatregelen om de goede naam van hun familie te beschermen.

Commentaar

Disc 2

Aflevering 1.5 - Ashes to Ashes
Een priester wordt doodgeschoten en het bewijsmateriaal geeft aan dat de 12-jarige misdienaar Cameron Medina de hoofdverdachte is. Nader onderzoek naar Camerons tumultueuze thuissituatie leidt het CSI-team in een andere richting. Ondertussen doen Horatio en Delko onderzoek naar de verkoolde overblijfselen van een zwangere vrouw die het slachtoffer van een misdrijf is geworden. Het is aan hen om fysiek bewijsmateriaal te verzamelen om de persoon te kunnen veroordelen van wie Horatio instinctief aanvoelt dat hij de moordenaar is.

Aflevering 1.6 - Broken
Een 5-jarig meisje wordt dood aangetroffen in de toiletruimte van het restaurant van een pretpark. Het CSI-team ontdekt dat de moordenaar geprobeerd heeft haar naar buiten te smokkelen. Calleigh, Delko en Speedle ontdekken tussen de bezoekers een zedendelinquent die een bekende van de politie is, maar de bewakingsvideo verschaft hem een alibi. Naarmate het team nieuwe aanknopingspunten vindt, laat het bewijsmateriaal zien hoever iemand gaat om aan zijn straf te ontsnappen.

Aflevering 1.7 - Breathless
Horatio en het team onderzoeken de moord op een jonge mannelijke stripper die na een seksfeestje dood wordt aangetroffen. Het bewijsmateriaal wijst in de richting van vergiftiging. Verschillende motieven passeren de revue en Horatio ontdekt dat de stripper tijdens het feestje geobsedeerd was door één van de vrouwen. Ondertussen onderzoeken Megan en Delko de dood van een diepzeeduiker die op zee dood is gestoken.

Aflevering 1.8 - Slaughter House
Een peuter die alleen door de straten van een buitenwijk doolt, brengt de politie op het spoor van een brute moord op een gezin in hun eigen huis. De moeder, een kleuter en twee zonen zijn allen dood; alleen de vader en de peuter zijn de overlevenden. Met behulp van de bloedsporen die her en der op de plaats delict worden aangetroffen, moet het CSI-team bewijsmateriaal verzamelen om vast te kunnen stellen wanneer, en in welke volgorde, de verschillende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Disc 3

Aflevering 1.9 - Kill Zone
Tijdens de spits in het centrum van Miami worden drie mensen doodgeschoten. Horatio en het team beginnen aan een race tegen de klok om de, naar zij denken, professionele scherpschutter te vinden. Het team staat echter voor een raadsel wanneer een vierde slachtoffer wordt aangetroffen en de sporen niet overeenkomen met die van de vorige drie moorden. Dan moeten de CSI-ers proberen zich in de moordenaar te verplaatsen voordat hij nog meer angst en verderf in de stad gaat zaaien.

Aflevering 1.10 - A Horrible Mind
Een professor van de universiteit, berucht om zijn colleges over kwaad en geweld, wordt dood aangetroffen, ernstig verminkt en opgehangen aan een boom op de campus. De CSI-ers plakken versnipperde documenten van de hoogleraar weer aan elkaar en doen nader onderzoek naar zijn ongebruikelijke lesmethoden.

Aflevering 1.11 - Camp Fear
Wanneer een ongeïdentificeerd meisje dood wordt aangetroffen in de buurt van de campus van een zeer streng heropvoedingscamp, gaan Horatio en het team op onderzoek uit. De CSI-ers denken dat één van de cadetten uit het kamp wellicht vitale informatie achterhoudt. Het team volgt de sporen en stuit op een doodsoorzaak die geen van allen had verwacht. Ondertussen onderzoeken Speedle en Delko de dood van een zwendelaar wiens gezicht en keel met vuur zijn bewerkt.

Aflevering 1.12 - Entrance Wound
Horatio en het team gaan op onderzoek uit wanneer een prostituee doodgestoken onder een bed in een plaatselijk hotel wordt aangetroffen. De moordenaar heeft op de plaats delict alle sporen minutieus verwijderd en het lichaam van het slachtoffer in de badkuip schoongewassen. Het bewijsmateriaal wijst weliswaar in één bepaalde richting, maar Horatio’s instinct zegt hem dat de werkelijke moordenaar de plaats delict wellicht in scène heeft gezet. Ondertussen onderzoeken Calleigh en Delko de moord op een Duitse toerist tijdens een, naar het lijkt, poging tot autodiefstal.

Er is ook een Limited Edition op de markt waarin een tweetal cross-over afleveringen zijn opgenomen. Het betreft de aflevering Cross-jurisdictions (2.22) van CSI: Crime Scene Investigation en een aflevering waarin het CSI: New York team, welke onder leiding staat van Gary Sinise, wordt geïntroduceerd. Voor deze bespreking hadden we de beschikking over de normale uitgave zonder de cross-over afleveringen. Het vereist overigens wel het nodige geduld om de transparante slipcase, welke is voorzien van een teamfoto van de CSI-ers, weer over het digipack heen te krijgen. Maar wellicht is dit slechts een persoonlijke frustratie van ondergetekende.
Als vanzelfsprekend worden vergelijkingen getrokken tussen de moederserie en de spin-off. Persoonlijk vind ik beide series op zichzelf zeer vermakelijk en waardeer ik het karakter van beiden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de twee hoofdrolspelers William H. Petersen (CSI) en David Caruso (CSI:Miami).
De titelsong van CSI: Miami is een nummer van The Who uit 1971, \"Won\'t Get Fooled Again\". Voor de begintune van de moederserie werd de groep ook al ingezet. Het The Who-nummer “Who Are You?” dient als begintune voor het origineel CSI: Crime Scene Investigation.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 497 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025506691

Extra's

  • CSI: Miami trailer
  • 1.1 Golden Parachute audiocommentaar
  • Creating CSI: Miami
  • CSI: Miami Uncovered

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

CSI: Miami wordt, net zoals bij de originele serie vanaf seizoen 2, aangeboden in in een beeldformaat van 1.78:1. De cover maakt ten onrechte melding van een 1.85:1 aspect ratio. Voor de serie van de collega’s in Las Vegas zijn het vooral de neonlichten en blauw/groene beelden die de toon zetten. Voor deze Miami spin-off geldt dat, om het warme klimaat te benadrukken, er regelmatig een soort van geeloranje gloed over het beeld is gelegd. En eerlijk gezegd werkt dit effect zeer doeltreffend. Close up shots vertonen een uitstekende mate van detail. Maar eigenlijk geldt dat in algemene zin voor het gros van de camerashots. Kanttekening hierbij is dat ‘edge enhancement’ wel zichtbaar is toegepast. In veel buitenscènes is intentioneel ‘filmgrain’ op de achtergrond op te merken. De kwaliteit van het beeld is over het algemeen, en zeker voor een tv-serie, uitstekend te noemen.

Geluidskwaliteit

Het Dolby Digital 5.1-spoor (448 kbit/s) dat voor het audiogedeelte van CSI: Miami zorgt, creëert een mooi open geluidsbeeld. Mede dankzij subtiele aanvulling van omgevingsgeluiden door de achterkanalen. Het LFE-kanaal zorgt voor de extra diepgang in het lage tonengebied. Dialogen zijn altijd uitstekend te volgen en de track is gevrijwaard van ruis of andere ongerechtigheden. Genoeg bewijs om deze release geluidstechnisch prima in orde te verklaren.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn subtiel stijlvol geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. De boxset bevat, naast de 12 afleveringen en een booklet een aantal extra’s welke over de drie DVD’s zijn verspreid.

CSI: Miami trailer (1:02 min)
Een bijna twee minuten durende trailer waarin CSI: Miami als spin-off van het origine CSI: Crime Scene Investigation, wordt gepromoot. (Disc 1)

Golden Parachute commentary
De eerste aflevering van CSI:Miami is voorzien van een audiocommentaar door scenarist Steve Maeda en regisseur Joe Chappelle. Beide heren vertellen onder andere over de moeilijkheden die het filmen in de Everglades met zich meeneemt. Een aardige anekdote is dat tijdens een van de shots de stand-in voor Caruso een haarstukje verliest en dat dit fragment in eerste instantie ook op TV te zien was. Golden Parachute was oorspronkelijk gepland als derde aflevering. De pilotaflevering is eigenlijk Cross-jurisdictions waarin het werkveld van CSI Las Vegas en CSI Miami elkaar kruist. Chappele en Maeda leveren een informatief audiocommentaar. (Disc 1)

Creating CSI: Miami (11:57 min)
In deze feature geven bedenkers Carol Mendelsohn, Anthony Zuiker en Ann Donahue toelichting op het ontstaan van de serie en de verschillen met het origineel. Waar het in CSI: Crime Scene Investigation vooral ’s avonds, immers dan leeft Las Vegas, afspeelt daar gebruikt men voor CSI: Miami meer het daglicht. De laatste heeft ook een wat rauwer karakter. Aardige documentaire waarin de mensen achter de successerie(s) de nodige achtergrondinformatie geven. (Disc 2)

CSI: Miami Uncovered (12:23 min)
In CSI: Miami Uncovered wordt er door de hoofdrolspelers iets meer verteld over de personages die zij spelen en hoe ze zich inleven in hun rollen. Hierin worden ze bijgestaan door voormalig rechercheur John Haynes. Producer/regisseur Danny Cannon en regisseur Joe Chappelle geven daarnaast aan wat de verschillen zijn ten aanzien van productie en regie. Zo gebruikt men voor CSI: Miami bij panorama’s een groothoeklens terwijl bij de originele serie de telelens uit de koffer wordt gehaald. Ook deze documentaire is best aardig om te zien. (Disc 3)

Conclusie

Wegens het overdonderende succes van moederserie besloot CBS de CSI-franchise verder uit te breiden. CSI: Miami werd geboren. CSI: Crime Scene Investigation heeft met William H. Petersen een uitstekend karakteracteur in huis. Maar met David Caruso als Horatio Caine heeft men ook voor deze spin-off een markant en uitstekend acterende hoofdpersoon aan boord. De serie is in mijn beleving, door de interessante verhalen, even boeiend als het origineel.
Indies Home Entertainment schotelt een keurige release voor. Over zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn we zeer tevreden. Iets minder enthousiast zijn we ten aanzien van de extra’s. Al moet gezegd dat het audiocommentaar en de twee documentaires best informatief zijn. Aanbevolen.

Laatste reacties

Frenkovic  |  18-05-2005

in het begin vond ik het ook slap maar het heeft me goed kunnen binden nu! Ik kijk ook geen las vegas meer omdat ik ze ook wil kopen en fatsoendelijk in de goed...
Lees meer >

olrik  |  08-01-2005

Heys ik heb csi miami al weer een tijdje. het is een goeie serie en ook super geluid en mooi beeld :lol: .
Lees meer >

Pieter Kleine  |  07-01-2005

Inderdaad goede serie. De serie moet nog wel groeien. CSI is nog iets beter, maar dat komt vermoedelijk omdat deze serie al enige tijd loopt en men daar al wat ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-01-2005

Ik ga wel voor de R1, dan heb je tenminste alle afleveringen van het seizoen in één box en je bent een stuk goedkoper uit. Helaas zitten daar echter totaal g...
Lees meer >

raymond koene  |  07-01-2005

Geweldige serie! Misschien dat 'ie nog een keer in mijn collectie belandt als de prijzen een beetje gaan dalen. Ik heb wel al alle afleveringen gezien, maar dat...
Lees meer >

Rutger  |  07-01-2005

Ik ga wel voor de R1, dan heb je tenminste alle afleveringen van het seizoen in één box en je bent een stuk goedkoper uit. Helaas zitten daar echter totaal g...
Lees meer >

Blauwoogje  |  07-01-2005

ik vind het een goede serie, persoonlijk vind ik het origineel (CSI) een stuk beter. ik vind het een goede serie die erg interresante verhalen naarvoren br...
Lees meer >

Daryl  |  07-01-2005

Beeld en geluid zijn idd erg goed en de serie zelf is ook erg leuk. Alleen is het jammer dat je na 1 keer alles gezien te hebben het weer even duurt voordat je ...
Lees meer >

Joedammit  |  07-01-2005

Beeld kwaliteit is erg goed, en het geluid zeer zeker ook. Ge-weldige serie. Kan geen genoeg krijgen van CSI Miami. Nog ff wachten en dan is box 2 er (22.2....
Lees meer >

e_vanveen  |  07-01-2005

Geweldige serie :D Ik heb de SE uitvoering gekocht...(pre-oder FRS) wachtend op deel 2 -erwin-
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-01-2005

Ik ga wel voor de R1, dan heb je tenminste alle afleveringen van het seizoen in één box en je bent een stuk goedkoper uit.
Lees meer >

Rutger  |  07-01-2005

Ik heb de serie onlangs gekocht en heb nu bijna alle afleveringen gezien. Het beeld vindt ik erg scherp en mooi eruit zien. Het geluid is ook er goed. En de ser...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.