Bourne Supremacy, The

Recensent:
Alexander de Mol
22-01-2005

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Bourne Supremacy, The (DVD)
Samenvatting

Twee jaar geleden dacht Jason Bourne dat hij zijn verleden achter zich had gelaten. Maar nu komt zijn verleden toch terug. Door af te zien van een vaste verblijfplaats hebben Bourne en Marie een anoniem en ondergronds bestaan kunnen leiden. Voortgedreven door flitsen van nachtmerries en achtervolgd door een verleden dat hij zich niet kan herinneren voert Bourne Marie van stad tot stad in een poging de bedreiging voor te blijven die hij voelt in elke vreemde blik van een onbekende, in elk \'verkeerd nummer-telefoontje\', en uit vrees ieder moment te kunnen worden teruggevoerd naar een wereld die hij had gehoopt achter zich te hebben gelaten. Wanneer er niet geheel toevalig een agent opduikt in het stille dorpje dat als hun verblijfplaats diende, slaan Jason en Marie op de vlucht. Echter, het gaat mis en er ontpopt zich een nieuw wereldwijd en zeer gevaarlijk kat-en-muisspel.
Treadstone, de geheime, maar opgeheven operatie die kille beroepsmoordenaars voortbracht, creëerde ooit Jason Bourne. En deze laatste keert nu terug. Twee jaar geleden liet Bourne die levensgevaarlijke wereld die hem geschapen had achter zich met de belofte van vergelding als iemand zou proberen contact op te nemen. Dat was nu dan toch gebeurd en Bourne is van plan zijn woord te houden. Ze hadden hem met rust moeten laten.

Commentaar

Matt Damon keert terug als Jason Bourne in The Bourne Supremacy, die de kijker terugvoert naar de wereld van de beroepsmoordenaar die zich steeds weer geconfronteerd ziet met pijnlijke flitsen uit zijn ‘vorige leven’. Na het internationale succes van de filmversie van Robert Ludlum’s The Bourne Identity kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven.
Voor de regie heeft de productiemaatschappij besloten om relatieve nieuwkomer Paul Greengrass de klus te geven. Greengrass had zichzelf op de kaart gezet met een verfilming van Bloody Sunday, waarin een demonstratie van Noord-Ierse mensenrechtenactivisten op bloedige wijze werd beëindigd door Britse troepen. Hiervoor hanteerde Greengrass een soort documentaire-achtige stijl. Deze stijl heeft hij ook in aangepaste vorm toegepast voor The Bourne Supremacy. Ik kan me overigens nog goed herinneren van mijn bioscoopbezoek dat het me enigszins irriteerde dat de camerabewegingen, tijdens een gevecht tussen Bourne en een ex-collega van Treadstone, zo intens onrustig waren. Ik heb zelfs even mijn hoofd afgewend. Ik had de hoop dat het op een kleiner scherm iets minder storend zou zijn. Helaas, dat blijkt niet het geval. Greengrass heeft de kijker in het midden van de actie willen zetten door het veelvuldig gebruik van ‘handheld’-shots en snelle montage. Hier en daar was het voor mij wat teveel van het goede. In dat kader vind ik het eigenlijk wel spijtig dat Greengrass voorlopig ook aan boord is voor de derde Bourne speelfilm The Bourne Ultimatum, welke ergens in 2007 in de bioscopen terecht zou moeten komen. Desondanks blijft deze tweede film rond Jason Bourne uitstekend genietbaar en doet deze niet veel onder voor de eerste Bourne-film met Damon, laat dat voorop staan. Matt Damon kwijt zich opnieuw prima van zijn taak als actieheld, al zullen sommigen beweren dat hij wat erg jong oogt voor een doorgewinterde ex-huurmoordenaar. Dit mag de pret geenszins drukken. Prima entertainment!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582277715

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • DVD-Rom feature
  • Audiocommentaar door regisseur Paul Greengrass
  • Featurettes (9)
  • DVD Credits

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Bourne Supremacy staat op deze DVD met een verhouding van 2.35:1, welke gelijk is aan het originele bioscoopformaat. Uiteraard hebben we te maken met een anamorfe transfer.
In een aantal scènes is aliasing in de vorm van enkele gekartelde lijnen en moiré-effecten. Het beeld heeft nergens last van filmgrain of vervelende beschadigingen of vuiltjes. Dit laatste zouden we natuurlijk ook niet verwachten van zo een recente film. De film speelt zich grotendeels af in (Oost) Europa en men heeft hiervoor een groot deel van de film een wat koele aanblik gegeven. Dit visuele aspect komt echter prima over en ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn erg aangenaam. De scherpte van het beeld wisselt per camerashot. Dit is het directe gevolg van de wijze waarop Greengrass The Bourne Supremacy in beeld wilde brengen; dynamisch en documentaireachtig. De optionele Nederlandstalige ondertiteling is keurig onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Helaas krijgen we geen DTS track (iets waarin de eerste uitgave van The Bourne Identity wel voorzag) maar een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 384 kbit/s. Maar wees gerust, deze is prima in staat om de actie geluidsmatig te ondersteunen. Dialogen zijn prima te volgen en lopen netjes synchroon met hetgeen op het beeld zichtbaar is. De surroundkanalen dragen actief bij aan het dynamische geluidsbeeld. Het LFE (.1) kanaal wordt prima benut bij met name de explosies die de film rijk is.

Extra's

Audiocommentaar door regisseur Paul Greengrass
Regisseur Paul Greengrass verzorgt het audiocommentaar voor The Bourne Supremacy. Het kostte me eerlijk gezegd de nodige moeite om geïnteresseerd te blijven gedurende zijn monoloog. Hier en daar vertelde hij wel aardige dingen over de aanpak en wat op het scherm getoond werd, maar ergens mist het de nodige diepgang.

Deleted Scenes (7:13 min)
De naam zegt het al, een collectie aan gesneuveld filmmateriaal. In dit geval is het voor alle fragmenten op zich al duidelijk waarom deze de uiteindelijke cut niet hebben gehaald. Helaas is dit niet verduidelijkt door middel van audiocommentaar.

Featurettes
Onder de extra’s ook enkele korte featurettes welke allemaal gemiddeld zo rond de vijf minuten duren en die eigenlijk ook prima tot één geheel hadden mogen worden gesmeed. De negen filmpjes zijn:

- Matching Identities: Casting (5:29 min)
Regisseur Paul Greengrass geeft aan dat de cast van The Bourne Supremacy uitstekend gekozen is. Het ligt er wel wat dik bovenop.

- Keeping it Real (5:00 min)
In deze featurette draait het om de reden waarvoor de producenten hun keuze op Greengrass hadden laten vallen. Greengrass licht hierin ook toe wat hij beoogt te bereiken met de specifieke regie: als kijker middenin de actie.

- Blowing Things Up (4:02 min)
Hier wordt de scène waarin Bourne het appartement van een voormalig Treadstone collega opblaast uit de doeken gedaan. Men gaat in op hoe men de uiteindelijke explosie heeft voorbereid en vervolgens in beeld heeft gebracht.

- On the Move With Jason Bourne (4:53 min)
Deze featurette toont de verschillende locaties (Goa, Moskou en Berlijn) die men heeft aangedaan en de voordelen die deze specifieke plekken op de wereld hadden volgens cast en crewleden.

- Bourne to Be Wild: Fight Training (4:23 min)
Hierin wordt ingegaan op de gevechtstraining die o.a. Matt Damon moest ondergaan om de door mij gewraakte (vanwege de hand-held opname) gevechtscène zo goed en zo realistisch mogelijk in beeld te krijgen.

- Crash Cam: Racing Through the Streets of Moscow (6:04 min)
Een belangrijke scène in de film is zonder twijfel de autoachtervolgingsscène door de straten van Moskou. Deze korte documentaire geeft hier enige toelichting op.

- The Go-Mobile Revs Up the Action (6:51 min)
Speciaal voor deze film heeft men een techniek, Go-Mobile, bedacht waarmee men tijdens een autoachtervolgingsscène spectaculaire opnames kan maken van de bestuurder. De auto wordt in werkelijkheid echter bestuurd door iemand die buiten het gezichtsveld van de camera blijft.

- Anatomy of a Scene: The Explosive Bridge Chase Scene (4:43 min)
In deze feature wordt de scene waarin Jason Bourne van een brug springt uiteen gezet op basis van interviews met o.a. de producer en de regisseur.

- Scoring with John Powell (4:49 min)
Componist John Powell (o.a. Shrek 2, The Italian Job) licht in een vijftal minuten toe hoe hij tot de muzikale score van The Bourne Supremacy is gekomen.

Trailers
Voorts bevat de DVD nog enkele promotionele trailers van:
- Van Helsing (1:04 min)
- The Chronicles of Riddick (2:20 min)
- Pitch Black Special Edition (1:14 min)
- The Bourne Identity (SE) (1:00 min)

Tot slot bevat de DVD nog een DVD-Rom feature waarbij je via Interactual Player de film kan bekijken en direct naar de Universal website kan browsen en een snel scrollende DVD Credits-lijst met mensen die aan de productie van de DVD hebben meegewerkt.

Een positieve vermelding geldt wat mij betreft de aanwezigheid van een (beknopt) booklet annex flyer met enige achtergrondinformatie. Tegenwoordig is het bij een aantal maatschappijen de trend om dergelijke papieren informatie in de keepcase in het geheel achterwege te laten. Universal doet dit gelukkig niet. Een bescheiden compliment is op z’n plaats.

Conclusie

The Bourne Supremacy markeert de terugkeer Matt Damon als getrainde moordenaar Jason Bourne. Hij dacht zich voorgoed te hebben teruggetrokken uit zijn \'vorige leven\', maar die rust is Bourne niet gegund. Er ontvouwt zich vervolgens een spannend kat-en-muisspel waarin je als kijker geen rust wordt gegund. De dynamische regie is in handen van Paul Greengrass.
De beeldkwaliteit stemt zeer tevreden. Al moet gezegd dat Greengrass’ drukke regie en bijbehorende camerawerk ervoor zorgt dat het beeld zeker niet altijd gedetailleerd oogt. Maar over het algemeen kunnen we zeker spreken van een aangename transfer. Ook op audiovlak presteert de schijf zeker naar behoren, al had een 448 kbit/s Dolby Digital 5.1 of DTS track wellicht nòg wat meer kunnen imponeren. De DVD is voorzien van enkele toevoegingen waaronder een audiocommentaar van de regisseur, enkele verwijderde scènes en een rits aan aardige korte featurettes.
Als je The Bourne Identity kon verteren dan zorgt ongetwijfeld ook The Bourne Supremacy voor de nodige spanning en amusement. Tel daarbij op dat Universal een nette DVD heeft afgeleverd en je hebt een aanrader.

Laatste reacties

Richard B.  |  15-12-2007

Deze film lijkt voor 90% te bestaan uit: - shots en scenes van mensen die in of uit kamers/gebouwen/auto's/vliegtuigen stappen - fly overs van steden - slow mot...
Lees meer >

Sakke  |  16-07-2005

heb em dan eindelijk eens gezien en moet zeggen: stukken beter dan z'n voorganger. De cameratechniek bij die ene vechtscene is helaas wel een foute keuze, maar ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-05-2005

Heerlijk vervolg,het camerawerk stoorde mij ook helemaal niet,het maakte het juist er realistisch en de hectiek past wel bij de film. Ik vond hem iets minder d...
Lees meer >

Leijo  |  19-04-2005

Ik weet nog dat ik 'm in de bios zag, en na de auto-achtervolging in Moskou een luid "WOW!" niet kon onderdrukken. M'n vriendin meteen weer zo van "Sssssssssst!...
Lees meer >

marcok  |  06-04-2005

Ik hoop als deel 3 in de bios komt dat ze net zoals the lord of the rings alle drie de delen achter elkaar gooien, dat zou echt super zijn, keb the bourne supre...
Lees meer >

nova6666  |  07-02-2005

Goed vervolg op deel 1. De achtervolgingen waren erg goed! Toch vond ik deel 1 net wat beter! Heb beide nu in mijn bezit!
Lees meer >

TheGodfather  |  03-02-2005

Vond dit deel zelf duidelijk beter dan het eerste.Het hele verhaal/acteerwerk en camerawerk zijn net effe beter dan het eerste deel. Laat maar komen dat derd...
Lees meer >

PCMSCHOUTEN  |  03-02-2005

Vond dit deel zelf duidelijk beter dan het eerste.Het hele verhaal/acteerwerk en camerawerk zijn net effe beter dan het eerste deel. Laat maar komen dat derd...
Lees meer >

Surya  |  01-02-2005

.. en ik denk niet dat Matt Damon nog aan een 4e film wilt meewerken .. Want? Het levert geld op... Hij heeft gezegd open te staan voor de sequels als de scen...
Lees meer >

JCL  |  01-02-2005

.. en ik denk niet dat Matt Damon nog aan een 4e film wilt meewerken .. Want? Het levert geld op...
Lees meer >

Hankster  |  01-02-2005

Laat de 3e film maar komen. En de 4e. :shock: Na The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum is er onlangs een 4e deel, genaamd Th...
Lees meer >

Surya  |  31-01-2005

Oh ja, toch nog ff zeggen dat ik de extras maar slapjes vond. Iedereen bewierookt alle medewerkers en de film, maar echt veel achtergrondinfo krijg je toch niet...
Lees meer >

mpie  |  31-01-2005

Zowel voor deel I en II geldt: Als je de boeken van Ludlum gelezen zijn, zijn de scripts niet meer dan een zeer slap aftreksel. Filmtechnisch: best leuke ...
Lees meer >

Hankster  |  30-01-2005

en met Greengrass :x :x :x :x :x :x
Lees meer >

Jaymz  |  30-01-2005

Ik vind deel 2 alleen maar meer van hetzelfde. Het was leuk vermaak, maar absoluut geen topper. Ik verwacht al helemaal niets van deel 3.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 167
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.