Shrek 2 (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-02-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Shrek 2 (SE) (DVD)
Samenvatting

Shrek (Mike Myers) en prinses Fiona (Cameron Diaz) zijn net in het moeras teruggekomen van hun huwelijksreis, waar Donkey (Eddy Murphy) op hun huis heeft gepast, of ze moeten afreizen naar het kasteel in Far Far Away. De ouders van Fiona, koning Harold (John Clees) en koningin Lilian (Julie Andrews) organiseren namelijk op het kasteel een huwelijksbal. Waar Shrek bang voor is, namelijk dat hij als Ogre niet echt door zijn schoonouders wordt geaccepteerd, gebeurd ook. Ook al probeert koningin Lilian omwillen van haar dochter Fiona, toch aardig te zijn. Harold daarentegen heeft in het geheim een afspraak gemaakt met Fairy Godmother (Jennifer Saunders). Zij hadden eigenlijk gepland dat ijdele prins Charming (Rupert Everett) met Fiona zou trouwen.
Koning Harold wil zijn excuses voor zijn onbeschofte gedrag tegenover Shrek aanbieden en nodigt hem uit voor een jachtpartij. In het bos vinden Shrek en Donkey opeens de gevaarlijke Puss In Boots (Antonio Banderas) tegenover zich. Puss is voor Shrek en Donkey geen partij en gelukkig sluit Puss vriendschap met hen. Gedrieën gaan ze op weg naar het onderkomen van Fairy Godmother, die grossiert in toverdrankjes. Daar vindt het trio een toverdrankje, dat Shrek zou kunnen helpen. Door het toverdrankje verandert Shrek in een knappe jongeman. Fairy Godmother maakt daar handig gebruik van en stuurt prins Charming, die zich voordoet als de ‘nieuwe’ Shrek, op Fiona af. Wat kan Shrek nu nog doen om Fiona niet voor altijd te verliezen?

Commentaar

In 2001 kwam DreamWorks Animation met de computeranimatie Shrek. De film was direct een enorm groot succes. Dit dankzij een combinatie van leuk verhaal, geweldige humor, aangrijpende karakters en een waanzinnig gelukt animatiewerk. Kortom, alle ingrediënten klopten en leverde een waanzinnig leuke en succesvolle animatiefilm.
Drie jaar later komt DreamWorks met een vervolg, heel origineel genaamd Shrek 2. Dat Donkey, met de stem van Eddy Murphy, minder gelukkig is met deze naam kun je horen tijdens het menu op deze DVD release. Bij vervolgen houden we meestal ons hart vast. Teveel vervolgen op succesfilms, of het nu live-action of animatie is, zijn een minder geslaagd aftreksel van het origineel. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. En nog meer gelukkig valt Shrek 2 onder deze uitzonderingen. Want Shrek 2 is niet zomaar een vervolg, het is Shrek in overtreffende trap. Wederom zijn de makers er in geslaagd een leuk verhaal op bijzonder originele wijze te brengen. Dit komt natuurlijk ook door de leuke karakters. Maar meer nog door de humor in de film. De woordgrapjes zijn talrijk en spitsvondig. En in Shrek 2 zit natuurlijk ook weer een dikke knipoog naar de sprookjes van Disney, die weer diverse malen op de hak worden genomen.
Maar Shrek 2 gaat verder, veel verder zelfs. Want nu moet Hollywood het ook ontgelden. Niet alleen als locatie, waar je in de film ook weer duidelijke herkenpunten in terugziet, maar vooral de producten van Hollywood. Verwijzingen en woordspelingen naar talrijke speelfilms zitten op de een of andere wijze in de film verwerkt. Een van de beste vind ik persoonlijk wel de verwijzing naar The Mask of Zorro, die acteur Antonio Banderas in Shrek 2 persoonlijk voor zijn rekening neemt. Inclusief de Spaanse tongval. Ook top is de scène waarin Pinokkio en de film Mission Impossible samenkomen. Geweldig gemaakt.
Uiteraard dankt Shrek 2 ook zijn succes aan de stemmen. Een keur aan topacteurs heeft zijn medewerking aan de film verleend. De stemmen komen onder andere van Mike Myers, Eddy Murphy, Cameron Diaz, John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas, Jennifer Saunders en noem maar op. Door deze geweldige cast is de originele Engelstalige soundtrack ook veruit te prefereren. De Nederlandse nasynchronisatie, zoals gebruikelijk voor de kleine jeugd bij een animatiefilm, is weliswaar zeer goed gemaakt. Maar mist ook veel. Niet zozeer de stemmen, want die zijn ook heel knap er bij gezocht. Nee, het gaat vooral mis met de vele woordspelingen, die in een vertaling hun impact missen. Maar goed, de nasynchronisatie is bedoeld voor de kleine jeugd en die begrijpt al die onderliggende taalgeweld toch minder. Dat is meer voor de volwassenen, beter gezegd de grote kinderen, onder ons. En maakt meer dan één keer kijken zeker de moeite waard.
Uiteraard is Shrek 2 op technisch vlak ook weer een stap vooruit. De gecomputeriseerde animatie, er komt geen traditioneel tekencelletje bij kijken, door PDI / DreamWorks is weer fabelachtig knap. Ontzettend veel klein detail is in de animatie te ontdekken, waar het realiteitsgehalte angstvallig hoog is. Het zal geen verrassing zijn dat Shrek 2 genomineerd is voor een Oscar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 89 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583016689

Extra's

 • Videoclip
 • Audiocommentaren
 • Promotietrailers
 • DVD Rom opties
 • Far Far Away Idol
 • Shrek's Muziekkamer
 • Technische missers
 • Maak kennis me de acteurs en de Gelaarsde Kat
 • De techniek achter Shrek 2
 • Leren boeren met Shrek en Fiona

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijk beeldformaat van 1.85:1 anamorf op DVD gezet. Uiteraard is Shrek 2 rechtstreeks overgezet van het digitale origineel. Wat als resultaat heeft dat je een oogstrelend beeld voorgeschoteld krijgt. De prachtige animaties met al haar kleuren en sfeer staan in nagenoeg perfecte kwaliteit op de DVD. Niets van het mooie beeld gaat verloren. Heldere en goed verzadigde kleuren met uitstekend contrast. Het scherpe beeld laat alle details uitstekend zien. Kortom, topkwaliteit beeld dat alleen door een toekomstige High Definition uitgave verbeterd kan worden.
De film is netjes verdeeld in 20 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, een beetje aan de grote kant, maar kon iets lager in het beeld geplaatst worden.

Geluidskwaliteit

Ook op het aspect van geluidskwaliteit is het geniet geblazen. De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Er zijn twee nasynchronisaties beschikbaar, een Nederlandse en een Vlaamse uitvoering. Deze beide tracks zijn ook in Dolby Digital 5.1 suround, maar hebben een iets lagere bitrate van 384 kb/s.
Het is een mooie surround soundtrack met veel ruimtelijke ambiance en drie dimensionale effectgeluiden. Alle speakers voor en achter worden intensief gebruikt om een optimale surround ervaring neer te zetten. De soundtrack klinkt bijzondere goed, dynamisch en natuurlijk met goede detaillering in het hoog en een uitstekende ondersteuning in het laag. Het LFE kanaal wordt hierbij frequent en goed ingezet. De dialogen zijn prima te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De beide nasynchronisaties zijn ook van prima kwaliteit, maar missen toch iets aan diepte, detail en impact. De stemmen zijn hier ook goed te volgen.

Extra's

De menu’s zijn prachtige, speciaal voor dit doeleinde gemaakte, animaties in breedbeeld met achtergrondmuziek en achtergrondcommentaar van Donkey. Donkey laat er geen twijfel over bestaan dat hij de naam Shrek 2 maar niks vindt. De menu’s zijn beschikbaar in het Engels of Nederlands.
Helaas is ook Universal / Dreamworks begonnen met het plaatsen van verplicht te bekijken promotietrailers op de DVD. Nog voor het menu wordt getoond moet je verplicht kijken naar Shark Tale en Madagaskar. Universal voegt daar nog een nieuwe dimensie van irritatie aan toe, zowel de menutoets als de track forward toets zijn buiten werking gezet. Dus iedere keer als je de film wilt bekijken, moet je verplicht eerst 4 minuten reclametrailers zien. Erg jammer.

Voor de recensie hadden wij de beschikking over de 2-disc Special Edition. Shrek 2 is ook uitgebracht als een 1-disc release, die exact gelijk is aan de eerste disc van de 2-disc uitgave.

De extra’s zijn uitgebreid en leuk gevarieerd en allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling. Beeldformaat is 1.33:1 standaard, tenzij anders aangegeven.!

Disc 1

Ver, Heel Ver Van Hier Idool (5 min)
Het overbekende Idols heeft ook zijn weg bij Shrek gevonden. De cast van Shrek doet mee aan Idols, onder leiding van Simon Cowell, jurylid van de Engelse en Amerikaanse Idols competitie. Je kunt via internet je stem uitbrengen en je kunt ook enkele Idols printables uit printen. Deze laatste opties zijn ook te vinden in het DVD-Rom menu en vereisen een PC met Internet. Beeldformaat 1.78:1 anamorf.

Speciaal Materiaal, met diverse vervolgkeuzen:

De techniek achter Shrek 2 (6 min.)
Zoals de titel al zegt, iets meer info over de gebruikte computertechnieken om de film de te realiseren.

Even voorstellen: de ‘acteurs’ (10 min)
Gaat vooral in op de stemacteurs en die zijn erg positief naar elkaar toe.

Even voorstellen: de Gelaarsde Kat (4 min)
Titel zegt het al, meer over de kat met natuurlijk Antonio Banderas die de stem deed.

De Muziek van Shrek 2 (5 min)
De muziek van Shrek 2 nader bekeken, met onder andere David Bowie en Counting Crows.

Technische missers (3 min)
De bewust gemaakte bloopers, blijft leuk.

Voorproefjes
Paar trailers van andere Dreamworks producties

De Ver, Heel Ver van Hier Koerier
De krant van Far Far Away, bestaande uit 22 pagina’s met weetjes, verhalen en natuurlijk advertenties. In 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Commentaar van de filmmakers
Met keuze uit twee audiocommentaren tijdens de film. Je hebt keuze uit een audiocommentaar track met regisseurs Kelly Asbury en Conrad Vernon. Prima informatief commentaar, zeker het beluisteren waard. En er is commentaar van de producer Aron Warner en editor Mike Andrews. Enig overlap met het eerste commentaar, maar ook met de nodige andere weetjes.

Nieuw van DreamWorks Animation
Hier kun je de twee trailers bekijken waar de disc ook verplicht mee begint.

Help
Geeft een leuk overzicht van de inhoud van de DVD en enige suggesties voor het navigeren.

DreamWorks voor Kinderen, met enkele vervolgkeuzen:

Ver, Heel Ver Van Hier Idool (5 min)
Is dezelfde keuze als op het hoofdmenu staat.

Shrek’s Muziekkamer, met:
- Fiona’s Jukebox – een rechtstreekse keuze van de liedjes in de film
- Zing mee met de Goede Fee – een karaoke (meezing) versie van een liedje van de Goede Fee
- Muziekvideo – de Counting Crows met het nummer Accidentally In Love

De Mooiste Momenten
Vier keuzemogelijkheden om een bepaalde scène in de film rechtstreeks te kiezen. Tja, wat voegt dit toe?

Peper’s Huis vol Spelletjes
Uiteraard voor de jeugd wat te spelen met:
- Interactieve kaart van Ver, Heel Ver van Hier
- Zoek de Gelaarsde Kat
- Red Fiona

Dan nog twee DVD Rom opties, die je op de PC kunt uitproberen. De Shrek 2 Webkoppelingen en de Printables. Als je de DVD in de PC stopt, krijg je met Internet Explorer (of een variant hiervan) een DVD Rom optie menu te zien met onder andere deze keuzen.

Disc 2

Videoclip met de Gelaarsde Kat (2 min)
Optreden van Puss In Boots (en Antonio Banderas) in het Far Far Away Idol programma met het nummer These Boots Are Made For Walkin’.

Leer boeren laten met Shrek en Fiona
Tja, Shrek en Fiona leren je hoe je bepaalde teksten met een overtuigende boer kunt zeggen. Niet in Nederlands trouwens.

Leren tekenen (16 min)
Instructies hoe je drie karakters uit de film zelf kunt tekenen. In het Engels met Nederlandse ondertiteling.

Hoe ‘Ver, Heel Ver van Hier Idol’ gemaakt is (7 min)
Kort stukje over het bonusfragment aan het einde van de film, dat speciaal is gemaakt voor DVD.

Met Shrek 2 de wereld rond (18 min)
Meer over de verschillende stemmen die over de wereld hun stem aan de 32 verschillende taalversies van de film hebben gegeven.

Van schets tot het witte doek (17 min)
Twee scènes die je in een storyboard vorm kunt bekijken met daarbij ook het filmresultaat.

Bij de DVD zit ook een inlay met 8 kleine plaatjes uit de film met een klein stukje tekst erbij en op de achterzijde reclame voor andere DreamWorks Animation titels.

Conclusie

Zijn vervolgen altijd een slap aftreksel van het origineel. Gelukkig niet en DreamWorks heeft dat met Shrek 2 zeker laten zien. In Shrek 2 gaat het verhaal verder. Shrek en Fiona komen terug van hun huwelijksreis. Dankzij papa koning Harold en Fairy Godmother komt het huwelijk enigszins onder druk te staan. Bijzonder geslaagd vervolg dankzij een leuk verhaal maar vooral een zeer humoristische uitwerking. En uiteraard weer een keur van steracteurs die hun stem geleend hebben aan de film.
De door ons bekeken Special Edition 2-disc is een prima en zeer aanbevelenswaardige uitgave. Op de eerste disc staat de film met topkwaliteit beeld en geluid en een keur aan leuke extra’s. De tweede schijf herbergt nog een aantal leuke en informatieve extra’s. Alles bij elkaar een zeer geslaagde uitgave, waar we hetzelfde advies aan geven als bij Shrek: een ‘vershrekkelijk’ leuke DVD. Kopen!

Opmerking: de 1-disc uitgave van Shrek 2 is identiek aan de eerste disc in de hier besproken 2-disc Special Edition.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  20-11-2007

Ik had Shrek 1 en 2 aangeschaft omdat het enorm bekend is, en de animatie heden ten dage top is, toch konden deze beide films me matig boeien, hier en daar voor...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-03-2006

Is deze 2 disc nog ergens te krijgen? dacht van wel, maar ik zie overal alleen maar de 1 disc liggen :?
Lees meer >

Sneaker  |  15-03-2006

Heerlijke film weer. Deel 1 was super en deel 2 is nog leuker. Ook een hele goede zet om Puss in Boots erbij te leggen. De wisselwerking tussen hem en Donkey is...
Lees meer >

Steve Muller  |  24-01-2006

Ja, ik heb de R2UK uitgave gecombineerd met de Nederlandse R2NL uitgave :wink: Zal even kijken of ik foto's kan maken :wink:
Lees meer >

TheGodfather  |  24-01-2006

Shrek is cool! Shrek 1 is cool! Shrek 2 is ook cool! Shrek is cool! En ik heb beide coole Shrek dvd's! Cool! Heb je dan wel beide special Editions en deel 2...
Lees meer >

Steve Muller  |  24-01-2006

Shrek is cool! Shrek 1 is cool! Shrek 2 is ook cool! Shrek is cool! En ik heb beide coole Shrek dvd's! Cool! Heb je dan wel beide special Editions en deel 2...
Lees meer >

TheGodfather  |  24-01-2006

Shrek is cool! Shrek 1 is cool! Shrek 2 is ook cool! Shrek is cool! En ik heb beide coole Shrek dvd's! Cool! Heb je dan wel beide special Editions en deel 2...
Lees meer >

Steve Muller  |  24-01-2006

Shrek is cool! Shrek 1 is cool! Shrek 2 is ook cool! Shrek is cool! En ik heb beide coole Shrek dvd's! Cool! Heb je dan wel beide special Editions en deel 2...
Lees meer >

Chris Taylor  |  24-01-2006

Shrek is cool! Shrek 1 is cool! Shrek 2 is ook cool! Shrek is cool! En ik heb beide coole Shrek dvd's! Cool!
Lees meer >

athome  |  07-02-2005

Wat nog wel eens werkt is het volgende: Als de DVD speelt (de irritante trailers) zet je de speler uit en waar aan of de lade open en weer dicht. Dan wordt vaa...
Lees meer >

Mark Knoop  |  06-02-2005

Gelukkig kan je de trailers wel 'doorspoelen'. Verder vind ik het een erg goede DVD (heb de 1-disc versie).
Lees meer >

Frank  |  06-02-2005

Wel een erg hoge waardering voor een dvd als je eerst verplicht trailers moet kijken. Dat vind ik echt 'not done'... Dat is inderdaad 'not done', maar om de ...
Lees meer >

Webster  |  06-02-2005

Wel een erg hoge waardering voor een dvd als je eerst verplicht trailers moet kijken. Dat vind ik echt 'not done'...
Lees meer >

Mark Knoop  |  05-02-2005

Die kopstoot zit er volgens mij wel in. De rest weet ik niet.
Lees meer >

Jamie  |  05-02-2005

Ik heb begrepen dat de UK versie afwijkt van het origineel: * kopstoot verwijderd * twee andere stemacteurs (Larry King en Joan Rivers zijn vervangen door Jon...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 163
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.