Phil Collins - Finally... The First Farewell Tour

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-02-2005

Totaalbeoordeling:

9.2
DVD

Phil Collins - Finally... The First Farewell Tour (DVD)
Samenvatting

Zanger / drummer Phil Collins gaf het afgelopen jaar zijn laatste tournee. Phil tourde een maand in Europa en een maand in Amerika. Phil doet het met zijn muzikale carrière wat rustiger aan. In 2001 kreeg Phil Collins een beroerte in zijn gehoor. Een zeer zeldzame aandoening. Voor Collins aanleiding om alles in perspectief te zien en meer tijd te wil besteden aan zijn gezin. Hij en zijn vrouw Orianne kregen afgelopen december hun tweede kind, Mathew Thomas Clemence.
Woensdag 16 juni 2004 gaf Phil met zijn groep muzikanten en zangers een sfeervol concert voor een waanzinnig enthousiast publiek in het uitverkochte Le Bercy in Parijs, Frankrijk.
Het programma is een terugblik op de solocarrière van Phil Collins, waarbij hij nogmaals al zijn grote hits de revue laat passeren. De zo herkenbare liedjes zijn muzikaal in een modern jasje gestoken, zodat ze nu weer heel verfrissend klinken. Op de tracklisting staan:

Disc 1 (79 min)
Drums, Drums & More Drums
Something Happened On The Way To Heaven
Against All Odds
Don\'t Lose My Number
Chat To Audience
You\'ll Be In My Heart
One More Night
Can\'t Stop Lovin\' You
Hang In Long Enough
True Colours
Come With Me
Groovy Kind Of Love
I Missed Again
Another Day In Paradise
No Way Out
Separate Lives

Disc 2 (54 min)
In The Air Tonight
Dance Into The Light
You Can\'t Hurry Love
Two Hearts
Wear My Hat
Easy Lover
Sussudio
It\'s Not Too Late
Take Me Home

Doordat van alle gezongen liedjes ook de videoclip is toegevoegd en drie hoogwaardige audiotracks zijn gebruikt, was het noodzakelijk het ruim twee uur durende concert over twee DVD’s te verspreiden.

Commentaar

Philip David Charles Collins werd 30 januari 1951 geboren in Chiswick, Londen. Al van kinds af aan was duidelijk dat drummen zijn toekomst zou worden. Op zijn vijfde drumde hij er al lustig op los en op zijn twaalfde verjaardag kreeg hij al een echt drumstel.
Grote bekendheid kreeg Phil toen hij als drummer toetrad tot de Engelse popgroep Genesis. Toen zanger Peter Gabriel in 1975 de groep verliet, nam Phil Collins al drummend ook het zangwerk voor zijn rekening. De groep maakte met Collins zijn meest succesvolle periode door. Zoals vaker zijn er ook solo aspiraties en Phil’s solo carrière startte begin jaren ’80. Niet alleen als zanger, maar ook als acteur (onder andere in de televisieserie Miami Vice) en later ook als schrijver en producer voor anderen. In de afgelopen jaren heeft Phil een groot aantal hits gescoord, te beginnen met In The Air Tonight in 1981. Ook het liedje Against All Odds, dat hij voor de gelijknamige film schreef, was een groot succes. In 1985 had hij een opvallend dubbel optreden in Live Aid; hij trad eerst op in het Wembley Stadium om vervolgens over de grote plas te vliegen naar Philadelphia voor een tweede optreden. Recentelijk scoorde Collins nog een hit met zijn muziek voor recente Disney tekenfilms, het bekende liedje You’ll Be In My Heart voor de tekenfilm Tarzan.

Op het concert, zoals dat op deze DVD staat, zingt Collins al zijn grote hits nogmaals. Maar ook de plek achter het drumstel neemt hij nog enkele malen in. Het concert opent met het nummer Drums, Drums & More Drums. Collins start met het drumwerk, vervolgens komt drummer Chester Thompson erbij en even later percussionist Luis Conte. Een indrukwekkend en fenomenale start van het concert, kippenvel krijg je er gewoon van. De rest van het concert is al even sfeervol. Ook de laatste toegift, het bekende Take Me Home, begint Collins achter het drumstel. Collins wordt begeleid door een fantastisch spelende band, geweldige achtergrondzangers en humoristische koperblazers.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 133 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Music
EAN: 825646198221

Extra's

  • Videoclips
  • Multi Angle optie
  • A Bit of a Parking Problem
  • The Final Documentary
  • Phil's Flash Gallery
  • At Last... The Long Lost Network TV Special

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeld maakt over het algemeen goede scherpe indruk, al valt de detaillering een beetje tegen. Fijne details gaan verloren en maken dat het beeld bij grote projectie iets te soft oogt. Kleurverzadiging en contrast daarentegen zijn prima in orde. De vele kleuren van de belichting van het concert worden zeer goed weergegeven. Het beeld is vrij van ongerechtigheden als edge enhancement of filmgrain. Achter de muzikanten staat een groot videoscherm, wat in de registratie af en toe leidt tot wat aliasing of moiré verschijnselen. Los van deze kleine puntjes ziet het beeld er verder zeer goed uit.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop. Beide DVD’s zijn van het type DVD-9, dus dubbellaags. Alleen bij disc 1 is kort een laagwisseling te bemerken, bij disc 2 staat het concert in zijn geheel op één laag. Wanneer Phil het publiek toespreekt, in zijn beste Frans (met spiekbriefje), is optioneel Nederlandstalige ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in drie smaken op de schijf. Een DD2.0 surround track (bitrate 448 kb/s), een Dolby Digital 5.1 surround track (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surround track (754 kb/s). De DD2.0 track klinkt verrassend goed, al zou ik persoonlijk een ongecomprimeerde PCM track beter hebben gevonden. Maar dat is slechts een klein kritiekpuntje. Want het echte genieten begint met de beide 5.1 surroundtracks. Bereid je maar voor op één van de beste live geluidstracks die je tot nu toe ooit hebt gehoord. Direct bij de start word je al overdonderd door het geluid van het publiek, dat zich volledig rondom je afspeelt. De nadruk ligt hierbij op de achterkanalen. Gedurende het hele concert is het publiek zeer nadrukkelijk, maar ook bijzonder sfeervol, aanwezig. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen intensief gebruikt, wat een mooi ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt uiteraard en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid heeft een mooi breed stereobeeld met veel detail. De zangstem van Phil komt netjes uit het midden, dankzij de centerspeaker maar met ondersteuning van de frontspeakers. De surrounds geven een mooie echo weer, wat het geheel erg ruimtelijk doet klinken. Het LFE kanaal geeft perfecte ondersteuning in het laag. Een geweldig sfeervolle registratie.
Zowel de DD5.1 als de DTS 5.1 track klinken beide zeer goed. Er is nauwelijks sprake van een hoorbaar verschil tussen de DTS en de DD track. Beide soundtracks klinken gewoon prachtig, welke geluidstrack de voorkeur heeft is dan meer aan persoonlijke voorkeur gebonden.
Het is niet mogelijk de soundtrack met de afstandsbediening te kiezen, dit moet via het DVD menu.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke animaties met, hoe kan het ook anders, een hoog drumgehalte. De menu’s zijn voorzien van geluid.

De set bevat een uitstekende samenstelling extra’s, alles voorzien Nederlandse ondertiteling.

Videos
Bij elk liedje van het concert kun je de bijbehorende videoclip bekijken. Dit kan op twee manieren. Iedere keer als rechts bovenin het beeld een symbooltje verschijnt. Of je kiest gewoon via het DVD menu. Een extra videoclip is er bij de hitsongs Against All Odds (Live Aid Philadelphia optreden) en In The Air Tonight (optreden op het Secret Policeman’s Other Ball).
Bijzonder is de ‘wildcard’ bij de song Seperate Lives. Een soort verborgen keuze voor een extra lange video (20 minuten) van Pick Up The Pieces. Een bijzonder optreden van Phil Collins bij het Montreux Jazz Festival (14 juli 1998), in het kader van zijn Big Band World Tour.

Multi Angle
Deze mogelijkheid komen we niet vaak tegen. Bij vier songs heb je de mogelijkheid een andere ‘angle’ (andere camera) te selecteren. Dit wordt ook kenbaar gemaakt bij de start van het liedje met een camerasymbooltje rechts boven in beeld. Het spectaculaire Drums, Drums & More Drums heeft twee extra kijkhoeken, evenals de hitsongs Easy Lover.

Alle overige extra’s staan op de 2e disc.

Phil’s World met drie vervolgkeuzen:

A Bit Of A Parking Problem (18 min)
Een gespeeld kijkje achter de schermen bij de tour, waarin Phil Collins op bijzondere wijze aandacht geeft aan de vele crewleden die op de achtergrond het ondersteunende werk doen. In 1.78:1 anamorf breedbeeld.

Finally… The First Documentary (30 min)
Is een uitgebreid kijkje achter de schermen bij de tour, maar ook bij het maken van de DVD. Met diverse interviewfragmenten met de bandleden, de crewleden, regisseur Hamish Hamilton en natuurlijk met Phil Collins zelf. In 1.78:1 anamorf breedbeeld.

Phil’s Flash Gallery
Een 37-tal foto’s die genomen zijn tijdens de tour.

Phil’s Special, geeft een introductiescherm en vervolgkeuze voor:

At Last…The Long Lost Network TV Special (48 min)
Een Amerikaanse TV show uit 1990 in het kader van Phil’s \'But Seriously\' tour. Phil Collins acteert hier in diverse humoristische scènes, daarbij geholpen door vele bekende acteurs als Bruce Willis, Don Johnson, John Travolta, John Candy, Vanessa Williams, Henri Mancini en noem zo nog maar een paar op. Beeldformaat 1.33:1 standaard.

De set is een duo digipack met kartonnen omslag. Bij de set zit nog een 12 pagina’s tellend informatieboekje met onder andere foto’s en een persoonlijke inleiding door Phil Collins.

Conclusie

Woensdag 16 juni 2004 gaf Phil Collins, als onderdeel van zijn afscheidstournee, een concert in het uitverkochte Le Bercy in Parijs, Frankrijk. Een bijzonder sfeervol concert voor een waanzinnig enthousiast publiek. Phil zingt en drumt, samen met zijn band, koperblazers en achtergrondzangers, voor de laatste keer zijn meest bekende hitsongs. Het concert opent met een fenomenaal drumnummer Drums, Drums & More Drums en eindigt evenzo indrukwekkend met Take Me Home. Tussendoor hits als In The Air Tonight, Against All Odds, Easy Lover en noem maar op.
Het concert is door Warner Music uitgebracht op een 2-disc DVD uitgave. De beeldkwaliteit is zeer goed. Bij het geluid zorgen zowel de DD5.1 als de DTS5.1 track beide voor uitstekend muzikaal genot. Dan is er een weelde aan extra’s toegevoegd. Bijzonder is al dat van elk gezongen nummer ook de originele videoclip is opgenomen. Vier songs hebben nog een multi angle optie. Verder nog enkele leuke maar ook informatieve documentaires. Deze uitgave is in muzikaal opzicht, qua samenstelling en qua techniek een topper. Een regelrechte aanrader die geen muziekliefhebber mag missen!

Laatste reacties

daanbro  |  17-02-2005

Ik ben naar dit concert geweest in de ArenA, en ik moet zeggen dat deze DVD de sfeer van dit Concert perfect weergeeft! En Ja...in het echt klonk hij net zo go...
Lees meer >

Lampje  |  10-02-2005

Af en toe kippevel, maar uiteindelijk viel het concert zelf me wat tegen. DVD dus maar weer verkocht.
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  10-02-2005

Ook ik was erbij in de Arena dus toen deze DVD uitkwam heb ik hem meteen gekocht. Prachtige DVD's is mis alleen de voetbalsfeer. Degenen die erbij waren in de A...
Lees meer >

Remco de Swart  |  09-02-2005

Ook ik was erbij in de Arena dus toen deze DVD uitkwam heb ik hem meteen gekocht. Prachtige DVD's is mis alleen de voetbalsfeer. Degenen die erbij waren in de A...
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  09-02-2005

Ik ben naar dit concert geweest in de ArenA, en ik moet zeggen dat deze DVD de sfeer van dit Concert perfect weergeeft! En Ja...in het echt klonk hij net zo go...
Lees meer >

super_judge23  |  09-02-2005

De recensie geeft precies mijn ideeen over deze dvd weer. Waarschijnlijk de beste muziek dvd in mijn collectie, prefect beeld en perfect geluid. Nog beter dan d...
Lees meer >

scheur  |  09-02-2005

Deze komt zeker in mijn bescheiden muziek-dvd collectie !!!!!! :wink:
Lees meer >

DeeVeeDee  |  08-02-2005

Prima muziekfestijn met Phil Collins. Alleen vanwege het openingsnummer moet je de DVD al aanschaffen. De beste nummers vind ik In the Air Tonight (kippenvel)...
Lees meer >

nlamste3  |  08-02-2005

Super uitgave van een Super artiest. Heerlijk toch dat DTS bestaat.
Lees meer >

Jeroen vS  |  08-02-2005

Superzanger, supergeluid en superDVD. Live klint Phil Collins gewoon net zo goed als in de studio. De DTS track is inderdaad één van de beste op een muziekDV...
Lees meer >

Wizz-Art  |  08-02-2005

Phil is de enige zanger waar ik zo ontzettend veel respect voor heb, deze dvd is geweldig en absoluut een 10 waard 8) Geluid is perfect, beeld is perfect, numm...
Lees meer >

Herjan  |  08-02-2005

Toch maar besteld. Wat is dat ding duur trouwens in NL! Ik heb 'm nu voor 14,95 bij Soon gekocht. Is voor mijn doen nog veel...
Lees meer >

Lampje  |  08-02-2005

WOW!! Bedankt voor de recensie. Dat wordt kopen, wat een topartiest, HEBBE HEBBE HEBBERER.
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  08-02-2005

TOP DVD van een TOP ARTIEST! (y)
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  08-02-2005

Wil deze dvd met de tijd nog wel aanschaffen,zeker na deze review.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 81
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.