Healer, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Healer, The (DVD)
Samenvatting

Als Julie Makowsky (Miranda Otto) met haar beide kinderen onverwachts een dag eerder thuiskomt van een ski-vakantie, treft ze haar man Henry (William Fichtner) in bed aan met een andere vrouw. Julie verlaat direct weer het huis en trekt in bij haar alleenstaande vader Mietek (Jerzy Nowak). De vader had Henry toch al nooit zien zitten, dus die heeft direct zijn commentaar klaar. Julie wil direct een scheiding, al waren zo officieel nog niet getrouwd, en het huis verkopen. Vader Mietek ziet wat op tegen het intrekken van Julie, omdat hij via briefwisseling contact heeft gekregen met een Poolse vrouw, die de volgende dag bij hem intrekt.
Als Julie en Henry ruzie maken over het huis, valt hun zoontje Nicholas (Ryan Smith) plots bewusteloos op de grond. Onderzoek wijst uit dat hij een bepaalde vorm van kanker heeft. De dreigende scheiding tussen Julie en Henry is plots gespreksonderwerp meer. Alle aandacht gaat uit naar de gezondheid van Nicholas. Helaas reageert Nicholas niet goed op de chemotherapie. Dan maakt de Poolse vriendin van vader Mietek melding van een genezer met speciale gaven in Polen. Julie reist met Nicholas af naar Polen. Daar ontmoet zij de genezer Alexei (Lothaire Bluteau), die Nicholas wonderbaarlijk geneest. Maar meerdere sessies zijn nodig en zo reist Julie Alexei achterna door Polen. Ondertussen brengt Alexei bij haar ook warme gevoelens naar boven.

Commentaar

De Poolse regisseuse Agnieszka Holland verkent in de film The Healer de kracht van het gezin en roept daarbij vragen op over wat liefde is en wat waarheid. De film heeft als alternatieve titel Julie Walking Home, wat een letterlijke vertaling is van de Poolse titel Julia Wraca Do Domu. Holland is onder andere bekend van de filmdrama’s Oliver, Oliver (1992), The Secret Garden (1993) en Washington Square (1997). Voor de film Europa, Europa (1990) is zij genomineerd voor een Oscar. De films van Agnieszka Holland gaan vooral over menselijke drama’s waarin zij een scherpe analyse doet van de menselijke relaties en emoties. Bij The Healer doet zij dit ook. De relatie die Julie heeft met haar man Henry, haar vader en haar zoontje wordt intensief belicht. Waarbij zij door alles wat er gebeurd erg emotioneel geraakt wordt en de aandacht van Alexei als een warme aangename deken ervaart.
De film start wat rommelig. De film opent met Alexei als jongen, waar zijn geneeskrachtige gaven net worden ontdekt. Dan opeens de overstap naar het gezin Makowsky, waar het even zoeken is naar de relatie met de opening van de film. Die komt dan een uur later als Julie op zoek gaat naar de genezer. Het einde van de film is erg lastig te begrijpen en lijkt niet op zijn plaats te zijn met de rest van de film. Maar dat moet je voor jezelf maar beoordelen. The Healer is geheel op locatie in Polen gefilmd en kreeg op het filmfestival van Venetië een nominatie voor de Gouden Leeuw. In eigen land werd Holland als regisseur genomineerd voor de Poolse filmprijs.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983474444

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Waarom vragen wij ons desperaat af. Waarom worden we geconfronteerd met een 1.33:1 pan & scan beeldformaat. Terwijl de regio 1 uitgave van de film netjes het originele beeldformaat van 1.85:1 heeft. In deze digitale tijd van DVD en hometheater zijn we verheugd dat films in hun oorspronkelijk beeldverhouding gepresenteerd worden. Maar soms worden we zwaar tekort gedaan en verschijnt er een pan & scan uitgave. Helaas is deze uitgave van The Healer een pan & scan voorbeeld. Tijdens de film valt ook in diverse scènes op dat links en rechts beeld mist.
De kwaliteit van het beeld is verder goed. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Scherpte van het beeld is goed met een redelijke detaillering. Er is wel constant een lichte mate van beeldruis zichtbaar. Edge enhancement is toegepast. Contrast van het beeld is redelijk goed. Het beeld van deze nieuwe film is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is ondermaats verdeeld in slechts 6 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, goed leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack op deze DVD uitgave is Dolby Digital 2.0 stereo (192 kb/s). De audiotrack is niet surround geflaged. Maar advies is om wel je Dolby ProLogic II(x) decoder in te schakelen, als dat al niet automatisch gebeurd, want dan ervaar je toch een audiotrack met een redelijke surround ervaring. Maar ook hier komen we tekort, want de al genoemde regio 1 uitgave heeft een nette Dolby Digital 5.1 surround track.
Het is vooral de filmmuziek die voor het ruimtelijke karakter zorgt, het merendeel van de filmgeluiden blijft beperkt tot de frontspeakers. De nadruk blijft op de voorste kanalen, waar de soundtrack een goed stereogeluid heeft. De detaillering is redelijk, het aanwezige laag is voldoende. De dialogen komen, dankzij de ProLogic decodering, goed verstaanbaar uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft eenvoudige menuschermen zonder achtergrondgeluid. De DVD heeft alleen een drietal trailers van andere Bridge releases als extra.

Conclusie

The Healer is een film van de Poolse regisseuse Agnieszka Hollander. Een moeder wordt geconfronteerd met haar overspelige echtgenoot en haar jongste kind dat ongeneeslijk ziek blijkt. Ze gaat naar Polen om daar redding te zoeken bij een genezer die over speciale gaven beschikt. Een film waarin Hollander de kracht van het gezin en de liefde op bijzondere wijze verkent. Met goed gespeelde rol van Miranda Otto als de moeder.
Deze DVD release van Bridge stelt ons zwaar teleur. De film wordt gepresenteerd met een 1.33:1 pan & scan beeld, waar het originele beeldformaat 1.85:1 is. De audiotrack is slechts DD2.0, waar de Dolby ProLogic decodering een redelijke surroundtack van maakt. De regio 1 uitgave van deze film is op alle vlakken beter met het originele beeldformaat en een DD5.1 soundtrack. Onze uitgave heeft verder alleen een paar promotionele trailers als extra.

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  05-03-2005

Sommige films zijn weer geschikter om op een "oude tv" te kijken en voor andere trek je alle specs van je apparatuur open...Ik heb liever de orginele aspect rat...
Lees meer >

Marco  |  04-03-2005

Sommige films zijn weer geschikter om op een "oude tv" te kijken en voor andere trek je alle specs van je apparatuur open...Ik heb liever de orginele aspect rat...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  03-03-2005

Ik ben het er wel mee eens dat veel releases ver onder de maat zijn. Toch heb ik er ook wel een paar in huis, wanneer deze super afgeprijsd waren te krijgen....
Lees meer >

Henk Heideveld  |  03-03-2005

Nu komen we misschien ooit ergens. Eerlijke recensie (y) die deze release ondermaats durft te noemen. De laatste tijd komen er allemaal van die ondermaatse u...
Lees meer >

steven van dijk  |  03-03-2005

Nu komen we misschien ooit ergens. Eerlijke recensie (y) die deze release ondermaats durft te noemen. De laatste tijd komen er allemaal van die ondermaatse u...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  03-03-2005

Nu komen we misschien ooit ergens. Eerlijke recensie (y) die deze release ondermaats durft te noemen. De laatste tijd komen er allemaal van die ondermaatse u...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  03-03-2005

En is de muziek toevallig ook weer van Zbiegniew Preisner? De muziek is van Antoni Lazarkiewicz.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  03-03-2005

Regisseur: Agnieszka Hollander Staat er op de hoes? "Hollander". Volgens mij heet ze toch gewoon "Holland". Deze film ken ik niet, maar oudere films van ha...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.