Ultimate Oliver Stone Collection, The

Recensent:
Marcel den Haan
14-03-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Ultimate Oliver Stone Collection, The (DVD)
Samenvatting

The Ultimate Oliver Stone Collection bevat 10 films van deze controversiële regisseur en schept zo een mooi beeld van zijn carrière. Tevens bevat de box een documentaire over deze man. De volgende films zijn opgenomen in de collectie:

Platoon (1986, 115 minuten, 1.85:1 anamorf beeldformaat)
Chris Taylor (Charlie Sheen) wordt op nog jonge leeftijd naar Vietnam gestuurd waar hij terecht komt in een ware hel. Naast de Vietcong moet hij nog strijd leveren met zijn angsten en de fysieke uitputting. Zijn twee bevelvoerende officieren zijn verder meer bezig met elkaar te bestrijden, dan de vijand.
De versie van deze film is gelijk aan de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Wall Street (1987, 121 minuten, 1.85:1 anamorf beeldformaat)
Bud Fox (Charlie Sheen) is een jonge effectenhandelaar die werkzaam is op de beurs van Wall Street. Hij komt in contact met Gordon Gekko (Michael Douglas) en zo wordt hij meegesleurd in de wereld van corruptie, macht en geld.
De versie van deze film is gelijk aan de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Born On The Fourth Of July (1989, 138 minuten, 2.35:1 letterboxed beeldformaat)
Ron Kovic (Tom Cruise) wil graag zijn land dienen en hij besluit mee te vechten in de Vietnam-oorlog. Hij raakt echter gewond en keert verlamd terug naar huis. In plaats van als held binnengehaald te worden, stuit hij op veel onbegrip en vijandigheid.

Een indringende film die de strijd behandelt die de soldaten moeten doormaken bij terugkeer in hun thuisland. In plaats van als helden behandeld te worden, stuiten de soldaten op veel vijandigheid van mensen die tegen de oorlog zijn. Tom Cruise speelt een sterke rol in dit waargebeurde verhaal gebaseerd op het boek van de echte Ron Kovic.

The Doors (1991, 140 minuten, 2.35:1 anamorf beeldformaat)
Het verhaal Jim Morrison, zanger van de band The Doors. De film volgt Jim Morrison (Val Kilmer) vanaf zijn jonge jaren tot aan zijn vroege dood op 27 jarige leeftijd. De zanger en dichter gebruikte regelmatig allerlei geestveruimende middelen die hem uiteindelijk fataal werden.

Val Kilmer schittert in deze film in de rol van Jim Morrison. Hij lijkt niet alleen op de voormalige zanger, maar hij zong ook nog eens al de liedjes zelf. Een optreden dat de film naar een hoger niveau weet te tillen.

JFK (1991, 197 minuten, 2.35:1 letterboxed beeldformaat)
Oliver Stone\'s kijk op de moord op de Amerikaanse president, John F. Kennedy. In plaats van uit te gaan van de theorie van één schutter, behandelt de film de theorie van een reeks complotten die leiden naar de moord op de president. Volgens de tekst op de box en het bijgeleverde boekje zou het hier gaan om de Director\'s Cut van de film, maar dat is niet het geval. Het gaat hier dan ook om de normale bioscoopversie van de film, zoals die al eerder los op DVD is verschenen. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Heaven And Earth (1993, 136 minuten, 2.35:1 anamorf beeldformaat)
Wederom een Vietnamfilm van Stone, maar deze keer door de ogen van iemand uit het land zelf. De film volgt het leven van een Vietnamese vrouw en alle ontberingen die zij moet doormaken op zoek naar geluk.
De versie van deze film is gelijk aan de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Commentaar

Natural Born Killers (1994, 114 minuten, 1.85:1 anamorf beeldformaat)
Mickey en Malory Knox (Woody Harrelson en Juliette Lewis) trekken al moordend door Amerika en worden in de tussentijd hier ook nog eens beroemd mee. Ze bouwen een grote schare fans op en de politie doet er alles aan het stel zo snel mogelijk te pakken te krijgen.
De versie van deze film is gelijk aan de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Nixon (1995, 190 minuten, 2.35:1 anamorf beeldformaat)
Oliver Stone\'s fascinatie met historische figuren wordt weer eens gebruikt voor deze film over het leven van de voormalige president van de Verenigde Staten, Richard Nixon. Nixon is uiteraard bekend geworden door het Watergate-schandaal en hiervoor moest hij zijn functie neerleggen.
De versie van deze film is gelijk aan de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

U-Turn (1997, 122 minuten, 1.85:1 anamorf beeldformaat)
Bobby Cooper (Sean Penn) is op de vlucht voor enkele duistere figuren wanneer zijn auto midden in de woestijn kapot gaat. Hij komt terecht in een klein stadje waar iedereen niet goed bij zijn hoofd lijkt te zijn. Hij ontmoet er een jonge vrouw (Jennifer Lopez) en haar man (Nick Nolte). Wanneer de man Bobby vraagt zijn vrouw te vermoorden, denkt hij even serieus over het aanbod na. Maar de vrouw heeft indruk gemaakt op hem en ze vraagt bovendien ook aan Bobby of hij haar man wil vermoorden.

Een ander soort film zoals we die tot nu toe van Stone gewend waren. Geen historische figuren of oorlogen als onderwerp, maar een redelijk normale thriller. De film zit vol met bekende acteurs zoals de eerder genoemde Sean Penn, Jennifer Lopez en Nick Nolte. Verder zien we in enkele kleine rollen onder andere Joaquin Phoenix, Claire Danes, Jon Voight en Billy Bob Thornton. Toch weet deze sterrencast de film helaas niet boven het gemiddelde uit te brengen.

Any Given Sunday (1999, 151 minuten, 2.35:1 anamorf beeldformaat)
Tony Damato (Al Pacino) is de coach van een American Footballteam. Hij loopt al lang mee in deze wereld en hij heeft al vele prijzen gewonnen. Op het moment gaat het niet zo goed met het team totdat de reserve-quarterback van het team aan spelen toekomt.
De versie van deze film is gelijk aan de eerste schijf van de eerder uitgebrachte losse uitgave. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Oliver Stone\'s America (2001, 52 minuten, 1.33:1 beeldformaat)
Deze documentaire bestaat eigenlijk uit een lang interview met de regisseur, afgewisseld met beelden uit zijn films en beelden van achter de schermen. Stap voor stap neemt de regisseur zijn carrière door en hij vertelt openhartig over de films die hij gemaakt heeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Oorlog, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 1478 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321932689280

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Cast & Crew
  • Featurettes
  • Audiocommentaren

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals hierboven te lezen is, verschilt het beeldformaat per film. Gelukkig zijn de meeste films anamorf op de schijf gezet, maar helaas zijn er twee films waarbij dit niet het geval is. De kwaliteit van het beeld verschilt uiteraard hier en daar, maar grotendeels komen de transfers van de films overeen. Scherpte, contrast en zwartniveau zijn bij alle films in orde en ook de kleuren zien er mooi natuurlijk uit. Uitschieters naar beneden zijn hier JFK en U-Turn, welke een tegenvallende scherpte hebben en waar ook de kleuren nogal flets overkomen. U-Turn heeft verder veel last van posterisatie. Qua artefacten komen de meeste films er goed vanaf. Filmgrain is aanwezig bij alle films, verschillend van sporadisch tot vrij veel. Ook is er bij sommige films wat edge enhancement aanwezig, maar echt storend wordt het nergens. JFK heeft nogal wat last van compressiefoutjes en aliasing, dit waarschijnlijk ook door de lange speelduur van de film. Oliver Stone\'s America is gemaakt voor televisie en heeft zodoende een 1.33:1 beeldformaat meegekregen. De beeldkwaliteit van deze documentaire is verder in orde.
De optionele ondertiteling staat bij alle films op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Alle films in de box zijn voorzien van een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal, behalve JFK waar we het moeten doen met een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s). Alle tracks klinken mooi helder en zonder beschadigingen. De dialogen komen netjes uit het centerkanaal en de frontkanalen worden gebruikt voor het weergeven van de muziek en omgevingsgeluiden. Sommige films zijn voornamelijk dialoog gericht en bij deze films is het gebruik van de achterkanalen uiteraard te verwaarlozen. Bij films met een wat meer actievere soundtrack worden de achterkanalen goed benut en wordt het geluid weergegeven in split-surround. Dit geldt eigenlijk ook voor het LFE kanaal. Bij de dialoog gerichte films levert het kanaal een subtiele bijdrage aan de muziek en bij de wat meer actievere tracks ondersteunt het kanaal goed de actie met een mooi gedoseerd laag. Het geluid bij JFK is ondanks de Dolby Digital 2.0 track toch nog voldoende. Dit omdat het geluid voornamelijk draait om dialoog.

Extra's

Bij enkele films zijn er op de betreffende schijf wat extra\'s te vinden. In het bijgeleverde boekje wordt bij Any Given Sunday melding gemaakt van meer extra\'s, maar die waren te vinden op de tweede schijf van een identieke eerdere uitgave. Die schijf is bij deze box niet meegeleverd. Wel is er een bonusdisc aanwezig in de box met nog enkele extra\'s.

Platoon

Audiocommentaar
Er zijn twee audiocommentaren te vinden bij deze film. De eerste is van Oliver Stone zelf. Hij vertelt uiteraard over het maken van de film, maar ook over zijn eigen ervaringen met de oorlog en hoe deze ervaringen verband houden met de film. Het tweede commentaar is van Captain Dale Dye. Hij was betrokken bij de film als technisch adviseur en heeft ook een klein rolletje in de film. Tevens stond hij aan het hoofd van het trainingskamp dat de acteurs moesten volgen. Genoeg informatie dus wat betreft de militaire aspecten van de film.

Tour Of The Inferno (51 min.)
Een documentaire die alle aspecten van het maken van de film behandeld. We zien beelden van achter de schermen en interviews met de cast en crew.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Original Theatrical Trailer (1 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

TV Spots
Een drietal TV spots of beter gezegd, korte trailers voor op de televisie.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Still Galleries
Een reeks foto\'s bestaande uit twee categorieën; Behind The Scenes en Poster Art.
Het beeld is 1.85:1 anamorf.

Wall Street

Audiocommentaar
Het commentaar wordt verzorgd door Oliver Stone en ook hier weet hij weer veel interessante en informatieve feitjes te vertellen over de film.

Documentary (45 min.)
Door middel van interviews met de cast en crew zien we hoe de film tot stand is gekomen. Ook zijn er beelden te zien van achter de schermen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers (3 min.)
Twee trailers van de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Born On The Fourth Of July

Production Notes
Een reeks tekstschermen die de totstandkoming van de film behandelen.
Het beeld is 1.33:1.

Cast and Filmmakers
Een lijst met de betrokken acteurs en crewleden. Als je op een naam klikt, verschijnt er een korte biografie van de betreffende persoon en tevens een lijst met andere films waaraan de persoon heeft meegewerkt.
Het beeld is 1.33:1.

Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Doors

Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Teaser (1 min.)
Vijf korte teasertrailers van de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Musicvideo: Break On Through (2 min.)
Een videoclip met beelden uit de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Scenes (7 min.)
Een korte documenaire die beelden laat zien van achter de schermen. Soms roept er iemand wat in de camera, maar verder wordt er niet gesproken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interviews
Zeven korte interviews met leden van de cast en crew. (9 min.)
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making Of (6 min.)
Een making of waarin we zien hoe enkele aspecten van de film tot stand zijn gekomen.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Songs
Een reeks songs die uit de film komen. Wanneer je een nummer kiest wordt je direct naar het gedeelte van de film gebracht waar het nummer te horen is.

Heaven And Earth

Audiocommentaar
Ook hier weer een audiocommentaar van de regisseur zelf en ook hier is hij weer erg informatief.

Deleted Scenes (48 min.)
Een reeks verwijderde scènes die te bekijken zijn met en zonder commentaar van de regisseur.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Cast & Crew
Een tekstscherm met een lijst van de cast en crew. De namen zijn niet te selecteren.

Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Natural Born Killers

Cast & Crew
Een tekstscherm met een lijst van de cast en crew. De namen zijn niet te selecteren.

Audiocommentaar
Ook bij dit commentaar weer een informatieve Oliver Stone, die veel informatie en feitjes loslaat op de luisteraar.

Deleted Scenes
Een reeks verwijderde scènes die te bekijken zijn met en zonder commentaar van de regisseur.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

\"Chaos Rising\" Documentary (25 min.)
Een documentaire die vooral ingaat op de controverse rond de film. Leden van de cast en de regisseur geven hun mening hieromtrent.
Een reeks verwijderde scènes die te bekijken zijn met en zonder commentaar van de regisseur.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailer (1 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Alternate Ending (4 min.)
Een alternatief einde van de film voorafgegaan door commentaar van de regisseur.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Charlie Rose Interviews (11 min.)
Een interview met Oliver Stone door Charlie Rose.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Nixon

The Making Of Nixon (19 min.)
Een making of van de film die vooral bestaat uit interviews met de cast en crew. We zien ook beelden uit de film en beelden van achter de schermen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailer (4 min.)
Een uitgebreide trailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).


Featurette (4 min.)
Eigenlijk hetzelfde van opzet als de making of, alleen wat korter.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interviews
Negen interviews met leden van de cast en crew. Het betreft verschillende elkaar opvolgende korte fragmenten.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

B-Roll (7 min.)
Een reeks beelden van achter de schermen, zonder commentaar of interviews. We zien alleen de opnames en de voorbereidingen hierop.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

U-Turn

Theatrical Trailer (2min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Filmographies
Een lijst met films waaraan Sean Penn, Jennifer Lopez, Nick Nolte,Claire Danes en Oliver Stone eerder meewerkte.

Any Given Sunday

Audiocommentaar
Er zijn twee audiocommentaren te vinden bij deze film. De eerste is van de regisseur, Oliver Stone. Zoals bij alle andere commentaren, zit hij ook hier boordevol informatie. Op een rustige toon loopt hij de gehele film door door middel van allerlei feitjes. Het tweede commentaar is van hoofdrolspeler Jamie Foxx. Ook hij vertelt veel over de film, hoewel hij niet zoveel te vertellen heeft als Oliver Stone.

Cast & Crew
Een tekstscherm met een lijst van de cast en crew. De namen zijn niet te selecteren.

Music-only Track
Zoals de naam al doet vermoeden, bekijk je de film met alleen de muziek als geluid wanneer je voor deze optie kiest.

Theatrical Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Oliver Stone\'s America

Student Film: Last Year In Vietnam (11 min.)
Een korte film die Stone maakte tijdens zijn studietijd. Het onderwerp is Vietnam, iets dat niet echt verassend genoemd kan worden, gezien Stone\'s fascinatie met deze oorlog.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

On The Set Of Alexander (10 min.)
Een blik achter de schermen en het tot stand komen van Stone\'s laatste film, Alexander.

Bonus Disc

Looking For Fidel (53 min.)
Stone gaat op bezoek bij de Cubaanse leider Fidel Castro en hij heeft een reeks pittige interviews met deze man. Onderwerpen van de interviews zijn onder andere de betrekkingen tussen Amerika en Cuba, de vele vliegtuigkapingen, het executeren van gevangenen en de mensenrechten in Cuba.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Persona Non Grata (67 min.)
Stone gaat op reis door Jerusalem, Tel Aviv en Ramallah en onderweg ontmoet hij leiders van beide zijden van het Israelisch-Palestijns conflict. Ook probeert hij een beeld te schetsen van het leven van de mensen die in deze gebieden wonen.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

The Ultimate Oliver Stone Collection is een verzameling van tien films van deze controversiële regisseur. Tevens is er een documentaire te vinden over zijn carriere. De films zijn stuk voor stuk films die zich kunnen meten met de besten en de box bevat dan ook vele uren kijkplezier. Enig nadeel van deze box zou kunnen zijn, dat de meeste mensen veel van de films al los gekocht hebben. Voor de mensen die er nog geen één hebben of slechts enkele, is deze box een unieke kans om in één keer de beste films van Stone in huis te halen. De beeld en geluidskwaliteit is vergelijkbaar, met JFK als negatieve uitschieter. Bij vrijwel elke film zijn er enkele extra\'s te bekijken en er is ook nog een bonusdisc te vinden met twee interessante documentaires. De versie van JFK in deze box betreft helaas de originele bioscoopversie en niet de later uitgekomen Director\'s Cut en bij Any Given Sunday is de tweede schijf met extra\'s niet meegeleverd, hoewel dit wel in de box vermeldt staat. Maar verder is dit een box die niet zou misstaan in de collectie van iedere filmliefhebber.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  14-03-2005

Ik heb een eerdere box, waar 3 films en een docu inzitten, plus nog een aantal losse, zal deze dan ook niet gaan aanachaffen. Maar de meeste Stone films vind ik...
Lees meer >

LJ  |  14-03-2005

Mooie box, maar ik ga toch steeds voor de losse uitgaves hoor... En je bespaart hier ook nog eens veel geld mee. Ik was van plan deze box aan te schaffen tot...
Lees meer >

Reinbo  |  14-03-2005

Volgens het bericht in onderstaande thread bevat deze box nogal wat slordigheden (veel wat er op de cover staat klopt niet). http://www.dvd.nl/forum/showthre...
Lees meer >

Fokkeyou  |  14-03-2005

Zit nog erg te twijfelen of ik hem koop. Gelukkig maar dat deze box is uitgekomen vóór de release van "Alexander", want een box met die draak van een film hoef...
Lees meer >

Dr_evil  |  14-03-2005

Mja, ik heb 'm gewonnen... :D Weet niet of ik deze zelf had gehaald.. Heb destijds wel overwogen de R1 versie van deze box te bestellen.. :)
Lees meer >

nova6666  |  14-03-2005

Hadden ze eerder mee moeten komen met zo'n box,de helft heb ik al!
Lees meer >

MGdutch  |  14-03-2005

Stone heeft zoveel uitschieters naar allebei de kanten voor mij, dat ik deze box niet in huis ga halen. Precies. Hij heeft een paar prachtfilms gemaakt maar ...
Lees meer >

dexter20003  |  14-03-2005

Is de versie van Platoon de versie die al tijden uit is of heeft deze een vernieuwd audiospoor. De versie die ik heb is in de eerst helft stereo om vervolgens i...
Lees meer >

Frank  |  14-03-2005

Volgens het bericht in onderstaande thread bevat deze box nogal wat slordigheden (veel wat er op de cover staat klopt niet). http://www.dvd.nl/forum/showthre...
Lees meer >

Surya  |  14-03-2005

Mooie box, maar ik ga toch steeds voor de losse uitgaves hoor...
Lees meer >

spielberg_rules  |  14-03-2005

Ik ben heel tevreden met deze box, want hij bevat gewoon allemaal meesterwerken, zowel de grote klassiekers als de kleine pareltjes. Bijzaken als 'te weinig ext...
Lees meer >

Paul H.  |  14-03-2005

Ik ben nooit zo'n fan van dit soort boxen omdat er meestal alleen maar de 1-discs versies van een film inzitten of de minste versie van de dvd's die van een fil...
Lees meer >

Kars  |  14-03-2005

Stone heeft zoveel uitschieters naar allebei de kanten voor mij, dat ik deze box niet in huis ga halen. Natural Born Killers, U-turn en Any Given Sunday vond...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Discriminatie Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.