Anchorman: The Legend of Ron Burgundy

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-03-2005

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (DVD)
Samenvatting

Midden jaren ’70 is Ron Burgundy (Will Ferrell) San Diego’s populaire nieuwslezer, met alle aangename privileges die dat met zich meebrengt. Samen met zijn nieuwsteam bestaande uit sportman Champ ‘Whammy’ Kind (David Koechner), ‘roving reporter’ Brian Fantana (Paul Rudd) en weerman Brick Tamland (Steve Carell) vormen zij het Channel 4 News Team en worden door de kijkers aanbeden als goden. Totdat de leiding van het station, Ed Harken (Fred Willard), vindt dat er een verandering moet komen en de vrouwelijke journalist Veronica Corningstone (Christina Applegate) aan het team wordt toegevoegd. De ijdele en egoïstische Ron en zijn teamleden zijn in alle staten. In het Channel 4 Team is geen plaats voor een vrouw, die moet zich wat hun betreft bezig houden met modeshows en kooknieuws. Maar Veronica blijkt slim, ambitieus en vooral mooi te zijn. En Ron valt als een blok voor haar. Maar het is niet alleen liefde tussen beide. Op het moment dat Veronica co-nieuwslezer wordt naast Ron, is het oorlog. Ron’s perfecte wereld brokkelt langzaam af.

Commentaar

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy begint met de waarschuwende tekst: “gebaseerd op een waar gebeurd verhaal’. En dat is nu nog het aardige ook, in basis is dit natuurlijk een waar gebeurd verhaal. Want de mannen vonden het in de jaren ’70 echt maar niks dat een vrouw het nieuws ging lezen. Anchorman is een film vol gevatte opmerkingen en ‘one-liners’ en een erg hoog slapstickgehalte. Een komedie waarin de nieuwslezer en zijn heilige wereldje oneerbiedig op de hak worden genomen. Uiteraard wordt dit alles in het absurde genomen, maar dat maakt het alleen maar leuker. Samen met regisseur en medeschrijver Adam McKay weet Will Ferrell precies op het juiste moment de meest absurde one-liners te zeggen of de meest onnozele situatie te creëren. Feitelijk stelt het verhaal niet echt veel voor. Maar het is de wijze waarop het allemaal wordt gebracht, de hilarische parodie op de nieuwslezer van de jaren ’70, dat zorgt voor een brede schaterlach.
Will Ferrell zet een typetje neer dat duidelijk goed bij hem past en eigenlijk veel lijkt op de eerdere rollen die hij speelde, waaronder in Old School en recentelijk nog in Elf. Ook zijn teamleden zetten heerlijk spel neer, vooral de weerman die trots weet te melden dat zijn IQ slechts 48 bedraagt. Nog een paar leuke opvallende zaken zijn de uitvoering van het nummer ‘Afternoon Delights’ en de cameo optredens van andere bekende acteurs in de rivaliserende nieuwsteam van de andere stations. In die rollen zie je onder andere Tim Robbins, Jack Black en Vince Vaughn.
Zowel begintitels en als eindaftiteling zijn ook het aankijken waard.

De film op deze DVD duurt 90 minuten en is de ‘normale’ bioscoopversie. Er is ook een ‘unrated’ versie van de film die ongeveer zes minuten meer ‘spicy language’ (pittig taalgebruik) bevat. Of deze toegevoegde scènes te vinden zijn tussen de verwijderde scènes bij de extra’s is ons niet bekend.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583013497

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Making of Anchorman
  • Muziekvideo "Afternoon Delight"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed, maar niet perfect. Wat een beetje tegenvalt is de scherpte en detaillering van het beeld. Mogelijk is dat opzettelijk om de jaren ’70 uitstraling te benadrukken. Kleuren zijn er natuurlijk en goed verzadigd uit. Contrast en zwartniveau zijn beide goed. Filmgrain is in lichte mate constant aanwezig. Af en toe is aliasing en moiré te zien. Edge enhancement is ook goed zichtbaar toegepast.
De film is verdeeld in 20 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort merkbaar maar niet storend. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een duidelijk leesbaar lettertype en maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is beschikbaar in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s). De film is vooral dialoog georiënteerd met muziek ter ondersteuning. Het is vooral deze muziek die de soundtrack een surroundkarakter geeft. De muziek heeft een goede stereospreiding en goede detaillering. De surrounds worden subtiel gebruikt voor het ruimtelijke geluidsbeeld. Verder ligt de nadruk van de soundtrack op de voorkanalen. Omgevingsgeluiden worden heel subtiel door de surroundspeakers ondersteund. Het aanwezige LFE kanaal wordt niet gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd met achtergrondmuziek. Het menu is ook in het Nederlands beschikbaar. De extra’s zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Feature Commentary
Regisseur Adam McKay en hoofdrolspeler Will Ferrell geven samen met andere gastsprekers een passend commentaar bij de film. Verwacht dus geen droog inhoudelijk commentaar bij technische of artistieke keuze, maar een commentaar dat hetzelfde komische gehalte heeft zoals Ron Burgundy zijn nieuws verzorgt. Leuk, niets inhoudelijks maar wel aangenaam om te beluisteren.

Bloopers (8 min).
Natuurlijk horen de leuke missers er ook bij.

The Making of Anchorman (10 min)
Korte blik achter de schermen met interviewfragmenten. Beetje standaard waarin het hoe en waarom van de film en de karakters worden toegelicht.
”Afternoon Delight” Musicvideo (4 min)
Ron Burgundy in de videoclip van de klassieke hit. Inclusief de Engelse ondertiteling van de gezongen tekst.

Deleted Scenes (28 min)
In totaal 21 korte scènes die niet of anders in de film zijn gekomen. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf. Alle scènes zijn apart te kiezen of achter elkaar af te spelen via de Play All optie.

Trailers (1½ min)
Met de bioscooptrailer van Meet the Fockers.

Conclusie

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy is een leuke persiflage op het mannelijke ego van de Amerikaanse nieuwslezers. Ron Burgundy vormt samen met drie collega’s het Channel 4 News Team en wordt door de kijkers aanbeden als een god. Ron is dan ook tamelijk tevreden met zichzelf. Totdat een aantrekkelijke vrouwelijke nieuwslezer zijn wereld totaal op de kop zet. Het verhaal is ingegeven door een waar gebeurd gegeven hoe in de jaren ’70 nieuwslezers afwijzend reageerden op de intrede van de vrouw in de nieuwswereld. Hoofdrol is weggelegd voor de komiek Will Ferrell met Christina Applegate als de dame die zijn wereld op de kop zet.
Deze uitgave van Dreamworks / Universal heeft een iets tegenvallende beeldkwaliteit of het beeld moet opzettelijk iets minder zijn om de jaren ’70 uitstraling te benadrukken. Geluid is niet spectaculair maar is wel van goede kwaliteit. Als toevoeging een aantal leuke extra’s. Voor liefhebbers van lekkere flauwe slapstickhumor is dit zeker een leuke film die vol zit met gevatte one-liners.

Laatste reacties

Tim k  |  28-08-2007

Gister gezien op de BBC en hoewel ik geen groot fan ben van gasten als: Ferrel, Stiller, Wilson etc., vond ik deze toch niet slecht. Gewoon lekker melig met ver...
Lees meer >

Swanski  |  17-03-2006

redelijke komedie met typische humor wat je moet liggen. er zitten overigens wel degelijk een aantal scenes in waar vrijwel de meesten om zullen lachen, dus om ...
Lees meer >

Albie  |  17-02-2006

Lache film dit :)
Lees meer >

Feyeroen  |  29-03-2005

Ik heb hem gisteren gekeken, ik moet zeggen: Ernstig :?
Lees meer >

Erwin de Koning  |  23-03-2005

go fuck yourself San Diego http://www.smiliez.nl/Smiliez/boos/s_teufel_14.gif
Lees meer >

Daniël van Zanten  |  20-03-2005

Heerlijke film. Je moet inderdaad wel van de soort humor houden. Deze komt zeker in mijn collectie als hij rond de 10 euro is. De scene dat Jack Black de hon...
Lees meer >

Reginald  |  18-03-2005

is eens iets anders, vond het wel goed hoor, het is overdreven maar niet zoals american pie. humor moet je idd wel liggen. uitdrukkingen zolas by Zeus' beard v...
Lees meer >

figurehead  |  18-03-2005

Na meerdere positieve recensies gelezen te hebben, heb ik besloten Anchorman een keertje te huren. Vreselijk, wat een beroerde comedy. Er zijn zo veel betere fi...
Lees meer >

HiddeV  |  18-03-2005

Toevallig gisteren gekeken en ik heb echt geen enkele keer moeten lachen, ik vond het pijnlijk flauw! Ik heb ook de indruk dat Will Farell totaal geen comische ...
Lees meer >

Marcel v/d H.  |  18-03-2005

Ik vindt het echt een superfilm, het moet wel je soort humor zijn.
Lees meer >

Surya  |  18-03-2005

Toevallig gisteren gekeken en ik heb echt geen enkele keer moeten lachen, ik vond het pijnlijk flauw! Ik heb ook de indruk dat Will Farell totaal geen comische ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.