Top Gun (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Top Gun (SE) (DVD)
Samenvatting

Lt. Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise) en zijn ‘wingman’ en vriend lt. Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards) behoren tot de beste gevechtsvliegers bij de marine. Ondanks hun roekeloze, gevaarlijke handelwijze en het niet opvolgen van orders, worden zij naar Top Gun toegestuurd. Top Gun is een eliteschool voor de beste gevechtsvliegers van de marine, die daar een extra zware training krijgen. De training staat onder leiding van cmdr. Mike ‘Viper’ Metcalf (Tom Skerritt) en instructeur lt. cmdr. Rick ‘Jester’ Heatherly (Michael Ironside).
Maverick is ook een grote charmeur, die de eerste avond al zijn charmes in de strijd gooit om de aandacht van een aantrekkelijke dame te krijgen. De volgende dag blijkt zij de instructrice Charlotte ‘Charlie’ Blackwood (Kelly McGillis) te zijn. Charlie is vooral geïnteresseerd in Maverik omdat hij en Goose de enige zijn die in de lucht in contact zijn geweest met een Mig-28. Maar gaandeweg worden Charlie en Maverik verliefd op elkaar.
Op de opleiding is de onderlinge competitie tussen de piloten groot, mede omdat bij de training een wedstrijd element zit. Vooral tussen Maverick en lt. Tom ‘Iceman’ Kazinski (Val Kilmer) is de rivaliteit groot. Ook op de opleiding brengt het roekeloze gedrag van Maverick hem in problemen. Als dan een dramatisch ongeluk plaats vindt, wil Maverick stoppen met vliegen.

Commentaar

Top Gun is het voorbeeld van een heerlijke macho popcornfilm. Een film voor grote jongens die verliefd zijn op snelle gevechtsvliegtuigen en motoren, adrenaline, fraaie plaatjes en een beetje romantiek. Een film die 20 jaar later nog niets van zijn snelle uitstraling verloren heeft. De film heeft twee belangrijke elementen, de prachtig in beeld gebrachte vliegscènes inclusief het landen en opstijgen van het vliegdekschip met de daarbij behorende geluidseffecten en de muziek.
De muziek is vooral veel synthesizermuziek van Giorgio Moroder. De opening van de film, met de beelden van het vliegdekschip en de daarbij gespeelde langzaam opzwellende synthesizermuziek met het ‘Top Gun Anthem’ behoort wat mij betreft tot de klassiekers. Het liedje Take My Breath Away, van Moroder en Whitlock, heeft in 1987 een Oscar gekregen. De geluidseffecten, de filmediting en het geluid in het algemeen hebben een nominatie voor een Oscar gekregen.
Producer Jerry Bruckheimer heeft een neus voor succesvolle films die het grote publiek aanspreken. Films die veelal een flinterdun verhaal hebben, maar ondersteund met veel spektakel, ego en gevoel van eigenwaarde grote kassuccessen worden. Denk hierbij ook aan films als The Rock, Armageddon, Enemy of the State, Pearl Harbor en ga zo nog maar even door. Ook de succesvolle televisieserie C.S.I. (Crime Scene Investigation) is geproduceerd door Bruckheimer. Ook Top Gun was direct een groot succes.
Regisseur Tony Scott heeft diverse keren met Bruckheimer samengewerkt, zoals bij Crimson Tide en Enemy of the State. Top Gun was Scott’s vijfde regiewerk. Recent topwerk van Scott is de film Man on Fire met Denzel Washington.
De cast van Top Gun heeft ook enkele klinkende namen, die toen nog aan het begin van hun filmcarrière stonden. Zoals Tom Cruise, Val Kilmer, Anthony Edwards, Kelly McGillis, Meg Ryan, Tim Robbins en daarnaast nog de meer ervaren Michael Ironside en Tom Skerritt.
Bruckheimer en medeproducent Don Simpson kregen de medewerking van de marine, al ging dat niet direct gemakkelijk. Dit kwam vooral door de film An Officer and a Gentleman. Maar de marine zag ook wel voordelen en als technisch adviseur kwam Pete ‘Viper’ Pettigrew, die ook kort in de film te zien is. En het moge duidelijk zijn, nadat de film in de bioscopen kwam, kreeg de marine met een sterke stijging van het aantal aanmeldingen te maken.

Paramount had enkele jaren geleden Top Gun al op DVD uitgegeven. Toen al met goede beeld- en geluidskwaliteit. Al was het beeldformaat wel iets afwijkend. Op het gebied van de extra’s bleef er nog wat te wensen over. Met deze 2-disc Special Edition gaat Paramount in de herhaling met Top Gun. Zoals je hieronder kunt lezen is de kwaliteit van zowel beeld als geluid nog beter en heeft men het hoofdstuk extra’s nu ook veel beter ingevuld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 105 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Portugees, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865550199

Extra's

 • TV Spots
 • Photo Gallery
 • Audiocommentaar
 • Achter de schermen
 • Muziekvideo's
 • Making of Top Gun
 • Interview met Tom Cruise
 • Multi Angle Storyboards

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook in deze verhouding anamorf op de DVD. Door (bijna) alle extra’s op een tweede schijf te plaatsen, kon de beschikbare ruimte optimaal voor de film worden benut en werd een lage compressie toegepast. Voor deze re-release van Top Gun is het beeld door Paramount opnieuw geremasterd, waardoor het er zeer goed uitziet. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn bijzonder goed, evenals het contrast en het zwartniveau. De kleuren, waarbij vooral warme kleuren zijn gebruikt en het beeld met kleurfilters is aangepast, zijn zeer verzadigd en helder. Verzadiging zit tegen het teveel aan, let maar eens op de rode lipstick van Kelly McGillis die zeer nadrukkelijk is. Het beeld is niet helemaal vrij van ongerechtigheden, incidenteel zit een spettertje in het beeld. In het algemeen is filmgrain is minimaal, behalve bij de luchtscènes waar filmgrain nog in redelijk ruime mate aanwezig is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast, maar niet zodanig dat dit storend is.
De film is mager verdeeld in 16 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is merkbaar geplaatst, maar stoort niet echt. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby Stereo soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 6.1 ES (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack is ook nieuw gemixt en geremastered. Beide tracks maken gebruik van een extra achterkanaal. De Dolby Digital track is niet EX geflaged, de DTS track is als een discrete 6.1 ES track geflaged.
Zoals het bij een actiefilm hoort, is dit een soundtrack die je installatie aan het werk zet. Alle speakers worden intensief gebruikt, waarbij de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. De soundtrack is zeer dynamische met groot verschil tussen harde en zachte geluiden. Vooral bij de vliegscènes dondert het geluid met groot geweld uit de speakers. Als geheel geeft de soundtrack een prima homogeen ruimtelijk geluid en geven de geluidseffecten een goed driedimensionaal richtingsgevoel. Het LFE kanaal ondersteunt dit alles zeer actief met strak en diep laag. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn in het algemeen goed te volgen.
Op de oude release was de Dolby Digital 5.1 track al van zeer goede kwaliteit. Op de nieuwe release is de Dolby Digital track beter, met name ook door de hogere bitrate. Nu is de soundtrack ook beschikbaar in een nieuw gemixte DTS 6.1 ES track, die qua ruimtelijk gevoel en definitie beter is als de DD 5.1 track. Twee prachtige soundtracks om van te genieten.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn fraaie filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluiden. Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s. Op beide DVD’s zijn de extra’s terug te vinden.

Disc 1

Audiocommentary
Informatief commentaar van diverse personen. Regisseur Tony Scott en producent Jerry Bruckheimer worden bij hun commentaar ondersteund door scriptschrijver Jack Epps en enkele marine experts, waaronder Pete ‘Viper’ Pettigrew.

Vintage Gallery
Een aantal zaken op het promotionele vlak, zoals:

Music Videos (17 min)
Met een viertal muziekvideo’s, die je apart kunt selecteren of achter elkaar kunt bekijken met de ‘play all’ optie.

TV Spots (4 min)
Hier zeven korte TV commercials voor de film. Ook hier apart te kiezen of een ‘play all’ optie.

Disc 2

Danger Zone: The Making Of Top Gun (148 min)
Een nieuw samengestelde making of documentaire van maar liefst 2½ (!) uur. Oftewel een zeer uitgebreide documentaire die alle verschillende aspecten van de film behandeld. De interviewfragmenten zijn deels recent opgenomen en deels ten tijde van de film opgenomen. De documentaire is in zes verschillende hoofdstukken opgedeeld, die ook ieder apart te kiezen zijn. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf breedbeeld.

Multi-Angle Storyboards
Van twee scènes, Flat Spin en Jester’s Dead, kun je met de angle toets twee verschillende storyboards bekijken. Optioneel kun je ook nog kiezen voor additioneel commentaar van regisseur Tony Scott. Beeldformaat 1.78:1 anamorf breedbeeld.

Vintage Gallerij
Net als bij disc 1 ook hier keuze voor enkele onderdelen die toentertijd voor promotie doeleinden zijn gemaakt.

Behind-The-Scenes Featurette (5 min)
Korte promotioneel kijkje achter de schermen.

Survival Training Featurette (7 min)
De acteurs hebben een vliegtraining gehad rondom het gebruik van een F-14 straaljager.

Tom Cruise Interviews (7 min)
Korte interviewfragmenten met Tom Cruise die meer over het vliegaspect van de film vertelt.

Production Photography
Een bijzonder groot aantal foto’s zijn te zien in een breedbeeld scherm. De foto’s zijn onderverdeel in acht verschillende groepen. Ook kun je alles aaneengesloten bekijken met de ‘view all’ optie.

De set is verpakt in een fraaie uitvouwbare 2-disc digipack voorzien van een chique slipcase. De set bevat ook een boekje met uitgebreide Nederlandstalige achtergrondinformatie bij de film en de hoofdstukindeling.

Conclusie

Top Gun is de film met de ultieme jongens droom verfilmd. Met zijn spectaculaire straaljager luchtduels, heerlijke romantiek en een fraaie jaren ’80 soundtrack behoort Top Gun van regisseur Tony Scott en producer Jerry Bruckheimer tot de klassiekers van de jaren ’80.
Tom Cruise speelt een macho straaljager piloot die naar de Top Gun opleiding gaat. Zijn intuïtieve, soms roekeloze gedrag brengt hem in problemen, terwijl een mooie Top Gun instructrice zijn hart op hol brengt. Naast Tom Cruise spelen Anthony Edwards, Meg Ryan, Val Kilmer, Kelly McGillils, Michael Ironside en Tom Skerritt. De opening van de film met het synthesizer gespeelde Top Gun Anthem bezorgt je kippenvel.
Met deze nieuwe Special Edition 2-DVD release heeft Paramount de film een nieuwe beeldtransfer gegeven en is het geluid nu ook in DTS 6.1 ES gemixt. Zowel beeld als geluid zijn van uitstekende kwaliteit. Op de tweede DVD een indrukwekkende 2½ uur durende making of documentaire en andere informatieve extra’s. Allemaal Nederlands ondertiteld. Een zeer fraaie release van een spectaculaire actiefilm met romantiek die wij van ons DVD.nl TOPPER logo voorzien.

Laatste reacties

SuperDre  |  20-08-2006

OMFG.. heb ik net die andere versie gekocht lees ik dit weer... Achterlijke grrrrrrrrrrrrr... Ik denk dat ik langzamerhand maar gewoon ga wachten op de HD versi...
Lees meer >

Frank  |  20-08-2006

OMFG.. heb ik net die andere versie gekocht lees ik dit weer... Achterlijke grrrrrrrrrrrrr... Ik denk dat ik langzamerhand maar gewoon ga wachten op de HD versi...
Lees meer >

SuperDre  |  20-08-2006

OMFG.. heb ik net die andere versie gekocht lees ik dit weer... Achterlijke grrrrrrrrrrrrr... Ik denk dat ik langzamerhand maar gewoon ga wachten op de HD versi...
Lees meer >

JCL  |  02-05-2006

Nog nooit gezien deze film, ook nooit echt intresse voor gehad. Tot ik deze laatst in 1080i voorbij zag komen en omdat ik benieuwd was naar hoe de film eruit zo...
Lees meer >

martini  |  02-02-2006

Nog steeds een goeie actiefilm. De dvd is idd een topper.
Lees meer >

Richard B.  |  09-01-2006

M'n luiheid wordt weer eens beloond: ik zat al te denken aan aanschaf van Top Gun op dvd voordat de eerste editie uitgebracht was maar heb het zo lang weten uit...
Lees meer >

Trasps  |  27-07-2005

Ik had de film tot afgelopen donderdag nog nooit gezien :oops: :oops: Maar na alle goede verhalen die ik maar bleef horen toch over gegaan tot de aanschaf v...
Lees meer >

Daniël V.  |  23-07-2005

De kale schijf had ik meteen vervangen voor deze special edition :). De film blijft keer op keer genieten, en deze uitvoering is gewoonweg top. De DTS knalt zoa...
Lees meer >

Frank  |  18-07-2005

Het gebruik van Super35 verklaart ook waarom er twee versies in omloop zijn: fullscreen en widescreen. Blijkbaar is in Nederland, altans bij de FreeRecordShop a...
Lees meer >

J_elle  |  18-07-2005

Er is blijkbaar meer beeld opgenomen dan er uiteindelijk in de bioscoop terecht is gekomen. Dat gebeurd regelmatig (bij Harry Potter bijvoorbeeld, zie: http://w...
Lees meer >

J_elle  |  18-07-2005

Leuk voor de fans dat deze uitgave zo fantastisch is, Dat is m.i. nu juist de vraag :)
Lees meer >

J_elle  |  18-07-2005

Ik geloof niet dat men twee maal in de film is geknipt. Je bent de eerste die er een opmerking over maakt. Als dat wel zo was geweest had dit toch meer mensen...
Lees meer >

Kars  |  17-07-2005

Een vervelende, oninteressante, lawaaiige film. Ik ben nooit een fan van Tony Scott geweest, maar dit vond ik toch echt wel een dieptepunt. Leuk voor de fans...
Lees meer >

Frank  |  17-07-2005

Toch blijft het raar dat je op de video MEER ziet dan op de dvd. Is dat er bij verzonnen? Er is blijkbaar meer beeld opgenomen dan er uiteindelijk in de bios...
Lees meer >

J_elle  |  17-07-2005

Toch blijft het raar dat je op de video MEER ziet dan op de dvd. Is dat er bij verzonnen? Ik ben met je eens dat er vaak is geknipt in films om er 3:4 formaat v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 110
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.