Racing with the Moon

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-03-2005

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Racing with the Moon (DVD)
Samenvatting

1942: Henry ‘Hopper’ Nash (Sean Penn) en zijn vriend Nicky (Nicholas Cage) zijn al van kinds af aan dikke vrienden. Ze werken in de plaatselijke bowlingclub en doden verder de tijd met het wachten op het vervullen van hun dienstplicht bij het Korps Mariniers. De rustige Henry kan prachtig piano spelen, en zijn moeder dringt er ook op aan dat Henry de pianolessen blijft volgen. Nicky vertoont meer machogedrag en is er vooral op uit om zijn vriendin Sally (Suzanne Adkinson) in bed te krijgen. Dan komt Henry in contact met Sally (Elizabeth McGovern) en is op slag verliefd op haar. Ook zij voelt zich aangetrokken tot de gevoelige kant van Henry. Nicky geeft Henry weinig kans met Sally, omdat zij volgens hem een ‘Gatsby’ meisje is en dus van rijke afkomst is. Nog enkele weken en Henry en Nicky moeten zich melden bij het Korps Mariniers

Commentaar

Racing with the Moon van regisseur Richard Benjamin geeft op gevoelige en tedere wijze reflectie op de relaties tussen jongeren die nog net niet volwassen zijn. Maar in de woelige tijden van de Tweede Wereldoorlog worden ze geconfronteerd met verloren onschuld en de groei naar volwassenheid. Het verhaal is geschreven door Steven Kloves en was zijn eerste filmscript. Kloves is daarna vooral bekend geworden door de verfilmingen van The Fabulous Baker Boys, Wonder Boys en natuurlijk de drie Harry Potter films.
De hoofdrollen in Racing with the Moon worden zeer mooi gespeeld door nog jonge acteurs als Sean Penn, Nicholas Cage en Elizabeth McGovern, die allen nog aan het begin van hun filmcarrière stonden. Elizabeth McGovern had drie jaar eerder geïmponeerd met haar rol in de film Ragtime. In de film ook een goede rol van John Karlen als de vader van Henry. Karlen werd later vooral bekend door zijn van Harvey Lacey in de televisieserie Cagney & Lacey.
Ook voor regisseur Richard Benjamin is het een van zijn vroegere werken. Na Racing with the Moon leverde hij bijvoorbeeld City Heat af. En eerder maakte hij het goed ontvangen My Favourite Year. Zijn latere films zijn allemaal wat minder goed ontvangen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1984
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865550472

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Racing with the Moon - The Story, The People
  • Making of Racing with the Moon
  • Racing with the Moon - The Story Goes On

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1, de film staat met beeldformaat 1.78:1 anamorf op de DVD. Het beeld is redelijk scherp met een redelijke detaillering. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Contrast en zwartniveau zijn goed, al is bij enkele donkere scènes het zwartniveau iets minder goed. Filmgrain is in de buitenscènes te zien en slechts heel af en toe is een spettertje in het beeld zichtbaar. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een iets te groot lettertype en staat wat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De achterkanalen worden heel subtiel gebruikt voor de ambiance en dragen subtiel bij aan het zeer ruimtelijk geluid. De soundtrack heeft een goede stereo spreiding. De muziek van Dave Grusin komt voornamelijk uit de frontspeakers. Het aanwezig LFE kanaal wordt niet gebruikt. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menu’s zijn statische schermen zonder achtergrondgeluid. Enkele goede extra’s sieren deze uitgave. Beeldformaat is standaard 1.33:1 en natuurlijk voorzien van Nederlandse ondertitels.

Commentary by director Richard Benjamin
Regisseur Richard Benjamin geeft een tamelijk droog commentaar met redelijk wat achtergrondinformatie. Maar er vallen ook de nodige stiltes en soms heeft Benjamin het niet meer zo scherp hoe een en ander verliep.

”Racing with the Moon” – The Story, The People (13 min)
Nieuwe documentaire waarin regisseur en andere crewleden terugkijken op het maken van de film, met specifieke aandacht voor het verhaal en de gekozen acteurs. Interviewfragmenten afgewisseld met zwart/wit foto’s en korte scènes uit de film.

Making of “Racing with the Moon” (20 min)
Voortzetting van voorgaande documentaire, maar nu de specifieke aandacht voor het filmen. Nu ook interviewfragmenten met actrice Elizabeth McGovern. Ook nu weer afgewisseld met zwart/wit foto’s en fragmenten uit de film.

”Racing with the Moon” – The Story Goes On (6 min)
Ook nu weer het vervolg op voorgaande documentaires, waarin nu de aandacht ligt op hoe de film uitpakte.

De drie documentaires vormen samen eigenlijk onderdeel van een langere documentaire, waarbij de aftiteling van die documentaire alleen bij het laatste stukje plaats vindt.

Conclusie

Racing with the Moon is een gevoelig verhaal over twee jongens in een klein Amerikaans kustplaatsje vlak voordat zij in dienst moeten. De één is een rustig bedachtzaam typ die verliefd wordt op een evenzo rustig meisje, waarbij hij denkt dat zij van rijke afkomst is. Zijn vriend is meer een wildebras die het leven allemaal wat makkelijker neemt. De hoofdrollen worden zeer goed gespeeld door de nog jonge Sean Penn en Nicholas Cage, met prima bijrol van Elizabeht McGovern.
Paramount heeft de film met goede beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Als toevoeging een audiocommentaar van de regisseur en een drietal nieuwe documentaires waarin regisseur en anderen terugkijken op de realisatie van de film.

Laatste reacties

Rogier  |  13-04-2005

Leuke review, leuke film om een jonge Cage en Penn te zien acteren. Ik heb de film ook in mijn collectie. Grt Rogier
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.