Wolf's Rain Boxset

Recensent:
Nathan Strik
14-04-2005

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Wolf's Rain Boxset (DVD)
Samenvatting

De wereld is een koude, onherbergzame plek geworden. Mensen wonen in kille steden, beschermd tegen de elementen door enorme koepels. Een geavanceerd ras, genaamd De Nobelen, zwaait de scepter over de wereld en weet door hun superieure technologie de macht in handen te houden. Volgens een legende bevindt zich aan de andere zijde van de wereld het verloren paradijs, dat enkel door wolven gevonden kan worden. Alleen werd de laatste wolf 200 jaar geleden al uitgeroeid... althans dat denkt men. Diezelfde legende verhaalt ook over wolven die zichzelf wisten te redden door een menselijke gedaante aan te nemen.

Vier van deze nog levende wolven: Kiba (\"Hoektand\"), Tsume (\"Klauw\"), Toboe (\"Gehuil\") en Hige (\"Snorhaar\") worden aangetrokken door een vage bloemengeur. De geur wordt verspreid door het bloemenmeisje Cheza, dat in een laboratorium als experiment gebruikt wordt. Het wordt al snel duidelijk dat er een sterke band bestaat tussen het bloemenmeisje en de wolven. Het verblijf van de wolven in de koepelstad blijkt echter steeds gevaarlijker te worden, als enkele mensen hun ware gedaanten beginnen te doorzien. Vooral een ex-sheriff genaamd Quent Yaiden jaagt vol overgave op de wolven, nadat hij zijn hele familie afgeslacht zag worden door een wolf. Het duurt dan ook niet lang voordat de vier wolven de stad verlaten en beginnen aan een reis door de woestenij, gedreven door een instinctief verlangen het verloren gewaande paradijs te vinden. De Nobelen echter, hebben ook zo hun plannen.

Commentaar

Wolf\'s Rain is een anime-serie, gemaakt voor TV, die 26 afleveringen beslaat (met de samenvattingen erbij 30, maar hierover zo meer). De serie is het geesteskind van Keiko Nobumoto, de vrouw die ook meewerkte aan de TV-serie van Cowboy Bebop en Cowboy Bebop: The Movie. Ook een groot deel van de creatieve crew (BONES) heeft tevens meegewerkt aan het succes van Cowboy Bebop. Om te beginnen met de minpunten: Wolf\'s Rain is in alles een animeproduct bedoeld voor TV. Wat vaak betekent dat er met een zo laag mogelijk budget en een zo kort mogelijke tijd een serie uit de grond gestampt moet worden. En dat is her en der zeker aan het eindresultaat af te lezen. De tekeningen en achtergronden zijn gelukkig nog redelijk gedetailleerd, maar veel scènes kennen een minimum aan beweging, waarbij het gebrek aan animatie vaak verdoezeld wordt door lange camerapans of het gebruik van loopjes.

Tijdens de productie van de serie kwam het team op een bepaald punt dan ook in tijdnood, waardoor er vier samenvattings-afleveringen werden uitgezonden om het gat in de productie te overbruggen. Deze afleveringen voegen niets toe aan het verhaal en zijn meer een montage van wat er voorafging. Deze afleveringen (15 t/m 18) zijn op de vierde en vijfde disc ondergebracht en kunnen dus desgewenst worden overgeslagen. Visueel gezien ziet de serie er (op de eerder genoemde gemakzuchtigheden na) zeer goed uit en ook het verhaal is erg solide. Tegen het einde gebeuren er soms wel een paar rare dingen en komen sommige wendingen, zonder iets te verraden, wat te gekunsteld over. Toch bevat de serie een mooie tweede laag en is vooral de kritiek over hoe de mens met deze wereld omspringt een sterk element van de serie. Ook houdt de wisselwerking tussen de (op het eerste gezicht stereotiepe) personages de serie levendig en zijn er, ondanks het vrij trage tempo en het hoge gehalte dialoogscènes, weinig saaie momenten. Wolf\'s Rain is dan ook zeker aan te raden aan fans van anime series. Liefhebbers van de wat meer gedetailleerd en vloeiender geanimeerde anime (zoals bijvoorbeeld Ghibli-films als Spirited Away) kunnen wellicht beter eerst een los deeltje kopen om proef te draaien.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Drama, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 690 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Nekotachi Entertainment
EAN: 760076631382

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Personagebeschrijvingen
  • Opening / ending varianten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Wolf\'s Rain is geproduceerd in het standaard TV-formaat 1.33:1 en is ook zodanig op DVD gezet. De transfer ziet er solide uit en is duidelijk afkomstig van een goede bron. Er is wel een NTSC naar PAL conversie overheen gegaan, want de serie heeft zo haar schare van interlacing problemen, wat zich uit in wat schokkerigheid tijdens enkele camerabewegingen. Bezitters van progressive beeldschermen of projectoren hebben door de interlacing te kampen met het nare kameffect (zie screenshot 2). Verder kent de serie gelukkig weinig problemen. Hier en daar zagen we wat lichte chroma noise in enkele egaal gekleurde vlakken, maar niks om je zorgen over te maken. Beeldruis is geheel afwezig (de serie is digitaal gekleurd en gemonteerd) en afgezien van wat aliasing hier en daar (voornamelijk de schuld van de interlacing) ziet het beeld er goed uit. Het kleurenpalet in Wolf\'s Rain is enigszins vlak en teruggedrongen, maar dit is een bewuste keuze van de makers, en de scènes met een wat feller palet springen er dan ook uit door de uitstekende kleurverzadiging. Contrast en zwartniveau is ook prima en de scherpte is goed, zonder dat er gebruik is gemaakt van hinderlijke edge-enhancement. Veel shots hebben een soort soft focus effect meegekregen (denk een beetje aan Ghost in the Shell) om het geheel een wat diffuser en filmischer uiterlijk te geven. Ook dat is uiteraard een bewuste keuze van de makers en geen mankement aan de scherpte van de transfer. De Nederlandstalige ondertiteling tenslotte is heel netjes geplaatst, goed getimed en kent nagenoeg geen fouten. Ook netjes is dat elke aflevering onderverdeeld is in chapters, zodat je bijvoorbeeld de opening- en eindcredits kunt skippen als je de afleveringen in marathonvorm wilt kijken.

Geluidskwaliteit

Ondanks de vermelding op de achterkant van de DVD-hoesjes dat het hier een stereotrack zou betreffen, is het geluid bij Wolf\'s Rain in Dolby Digital 2.0 Surround (384 kbit/s) vastgelegd en ook als zodanig geflagd. De toevoeging van het extra mono-achterkanaal zorgt voornamelijk dat de muziek mooi ruimtelijk klinkt, maar ook subtiele effecten als wind en dergelijke maken gebruik van deze extra ruimtelijkheid. Voor een simpele Pro-Logic surroundtrack klinkt het geluid verrassend diep en goed uitgebalanceerd. Zowel lage als hoge tonen zijn evenredig goed vertegenwoordigd. En hoewel de serie voornamelijk leunt op dialogen, zorgt de prima audiopresentatie ervoor dat ook de actiegerichte scènes helemaal tot hun recht komen.

Extra's

De hier besproken boxset van Wolf\'s Rain bevat de zeven eerder uitgekomen DVD\'s van de serie, in een mooie artbox van stevig karton. De DVD\'s zelf zijn per stuk verpakt in transparante keepcases, vreemd genoeg van verschillende merken (deel 1, 4, 5 en 7 zaten in Allaine cases en 2, 3 en 6 in een Flexbox). Qua aanblik maakt het echter geen verschil en dankzij de transparante cases komt het artwork aan de binnenzijde van de covers mooi tot zijn recht. Verspreid over de DVD\'s staan ook nog wat extra features, alle extra\'s zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Trailers (disc 1 t/m 6)
Op disc 1 staat een algemene trailer van .Hack//Sign. De trailer is anamorf breedbeeld (1.78:1) met 2.0 stereogeluid (384 kbit/s).
Op disc 2, 3, 4 en 5 staat een trailer voor disc 1 van .Hack//Sign. De trailer is letterboxed breedbeeld (1.78:1) met 2.0 stereogeluid (384 kbit/s).
Op disc 6 staan Japanse TV-trailers (met ondertiteling) voor Wolf\'s Rain. De trailers zijn fullframe (1.33:1) met 2.0 stereogeluid (384 kbit/s).

Personagebeschrijvingen (alle discs)
Ook zijn er personagebeschrijvingen voor de negen hoofdpersonages vastgelegd op de DVD: Kiba, Tsume, Hige, Toboe, Cheza, Cher Degre, Hubb Lebowski, Quent Yaiden en Darcia. De beschrijvingen bevatten nagenoeg geen spoilers, maar zijn hierdoor helaas wel een beetje aan de summiere kant.

Opening / ending varianten (alle discs)
Verspreid over de zeven discs vinden we een aantal verschillende extra\'s van de opening en ending animaties.
Op disc 1, 2, 3, 4 en 5 vinden we een versie zonder credits, zodat de animatie ongestoord bewonderd kan worden.
Op disc 5, 6 en 7 staat een karaoke-versie van de opening en ending zodat je lekker kunt meekwelen met de songteksten.
Op disc 6 en 7 staan alle verschillende varianten van de ending, ook uiteraard zonder credits in beeld.

Interviews (disc 3, 4 en 7)
Op disc 3 staat een interview met de voice-actors (seiyuu) van Kiba, Tsume, Hige en Toboe. (7 min.)
Op disc 4 staat een interview met de voice-actors (seiyuu) van Quent, Darcia, Cher, Hubb en Cheza en een raar dansje van de vier hoofdrolspelers. (8 min.)
Op disc 7 staat een interview met enkele Wolf\'s Rain crewleden. (6 min.)

De extra\'s zijn allemaal helaas nogal kort, maar geven toch een aardig beeld van de mensen achter deze serie. Met name het zien van de stemacteurs is erg verrassend, vooral bij de vier hoofdrolspelers, die lang niet zo stoer zijn als hun personages. Vreemd genoeg is er geen interview met bedenkster Keiko Nobumoto aanwezig.

Conclusie

Wolf\'s Rain is een serie met een redelijk goed verhaal, dat tegen het einde helaas toch wat rare sprongen maakt. Er zit gelukkig een groot detail in de tekeningen en achtergronden, al is de animatie niet echt geweldig te noemen. De grootste charme van de serie is de interactie tussen de hoofdrolspelers en de diepere betekenis van het verhaal. Ondanks dat het creatieve team in enkele scènes flink heeft gesmokkeld ziet de serie er prachtig uit en heeft het beeld een mooie, soft focus uitstraling. De beeldkwaliteit is zeer goed, met als zwaarste minpunt de interlacing en de ietwat schokkerige NTSC naar PAL-conversie. Het geluid is verrassend goed voor een simpele Pro-Logic Surroundtrack. De extra\'s zijn wat te kort en missen diepgang, maar geven wel een leuk beeld van de mannen en vrouwen achter deze serie, al had wat input van schrijfster Keiko Nobumoto zeker niet misstaan. De DVD\'s zijn daarnaast mooi verpakt in transparante keepcases met artwork aan de binnenzijde van de covers. En de hier besproken set komt tevens in een mooie stevige kartonnen artbox. Een redelijk goede anime serie op een nette manier op DVD gepresenteerd.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Nekotachi Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Turvy  |  21-04-2005

Ja, de box is nog te koop, hier bijvoorbeeld.
Lees meer >

Don Lolkema  |  18-04-2005

Weet iemand of deze box nog te koop is?
Lees meer >

DaveT  |  15-04-2005

Na Ninja Scroll The Series is dit misschien wel een leuke serie om mee verder te gaan. Echt leuk dat tegenwoordig bijna alles op DVD komt. :D Heb je nog eens wa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.