Heat (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
19-04-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Heat (SE) (DVD)
Samenvatting

De doorgewinterde politieagent Vincent Hanna (Al Pacino) is het prototype ‘werk is belangrijker dan sociaal contact’-mens. Zijn familie komt veelal op de tweede plaats, na zijn werk voor de LAPD. De afdeling van Hanna houdt zich bezig met zware overvallen en gewelddadige moorden.
Als Hanna een uit de hand gelopen gewapende overval op een geldwagen onderzoekt, komt hij via zijn contacten in de stad langzaam maar zeker op het spoor van de daders. Hij raakt al snel onder de indruk van het professionalisme van deze misdadigers. Neil McCauley (Robert De Niro) is namelijk minstens zo toegewijd. Met natuurlijk één belangrijk verschil: hij staat aan de andere kant van de wet als architect van gewapende overvallen. McCauley heeft een team van criminelen om zich heen verzameld die inmiddels uitstekend op elkaar zijn ingespeeld. Op één persoon, die voor de overval op de geldwagen is ingeschakeld, na. Deze zwakke schakel in het team van McCauley vormt het begin van een intrigerend en verhit kat-en-muisspel tussen Hanna en McCauley.

Commentaar

De cast is met grootheden Pacino en De Niro in één film niet minder dan indrukwekkend. Michael Mann (Collateral, The Insider en The Last of the Mohicans) was met Heat de gelukkige die over dit superduo kon beschikken. Pacino en De Niro hadden al langer het idee om samen een filmproject te doen, maar het was er tot aan 1995 niet van gekomen. Ze speelden weliswaar samen in The Godfather – Part II, maar zaten in verschillende verhaallijnen. In Heat, waarover ook lange tijd werd gesuggereerd dat de heren niet samen in een scène wilden, kruisen de wegen van Pacino en De Niro elkaar wel. Beide heren maken zich er zeker niet vanaf met een optreden op de automatische piloot. Al Pacino zet op overtuigende wijze politieagent Vincent Hanna neer. Hanna\'s derde huwelijk loopt op de klippen en de manier waarop hij hiermee omgaat in relatie met zijn passie voor het werk wordt treffend door Pacino vertolkt. Robert de Niro is als Neil McCauley is een even groot genot om naar te kijken.
Heat duurt ruim twee uur en drie kwartier maar is in mijn beleving niet te traag of te lang, iets dat nog wel eens als puntje van kritiek werd neergelegd. Veel van de tijd wordt namelijk benut om de karakters wat verder uit te diepen. En dat geldt niet alleen voor Hanna of McCauley. Ook Val Kilmer\'s rol krijgt de nodige aandacht waarbij zijn karakter Chris Shiherlis te maken heeft met een voortslepende relatiecrisis met zijn vrouw Charlene, gespeeld door de aantrekkelijke Ashley Judd. Je krijgt van de hoofdrolspelers een beeld van wat deze mensen nu werkelijk beweegt om voor een dergelijk leven te kiezen.
De film krijgt een passende muzikale afsluiter met het fraaie God Moving over the Face of Waters van Moby. Voor mij was het weer in ieder geval weer uitgebreid genieten van één van de beste actiethrillers uit de negentiger jaren.
In 2000 namen we de eerste uitgave van Heat al eens onder de loep. Eindelijk is de langverwachte ‘Special Edition’ in ons midden. We waren bij voorbaat natuurlijk erg benieuwd naar de kwaliteit van de extra’s en vroegen ons af of deze nieuwe 2-disc uitgave ook op technisch vlak een vooruitgang betekent.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 164 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931141925

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar Michael Mann
 • The Making of Heat: True Crime
 • The Making of Heat: Crime Stories
 • The Making of Heat: Into the Fire
 • Pacino and De Niro: The Conversation
 • Return to the Last Scene of the Crime

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer van de eerste DVD release was goed te noemen, maar zeker niet perfect. Zo werden donkere scènes hier en daar bevolkt door filmgrain en was het schaduwdetail en contrast niet optimaal. Helaas moeten we stellen dat er met deze release van Heat geen noemenswaardige beeldtechnische vooruitgang is geboekt. Laat ik voorop stellen dat de transfer zeker niet tegenvalt. Gezien de hoge standaard die Warner doorgaans hanteert had ik echter persoonlijk de verwachting dat er significante vooruitgang op het gebied van de beeldkwaliteit geboekt zou worden. Dat is dus helaas niet gebeurd. Het beeldformaat bedraagt 2.35:1 en uiteraard is er sprake van een anamorfe transfer. De scherpte is van een goed niveau, al kent de film ook wat softer ogende momenten. Beschadigingen en vlekjes zijn niet helemaal afwezig, maar leiden gelukkig ook niet al te veel af.
De witte Nederlandstalige ondertiteling, die desgewenst aan of uit is te schakelen, is prima leesbaar.

Geluidskwaliteit

Heat staat bij velen in het geheugen gegrift als de film met de indrukwekkende shoot-out in het zogenaamde ‘business district’ van Los Angeles. Het overdonderende geluid van één van de meest memorabele vuurgevechten uit de filmgeschiedenis wordt met respect weergegeven door de Dolby Digital 5.1 track (bitrate 384 kbit/s). Deze (SE) biedt echter op audiovlak geen verbetering ten opzichte van de eerste release. Wat daarom voor het beeld gold, geldt ook hier. We hadden toch voorzichtig een opwaardering – de stille hoop dat Warner ooit met DTS op de proppen komt hebben we nog niet laten varen – van het geluid verwacht. Al is het maar een full bitrate Dolby 5.1 track. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Deze zijn echter niet altijd even goed verstaanbaar. Op het megadynamische vuurgevecht na speelt het geluid zich met name af in de voorkanalen. Goed geluid maar, op het vuurgevecht na, nergens bovengemiddeld. Heat verdient echter top en dat is het helaas niet.

Extra's

De menuschermen hebben een positieve metamorfose ondergaan ten opzichte van de vanilla release van enkele jaren geleden. De fraaie stijlvolle geanimeerde menuschermen met beelden uit de film zijn breedbeeld geoptimaliseerd en zijn voorzien van een opzwepend deuntje.

Disc 1

Audiocommentaar Michael Mann
Regisseur Michael Mann heeft de dankbare taak om zijn drie uur durende Heat te voorzien van commentaar. Hij heeft gekozen voor een scènespecifiek commentaar. Hierbij beschrijft hij de ‘ins’ en ‘outs’ van de scènes die op dat moment worden vertoond en geeft nog meer informatie (betekenis, motivatie) aangaande de personages Vincent Hanna en Neil McCauley. Het is wel een hele zit, zeker omdat er in het tweede deel van de film nog wel eens stiltes vallen, om het commentaar te beluisteren.

Trailers
Disc 1 bevat ook nog een drietal Heat trailers getiteld:
- Surprise of a Lifetime (1:59 min)
- Two Actors Collide (2:27 min)
- Closing In (2:15 min)

Disc 2

The Making of Heat: True Crime (14:46 min)
Michael Mann praat over zijn jeugd in Chicago en de vriendschap met Chuck Adamson, een gepensioneerde detective. Adamson zelf komt ook uitgebreid aan het woord. Hij heeft in zijn actieve carrière achter de echte Neil McCauley aangezeten, de persoon die model heeft gestaan voor het gelijknamige karakter dat in Heat wordt vertolkt door Robert De Niro. Adamson vertelt diverse anekdotes, die we in een aantal gevallen in zekere zin terugzien in Heat. Daarnaast zien we ook nog korte interviews met o.a. Dennis Farina, Tom Sizemore en Val Kilmer.

The Making of Heat: Crime Stories (20:26 min)
In dit onderdeel van The Making of Heat gaat het over het script van Heat (en de lange weg van 20 jaar die het script heeft ondergaan voordat het verfilmen een feit was) en gaat Mann in op de casting. Het geheel wordt afgerond met interviews met enkele betrokkenen en met beelden uit de film.

The Making of Heat: Into the Fire (24 :01 min)
Cinematograaf Dante Spinotti (L.A. Confidential, The Insider, Bandits) praat over het visuele aspect van de film en dan in het bijzonder de manier van filmen van het memorabele vuurgevecht. De leden van de cast praten over de wapentraining die ze hebben genoten om zo natuurgetrouw het wapen te kunnen afvuren.
Componist Elliot Goldenthal bekent dat hij voor Heat extra budget aan Mann heeft gevraagd om te kunnen experimenteren met de muziek van de film. Aan het eind van deze feature zien we ook nog even Moby uitleggen wat de betekenis is van zijn muziek voor de film.

Pacino and De Niro: The Conversation (9:54 min)
De veelbesproken scène uit Heat, de ontmoeting tussen Hanna en McCauley in een wegrestaurant, staat centraal in deze feature. Interviews met Jon Voight, uitvoerend producent Pieter-Jan Brugge en natuurlijk de hoofdpersonen zelf. Al dateert het interview met De Niro reeds uit 1995.

Return to the Last Scene of the Crime (12:02 min)
Janice Polley (Location Manager) en Gusmano Cesaretti(producent) bezoeken tien jaar na dato de locaties uit de film en geven extra toelichting waarom juist deze locaties door Michael Mann zijn gebruikt. Leuk om eens te zien.

Deleted Scenes
Zoals de naam al doet vermoeden bevinden zich ook verwijderde scènes op disc 2. In dit geval elf in getal. Helaas bevat het menu geen ‘play all’ optie zodat alle (korte) scènes afzonderlijk moeten worden geselecteerd. En dat is best irritant. De scènes zijn:
- Season’s Starting Early (0:33 min)
- Nicest Guy On The Block (0:39 min)
- Albert and Hanna (0:18 min)
- Shakedown (1:28 min)
- Murder in C-Block (0:35 min)
- Let’s Dance (0:45 mi.)
- Late Arrival (0:38 min)
- Where’s Ana? (2:18 min)
- Double The Worst Trouble (0:40 min)
- Nate Delivers (1:11 min)
- No Response (0:31 min)

Conclusie

Heat is zonder twijfel één van de toppers uit het vorige decennium. Regisseur Michael Mann (Miami Vice, Collateral) wist grootheden Robert De Niro en Al Pacino in één film (en in één scène) te krijgen. Het resultaat is uitermate verdienstelijk. Vincent Hanna (Pacino) werkt bij de LAPD en is behelst met het onderzoek naar gewelddadige overvallen en moorden. In het onderzoek naar een gewelddadige overval op een geldauto stuit hij op het team van Neil McCauley. Er ontwikkelt zich een indrukwekkend kat-en-muisspel tussen de beiden uiterst toegewijde Hanna en McCauley. Heat bevat prima spel van de hoofdpersonen, een perfecte visuele stijl en - als mijlpaal in de film -een dijk van een vuurgevecht.
Warner Home Video bracht Heat al eerder uit op DVD en het gebrek aan extra’s deed vele liefhebbers snakken naar een speciale uitvoering. Nu, deze uitvoering is er nu eindelijk en is eigenlijk voornamelijk interessant om de daadwerkelijke toevoeging van de extra’s. De beeld- en geluidskwaliteit zijn jammer genoeg gelijk gebleven.
Mocht je Heat onverhoopt nog niet in je bezit hebben, dan is deze speciale 2-disc uitvoering een prima argument.

Laatste reacties

Richard B.  |  06-03-2011

Na het zien van deze film schaam ik mij bijna dat ik nog nooit de wet heb overtreden. Ongegeneerd misdaadverheerlijkend is ie. :) Evengoed is ie wel amusant....
Lees meer >

Richard B.  |  05-03-2011

Na het zien van deze film schaam ik mij bijna dat ik nog nooit de wet heb overtreden. Ongegeneerd misdaadverheerlijkend is ie. Evengoed is ie wel amusant. En...
Lees meer >

Jeroen vS  |  26-12-2006

Wauw!!! Dat is geloof ik de enige juiste reactie. Wat een film. Al Pacino en Robert De Niro zijn fantastisch. Vooral de tafelscene tussen die twee. De actie ...
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  26-11-2005

Ik zal deze nog een kans moeten geven. De eerste keer was ik er niet kapot van.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  26-11-2005

Stoere film! Maar wat wil je ook met de toppers De Niro en Pacino in één film! Blij dat ik deze film dan eindelijk eens gezien heb...(y) Kan ik helemaal niks...
Lees meer >

Caledonians  |  14-08-2005

Stoere film! Maar wat wil je ook met de toppers De Niro en Pacino in één film! Blij dat ik deze film dan eindelijk eens gezien heb...(y)
Lees meer >

Cupido  |  09-06-2005

Net voor het eerst Heat gezien en ik had in het begin even het gevoel dat deze film mij niet lag, het kwam allemaal erg verwarrend over. Gelukkig sloeg dat na e...
Lees meer >

SeismicCharge  |  01-05-2005

Geweldige film! Destijds in de bios gezien en een paar keer op VHS. Dat hij nu alweer tien jaar oud is vind ik wel een beetje confronterend :-) Maar heb hem net...
Lees meer >

Don_Vince  |  01-05-2005

Heb ik altijd weer... vorig jaar rot lopen zoeken naar 'Heat' eindelijk gevonden, en dan hebben ze ineens een 'Special Edition' ervan :twisted:
Lees meer >

Pietse  |  30-04-2005

Tjonge tjonge, komt er eindelijk een SE en dan brengen ze hem gewoon uit in een keepcase. Ik had toch op zijn minst een mooie slipcase verwacht.
Lees meer >

Frank  |  29-04-2005

Weet iemand of er om de keepcase een mooie kartonnen hoes zit (keepcase?). ben ik namelijk gek op, maar 't zal wel niet (=Warner) Nee, geen mooie kartonnen h...
Lees meer >

raulito  |  29-04-2005

Weet iemand of er om de keepcase een mooie kartonnen hoes zit (keepcase?). ben ik namelijk gek op, maar 't zal wel niet (=Warner)
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  28-04-2005

heb deze nog niet gezien :oops: toch maar eens aanschaffen :) en jij noemt jezelf the godfather??? eng hoor ja hoor deze film heeft ook echt iets te make...
Lees meer >

dewallef  |  28-04-2005

Heb hem gisteren besteld. Ben benieuwd naar de film, daar het al een lange tijd geleden is dat ik hem nog heb gezien (in de cinema).
Lees meer >

Frank  |  27-04-2005

Ik heb 'm vandaag ontvangen, maar nog niet gekeken. Dat probeer ik wel snel te doen. Ben erg benieuwd naar deze film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 75
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.